Wednesday, June 30, 2010

Jazz... εύουμε στη Μοντρεάλη

Κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου το Μοντρεάλ πνίγεται στους ρυθμούς της τζάζ. Η πόλη ιδρώνει, η πόλη χορεύει, η πόλη καπνίζει και λικνίζεται απο πρωίας μέχρι βαθείας νυκτός.

Πρόκειται για ένα ατελείωτο πάρτυ, που δεν το χάνουμε με τίποτε αν βρισκόμαστε στα πέριξ. Κάθε νύχτα δηλώνουμε παρουσία στα διάφορα κονσέρτα, που στήνονται στις κεντρικές σκηνές, οι οποίες κατακλύζουν την καυτή μας πόλη.

Φέτος το Φεστιβάλ τζάζ φιλοξενείται στις δικές του εγκαταστάσεις στην καρδιά της Σεντ Κατρίν που ονομάζεται Quartier des Spectacles.

Πιστεύω πως αυτή η χρονιά, που είναι θεματικά αφιερωμένη στο Καρναβάλι της Βενετίας έχει ιδιαίτερα ωραία γκρούπ όχι μόνο αφροαμερικάνικης τζάζ αλλά και βαλκάνιας, που πιάνει το δικό μας ξεχωριστό ρυθμό.

Σας φέρνω σήμερα σκηνές απο τους χορούς του Μόντρεαλ για να μοιραστούμε τις τζαζιές μας όλοι εμείς οι μπλογκογείτονες.

Τζουστινάκι

Μιά απο τις κεντρικές εισόδους στο Καρτιέ ντε Σπεκτάκλ
Τα τζάμια της πολυκατοικίας έχουν τους μεγαλους τζαζίστες
Τα επίσημα γράμματα
Κόσμος και φασαρία
Ο Γάτος είναι η μασκότ του φεστιβάλ τζάζ του Μοντρεάλ. Μη με ρωτήσετε γιατί
Το Τζουστινάκι κι ο Γάτος , που έχει εισβάλει στο σπίτι σε διάφορες μορφές, μπλουζάκια, καπελλάκια, κουκλάκια κλπ
Το Τζουστινάκι μπροστά απο τον πιερό της Βενετίας
Εις το επανιδείν
Αυτό το σάξ είναι ελληνικό, παίζει ο Δόξας, ο Ελληνας Απόλλων, όπως τον αποκάλεσε ο εκφωνητής! Να ζήσουν τα όργανά μας!
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Παρά το πολικό ψύχος των 14 C
Τα κτίρια φωτισμένα με νέον χρώματα
Ο Τέντ δυναμικά στο κλίμα γουστάρει πιό ντίξι καταστάσεις, έχει λίγο το μάυρικο μέσα του
Σε όλες τις οθόνες απο διάφορες σκηνές
Και τα παιδιά χορεύουν
Στην κεντρική σκηνή τραγουδάνε με πάθος
Κρουστά μου αγαπημένα
Τα νεαρά ζευγάρια φιλιούνται , αγκαλιάζονται
Και τραμπολίνα για τους πιτσιρικάδες, καθώς και τα νηπιαγωγεία χορεύουν στο φεστιβάλ απο πρωίας

Sunday, June 27, 2010

Η απαξίωση του διεθνούς ρόλου του Καναδά

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ενας άχρωμος πρωθυπουργός ο Στίβεν Χάρπερ με το πρόσωπο του καλού παιδιού, καθαρά ανοιχτά μαλλιά και γαλανά μάτια, ερχόταν απο τη σκληρή δύση του Καναδά και ποτέ δεν είχε ταξιδέψει εκτός της χώρας.

