Friday, July 5, 2024

Συμβολικά στην πληττόμενη από λειψυδρία ΛΕΥΚΑΔΑ η υπογραφή του νέου Υπεραγωγού Υδρευσης της περιοχής!

 


Συμβολικά στην πληττόμενη από λειψυδρία ΛΕΥΚΑΔΑ η υπογραφή του νέου Υπεραγωγού Υδρευσης της περιοχής!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Σε πανηγυρικό κλίμα με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου, του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή, του δημάχου Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη, άλλων δημάρχων της περιοχής καθώς και των στελεχών της ανάδοχης εταιρείας ΤΕΡΝΑ Μιχάλη Γουρζή και Γιώργου Περδικάρη υπογράφηκε σήμερα , 5 Ιουλίου 2024 στη Λευκάδα η σύμβαση του αγωγού  του νέου δικτύου ύδρευσης γιά τις Περιφερειακές Ενότητες 'Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας.

 Όπως ανέφερε ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας αποτελεί μια από τις καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης σε 3 Περιφέρειες, 4 Περιφερειακές Ενότητες, 6 Δήμους και 27 Οικισμούς, εξυπηρετώντας 150,000 πολίτες.

Λάβρος στο λόγο του ο Γιώργος Περδικάρης, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της ανάδοχης εταιρείας του τη σύμβαση με το υπουργείο υποδομών, σημείωσε ότι η καταστροφή του σημερινού δικτύου ύδρευσης που έχει διανύσει χρόνο ζωής μόνον 40 χρόνων, αποτελεί τεράστια οικολογική απώλεια και θα πρέπει οι πολίτες στο μέλλον να διαχειρίζονται το νερό με πολλή σύνεση  καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει αυξανόμενη ανυδρία. Ο ίδιος δεσμεύτηκε η εταιρεία του να ολοκληρώσει το έργο (εάν δεν παρεμβληθούν εμπόδια) σε χρόνο μικρότερο από αυτόν την σύμβασης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέλεξε να υπογράψει τη σύμβαση του νέου αγωγού ύδρευσης στη Λευκάδα καθότι  εκτός των άλλων τα στελέχη της ΤΕΡΝΑ έλκουν καταγωγή από το νησί που σήμερα πλήττεται έντονα από την λειψυδρία, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Το έργο, το οποίο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται άμεσα, είναι από τα μεγαλύτερα νέα έργα ύδρευσης στην πατρίδα μας. Θα καλύψει τις ανάγκες 150 χιλιάδων συμπολιτών μας, πρωτίστως τις ανάγκες της Λευκάδας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι ένα έργο, κύριοι περιφερειάρχες, το οποίο ενώνει τρεις Περιφερειακές Ενότητες, παίρνοντας νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου και μεταφέροντάς το μέχρι τη Λευκάδα, προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία υποδομή ύδρευσης όλης αυτής της περιοχής, η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα αντέξει στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και θα εξασφαλίσει για πολλές δεκαετίες βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές τις οποίες και θα καλύπτει.

Όπως γνωρίζετε, η κλιματική κρίση είναι πια μαζί μας. Βλέπετε τις συνέπειές της κάθε μέρα γύρω μας. Μία από τις συνέπειές της έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είμαστε πια απολύτως βέβαιοι ότι αυτά τα οποία ίσχυαν στο παρελθόν για τις βροχοπτώσεις θα εξακολουθούν να ισχύουν στο μέλλον. Αυτό μας υποχρεώνει, όλες και όλους, να είμαστε διπλά προσεκτικοί στη διαχείριση του νερού. Αυτό αφορά όλες και όλους: το κεντρικό κράτος, το οποίο κατασκευάζει υποδομές οι οποίες εξασφαλίζουν ελάχιστες διαρροές αλλά και καλή ποιότητα νερού, που ανακουφίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Λευκάδας από τις πολλές γεωτρήσεις. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά όμως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις κοινότητες και τελικά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το νερό ως ένα πολύτιμο αγαθό. Να μην το σπαταλάμε αλόγιστα και να αλλάξουμε, θα έλεγα, συνολικά τη νοοτροπία μας για τον τρόπο με τον οποίο το καταναλώνουμε. Αυτό δεν αφορά μόνο το έργο αυτό, αφορά συνολικά ολόκληρη την πατρίδα μας.

Είμαι απολύτως σίγουρος, κυρίες και κύριοι, ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί και ταχύτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Νομίζω ότι το είπε καλά ο Υπουργός, και η καταγωγή πολλών στελεχών της ΤΕΡΝΑ από τη Λευκάδα, θα βοηθήσει και αυτό με τον τρόπο του, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο το έργο αυτό να παραδοθεί εντός αυτής της τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαι σίγουρος ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.»

Παρόντες στην ιστορική υπογραφή της σύμβασης για τον αγωγό υδροδότησης της περιοχής ήταν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο του οποίου η κατασκευή θα αρχίσει πάραυτα θα αποτελέσει ανακουφιστική μακροπρόθεσμη λύση για τηνλειψυδρία στην περιοχή και κυρίως στη Λευκάδα!















No comments:

Post a Comment