Thursday, October 13, 2016

Η Τρικυμία προκάλεσε κύματα συγκίνησης στο Παγκράτι..





«Η Τρικυμία» της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη (εκδόσεις Ωκεανός) έκλεισε τις παρουσιάσεις στην Ελλάδα με μια συγκινησιακή εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Το Θέμα» στο Παγκράτι, όπου πρωταγωνίστησε η απαγγελία του επικού Ελληνα ηθοποιού Στράτου Τζώρτζογλου καθώς και οι άνθρωποι του μικρού τόπου.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου διάβασε με κυριολεκτική μαεστρία αποσπάσματα απο την Τρικυμία, απορροφώντας τους θορύβους της Φιλολάου με την συγκλονιστική ερμηνευτική του δεινότητα. Ο ίδιος είπε ότι το έργο ρέει με τέτοια πυκνότητα και ποιητικότητα που απλώς δίνει την ευκαιρία στον ηθοποιό να το ενστρενιστεί γλιστρώντας πάνω στις σκηνές και τις λέξεις του.

Τη βραδυά παρουσίασε η διπλωμάτις του ΥΠΕΞ Ελένη Λιανίδου, η οποία μίλησε για τις αρετές της συγγραφέως, τονίζοντας ότι έχει κατορθώσει να ενώσει τους δύο κόσμους της, την Ελλάδα και τον Καναδά με θαυμαστή αρμονία, κατακτώντας ταυτόχρονα και τους Ελληνες διπλωμάτες του εξωτερικού. Συνεχίζοντας να δίνει το λόγο στους ομιλητές της βραδυάς αναφέρθηκε στην δική της άποψη για την Τρικυμία τονίζοντας τα στοιχεία της υπέροχης περιγραφής απο πόλεις του Καναδά και απο την ατμόσφαιρά του.

Συγκινητική ήταν η παρουσίαση της κριτικής της Ελένης Τσαμαδού απο τη συγγραφέα Νοέλ Μπάξερ, η οποία αντικατέστησε τη συνάδελφό της με ένα μαγικά ποιητικό τρόπο, δείχνοντας τη λογοτεχνική συναδελφικότητα τόσο στην Ελένη Τσαμαδού όσο και στη συγγραφέα της βραδυάς Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη. Απο το κείμενο της Τσαμαδού: «Η Τρικυμία ως φυσικό φαινόμενο και ως ψυχικό συναίσθημα που ταράζει τη ζωή των ανθρώπων παρασύροντας στη δίνη της πλεούμενα και ανθρώπινες ψυχές, κυριαρχεί στο βιβλίο. Η Τρικυμία, είναι στην πραγματικότητα η πραγματική ηρωίδα, το κεντρικό πρόσωπο, ο άξονας του βιβλίου. Αισθήματα και πάθη παρασύρουν, στροβιλίζοντας σε ένα ατέρμονα χορό τους ήρωες του βιβλίου .. Κάποιοι, χάνονται άλλοι σώζονται, ανάλογα με την ικανότητά τους να επιβιώνουν ενάντια σε όλες τις καταστάσεις, ανάλογα με το ηθικό βάρος που κουβαλάνε».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εξαιρετική φιλόλογος Αγγελική Σπηλιά, παιδική φίλη της συγγραφέως η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Με λόγο πλούσιο και χειμαρρώδη, με ύφος γλαφυρό και με έναν λυρισμό που σε απογειώνει η μυθιστοριογράφος στήνει με το παραπάνω υλικό  το μοιραίο παιχνίδι ανάμεσα στη ευτυχία και τη δυστυχία, ανάμεσα στην απελπισία και την ελπίδα, σαν τα σκαμπανεβάσματα των κυμάτων της Τρικυμίας. Οι συγκλονιστικές εικόνες των ερωτικών συνευρέσεων των δύο νέων, της καταιγίδας στο νησί, της τρικυμίας στον ωκεανό με αποκορύφωμα το τραγικό στροβίλισμα της Πολέτ- μπαλαρίνας όταν ανακαλύπτει τις απιστίες του Πέτρου, η σοφή χρήση των επιθέτων και η επιλογή στιβαρών και εκφραστικών ρημάτων δίνουν στη συγγραφέα τη δυνατότητα μιας αριστοτεχνικής σύνθεσης! Η Ιουστίνη με την ΤΡΙΚΥΜΙΑ της μας προσφέρει καθαρή ,πηγαία, απόλυτη  λογοτεχνία!»

Η παρουσία της εκδότριας του Ωκεανού, συγγραφέως, μεταφράστριας, επιμελήτριας Ελένης Κεκροπούλου ήταν η έκπληξη της βραδυάς. Η Ελένη Κεκροπούλου σημείωσε τις αρετές της Τρικυμίας, που σαρώνει –όπως είπε-επισημαίνοντας ότι τα μικρά τοπικά βιβλοπωλεία της γειτονιάς χτίζουν αναγνώστες , ενώ παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να διαβάζουν πολλά βιβλία.

Η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη έμπλεως συγκίνησης για την παρουσία εν μέσω Παγκρατίω τόσων φίλων της απο τα παιδικά της χρόνια , τη φοιτητική ζωή, το Μόντρεαλ, τη Βενεζουέλα, ευχαρίστησε τους παρόντες κάνοντας ειδική μνεία στην οικογένειά της που είναι πανταχού παρούσα. Εκλεισε με δάκρυα για την διηνεκή απουσία της αδελφής της Κωνσταντίνας ρίχνοντας το βλέμμα σε κοινούς φίλους.

Οι ιδιοκτήτριες των βιβλοπωλείων «Το Θέμα» στο Παγκράτι και το Βύρωνα ,Θεώνη Μωραίτη και Μαρία Ρούσσου αντίστοιχα, ένιωσαν τη βαθιά ικανοποίηση μιας στοχευμένα επιτυχημένης βραδυάς, που έφερε τα βιβλιοπωλεία τους στο επίκεντρο του λογοτεχνικού γίγνεσθαι για μια ακόμη φορά.

Παρόντες μεταξύ άλλων, ήταν ο γλύπτης Γιώργος Χουλιάρας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, η δημοσιογράφος και λογοτέχνις Κατερίνα Δασκαλάκη, οι διπλωματικοί του υπεξ Τάκης Λουρής, Λάλη Σεμπεκοπούλου,η  Ζωή Δελήμπαση εκ μέρους της καναδικής πρεσβείας και πλήθος φίλων που κατέκλυσαν το Θέμα για να συζητήσουν και να πάρουν υπογραφές απο τη συγγραφέα.

Η Τρικυμία τώρα θα συνεχίσει το επιτυχημένο ταξίδι της στην Ελλάδα και τον Καναδά, καθώς η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη θα επιστρέψει στον τόπο της αποδημίας της για να συνεχίσει το έργο της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.








































2 comments:

  1. Χάρηκα πολύ τη βραδιά, χάρηκα κι εσένα! Ήσουν απολαυστική!

    Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  2. Συγχαρητήρια θερμά,
    αστερένια μου!

    Υιώτα και Δημήτρης,
    (δες την Αστοριανή, θα σου πει κάτι...)

    ΝΥ

    ReplyDelete