Επειδή όμως ήταν φιλόδοξος και αρκετά έξυπνος , ώστε να συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, αμέσως μετά την αναρρίχησή του στον πρωθυπουργικό θώκο άρχισε να μιλάει για εξωτερική πολιτική του Καναδά και να προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως η Οττάβα μπορεί να ασκήσει παγκόσμια επιρροή στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Αυτόν τον Ιούνιο, τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργική καρέκλα,ο Χάρπερ έχει κατορθώσει να είναι ο αποκλειστικός οικοδεσπότης των μεγαλύτερων διεθνών διασκέψεων κορυφής, δηλαδή του G8 και του G20 στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο. Βέβαια, η τιμή αυτών των διασκέψεων, όπου ο καναδός πρωθυπουργός θέλει να δείξει την ηγετική του στόφα, είναι στο ένα δισκετομμύριο δολάρια, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους απλούς πολίτες.

Οι υπερτιμημένοι λογαριασμοί θα πρέπει να πληρωθούν τελικά απο τους φόρους των εργαζομένων γι αυτό ο θυμός εδώ διογκούται. Κι έτσι αντί να πλέκεται το εγκώμιο του Χάρπερ , δυναμιτίζεται τελικά η περσόνα του και οι επιλογές του, που θα βαρύνουν τον ήδη βεβαρυμένο προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ποιά ήταν όμως μέχρι σήμερα η διεθνής πολιτική που άσκησε ο Στίβεν Χάρπερ εκ μέρους της Καναδικής κυβέρνησης; Και πόση επιρροή τελικά χάρισε στην Οττάβα η εφ όλης της ύλης τακτική του;

1. Στα ενεργειακά, η κυβέρνηση Χάρπερ κατόρθωσε να λάβει τη διεθνή κατακραυγή αφενός αποκηρύσσοντας τη συνθήκη του Κυότο και αφ΄ετέρου αρνούμενη να συμμορφωθεί με το ποσοστό μειώσεων των εκβολών δηλητηριωδών αερίων. Τουτέστιν, ο Χάρπερ συνασπίστηκε το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών καταδικάζοντας τον Καναδά σε περισσότερη ατμοσφαιρική μόλυνση.

2. Στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι ο ακόλουθος της αμερικάνικης πολιτικής, επιβάλλοντας στους Καναδούς τους επαχθείς όρους της ασφάλειας των συνόρων, των ταξιδιωτικών περιορισμών κλπ.που απαιτούν οι γείτονες.

3. Στο Αφγανιστάν η κυβέρνηση Χάρπερ δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό για να αναβαθμίσει το ρόλο της στρατιωτικής αποστολής,που θρηνεί διαρκώς θύματα. Τώρα προσπαθεί να βρεί τρόπο να πείσει την αντιπολίτευση να παρατείνει τη διάρκεια της καναδικής αποστολής, που λήγει οσονούπω, για να να εναρμονισθεί με την αμερικανική πολιτική.

4. Ο Χάρπερ άρχισε τον υπόγειο πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς το λιώσιμο των παγόβουνων στην περιοχή του Βορείου Πόλου, δημιουργεί διεκδικήσεις υπεδάφους ανάμεσα στις όμορες χώρες. Ο Χάρπερ θέλει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στην περιοχή για να προστατεύσει τα δικαιώματα του Καναδα έναντι της Ρωσίας.

5. Στο θέμα της πολιτικής για τη Νότια Αμερική ο Χάρπερ έχει δώσει κάποια σημασία. Η επίσκεψή του το καλοκαίρι του 2007 στην Κολομβία, τη Χιλή, τα Μπαρμπαντος και την Αϊτή απέφεραν ένα καλό κλίμα με τις εν λόγω χώρες και κάποιες μικρές συμφωνίες ελέυθερου εμπορίου. Οι επικριτές του καναδού πρωθυπουργού όμως διατείνονται πως οι σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες του αμερικανικού νότου δεν βελτιώνονται ουσιαστικά χωρίς χρηματική βοήθεια προς αυτές.

6. Αυτό που έχει διαφοροποιήσει τον Καναδό πρωθυπουργό απο τους προκατόχους του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είναι η άρδην αλλαγή της στάσης του στο θέμα του Παλαιστινιακού ζητήματος. Ενώ μέχρι χτες η Οττάβα υποστήριζε δύο ελεύθερα κράτη (Παλαιστίνης και Ισραήλ), ο Χάρπερ αρνήθηκε να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου το 2006 σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο G8.

Εκτοτε η πολιτική του ταυτίζεται απολύτως με εκείνη του Ισραήλ (μάλιστα δεν καταδίκασε ούτε την πρόσφατη αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο της ειρήνης) με αποτέλεσμα να προκαλεί δυσφορία στον ευρύτερο πολιτικό πλέγμα της χώρας.

Η φιλοϊσραηλινή πολιτική του Χάρπερ πραγματικά έχει αποδυναμώσει την Οττάβα απο το ρόλο της στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, καθώς ακόμη και η Ουάσιγκτον έχει διαφοροποιηθεί εν πολλοίς απο τον παραδοσιακό σύμμαχό της.

Τελικά, ο Χάρπερ φαίνεται πως παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων μόνο για εσωτερική κατανάλωση καθώς έχει αποτύχει να βάλει τον Καναδά στο αρμόζοντας ρόλο του επί της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ακόμη και το ένα δισκετομμύριο δολάρια που θα ξοδευτούν για τις δύο συνδιασκέψεις κορυφής αυτό τον Ιούνιο στο Οντάριο, είναι μια επένδυση στην προσωπική του φιλοδοξία και όχι στο διεθνές εκτόπισμα της χώρας.

Thursday, June 24, 2010

Γοργόνες και Μάγκες στου Τέντ τα γενέθλια




Η Ελέιν το είπε πως ήθελε να ξεκινήσει το καλοκαίρι της με ένα πάρτυ στον κήπο γύρω απο την υπέροχη τυρκουάζ πισίνα της. Ετσι, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια του Τέντ, που είναι τη θερινή ησιμερία, δηλαδή στις 21 Ιουνίου.
Εκείνη έφτιαξε σαλατικά κι εγώ μερικά συνοδευτικά πιάτα . Ανέλαβα όμως και το μπάρμπεκιου, διότι το τιμώμενο πρόσωπο ο Τέντ δεν ήταν σωστό να ανακατευθεί με την πυρά.

Ετσι ετοίμασα και έψησα παϊδάκια μούρλια αλά ελληνικά, σουβλάκια κοτόπουλου και βωδινού με υπέροχα μυρωδικά και φυσικά τα χωριάτικα λουκάνικα του κυρ Γιώργου, που είναι φτιαγμένα με πορτοκαλόφλουδα. Το γεύμα ήταν εξαιρετικό, τα κρασιά επίσης , ενώ οι μπύρες έρρεαν αφθονες.

Πρέπει να πώ ότι εκτός απο τα γενέθλια του Τέντυ ,παράλληλα γιορτάσαμε και τα 30 χρόνια γάμου του ζεύγους Καραμάνου-Τσατσούλη με μία τούρτα τριπλής σοκολάτας.

Την παράσταση της βραδυάς έκλεψαν η οικοδέσποινα Ελέιν και η Νατασούλα μας, που κολύμπησαν στην πισίνα μεσανυχτα κάνοντας συγχρονισμό.

Γοργόνες και μάγκες λοιπόν σε μια καλοκαιρινή βραδυά πισίνας εδώ στο υπέροχο, μοναδικό, αστικό Μόντρεαλ των γραφών και του έρωτός μου.

Και του χρόνου! Φιλάκια!!!

