Saturday, January 29, 2011

Της Ελλάδας το κούρεμα

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Κι ενώ οι πολιτικοί μας μας μας καθησυχάζουν πως δεν πρόκειται να δούμε αναδιάρθρωση χρέους, τουτέστιν κούρεμα ή χρεωκοπία , η Ελλάδα φιγουράει πρώτη στη λίστα του Business Insider ως υποψήφια γιά χρεωκοπία μέσα στο 2011 και μάλιστα με πιθανότητες 51,4%. Δεύτερη στην παγκόσμια λίστα των υποψηφιοτήτων για χρεωκοπία είναι η Βενεζουέλα και τρίτη η Ιρλανδία.

Οπως σημειώνει το έγκυρο διαδικτυακό περιοδικό :
“Οι τελευταίοι τρείς μήνες βλέπουν την κρίση στην ευρωζώνη να κλιμακώνεται και το αποτέλεσα είναι να αυξάνεται το κόστος γιά ασφάλιση των δανείων της περιοχής.

Τώρα χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, κάποτε αυτόνομα κράτη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν πτώχευση από το Ιράκ » (που σημειωτέον είναι 10ο στη λίστα).

Το απρόσμενο κύμα βάζει την κρίση της ζώνης του ευρώ σε πλαίσιο. Ενώ το τεκμήριο είναι ότι η νομισματική ένωση της ΕΕ παραμένει μία από τις πιο σταθερές αγορές του κόσμου, οι επενδυτές τη βλέπουν τώρα ως μία από τις πιο επικίνδυνες αγορές χρέους στον κόσμο. »

Την ίδια ώρα το περιοδικό The Economist γράφει:
« Η επιχείρηση διάσωσης της Ευρώπης, σχεδιασμένη να καλμάρει τις οικονομικές αγορές και να βάλει ένα τείχος προστασίας ανάμεσα στην περιφέρια της ευρωζώνης και το κέντρο της αποτυγχάνει. Οι επενδυτές γίνονται πιό νευρικοί και η κρίση γενικεύεται. Το σχέδιο Α, να αναβληθεί η αναδιάρθρωση χρέους των προβληματικών οικονομιών της Ευρώπης άξιζε να γίνει γιά να αγοραστεί λίγος χρόνος. Αλλά δεν εξυπηρετεί πλέον. Η αναδιάρθρωση χρέους είναι πιό εφικτή τώρα απ΄ό,τι τον περασμένο χρόνο. Είναι μάλιστα φθηνότερη απ΄ ό,τι θα είναι στο μέλλον. Τώρα πρέπει να εφαρμοσθεί το σχέδιο Β.

Η αρχική αντίδραση γιά τη διάσωση της Ελλάδας το Μάιο του 2010, έχει αναιρεθεί από την ίδια την αντίφαση της. Οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα λήψης δανείων για την πρόληψη της χαμηλής ρευστότητας στις κυβερνήσεις αποτρέποντας την αναδιάρθωση του χρέους στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν σαφές (με την επιμονή της Γερμανίας) ότι μεσοπρόθεσμες αφερέγγυες χώρες θα πρέπει να οδηγήσουν τα χρέη τους σε αναδιάρθρωση. Αβέβαιοι για το ποιος τελικά θα θεωρηθεί αφερέγγυος, οι επενδυτές είναι νευρικοί και το κόστος έχει αυξηθεί.

Ο πιό ανώδυνος τρόπος να σταματήσει αυτή η αντίφαση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών με πτώχευση τώρα. »

Ετσι λοιπόν, οι αναλυτές έρχονται μετά από ένα χρόνο να μας επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη μαντεύαμε χωρίς να τολμήσει κανένας επίσημος της Ευρώπης ή της Ελλάδας να μας το πεί . Η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε ένα μηχανισμό στήριξης γιά την Ελλάδα (όπου αργότερα μπήκε και η Ιρλανδία) γιά καθαρά πολιτικούς λόγους και όχι επειδή πίστευε πως οι « αδύναμοι κρίκοι » θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας τις δανειοληπτικές υποχρεώσεις τους με όσες δημοσιονομικές διορθώσεις κι αν επιχειρούσαν.

Οι εταίροι μας δημιούργησαν το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης εκείνη τη δεδομένη στιγμή :

Πρώτον γιατί δεν ήθελαν να διευρυνθεί στην αγορά ο πανικός, που θα έβλαπτε το κύρος της ευρωζώνης και την τιμή του ευρώ.

Δεύτερον, δεν ήθελαν να συμπαρασυρθούν όλες οι αδύνατες οικονομίες της ευρωζώνης σε πτώχευση, γεγονός που θα είχε ανεξέλεγκτο κόστος γιά την ΕΕ.

