Sunday, March 7, 2010

Αρκεί ο διασυρμός!

Καθ οδόν προς την Αθήνα, στο αεδροδόμιο της Φραγκφούρτης διάβασα το πιό κατάπτυστο δημοσίευμα και μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου και τις αμφιβολίες μου για το αν πρέπει να ανήκουμε σ΄αυτή την Ευρώπη που δεν έχει καμιά ιδέα περι αλληλεγγύης και συμμαχίας.

Σήμερα είναι η οικονομία, αύριο θάναι τα σύνορα.

Πώς μπορούμε να στηριζόμαστε σ΄αυτούς;

κι ακόμη, ο καιρός είναι βροχερός. Αφησα την άνοιξη στο Μόντρεαλ και βρήκα το χειμώνα στην Αθήνα. Αλλά το διακσεδάζω με τις φινφον ομπρέλες μου!


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ενώ ο πρωθυπουργός αλωνίζει τις πρωτεύουσες του κόσμου για να λάβει πολιτική και ηθική στήριξη για την έξοδο από το αδιέξοδο, τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου συνεχίζουν να ρίχνουν το ανάθεμα στην Ελλάδα, που αποτελεί το 2% της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η ενορχηστρωμένη επίθεση έχει αρχίσει να με τρομάζει παρότι δεν είμαι οπαδός της θεωρίας της συνωμοσίας.Στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης έπεσα πάνω στην εφημερίδα Financial Times , η οποία στο πρωτοσέλιδο και στο εσωτερικό της αφιέρωνε ολόκληρες σελίδες κατηγορώντας την Ελλάδα για τους χειρισμούς της σχετικά με δημοσιονομικό έλλειμμα και τη θέση της στην ευρωζώνη.

Αυτό που πραγματικά με εξόργισε τα πλείστα ήταν ένα ειδικό άρθρο γνώμης, το οποίο παρομοίαζε την Ελλάδα με ένα προτεκτοράτο της Αγγλίας, το Νιούφαουνλαντ που τελικά προσαρτήθηκε στην ομοσπονδία του Καναδά.

Ο αρθρογράφος David Hale ενώ παραδέχεται πως η Ελλάδα αποτελεί το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνει πως η χώρα παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,8% από το 1988 και ότι παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία προκειμένου να μπεί στην ευρωζώνη το 2001.

Ο αγγλος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προκαλεί τριγμούς στην αγορά με το έλλειμμά της διότι υπήρξε χώρα με τρομερή πολιτική αστάθεια, αναφέροντας τον εμφύλιο, τη δικτατορία και την ανατροπή της βασιλείας.
Παρουσιάζοντας το μοντέλο του Νιούφαουντλαντ, που είχε ζητήσει την επιτροπεία της Αγγλίας για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα κάποτε στο απώτερο παρελθόν , ο Ντέιβιντ Χέιλ σημειώνει με θράσος:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια επιτροπή έξι γραφειοκρατών, τριών από την Αθήνα και τριών από τις Βρυξέλλες.

Η επιτροπή θα μπορούσε να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας και να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι να εξυγιανθεί οικονομικά. Θα υπήρχαν σίγουρα περισσότερες διαμαρτυρίες για την απώλεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά θα έμαπινε ο θεμέλιος λίθος για την οικονομική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στη δημοκρατία το 2015 με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη.

Ο αρθρογράφος με ποταπή ειρωνία υποδεικνύει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματά της μιμούμενη το παράδεγμα του Ντουμπάι, που ονόμασε το μεγαλύτερο πύργο της χώρας στο όνομα του σεϊχη του Αμπουντάμπι, ο οποίος έδωσε σωτήριο δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατίδιο προ της πτώχευσης.»Η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντουμπάι ονομάζοντας τον Παρθενώνα Ζαν Κλόντ Τρισέ...» καταλήγει ο Χέιλ.

Διαβάζοντας το άθλιο δημοσίευμα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υψηλός οικονομολόγος προτείνει να παραδώσουμε τη δημοκρατία μας στην Ευρώπη εν ονόματι ενός δανείου και να κυβερνηθούμε από επιτροπή οικονομολόγων για να διορθώσουμε το δημοσιονομικό μας έλλειμμα, ένιωσα πως η Ελλάδα η χώρα της δημοκρατίας και των τεράστιων αγώνων για την κατάκτησή της, κάθεται στο σκαμνί από τον καθένα αγγλοσάξονα δοκησίσοφο και λαλούντα τη γλώσσα της υπεροψίας και της ιστορικής άγνοιας.