Τζουστινάκι γιορτινό


Ο Τέντ ανάμεσα στις καλλονές οικοδέποινες Ελέιν και Τζουστινάκι
Το ζεύγος Λουρή με το γιό τους Γιώργο , ενώ σε πρώτο πλάνο ο αγαπημένος παιδικός ΄φίλος του Αλέξανδρου Μάικλ Τσατσούλης
Η πισίνα της Ελέιν ήταν το επίκεντρο του πάρτυ
Αναστρέφοντας τα 52 του χρόνια, ο Τέντυ έγινε αίφνης 25!
Και το ζεύγος Τσατσούλη σβήνουν τα 30 κεράκια του γάμου τους
Οι ενήλικες του πάρτυ. Αριστερά: Τάκης και Δήμητρα Λουρή, Μαίρη και Νίκ Τσατσούλης, Τζουστινάκι και Τεντ, Ελεν Φωτόπουλος και πίσω ο σύζυγος Νίκ Βόικοφ, ο συνεργάτης στο ραδιόφωνο Μάικλ Τελλίδης, η Νατάσα Φωτόπουλος και ο Τζόν ή Γιάννης επι το ελληνικότερον!
Μεγάλοι και μικροί περάσαμε υπεροχα. Επάνω ο Τάκης και η Δήμητρα Λουρή, το ζεύγος Τσατσούλη, το ζεύγος Αργύρη, Ελεν Φωτόπουλος και σύζυγος Νίκ Βόικοφ, πίσω ο Στίβ Αργύρης,η Νατάσα Φωτόπουλος , η Ελέιν Λαντρύ και στο τέλος ο Γιάννης .
Απο κάτω οι νεαροί μας. Αριστερόθεν ο Γιώργος Λουρής,ο Μάικλ Τσατσούλης, ο Αλεξ Αργύρης, ο Ανταμ και Τζόρνταν Ντισέπολα, γιοί της Ελέιν Λαντρύ.
Με την σίστερ Μαιρη μεγαλώσαμε τους μοναχογιούς μας

Η Ελέιν και η Νατάσα έδωσαν τα ρέστα τους με το νυχτερινό μπάνιο. Χόρεψαν στα νερά!


Μας χαιρετούν απο τα τυρκουάζ νερά της πισίνας

Ο Τέντ χουζουρεύει με την Ελεν , ενώ ο Νίκ παρακολουθεί


Το ζεύγος Τσατσούλη κλείνουν 30 χρόνια γάμου. Να τα εκατοστήσουν!

Tuesday, June 22, 2010

Κούβα Γιά Πάντα!

Αφιερωμένο εξαιρετικά στην αθόρυβη Πέννυ Μποντζάκη με την εκλεκτικότητα και το βάθος

Ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι κι εγώ μόνη ή με φίλους επιστρέφω στο νησί που έχει σημαδέψει την αισθητική και τις μνήμες μου , στην Κούβα.

Σήμερα έχω επιλέξει να σας φέρω φωτογραφίες απο το πρόσφατο ταξίδι μας με τους εκδότες μου Νίνα και Θάνο Ψυχογιό. Επισκεφθήκαμε το Βαραντέρο, χαρήκαμε ήλιο και τυρκουάζ θάλασσα, απολαύσαμε διακοπές. Και βέβαια περάσαμε μερικές μέρες στην Αβάνα, όπου ακούσαμε μουσικές στα τζαζ καλμπάκια της . Περπατήσαμε στους δρόμους με τα υπέροχα κτίρια άλλοτε αναπαλαιωμένα κι άλλοτε ερειπωμένα.Νιώσαμε τη μυρωδιά της πόλης στα ρουθούνια μας.

Η Αβάνα θα είναι μια ξεχωριστή ανάρτηση, γιατί αυτή η πόλη είναι ο απόλυτος έρωτας της περιηγητικής φύσης μου.

Με πολλή αγάπη

Τζουστινάκι



Στο μπάνιο του ξενοδοχείου γραμμένο με ροδοπέταλα: Κούβα

Φτωχογειτονιά στο Βαραντέρο

Τα σπίτια είναι χαμηλά...


