ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, June 25, 2024

Ο Αγιομαυρίτης Πατριάρχης μας!

 


Της Ιουστίνης Φραγκούλη Αργύρη

Η Φανερωμένη πλημμύρισε από τους πιστούς που έρχονται να  προσκυνήσουν κάθε χρόνο την εικόνα της και να λάβουν τη χάρη της. Ανάμεσά τους ήταν πολιτικοί , ντόπιοι αλλά και αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, χορηγοί και ξεχωριστοί Λευκαδίτες που επέστρεψαν στο γενέθλιο τόπο για να τιμήσουν την ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Η υποδοχή του Πατριάρχη στην πλατεία το απόβραδο της Κυριακής που είχε δημιουργηθεί για την περίσταση, οι λόγοι των ιεραρχών Μητροπολίτου Λευκάδας και Ιθάκης Θεόφιλου, Ηγουμένου της Φανερωμένης Νικηφόρου και του δημάρχου Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη ήταν θερμοί και συγκινητικοί. Η πρώτη ιστορική επίσκεψη Πατριάρχου στο νησί της Λευκάδας ήταν γεγονός που αρχιτεκτονήθηκε από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Βοσπόριο σε συνεργασία με τις εκκλησιαστικές αρχές της πόλης. Η αντιφώνησή του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας έγραψε ζωντανή ιστορία κάτω από τους ήχους τη Φιλαρμονικής Λευκάδας που παιάνισε κομμάτια αντανακλώντας τη θρησκευτικότητα και την ανάγκη ειρήνευσης των λαών.

Η επόμενη μέρα ξύπνησε γιορτινή με τον Πατριάρχη να προεξάρχει της θείας λειτουργίας του Αγίου Πνεύματος, με δεκάδες χιλιάδες πιστούς να προσκυνούν τη Χάρη της Παναγιάς , προστάτιδας του νησιού μας.

Η θεία λειτουργία ήταν μαγευτική.Ο λόγος του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας σμιλευμένος με λυρισμό αγκάλιασε την Πολιούχο μας Παναγιά Φανερωμένη διατρέχοντας σε όλες τις ομορφιές της Λευκάδας όπως τις αποτύπωσαν οι ποιητές της. Λόγος μεστός σεβαστικός προς τον τόπο άγγιξε τα φυλλοκάρδια μας.

 Σεμνός στο ρόλο του ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος ήταν σύντομος στην προσφώνησή του προς τον ηγέτη της ορθοδοξίας.

Η λιτάνευση της εικόνας της Κυράς μας με τους άντρες του Λιμενικού να κρατούν τη Χάρη της συγκίνησε το χριστεπώνυμο πλήθος.

 Ο Πατριάρχης μας φύτεψε ένα δενδρύλλιο στον κήπο της Μονής ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε εντειχισμένη πλάκα με την αναμνηστική παρουσία του στην πανήγυρι.

 Ο οικοδεσπότης ηγούμενος της Μονής π.. Νικηφόρος με την ομάδα του είχε προετοιμάσει άψογα τα πάντα για να υποδεχθεί τον υψηλό προσκεκλημένο αλλά και το χριστεπώνυμο πλήθος.

 Η σκηνή που με σημάδεψε σε αυτή την Πατριαρχική επίσκεψη στη Λευκάδα ήταν το πατριαρχικό μνημόσυνο στους μακαριστούς μητροπολίτες Δωρόθεο και Νικηφόρο στο Νεκροταφείο Λευκάδας. Ταπεινά γονάτισε μπροστά στους τάφους τους ο Πατριάρχης μας στέλνοντας κύματα συγκίνησης σε μας τους λίγους…Δίπλα βουβή και μόνη η δέσποινα Ιουστίνη Παλλαδηνού, η αδελφή του κυρού Μητροπολίτου Δωρόθεου και νονά μου. Κανείς δεν σκέφθηκε να δώσει το όνομά της να το μνημονεύσει ο Πατριάρχης στο τρισάγιο για τους Μητροπολίτες.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην τελετή ανακήρυξης του Πατριάρχου σε Επίτιμο Πολίτη της Λευκάδας από το Δήμαρχο Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη. Κι εδώ ο λόγος του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας ήταν δωρικός, δεν έπεφτε ούτε μια λέξη κάτω. Συγκίνησε τον κόσμο όταν αναφέρθηκε στον αρχιγραμματέα της Συνόδου Βοσπόριο Μαγκαφά από τη Λευκάδα και στην αυτοπροσφώνησή του ως «Αγιομαυρίτη» εφεξής.

Το απόβραδο τον βρήκε στον κτητορικό ναό του Παντοκράτορα να ψάλει με τη συνοδεία του επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του ποιητού Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, στου οποίου τα 200ά γενέθλια είναι φέτος αφιερωμένο το πολιτιστικό καλοκαίρι της Λευκάδας. Γονάτισε στον τάφο του ποιητού, ταπεινός και συγκλονισμένος «Νοιώθω για σε πατρίδα μου στα σπλάγχνα χαλασμό».

Η επίσκεψη στο Μουσείο του ‘αλαφροϊκσιωτου» ποιητού Άγγελου Σικελιανού ανέπεμψε το ανέσπερο φώς στην ύπαρξη όλων μας και του Πατριάρχου που αντιλήφθηκε με μιάς το διάλογο του έμμετρου πατριώτη ποιητού Αριστοτέλη Βαλαωρίτη με τον ελεύθερης ρίμας και αναβιωτή των αρχαίων ιδεών Άγγελο Σικελιανό.

Το λυκόφως μας βρήκε στο νέο ανοιχτό θέατρο που εγκαινίασε τις παραστάσεις με μια πολυδιάστατη παράσταση αφιερωμένη στον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Η πιό γλυκειά στιγμή της νύχτας που έρρεε μουσική, ποίηση και διάλογο ποιητών ήταν η ομιλία του Παναγιοτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου και το τρυφερό δώρο των παιδκών γραφών του προς το Δήμαρχο Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη.

Ένα τριήμερο καλώς καμωμένο, καλώς οργανωμένο με πολλή δουλειά από τον Ηγούμενο της Φανερωμένης π. Νικηφόρο και την ομάδα του υπό την αιγίδα της Ιεράς Μήτρόπολεωςς Λευκάδος και Ιθάκης.

Παναγιότατε, πάρτε μαζί σας την αγάπη του Λευκαδίτικου λαού που θαύμασε το σεμνό,  μα περιεκτικό σας λόγο. Πάρτε μαζί σας το άρωμα του Ιονίου, το φώς των ποιητών μας, την αύρα της Μονής που στεγάζει την πανσεπτη εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης.

Σας περιμένουμε να μας επισκεφθείτε πάλι !

Ευλογείτε!








































No comments: