Friday, October 2, 2009

Η απουσία πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Επι εβδομάδες παρακολουθούμε τη διαμάχη των εν δυνάμει πρωθυπουργών οι οποίοι έχουν βγεί στον αγώνα των μεγάλων υποσχέσεων για να κατακτήσουν το πηδάλιο της χώρας.

Τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά, τα φορολογικά μέτρα και όλα όσα αγγίζουν τη λαϊκίστικη άποψη περι πολιτικής υπήρξαν κορυφαία στην ατζέντα των δύο ηγετών με πρόθεση την εξουσία. Κανείς όμως σ΄αυτές τις εκλογές δεν μιλάει για του Απόδημους Ελληνες, παρότι στις προηγούμενες εξαγγελίες τους και τα δύο μεγάλα κόμματα περιείχαν φρούδες υποσχέσεις για το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς.

Είναι φανερό πως και τα δύο κόμματα αδιαφορούν παντελώς για τους Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατα το δοκούν μόνον προς άγραν εντυπώσεων.

Είναι απολύτως δεδομένο πως κατα την πρόσφατη διακυβέρνησή της η Νέα Δημοκρατία έρριξε ένα πρόχειρο σχέδιο νόμου χωρίς τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πλύνει τας χείρας της ως Πόντιος Πιλάτος για την προσπάθεια εκπόνησης μιας άκριτης και επιπόλαιης λύσης ως προς την ψήφο των Αποδήμων.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ , που έχει ανοίξει συνταγματικά το θέμα της ψήφου των Αποδήμων, έχει μείνει εκεί στην πολιτική πρόθεση και μόνο. Δεν συνεργάστηκε σε κανένα επίπεδο με τη ΝΔ στην πρόχειρη έστω απόπειρά της να νομοθετήσει.

Τώρα τηρούν σιγήν ιχθύος τα δύο μεγάλα κόμματα. Την επομένη των εκλογών, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα καλέσει τα στελέχη των τοπικών συμβουλίων του ΣΑΕ, να φωτογραφηθεί μαζί τους και να χαϊδέψει τ’ αυτιά μας πως υπάρχει πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Πιστεύω πως αν η όποια νέα κυβέρνηση της χώρας έχει πρόθεση να υπερασπίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων Ομογενών του εξωτερικού θα πρέπει επιτέλους να αναθεωρήσει όλο το νομοσχέδιο περι ΣΑΕ και να εκπονήσει μια πολιτική ρεαλιστικών διαστάσεων με αιχμή του δόρατος τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στις χώρες υποδοχής του Ελληνισμού.

Θεωρώ πως υπάρχουν ικανά και πεπειραμένα άτομα στα πέρατα της γής, που μπορούν επιτέλους να φτιάξουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επιβίωση του Ελληνισμού στην ξένη.

Ισως το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων να πέφτει βαρύ στις πολιτικές πλάτες της Ελλάδας. Αλλά ας γίνουν διορθώσεις στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού κι ας παρθούν γενναίες αποφάσεις για την πορεία επιβίωσης των Αποδήμων στην εκτός Ελλάδας μεγάλη Ελλάδα! Η σιωπή για την ομογένεια είναι απομόνωση και καταδίκη!

Γρηγόρης Νιώτης

Κι ενώ έγραφα αυτά μού ήρθε μια ανακοίνωση απο το γραφείο του τέως υφυπεξ Απόδημου Ελληνισμού κ. Γρηγόρη Νιώτη, όπου κάτι αναφέρεται σχετικά με την πολιτική περί Απόδημου Ελληνισμού. Την παραθέτω αυτούσια:



ΜΗΝΥΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ


Αγαπητοί Έλληνες της Διασποράς,

Επικοινωνώ μαζί σας μέσω των ελληνικών μέσων της Διασποράς, που αποτελούν σημαντική Γέφυρα Επικοινωνίας της Ελλάδας με την Ομογένεια, γνωρίζοντας ότι πάντοτε βρίσκεστε κοντά στην Πατρίδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές.

Στην κρίσιμη αυτή μάχη των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 θα δώσουμε τον δίκαιο αγώνα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε με διαφάνεια, δυναμικά, και με συνέπεια για να επαναφέρουμε Αρχές και Αξίες που έχουν απαξιωθεί και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Ελλάδας και παγκόσμια.

Θα δώσουμε τον αγώνα για να προωθήσουμε τα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια, και πρωτίστως να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα της ψήφου των Ομογενών, έτσι ώστε όταν ψηφίζετε στον τόπο μόνιμης κατοικίας σας να διασφαλίζεται η εκλογή βουλευτών που θα σας εκπροσωπούν, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της αναλογίας ψήφων και εδρών. Αυτά θα εξασφαλιστούν με διαδικασίες απογραφής του νόμιμου πληθυσμού των αποδήμων, και κατόπιν διαλόγου με τους διάσπαρτους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού. Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος να οριστούν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων όπως πρότεινε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων τόσο με κάλπες όσο και με επιστολική ψήφο.

