Σήμερα επισκεφθήκαμε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και δή τον προκαθήμενό της Αρχιεπίσκοπο κ. Στυλιανό, με τον οποίο είχαμε μια παραγωγική συζήτηση.
Στην αναλυτική κουβέντα μαζί του ανακαλύψαμε το πολυδιάστατο έργο της Αρχιεπισκοπής στην Ελληνική παροικία ολόκληρης της Αυστραλίας. Πολλοί ναοί ανά την επικράτεια, δίγλωσσα ημερήσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Θεολογική Σχολή και μια πλειάδα γηροκομείων για τον γηράζοντα Ελληνικό πληθυσμό είναι μόνο λίγα από τα έργα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που φαίνεται ότι δρά δυναμικά και στέρεα στο στερέωμα της ομογένειας.
Ιδιαίτερη εντύπωση μου προξένησε το γεγονός ότι ο σεβασμιώτατος επιμένει ελληνικά στη λειτουργία αρνούμενος να εκχωρήσει την πρωτότυπη γλώσσα της ελληνορθοδοξίας στην ευκολία της αγγλικής γλώσσας. Προσπαθώντας να διευκολύνει τις νέες γενιές των Ελλήνων η Εκκλησία της Αυστραλίας προσφέρει μετάφραση της λειτουργίας και των εκκλησιαστικών τελετών στην αγγλική γλώσσα σε δίγλωσσο βιβλιαράκι. Ετσι η ελληνική εγγράφεται στο μυαλό και τις ψυχές των πιστών, που οφείλουν να είναι Ορθόδοξοι Ελληνες.
Η Αρχιεπισκοπή στεγάζεται σε ένα σεμνό κτίριο, το οποίο μοιάζει να προέρχεται από πτέρυγες καθολικού μοναστηριού, ενώ ο καθεδρικός ναός είναι καθολικής αρχιτεκτονικής προελεύσεως.
Γενικά, γέμισα αισιοδοξία από το έργο που επιτελείται στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και φαίνεται να δίνει προοπτική στον Ελληνισμό της ηπείρου.
Ιουστίνη Φραγκούλη
Ο καθεδρικός Ναός της Αρχιεπισκοπής στο προαύλιο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου
Το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο είναι σεμνό και ταπεινό
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας υπογράφει μια από τις ποιητικές του συλλογές
Με τον εκδότη μας Θανάση Ψυχογιό
Τεντ Αργύρης, η υπογράφουσα , ο Αρχιεπίσκοπος και ο Θανάσης Ψυχογιός
Στην παρέα προστέθηκε και η εκλεκτή συνάδελφος Βάσω μόραλη