Οι Νεωτερισμοί στο εμπορικό κέντρο του Βαραντέρο
Η Νίνα μπροστά απο το The Mall του Βαραντέρο

Και τα παλιά αυτοκίνητα

Τέντυ, Νίνα, Τζουστινάκι και Θάνος στην υπέροχη παραλία πίσω απο τη βίλλα του Αλ Καπόνε

Κι ένα παρκάκι στην καρδιά της λουτρόπολης

Θάνος, Νίνα, Τέντ φωτογραζίνονται ρομαντικά στη γεφυρούλα

Η πισίνα του υπέροχου ξενοδοχείου μας

Εδώ είναι το Ματάνζας, ή η Αθήνα της Κούβας, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι

Τα κτίρια έχουν αρχαιολελληνική επιρροή στην αρχιτεκτονική τους

Νεοκλασσικά στην πλειοψηφία τους

Τέντ και Νίνα μπροστά απο ένα νεοκλασσικό αριστούργημα



Το Παλάτι της Δικαιοσύνης επίσης με κολώνες και κτερίσματα νεοκλασσικού ρυθμού.

Thursday, June 17, 2010

Αλέξανδρος Χατζής, πολλώ κάρρων!


Επί του πιεστηρίου

Τελικά η χθεσινή συναυλία ήταν ένα χάρμα ακουστικής και οπτικής ταυτόχρονα, καθώς έγινε στο ιστορικό ελληνικό σινεμά Ριάλτο με τις υπέροχες μπαρόκ διακοσμήσεις των αρχών του 20ου αιώνα. Η ακουστική- αν και δεν είναι σύγχρονη- δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα που ήταν εκπληκτικού παλμού και ανθρώπινης επαφής.

Ο Αλέξανδρος Χατζής με ένα γκρούπ ντόπιων μουσικών έπαιξαν εκπληκτικά τραγούδια απο τις δικές του δουλειές, απο τα τσιγγάνικα της φυλής αλλά και απο την «κληρονομιά» του πατέρα του Κώστα Χατζή.

Το πλήθος παραληρούσε απο ενθουσιασμό παρότι δεν ήταν απόλυτα εξοικειωμένο στους μπιτάτους ήχους του Αλέξανδρου Χατζή και της ορχήστρας του. Τα κρουστά και τα ντράμς ήταν συγκλονιστικής μουσικής ποιότητας, το βιολί όμως ήταν απογειωτικό καθώς υποκατέστησε πολλάκις τον ήχο του κλαρίνου.

Ηταν μια μουσική πανδαισία. Το θέατρο γέμισε απο τους Ελληνες που γνώριζαν τον Κώστα Χατζή του 70. Ενα υπέροχο ώριμο και εκπαιδευμένο κοινό στην ποιοτική μουσική. Ο Αλέξανδρος Χατζής τους άγγιξε με την εξαιρετική ερμηνεία και την άψογη επαγγελματικότητά του.

Μια βραδυά, που θα επαναληφθεί απ΄ό,τι φαίνεται καθώς ο Ελληνας καλλιτέχνης θέλει να κάμει νέα πατρίδα του το Μόντρεαλ!

Τον καλωσορίσαμε με ζέση κι ενθουσιασμό!


Στο στούντιο ο Αλέξανδρος Χατζής με την κιθάρα του, η αφεντιά μου, η Χριτίνα Φάντη που τον συνόδευσε σε μερικά τραγούδια και ο παραγωγός του.

Χτες είχα μια απο τις ομορφότερες βραδυές στο CFMB, στο ραδιοφωνικό πολυεθνικό πρόγραμμα με το οποίο συνεργάζομαι. Φιλοξενούμενός μου ήταν ο Αλέξανδρος Χατζής, γιός του μεγάλου τροβαδούρου Κώστα Χατζή. Η εκπομπή θα μεταδοθεί σήμερα Πέμπτη στις 9 μ.μ. http://www.cfmb.ca/ και μπορείτε να την απολαύσετε ιντερνετικά, αν βρίσκεστε σπίτι σας.

Ο Αλέξανδρος με μια εκπληκτική φωνή τραγούδησε μοναδικά τις μπαλάντες του πατέρα του, αποκάλυψε τα σχέδιά του για το τραγούδι, μας οδήγησε στα μονοπάτια της «χειροποίητης μουσικής», όπως πολύ ωραία τοποθέτησε την κλασική άποψη περί τραγουδιού (χωρίς τις μίξεις των ηλεκτρονικών μηχανημάτων).