Διατηρώντας και ενισχύοντας τον γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό ρόλο του ΣΑΕ, ως έκφραση των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, θα αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητες και λειτουργίες του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 108, παρ. 2), δίνοντας τη δυνατότητα να οργανώνει δράσεις περιφερειακές και παγκόσμιες για την εξυπηρέτηση του σκοπού του, δράσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την οργάνωση των κέντρων υγείας, τα προγράμματα για την εκπαίδευση στη Μαύρη Θάλασσα, την υποστήριξη του Ελληνισμού στη Βόρεια Ήπειρο και αλλού, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλα.

Το ΣΑΕ, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σε απλό γραφειοκρατικό όργανο, χωρίς κατοχύρωση του ρόλου του, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τα κόμματα, ούτε τη δυνατότητα να εξετάζονται τόσο τα επί μέρους θέματα των περιφερειών όσο και οι τυχόν διαφωνίες.

Το ΣΑΕ, ώριμο πλέον, πρέπει να ισχυροποιήσει το βηματισμό του και να εξοπλισθεί με μεγαλύτερο κύρος και διαδικασίες ώστε να μπορέσει να αποτελέσει πραγματικά έκφραση των απανταχού δυνάμεων του Ελληνισμού, στόχος για τον οποίο άλλωστε ιδρύθηκε.

Σ εσάς τους Ομογενείς που αποτελείτε τον καλύτερο πρεσβευτή του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρακολουθείτε τις εξελίξεις και ενημερώνεστε ανά πάσα στιγμή για τα δρώμενα στην Πατρίδα, δεσμευόμαστε ότι θα δουλέψουμε αδιάκοπα, με όλη μας τη δύναμη και γνώση, ώστε να ενισχυθεί, εκτός άλλων, και το διεθνές κύρος της Χώρας μας και να σας κάνουμε υπερήφανους.

Με τη δυνατότητα της επικοινωνίας που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά και τα παραδοσιακά ΜΜΕ μπορούμε να έχουμε μια αμφίδρομη επικοινωνία για τα θέματα που σας απασχολούν τα οποία πάντα αντιμετωπίσαμε και θα αντιμετωπίζουμε με αίσθημα ευθύνης.

Σας ευχαριστώ διότι γνωρίζω ότι πάντοτε βρίσκεστε κοντά μας και στηρίζετε την Πατρίδα.

Με τους θερμούς μου χαιρετισμούς


Γρηγόρης Νιώτης



Ποιός είναι ο Γρηγόρης Νιώτης


Ο Γρηγόρης Νιώτης εκλέγεται βουλευτής Β΄ Πειραιά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1989. Εντάχθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1975. Το 1978 υπήρξε μέλος και το 1982 Α΄Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά. Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και το διάστημα 1984-1985, Πρόεδρος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Το 1985, διετέλεσε νομάρχης Αρκαδίας και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου έως το Φεβρουάριο του 1989.

Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα Απόδημου Ελληνισμού από το 1994 – 1996, και 2000 - 2001. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής (1997, 1998, 2000) και Αντιπρόεδρος (2004, 2007 και 2009). Είναι Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.). Από το 1990 σε διαδοχικά Συνέδρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και εν συνεχεία συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο. Από το 1996 και επί σειρά ετών διετέλεσε Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και σήμερα είναι Γραμματέας του Τομέα Τεκμηρίωσης, Νομικής Κάλυψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο Γρηγόρης Νιώτης προωθεί τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό μιας Εθνικής Στρατηγικής και στην υλοποίηση του οράματος για τη "θεσμική ενότητα" του Παγκόσμιου/Οικουμενικού Ελληνισμού, των 17 εκατομμυρίων. Υπήρξε καταλυτικός στην πραγματοποίηση της ιστορικής Α΄Οργανωτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην Θεσ/νίκη το 1995, και στην ίδρυση και ενεργοποίηση των «Δικτύων του Ελληνισμού» (επιχειρηματικών, πολιτικών, ομογενειακών Μ.Μ.Ε./Δορυφορική ΕΡΤ, Μορφωτικών - Πολιτιστικών, Ομογενειακών Χωριών και Ειδικών Προγραμμάτων για τον Ελληνισμό του Εύξεινου Πόντου). Η ενασχόλησή του με τα θέματα της Ομογένειας έχει υπάρξει συνεχές και εξακολουθεί και σήμερα με αμείωτο ενδιαφέρον.

11 comments:

  1. Χρόνια Πολλά Ιουστίνη.
    Νάσαι πάντα καλά να σε διαβάζουμε και βέβαια να σε ακούμε...

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα από το Σουλτανάτο του Ομάν. Αναφέρεσε σε ενα πολύ σημαντικό θέμα που προσωπικά ως κάτοικος εξωτερικού εδώ και δέκα χρόνια με ενδιαφέρει. Η δυνατότητα ψήφου μέσω ταχυδρομίου πάντως κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει ήδη και για τους Ελληνες στην Ελλάδα, όπως υπάρχει σε τόσες άλλες Ευρωπαίκές χώρες. Δεν θα ξεχάσω δε ποτέ την "ξεφτίλα" των προηγούμενων εκλογών, όταν τότε κατοικούσα στην Γερμανία και τα δυο μεγάλα κόμματα, βάζανε τους ψηφοφόρους σαν τα ζώα σε πτήσεις chapter, για να τους "πετάξουνε" στην Ελλάδα για δυο ημέρες δωρεάν να ψηφίσουνε. Η κατάσταση στα εκεί τοπικά εκλογικά κέντρα ήταν πολύ λυπηρή...

    Θερμούς χαιρετισμούς από το Σουλτανάτο

    ReplyDelete
  3. Καλη μου Ιουστινη εστειλα χτες τις ευχες μου για την γιορτη σου και τους σχολιασμους μου για το αρθρο σου στα λεγομενα του Γιανναρα αλλα μαλλον χαθηκε.Πολλες ευχες λοιπον για χρονια πολλα και δημιουργικα.Να χαιρεσαι τους αγαπημενους σου.

    ReplyDelete
  4. Μιχάλη,
    Ευχαριστώ για τις ευχές. Εσύ εκεί, κολημμένος στο ράδιο!

    ReplyDelete
  5. Αγαπητέ Γκλόμπαλ,
    Ακόμη με φτηνά εισιτήρια κατεβαίνουν οι ομογενείς μπουλουκηδόν για να ψηφίσουν τους κομματάρχες τους.
    Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ γιατί ψήφος δεν π΄ροκειται να δοθεί στους απόδημους.
    Κι εμάς μας καίει, αλλά ως κάτοικοι του δυτικού κόσμου το έχουμε καταλάβει ...
    Εσύ στο Σουλτανάτο μην αρνείσαι αυτή την πικρή πραγματικότητα!

    ReplyDelete
  6. Αγαπημένη μου Γιάννα,
    Πολύ σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Νάσαι καλά και να περνάς όμορφα και ξένοιαστα έστω και υπο τις πολιτικές σάλπιγγες!
    Χαιρετίσματα απο τούτη την πλευρά του Ατλαντικού, όπου άρχισε το φθινόπωρο

    ReplyDelete
  7. χμφ...δεν μου αρεσουν οι πολιτικοί και τα προεκλογικά τους γράμματα.

    ReplyDelete
  8. Εσύ έκανες μαραθώνιο ανάγνωσης, τί να πώ; Δεν παύεις να με εκπλήσσεις με τις πολλαπλές ικανότητες και την αγάπη σου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Αγαπητή μου Ιουστίνη.
    Είχα την τύχη να ζήσω από κοντά και να καλύψω επαγγελματικά τις επισκέψεις πάρα πολλών πολιτικών της πατρίδας μας εδώ, στην ΝΥ.
    Αήδιαζα με το θράσος και τα ψέματα που τόσο ασύστολα μας πετούσαν δημόσια. Όπως είχα γράψει κάποτε χαρακτηριστικά, ερχόντουσαν με μιά βαλίτζα και έφευγαν με εφτά. Με την ψήφο των Αποδήμων παίζεται ένα πολύ βρώμικο παιγνίδι των πολιτικών με το αξιοθρήνητο ΣΑΕ.Δεν θα καταφέρουν ποτέ τίποτα και αυτό, πίστεψέ με, είναι καλό γιά μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ReplyDelete
  10. Κύριε Κονταρίνη,
    Η αλήθεια είναι πως οι πολιτικοί δίνουν μεγαλόστομες υποσχέσεις όταν επισκέπτονται την ομογένεια. Και μετά γίνονται καπνός . Η αλήθεια επίσης είναι πως το ΣΑΕ έχει αποτύχει στο ρόλο του. Μας έχει μονο πινοκεφαλιάσει με νέους ηγεμονίσκους. Κολακεύει την φιλαρχία των ολίγων και μοιράζει την ομογένεια.
    Ελπίζουμε τα πράγματα να αλλάξουν και να υπάρξει ουσιαστική πολιτική για την ομογένεια.
    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  11. Kathisterimena Xronia Polla, Ioustini. O Grigoris Niotis epaikse kathoristiko rolo stin dimiourgia tou SAE gia na ylopioisei to orama tou PASOK gia ton Apodimo Ellinismo. Dystyxos omos to SAE exase kapou ton dromo tou kai egine mia akomi efkairia na erxontai gia taksidakia merikoi. O Apodimos Ellinismos paramenei mia terastia pigi anthropinou dynamikou, ploutou pou den aksiopoiithike sosta. Efhomaste oti afti i kyvernisi tou PASOK tha kataferei na to valei kai pali ston sosto dromo...ton protoporiako gia to kalo tis omogeneias kai tou Ellinismou...

    Filia apo tin fthinoporini kai omorfi Athena mas!

    ReplyDelete