Ολοκληρώνοντας το κατάπτυστο άρθρο, όπου πάλι ο Παρθενώνας μας γίνεται αντικείμενο σεναρίου αγοραπωλησίας, σκέπτομαι πόσο βδελυροί μπορεί να γίνουν οι συνεταίροι της Ευρώπης ενάντια στις ρίζες του ιστορικού πολιτισμού μας /τους, στο όνομα μιας οικονομικής κρίσης.

Ειλικρινά θλίβομαι που σ’ αυτή την συγκυρία, οι Ευρωπαίοι αντί να τιμήσουν την ενότητα της νομισματικής ένωσης, ξιφουλκούν εναντίον της Ελλάδας ταπεινώνοντας το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας του λαού μας.

Μπορώ να ομολογήσω μετά από χρόνια πως μετανιώνω που η πατρίδα μου έγινε μέλος μιας Ευρώπης, η οποία δεν φαίνεται να έχει προσανατολισμό, ηθική, πνευματικό φρόνημα και προπάντων δεν είναι αλληλέγγυη προς τους λαούς που τη συναποτελούν.

Προς τι αυτή η συμμαχία τελικά;

22 comments:

  1. Αφού σε καλωσορίσω στην πατρίδα και σου ευχηθώ καλή διαμονή, θα ήθελα να συμπληρώσω (άλλωστε πολύ καλά το ξέρεις) πως «ηθική, αλληλεγγύη και συναισθήματα» είναι άγνωστα στους «συμμάχους» μας…

    Ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά!

    ReplyDelete
  2. Αγαπημένε μου,
    Περιμένω να με παρεις τηλέφωνο για συνεννοήσεις. Αμεσα.
    Συμμαχία δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ!
    Φιλί βροχερό

    ReplyDelete
  3. Τι να πω Ιουστίνη μου...
    Ξαφνικά για όλα τα κακά της Ευρώπης, φταίει η μικρή μας Ελλάδα...
    αλλά εμείς έχουμε μάθει να "πολεμάμε" και να μην το βάζουμε κάτω...
    Θα επιζήσουμε και πάλι...
    Καλώς ήρθες στην πατρίδα!!!

    ReplyDelete
  4. ο τυπος μπορει να γραφει οτι θελει, ειναι ελευθερος και δεν ελεγχεται.
    και στο τελος τελος μη μας τη σπανε και πολυ γιατι δεν το ᾽χουμε και σε τιποτα να χρεωκοπησουμε στο πιτς φυτιλι και να μεινουν οι εταιροι με τα χρεωστουμενα! α μα πιααα
    φιλια με ηλιο και κρυο

    ReplyDelete
  5. Αχ! αγαπητή μου Ιουστίνη, Αυτοί οι "σύμμαχοί" μας Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την Ελλάδα μας, αλλά απλούστατα για το Ευρώ τους.
    Αν δεν το είχαμε ούτε καν θα ήξεραν ότι υπάρχουμε..
    καλή διαμονή στην πατρίδα..
    Γαβριήλ

    ReplyDelete
  6. Καναδεζα μου, καλως ορισες στα πατρια και να περασεις ομορφα. Να τολμησω να πω οτι αλλοιμονο αν οι αποψεις μιας φυλλαδας η των συμφεροντων που την εκδιδουν ειχαν την τελευταια λεξη στην εκβαση της θεσης της Ελλαδας στην Ευρωπη. Εκεινο που προσωπικα με ενοχλει ομως ειναι οτι η εμβελεια τους επηρρεαζει την κοινη γνωμη. Τωρα για ποια αισθηματα μιλαμε και για αγαπες. Εμεις δηλαδη αν καλουμασταν να πληρωσουμε τα σπασμενα αλλων, τι αγαπες και αλληλεγγυη θα δειχναμε. Ολα τα καθοριζει η οικονομια και τα συμφεροντα. Ειδες μετα τις συνομιλιες με Σαρκοζυ, πως επεσαν τα επιτοκια και πως ανεβηκε η αγορα; Αυτα ειναι, μια λεξη αλλοιωνει τη δυναμικη της οικονομιας.
    Οι συμμαχιες καθοριζονται μονο απο τα συμφεροντα.
    Φιλακια για τωρα, ξερω οτι δεν ερχεσαι συχνα στο διαδυκτιο οταν εισαι στην Αθηνα, αλλα ισως αυτο το φιλακι το δεις! Ματς!

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένη μου Σοφία,
    Σ ευχαριστώ για το θερμό σου καλωσόρισμα. ναι, η Ελλάδα έχει γίνει το πρόβλημα δήθεν της Ευρώπης. Αλλά αυτό χαλιβδώνει τη θέλησή μας να αντισταθούμε στις συκοφαντίες και τη διεθνή προσβολή.
    Φιλί

    ReplyDelete
  8. Ωραία τα λές Μελισσάκι του Βεβέ και του ήλιου. Εδώ ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου. Ο Γιώργος στον Ομπάμα κι εγώ στα συγγραφικά πηγαδάκια.
    Φιλί βροχερό. Γλύτωσες την κακοκαιρία

    ReplyDelete
  9. Αγαπημένε Γαβρίλη,
    Οσο κυνικό κι αν ακούγεται έτσι περίπου είναι. Οι εταίροι δεν μας αντιμετωπίζουν ως λαό, ως τμήμα της ευρωζώνης και μας ρίχνουν στην πυρά των χρηματαγορών του κόσμου.
    Χαιρετίσματα απο βροχερή, υγρή και περίλυπη Αθήνα

    ReplyDelete
  10. Δεσποινάριο γλυκό,
    Μα πραγματικά νιώθουμε έρμαια των συμφερόντων και των συσχετισμών. Και τα δημοσιεύματα καλλιεργούν διαρκώς κλίμα εναντίον μας. Κι εμείς ενιστάμεθα . Γιατί δηλαδή να είμαστε σε συμμαχίες όταν παραβιάζονται οι αρχές; Ηταν σωστό για την Ευρώπη να δείξει πως δεν είναι μια γροθιά; Οι μεγάλοι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Και το ευρώ θα πληρώσεις τις συνέπειες.
    Σε βλέπω κι ας μην έρχομαι συχνά καθώς είμαι στην τρεχάλα.
    Χαρού την πρωτεύουσα με το λαμπρό ήλιο. Εδώ υγρό κρύο και παγωνιά!

    ReplyDelete
  11. Τελικά καταφέραμε να γίνουμε το εξιλαστήριο θύμα των "συμμάχων"
    που σε πρώτη ευκαιρεία μόνο τα στραβά μας βλέπουν και τίποτε άλλο. Ας είναι ,ξέρω ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε οι Ελληνες που επίσης σε κάθε σε ευκαιρεία βροντοφωνάζουμε τα χειρότερα για την πατρίδα μας και τους συμπατριώτες μας,λές και με αυτό τον τρόπο γινόμαστε πιο Ευρωπαίοι!!! Τι να πώ μυαλό να βάλουμε και να δούμε που φτάσαμε και να τα διωρθόσουμε.Γιατί καλά τα μεταξωτά βρακιά αλλά καλύτερη η κοινωνική μόρφωση και δυστηχώς μόνο τα πρώτα βρίσκουμε σε αφθονία στη χώρα μας τελευταία.

    ReplyDelete
  12. ...Γεια σου, Ιουστίνη μου!
    Δεν είχα κυριολεκτήσει ότι και τα γκαρσόνια, κι άλλοι δουλευτάδες... θα γνώριζαν για τους "καλοπερασάκηδες έλληνες με τα λεφτά των άλλων..." κ.λ.π.
    Όπως έγραψα και στου Γαβρίλη, ο Χιτλερισμός στοχεύει πολύ μακριά...
    όσο για μας; ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ έχουν φταίξει... ίσως κι εμείς που τα βλέπουμε από μακρια και δεν έχουμε επέμβει ενωρίτερα...
    Η καλοπέραση, είναι κακή συνήθεια, δεν θα μπορέσουν να την αποβάλλουν εύκολα εκεί!
    Τάχα "αγριεύουν" μα αυτό το κάνει και η αρκούδα... πριν τελειώσει...

    Μακάρι να πάνε όλα κατ' ευχήν... ο πολύς κόσμος δεν τους φταίει τίποτα. Κι εκεί, μα κι εδώ!

    Με αγάπη,
    Υιώτα,
    ΝΥ

    ReplyDelete
  13. Ρόνγκ μάν, ράιτ μπόι
    Πολύ σωστά το τοποθέτησες.Δεν φταίνε μόνο οι σύμμαχοι αλλά κι εμείς οι ίδιοι που την τρίχα την κάνουμε τριχιά. Αλλωστε, ποιός διέρρευσε τα στοιχεία για την παραποίησησ της γκ'ολντμαν σάκς; Ο ελληνας δημοσιογράφος κ. Μίχας, ο Εφιάλτης.
    η ελλάδα θάχει παντοτε Εφιάλτες να την πληγώνουν!
    Φιλί με ήλιο επιτέλους!

    ReplyDelete
  14. Καλώς όρισες Τζουστινάκι μαχητικό..

    ReplyDelete
  15. Τι να πω Ιουστίνη μου!! Πολλά γράφονταί και λέγονται ανά τον κόσμο. Είναι δοκιμασμένη συνταγή η διακυβέρνηση από επιτροπή με άλλες χώρες. Δεν είχε αποτέλεσμα. Εκείνοι που το γραφουν το γνωρίζουν. Απλά οι πάντες πρέπει να έχουν άποψη και επαναλαμβάνονται κάθε φορά που μια χώρα έχει θέμα. Τα ίδια λένε και γράφουν, νομίζω. Σωστά αγανακτείς.

    Σου έγραψα mail σχετικά με το βιβλίο,τώρα τελειώνω και μου λύνονται οι απορίες.

    Καλως ήρθες, και από εδώ , στην πατρίδα. Όμορφα να περάσεις.
    Φιλιά φιλάκια

    ReplyDelete
  16. basika na po oti den to perimename kati tetoio?? i leksi tsipa den iparxei pouthena para mono stin elliniki glossa kai auti mono ekei kapou grameni kai ksexasmeni...prosopika na sou po tin alitheia mou den theoro oti kanoun kati kako...kanoun auto pou kseroun kala, apla to kanoun pros emas kai auto mas peirazei...pou einai omos na dosoume ton antilogo meso mia politikis igesias (opoia einai auti, den anakateuomai me xromata prosopika) oste na kleisoun auta ta stomata? etsi loipon min pikrainesai kai poli...an kai ksero oti ponaei. as frontisoume/ne autoi oi ligoi pou ontos endiaferontai na kanoun kati gia tin Ellada me tin kathimerin stasi tous apenanti stin zoi kai ton xrono pou tous analogei pano ston planiti auto. Meta isos kai ean ontos sispeirothoun oi ELlines tis Elladas na ginei kai kati...alla kalokairaki erxetai pou na milame gia tetoia tora ;)

    ReplyDelete
  17. Γιώτα μου,
    Κόπηκε η σύνδεση και δεν μπόρεσ να σου γράψω, πως ναί οι Ελληνες ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή. Αν και τελευταία υπάρχει η ησυχία του φόβου για το τί ξημερώνει στην πατρίδα.
    Εύχομαι όλα να πάνε καλά και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το 2% της ευρωζώνης.
    Φιλί της Αθήνας ηλιόλουστο

    ReplyDelete
  18. ελένη μου, καλώς σε βρήκα,
    Ελπίζω να τα πούμε απο κοντά. Μόλις ήρθα απο Λευκάδα!
    Φιλί

    ReplyDelete
  19. Αγαπημένη μου Κατρίν,
    Οταν τελειώσεις γράψε μου μέιλ για να σου πώ και την συνέχεια!
    Ναι, ο καθένας ξερόλας γράφει για τους ξένους λαούς ισοδπεδώνοντάς τους.
    Ετσι είναι οι αδύναμοι, καπελώνονται απο τους δυνατούς.
    Φιλί ανοιξιάτικο σήμερα

    ReplyDelete
  20. Φρόγκαλ,
    Καλώς ώρισες στο μπλόγκ. Πώς να μην πληγώνομαι , να μην αγανακτώ όταν τριγύρω μου ΄διαβάζω, ακούω, βλέπω μόνο συκοφαντίες για την πατρίδα μου;
    Εγινα πατριδολάτρις γιατί δεν την μπορώ την αδικία και προπα΄ντων αυτή την ισοπέδωση όλων.
    Χαιρετώ σε

    ReplyDelete
  21. hehe basika eimai kai Lonely...alla theleis onomateponimo edo mesa opote den mporo na mpo me ta sinithi stoixeia mou ;)

    ReplyDelete
  22. Καλώς ήρθες στην πατρίδα Ιουστίνη, μακάρι να μπορούσε να έρθεις και στο δικό μας σχολείο (12ο δημοτικό Αγρινίου)!!! Σε προσκαλώ (ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων Αγρινίου)
    Θα ήταν χαρά και τιμ.η μας να μιλήσεις στα παιδιά για τη σπουδαιότητα του βιβλίου.

    Φιλιά πολλά - περιμένω νέα σου!!!

    ReplyDelete