Πραγματικά γοητευτικός με εξαιρετικό χιούμορ στο λόγο μίλησε και για την τσιγγάνικη καταγωγή του χωρίς επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας τα δίκαια της φυλής που είναι οι Ρόμ.

Ο Αλέξανδρος Χατζής, που θα φιλοξενείται συχνά στο πρόγραμμά μου γιατί λάτρεψα την εκπληκτική ερμηνεία του, έχει σκοπό να αναζητήσει μια διεθνή καριέρα στο Μόντρεαλ, καθώς οι τσιγγάνικοι ήχοι της κιθάρας του μπορούν να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Προς το παρόν, όσοι Μοντρεάλερς, μπορείτε να τον απολαύσετε μεθαύριο Σάββατο , 19 Ιουνίου στις 9.30 στο θέατρο Ριάλτο Rialto 5723, ave du Parc, Mtl, όπου θα δώσει ρεσιτάλ με ντόπια ορχήστρα.

Εμείς θα είμαστε εκεί να τον χειροκροτήσουμε και ν΄απολαύσουμε το εξαιρετικό του χάρισμα σε τραγούδια του Κώστα Χατζή, σε δικά του τραγούδια αλλά και σε τσιγγάνικα ακούσματα !!!
Τζουστινάκι εξιταρισμένο

Tuesday, June 15, 2010

Grand Prix 2010 στο Μόντρεαλ

Αφιερωμένο εξαιρετικά στο φίλο μου το Γιώργο

































Μετά απο ένα χρόνο απουσίας (πέρισι είχε ακυρωθεί το Γράν Πρί στο Μόντρεαλ λόγω οικονομικής ασυμφωνίας του Δήμου με τους διοργανωτές), φέτος επέστρεψε η Φόρμουλα Ενα πάλι στην πόλη μας, μεγαλύτερη και δυνατότερη. Το Μόντρεαλ παραληρούσε απο ήλιο, ταχύτητα και εντυπωσιακά αυτοκίνητα.


Βεβαίως, οι γνώστες ξέρουν ότι πρωταθλητής στο Γκράν Πρι του Μόντρεαλ αναδείχθηκε ο γλυκός μαυρούλης Τζόρτζ Χάμιλτον που οδηγούσε Mercedes . Είχε ξανακερδίσει εδώ πριν απο μερικά χρόνια.
Μετά τον αγώνα ένα κλίμα πανηγυρισμών κι ευφορίας κατέλαβε την πόλη, που έτρεχε κι αυτή σε τρελλούς ρυθμούς.

Ολο το Σαββατοκύριακο είχαν κλεισθεί οι δρόμοι, η Peel και η Crescent και είχαν στολιστεί με συλλεκτικά αυτοκίνητα εκάστη ανά ημέρα. Την Παρασκευή στον ένα δρόμο φιγουράριζαν οι Ferrari Lamborgini ενώ στον άλλο τα Τσινουετσέντο της Fiat και οι Alfa Romeo.


Το Σαββατοκύριακο άλλαξε το σκηνικό με τις Porshe και τις Mustang εν παρατάξει, τον κόσμο να τις χαζεύει και να φωτογραφίζεται.
Εμείς κατεβήκαμε με φίλους, διασκεδάσαμε την ημέρα σα μικρά παιδιά, ήπιαμε , γελάσαμε φωτογραφίσαμε τα ωραία και γρήγορα αυτοκίνητα, που δυστυχώς δεν μπορούν να τρέχουν πάνω απο 100 χιλιόμετρα την ώρα στος μεγάλους και άνετους δρόμους του Καναδά και της Αμερικής (όποία τιμωρία!)
Σας καλώ σε μια βόλτα να μοιραστούμε τη γοητεία της ταχύτητας. Αν κι εγώ μένω πιστή και παραδοσιακά κολλημένη στην Jaguar που παραμένει το απόλυτα θηλυκό αυτοκίνητο.
ΕΕΕΡΧΕΤΑΙ!

Τζουστινάκι