Sunday, May 29, 2011

Τιμή στην Ελλάδα και την εθνική μας μνήμη απο τον πρωθυπουργό του Καναδά κ. Στίβεν Χάρπερ

Εν συντομία θα αναφερθώ σε μια ιστορική επίσκεψη, αυτήν του Καναδού πρωθυπουργού κ. Στίβεν Χάρπερ και της συζύγου του στην Ελλάδα, την οποία κάλυψα σε όλες τις φάσεις της, μια μέρα στην Αθήνα και την άλλη στα Καλάβρυτα,

Αρχιτέκτονας και οργανωτής της ο Δημήτρης Σούδας, διευθυντής επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου και δεξί χέρι του κ. Χάρπερ.

Ο Δημήτρης Σούδας οδήγησε τον Καναδό πρωθυπουργό μέχρι τα μαρτυρικά χώματα των Καλαβρύτων, όπου δολοφονήθηκαν 1000 αθώοι άνδρες απο τους Ναζί το 1943, ανάμεσα στους οποίους και ο παππούς του.

Ο κ. Χάρπερ με την επίσκεψή του στην Αθήνα αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο G8 στη Γαλλία, προσέφερε μεγάλη πολιτική υποστήριξη στον Ελληνα ομόλογό του κ. Γεώργιο Παπανδρέου, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγεί από το αδιέξοδο του χρέους της, την ώρα που ο κόσμος βοά εναντίον της μικρής πατρίδας.

Στα Καλάβρυτα τίμησε τη σύγχρονη εθνική μνήμη της Ελλάδας επισκεπτόμενος τη Μονή της Αγίας Λαύρας όπου σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του 21 καθώς και τον τόπο της μαρτυρικής θυσίας των Καλαβρυτινών.

Ηταν μια επίσημη επίσκεψη που απέπνευσε το σεβασμό εκ μέρους του Καναδού πρωθυπουργού προς τα ιερά και όσια των Ελλήνων, ενώ προσέθεσε πρεστίζ στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς.


Ιουστίνη Φραγκούλη

Ο Δημήτρης Σούδας μέσα από πρόσφατη ανταπόκρισή μου
ΑΠΕ, Μόντρεαλ, Της Ιουστίνης Φραγκούλη
20/5/2011

Τα Καλάβρυτα, τόπο ιστορικής μνήμης θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής , που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα 28 και 29 Μαίου, αποτίοντας φόρο τιμής στους Ελληνες που σκοτώθηκαν απο τη λάιλαπα του φασισμού της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
Ο Καναδός πρωθυπουργός συνδέεται με τη μικρή πόλη μέσα απο τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του διευθυντού των Επικοινωνιών και του Πρωθυπουργικού Γραφείου του, Δημήτρη Σούδα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά στον τραγικό απόηχο της δολοφονίας του παππού του απο τους Ναζί.
Ο Δημήτρης Σούδας , παρότι κατέχει την υψηλότερη κυβερνητική θέση σε επίπεδο γραφειοκρατίας στον Καναδά, ποτέ δε λησμόνησε την ιστορία του μιkrού του τόπου. Οπως έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου Καλαβρύτων : “Παίρνει ένα λεπτό για να καταστρέψεις μια ζωή και μια ζωή για να την ξανακτίσεις. Οι γυναίκες στα Καλάβρυτα έπραξαν αυτό ακριβώς. Το ξέρω γιατί η γιαγιά μου Ευθυμία Βάγια υπήρξε ο βράχος που κράτησε την οικογένειά μας δυνατή και ενωμένη.”
Ο μικρός Δημήτρης γεννήθηκε στο Μοντρεάλ στις 10 Ιουλίου 1979. Εμαθε ελληνικά στο ελληνόφωνο σχολείο “Σωκράτης” και γρήγορα ασχολήθηκε με τα κοινά , μέσα απο τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ.
Εργάσθηκε για διάφορα δημοτικά και επαρχιακά κόμματα , αλλά από το 2002 μετακόμισε στην Οττάβα αφότου ο Στίβεν Χάρπερ έγινε αρχηγός του κόμματος Canadian Alliance ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά την εκλογή του Χάρπερ το 2006 στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Δημήτρης Σούδας προσελήφθη στην κυβέρνηση. Εκτοτε έχει περάσει από διάφορες θέσεις για να καταλήξει στην κορυφαία, εκείνη του διευθυντού του πρωθυπουργικού γραφείου και του επικεφαλής των επικοινωνιών της κυβέρνησης.
Ο Δημήτρης Σούδας είναι ο μακροβιότερος συνεργάτης του Καναδού πρωθυπουργού. Παρά την υψηλή του θέση και τις πολλαπλές υποχρεώσεις του, κρατάει την ελληνικότητά του αλώβητη. Η ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας του παππού του και των συγχωριανών του απο τους Ναζί έχει μπολιάσει τη μνήμη του με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
Η προσωπική του εμπειρία, η μαrτυρία ενός ολάκερου χωριού για την ελευθερία, έχει χαλιβδώσει τη θέλησή του να μην ξεχνάει και να θυμίζει στους γύρω του την ιστορία του τόπου του. Οπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ:
“Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να τιμάει σε διάφορες χώρες τους πεσόντες του Β Παγκοσμίου πολέμου καθώς ο Καναδάς έπαιξε σημαντικό ρόλο με την παρουσία των στρατιωτικών του δυνάμεων στην απόβαση της Νορμανδίας, αλλά και στην Ολλανδία και το Βέλγιο.
Στο Καλάβρυτα ο κ. Χάρπερ θα τιμήσει τους 1000 άντρες που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ με τα γυναικόπαιδια κλεισμένα στο σχολείο του χωριού.
Για μένα είναι συγκινητική στιγμή να τιμήσει τους πεσόντες ήρωες στα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός του Καναδά μαζί με τον πρωθυπουργό των Ελλήνων. Απο τριών χρονών επισκεπτόμουν το μητρικό χωριό, όπου έμαθα την τραγική ιστορία του παππού μου. Η μητέρα μου γεννήθηκε δύο μέρες πριν εκτελέσουν τον πατέρα της...”





