Monday, February 10, 2014

Ο Πόλ και η Λάρα μαζί με Λυσιστράτη από το θίασο Νεφέλη της ΕΚΤ


Με δύο παραστάσεις ο θίασος Νεφέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο άνοιξε τη σαιζόν του θεατρικού χειμώνα. Η πρώτη παράσταση ήταν βασισμένη στο παιδικό μου βιβλίο "Ο Πόλ και ηΛάρα Ταξιδεύουν" (εκδόσεις Ψυχογιός) και η δεύτερη ήταν βασισμένη στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.

Η προσαρμογή του βιβλίου στη σκηνή από τη Μαρία Κορδόνη ήταν καταπληκτική, ο θίασος των 55 παιδιών κάτω από το μαγικό ραβδί της Νάνσυ Αθανς-Μυλωνά, ΄συντονίστηκε απόλυτα προσφέροντας ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις σκηνές της Αθήνας.

Ο Πόλ και η Λάρα είναι δύο πολικές αρκούδες που ανησυχούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς όταν λυώσουν τα παγόβουνα δεν θα βρίσκουν τροφή για να επιβιώσουν. Αποφασίζουν λοιπόν να επισκεφθούν την Ελλάδα για να διαπιστώσουν αν μπορούν να ανεχθούν τη ζέστη του καλοκαιριού κι αν θα μπορούν να τραφού με τα μικρά ψάρια.

Μέσα από τη θεατρική σκηνή πέρασε το πολιτικό ζήτημα του θερμοκηπίου, η αναστάτωση των αρκούδων, η  περιήγηση στις αρχαιότητες της Αθήνας, η ζεστασιά και το καλωσόρισμα των κατοίκων της Μυκόνου, μέσα από το έργο φάνηκε η αντίθεση της φυλής των πολικών αρκούδων με τη θερμή προσωπικότητα των νησιωτών μας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τορόντος Αντώνης Αρτεμάκης είπε ότι ήταν σπουδαίο το μήνυμα και η ευασθητοποίηση των παιδιών στο οικολογικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενω ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτρης Αζεμόπουλος τόνισε πως το βιβλίο «Ο Πολ και η Λάρα Ταξιδεύουν» πρέπει να διαγράψει οικουμενική πορεία, καθώς δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τις παραγωγές του Ντίσνεϋ.


Η βραδυνή παράσταση ήταν αφιερωμένη στη «Λυσιστράτη» του μεγάλου αρχαίου κωμικού Αριστοφάνη. Η σκηνή πλημμύρισε μαθήτριες του Λυκείου που έπαιξαν με πάθος τους ρόλους των γυναικώνοι οποίες προσπαθούν να βάλουν τέλος  στον πόλεμο μέσα από την αποχή τους από τα συζυγικά καθήκοντα, ενώ και τα αγόρια  κράτησαν τους ρόλους των γερόντων της Αθήνας.

Η σκηνοθέτις Νάνσυ Αθανς-Μυλωνάς  με απόλυτη επίγνωση του υλικού της έδεσε τα λόγια του Αριστοφάνη με σύγχρονη ελληνική μουσική, που προσυπογράφει τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του έργου.

Οπως τόνισε ο Γενικός Πρόξενος Δημήτρης Αζεμόπουλος το μεγάλο και διαχρονικό μήνυμα του έργου είναι «Ο πόλεμός είναι κακή συνήθεια», προτρέποντας τη νεολαία στην συνδιαλλαγή και την ειρήνη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Αντώνης Αρτεμάκης σημείωσε ότι η μεγαλύτερη επένδυση της κοινότητας είναι η αγωγή των παιδιών στην ελληνική  γλώσσα μέσα από τις παραστάσεις του θεάτρου «Νεφέλη», καλώντας την ευρύτερη Ελληνική παροικία του Καναδά να υποστηρίξει τον πρωτοποριακό θίασο της Ελληνικής Διασποράς.

Ο Πόλ και η Λάρα με το παιδάκι τους καμρώνουν δίπλα από τον Γενικό Πρόξενο Δημήτρη Αζεμόπουλο, ο οποίος επισήμανε το οικολογικό μήνυμα του έργου
Ο Μπίλυ Σκλάβος συνεπήρε τη σκηνή με το χορό του

η θάλασσα έγινε μπαλέτο
Με τον Γενικό πρόξενο και αγαπημένο φίλο Δημήτρη Αζεμόπουλο και τον Δημήτρη Κοροπίδη που έκανε οικολογικές επεμβάσεις στο θεατρικό λόγο
Αργότερα στην παράσταση της Λυσιστράτης συναντηθήκαμε με Κώστα Πάπα και αγαπημένο εκδότη Κώστα Κρανιά

Η Νάνσυ Αθανς Μυλωνάς καλεί όλους να στηρίξουν το έργο του θιάσου Νεφέλη

Οι μικρές φώκιες της Μεσογέιου
Σκηνή από Λυσιστράτη

Με την εκπαιδευτική σύμβουλο Ντεμπι Χαζτηδιάκος, την καλλιτεχνική διευθύντρια Νάνσυ Μυλωνά και τη Λυδία των παρασκηνίων
Η Λυσιστράτη έδωσε το μήνυμα της ειρήνης και του Φιλελληνισμού
Ο Πόλ και η Λάρα θα λύσουν το γ΄ριφο της μόλυνσης της ατμίσφαιρας
Με τον Γενικό Πρόξενο, την Νάνσυ Αθανς και τη Μαρία Κορδόνη ανάμεσα στα πολικά αρκουδάκια

Οι γέροντες πολεμουν τη Λυσιστράτη
Ο Βασίλης Σκλάβος ξεχώρισε με το λεβέντι χορό του




Η Αναστασία Χατζηδιάκος άπέδωσε υπέροχα το ρόλο της τουριστικής οδηγού
Περισσότερη Λυσιστράτη
Ανάμεσα από τους συναδέλφους Γαλλιάτσο και Κρανιά μαζί με τη Ντέμπι Χαζτηδιάκος




Με το λευκό μου αρκουδάκι, την ταλαντούχα Κατερίνα
Στο τέλος της Λυσιστράτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του θιάσου Νεφέλη
Με το συνάδελφο ανταποκριτή της ΕΡΤ




Ανάμεσα σε Νάνσυ και Λυδία

No comments:

Post a Comment