Friday, September 24, 2010

Κύριε πρωθυπουργέ ... μήπως είναι κι αλλοιώς;

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Αυτό το απόσπασμα το καταγράφω από την ομογενειακή εφημερίδα Greek News του συναδέλφου Αποστόλη Ζουπανιώτη για να σχολιάσω περαιτέρω:

"Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “καλούμε όλους τους Έλληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε την στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό, είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς. Και γι’ αυτό θα σας μιλήσουμε, θα σας μιλήσει και ο νέος υπουργός (υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού) κ. Δόλλης, ο οποίος θα είναι εδώ αυτές τις μέρες για να συζητήσετε και αυτά τα θέματα και τα θέματα της διασποράς. Ευχαριστώ, λοιπόν, εκ μέρους και του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για όλη αυτή την στήριξη”.

Αυτά είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας προς την ελίτ των Ελλήνων ομογενών στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και τα λόγια του πυροδότησαν πολλές αντιδράσεις εκ μέρους της ομογένειας που συντίθεται απο απλούς καθημερινούς ανθρώπους .

1. Σε χαλαιπούς καιρούς, όπου ζητείται η βοήθεια και η συμπαράσταση της Ελληνικής ομογένειας για την έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να οργανώσει μια πάνδημη συνάντηση στην Αστόρια γιά να καλέσει το πλήθος των Ελληνομαερικανών σε ένα διάλογο κι όχι μια ελίτ, η οποία έχει αποδείξει πως κοιτάζει περισσότερο τα δικά της συμφέροντα.

2. Η έκδοση ενός ομολόγου γιά τους Ελληνες ομογενείς είναι θεμιτή και σπουδαία, αν συνοδευτεί και απο τη σύγχρονη έκδοση ενός ανάλογου ομολόγου για τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι με την κρίση έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα κέρδη των επιχειρήσεών τους. Γιατί δεν καλούνται ποτέ οι εφοπλιστές μας να συνεισφέρουν στην περίοδο της κρίσης;

3. Οι Ελληνες ομογενείς έφυγαν διωγμένοι απ΄την πατρίδα και ΄χρηματοδοτούσαν κυριολεκτικά την Ελλάδα από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τα τέλη του 70, αποτελώντας τους περίφημους άδηλους πόρους της χώρας και αυξάνοντας το συναλλαγματικό ισοζύγιό της.

4. Οι Ελληνες ομογενείς εξαιρούνται πάντοτε από τις ευεργετικές διατάξεις του φορολογικού συστήματος, το οποίο ευνοεί τους Ελληνες πολίτες στις διάφορες φοροαπαλλαγές αλλά εντάσσει τους Ελληνες ομογενείς στους αμιγώς κατοίκους ξένων χωρών. Μήπως ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους Ελληνες ομογενείς στην κατηγορία των Ελλήνων πολιτών έστω κι αν ζούν στην ξένη, εφ΄όσον τείνει πάλι τη χείρα προς βοήθεια;

5. Η πραγματικά αποτυχημένη ιστορία του ΣΑΕ θα πρέπει να κλείσει τώρα που ήρθε η κρίση, καθώς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού απέδειξε πως δε μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο του υποτιθέμενου ρόλου του. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τις καρέκλες ηγετίσκων, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τη μάζα των ομογενών την ώρα που καλεί αυτή την ίδια τη μάζα να αγοράσει τα υπό σχεδιασμόν ομόλογα.

6. Ο καθόλα άξιος πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου θα έπρεπε να αξιολογήσει τη θητεία του καλού του και καλού μας φίλου Δημήτρη Δόλλη στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού πριν τον χρήσει υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού. Μήπως μπορεί κάποιος να μας μιλήσει για το έργο του συμπαθέστατου κατά τα άλλα κυρίου Δόλλη , καθώς εμείς είδαμε πεπραγμένο ουδέν;

7. Ο Ελληνισμός της Διασποράς, ο οποίος δίνει μοναχική μάχη γιά τη διατήρησή του εδώ στην ξένη, αισθάνεται κάπως δύσκολα να καλείται μόνο στα δύσκολα να συνεισφέρει. Εκείνο το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων σε πόσες καλένδες έχει περιπέσει άραγε;

Εμείς κ. Πρωθυπουργέ, οι Ελληνες ομογενείς είμαστε εδώ στο πλευρό της πατρίδας, έτοιμοι να βοηθήσουμε να διέλθει η Ελλάδα απ΄αυτές τις Συμπληγάδες με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα. Ηδη ο καθένας μας από το μετερίζι του δίνει τη μεγάλη μάχη για το αναβάπτισμα του ελληνικού ονόματος, που διασύρθηκε επί μήνες στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Καλούμε όμως και σας να μην προκαλείτε το κριτήριό μας, να μην μας αγνοείτε επιδεικτικά, να μη μας μεταχειρίζεσθε ως πολίτες β κατηγορίας. Η δικαιότητα είναι ίδιον πολιτικής γνώσης και φρονίμου φέρεσθαι. Η αμοιβαιότητα είναι το ζητούμενο αυτή τη χρονική στιγμή αγαπητέ πρωθυπουργέ, γέννημα –θρέμμα της Διασποράς μας!

2 comments:

  1. Μια ζωή τα ίδια, κοπέλα μου, όταν μας χρειάζονται είναι όλο γλύκα… ύστερα δε γνωριζόμαστε…
    Τα ξέρουμε, χρόνια τώρα.
    Έλα όμως που την αγαπάμε τούτη τη μικρή και ταλαιπωριμένη πατρίδα… κι ας μας πληγώνει…

    ReplyDelete
  2. Στράτο καλέ μου,
    Συμφωνώ πως η Διασπορά καλείται για να ξελασπώσει, όχι πως δεν είναι υποχρέωσή μας αυτή και μάλιστα ιερή, αλλά μήπως πρέπει και η πατρίδα να θυμάται τη γενναιοδωρία μας;
    Φιλί του φθινοπώρου

    ReplyDelete