Κάποιο μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ με το δεξί του χέρι, που είναι ο Ελληνότατος Δημήτρης Σούδας,διευθυντής επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου

Μια αναμνηστική φωτό με τον Καναδό πρωθυπουργό ήταν μάστ




Το Τζουστινάκι δε χορταίνει τον Ιερό Βράχο, κάθε φορά απολαμβάνει την Ακρόπολη

Μια ιστορική φωτό, ο Καναδός πρωθυπουργός με το Δημήτρη Σούδα . Στο βάθος ο Παρθενώνας
Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος υπήρξε ενορχηστρωτής της επιτυχημένης επίσκεψης του Καναδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Του αξίζουν τα εύσημα!
Ο Ελληνας πρέσβης με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο
Ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ με τον Καναδό πρωθυπουργό
Ο Δημήτρης Σούδας δίνει συνέντευξη στο ελληνικό πρόγραμμα του CFMB στο Μόντρεαλ
Εμπνευστής κι εκτελεστής μιας επιτυχημένης πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ελλάδα ο Δημήτρης Σούδας παραμένει βαθειά και αμετάκλητα Ελληνας
Το πρωθυπουργικό ζεύγος του Καναδά στης Ακρόπολης τα μέρη
Με το σεβασμιότατο κ. Σωτήριο
Τριανδρία από Τορόντο: Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Θησαυροφυλακίου Τόνυ Κλέμεντ, ο σεβασμιότατος κ. Σωτήριος και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Κώστας Μενεγάκης
Τζουστινάκι και Δημήτρης, βαθειά συγκινημένοι με την πρωθυπουργική επίσκεψη
Στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Πατερμαλής ξεναγεί λεπτομερώς το πρωθυπουργικό ζεύγος του Καναδά
Μουσείο, λατρεία και υπερηφάνεια

Ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Στίβεν Χάρπερ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
Στο γρεφείο του προέδρου της Βουλής: Δεξιόθεν ο κ. Πετσάλνικος, ο κ. Χάρπερ, ο υπουργός κ. Κλέμεντ και ο κ. Μενεγάκης
Ο Δημήτρης πάντοτε με τους φακέλους και τις υποχρεώσεις του ανά χείρας
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου υποδέχθηκε τον Καναδό ομόλογό του κ. Στίβεν Χάρπερ
Δύο πρόεδροι εκ Μοντρεάλ χαμογελούν στο φακό: Δεξιόθεν ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου κ. Μανωλικάκης και στα αριστερά εκείνος της Ελληνικής Κοινότητας, ο κ. Μπαλαμπάνος
Μιά επίσημη παρέα στο Μέγαρο Μαξίμου: Εξ αριστερών ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά κ. Νίκος Αρουτζίδης, ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου κ. Μανωλικάκης, η δοκτορέσσα Μαίλη από το Τορόντο και ο πρόεδρος κ. Μπαλαμπάνος
Μπαλαμπάνος, Μενεγάκης και Μανωλικάκης, τρείς πρόεδροι τότε και τώρα!
Απο την επίσημη Καναδική αποστολή αριστερόθεν: Ο καθηγητής Ιστορίας κ. Αντρέ Γερολυμάτος, ο πρόεδρος της Κόκα-Κόλα, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Αρουτζίδης , ο κ. Σωτήριος και ο κ. Μανωλικάκης
Υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την κινητικότητα και ανταλλαγή νεολάιων ανάμεσα απο Καναδά και Ελλάδα
Τη διιμερή συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Καναδά ο υπουργός Θησαυροφυλακίου κ. Τόνυ Κλέμεντ και εκ μέρους της Ελλάδας ο υπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας

3 comments:

  1. Αγαπητή μου Ιουστίνη,
    Ειλικρινά σου εύχομαι και σε ανώτερα,
    ξέρεις το θεωρώ μεγάλο κατόρθωμα να έχεις προσωπική επικοινωνία με κρατικούς ιθύνοντες προπαντός του Καναδά


    Χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ReplyDelete
  2. Αγαπημένε Γαβρίλη,
    Ξέρεις η δουλειά του δημοσιογράφου σε φέρνει κοντά σε πρωθυπουργούς. Ηταν μια καλή εμπειρία η γνωριμία αυτή γιατί λόγω Συντηρητισμού είχα σχηματίσει άλλη γνώμη για τον άνδρα. Αλλαξα κι αυτό είναι καλό!
    Φιλί του ήλιου της ανατολής

    ReplyDelete
  3. Κι επειδή τρέχεις τόσο πολύ, μάλλον το βλέπω λίγο δύσκολο να σε δούμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί.
    Τον κ. Δημήτρη Σούδα εννοούσα όταν σου έγραψα ότι τον είδα στη ΝΕΤ και σε σκέφτηκα...

    Να 'σαι καλά, Ιουστινάκι, κι αν τύχει και βρεθούμε θα είναι μεγάλη χαρά για μένα!

    Φιλάκια!

    ReplyDelete