Ετσι σήμερα βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Η Ελλάδα παρά της δημοσιονομική της λιτότητα και τις περικοπές των μισθών, δείχνει αδυναμία να εξοφλήσει τις δανειακές υποχρώσεις της καθώς η οικονομία της διαρκώς συρρικνούται.

Απ' ό,τι φαίνεται είναι θέμα χρόνου να αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε κούρεμα ή ελεγχόμενη πτώχευση με εντολή άνωθεν (παρόλο που και αυτή τη στιγμή στο Νταβός το αρνείται ο πρωθυπουργός).

Ομως αυτή την ύστατη ώρα θα πρέπει οι ηγέτες μας να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό χωρίς περιστροφές τί θα σημάνει γιά τη χώρα μιά τέτοια προοπτική. Τα ευχολόγια και οι ψεύτικοι καθησυχασμοί δεν ωφελούν πλέον.

Είναι απελπιστικά αργά γιά συγκεκαλυμμένες αλήθειες!

4 comments:

  1. Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε μπορώ να προφητέψω το μέλλον αλλά μια απλή λογική ενός απλού ανθρώπου λέει ότι: Το Ευρώ, είναι ένα νόμισμα που δεν έχει πατρίδα, μετά είναι ένα νόμισμα που στην κυριολεξία εσύ ως Έλληνας δεν μπορείς να έχεις την ευελιξία και την πολυτέλεια να διαπραγματεύεσαι καταστάσεις ελλείμματος όπως η σημερινή η οποία προωθεί τον Έλληνα σε σφίξιμο της λουρίδας μέχρι να τον πνίξει.
    Ούτε μπορείς να υποτιμήσεις το νόμισμά σου, καθότι δεν είναι δικό σου, έστω κι αν εσύ αποτελείς μέλλος μιας κοινής ένωσης που όμως η παραγωγικότητα των κατοίκων και η βιομηχανική υποδομή, διαφέρουν από την της Ελλάδος όσο η μέρα με τη νύχτα.
    Τόση μεγάλη γραφειοκρατία, τόσα πολλά απαγορεύεται, τόσα πολλά ωράρια καταστημάτων, φαρμακείων, τόσες πολλές απεργίες, τόσα πολλά γεγονότα ενάντια της κοινής λογικής που διερωτάσαι;
    Μα αυτοί θέλουν το καλό της Ελλάδας ή της τσέπης τους; Με κινήσεις όπως οι παραγραφές αδικημάτων είναι σα να ρίχνουν λάδι στη φωτιά
    Ας δοθεί επιτέλους μια ελευθερία, ας ανοίγουν τα καταστήματα, τα φαρμακεία 24/7 όποιος δεν θέλει ας το κλείνει, το κατάστημά του το φαρμακείο του, όπως είναι σε όλο τον κόσμο.
    Όσο για τους παράνομους μετανάστες, ας κοιτάξουν σε όλο τον κόσμο πως τα άλλα το ονομαζόμενα πολιτισμένα κράτη, υποδεχόταν τους Έλληνες οικονομικούς μετανάστες μιας άλλης εποχής, κάθε παράνομος συλλαμβανόταν πήγαινε φυλακή και απελαυνόταν…



    Αγαπητή μου Ιουστίνη,
    Το θέμα σου είναι άξιο λόγου,
    κι εγώ σαν ένας ξενιτεμένος Έλληνας διατυπώνω τις απόψεις μου βλέποντας από μακριά την κατάσταση στην Πατρίδα μας.

    Χαιρετώ σε

    Γαβριήλ

    ReplyDelete
  2. ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ:(

    ReplyDelete
  3. Γαβρίλη μου,
    Σε βλέπω κατατοπισμένο και με εμπεριστατωμένη γνώμη περί τα της πατρίδας. Ομολογώ πως το ευρώ είναι επώδυνο γιά μια μικρή οικονομία σαν της Ελλάδας, αλλά φαντάσου τη δραχμή στη δίνη των δανειστών. Θα ήταν μία τραγωδία. Πιστεύω πως η περίοδος προσαρμογής θα περάσει και η ελλάδα θα ανακτήσει κανονικότερους ρυθμούς.
    οσο για τη λαθρομετανάστευση, αυτή είναι ένα κεφάλαιο μεγαλύτερο απ΄τη ζωή.

    Πολλα φιλιά απο Μόντρεαλ της συννεφιάς

    ReplyDelete
  4. Σκρουτζάκο μου,
    Είσαι πολύ ευγενικός. Σ΄ευχαριστώ που περνάς και δεν με ξεχνάς.
    Σήμερα ήταν και των τριών Ιεραρχών, δηλαδή των ελληνικών Γραμμάτων η γιορτή.
    Καλό Φλεβάρη νάχουμε

    ReplyDelete