Tuesday, April 29, 2014

Μακεδονικός Αγώνας Για Πάντα!



 Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ενας άνθρωπος δικός μας, ο Παναγιώτης Τζήμας, ένας Ελληνας του Μοντρεάλ που προτάσσει την Μακεδονική του ταυτότητα πολεμώντας γι αυτήν, έγραψε ένα βιβλίο γιά το Μακεδονικό ζήτημα, το οποίο παρουσιάθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο από τον Γιάννη Μπουγά, τον Δημήτρη Φιλίππου και την υπογράφουσα.

Μετά  από χρόνια έρευνας και προσωπικού αγώνα για το Μακεδονικό, ο κ. Τζήμας  συνέγραψε το ιστορικό βιβλίο με τίτλο: «Μακεδονικός Αγώνας.Τότε και Σήμερα» (εκδόσεις Ζήτη).

Γραμμένο σε μια γλώσσα στρωτή χωρίς αγκυλώσεις το βιβλίο του Παναγιώτη Τζήμα προσφέρει αποκαλυπτικές πληροφορίες γιά το Μακεδονικό ζήτημα στον ανυποψίαστο αναγνώστη ,ο οποίος έχει πληροφορηθεί στα εγχειρίδια των σχολείων μέσες άκρες την ιστορία της Μακεδονίας.

Πρόκειται για μιά αποκαλυπτική αναδρομή στην ιστορία της σύγχρονης Μακεδονίας, από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821 μέχρι τις μέρες μας,μια διαδρομή ποτισμένη από αίμα ηρώων που πρόσφεραν τη ζωή τους στο βωμό της απελευθέρωσης αυτού του ιστορικού κομματιού της Βαλκανικής Χερσονήσου, το οποίο αποτελεί αντικείμενο πόθου της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας ήδη από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Παναγιώτη Τζήμα έζησα μέχρι το μεδούλι, το πάθος των Ελλήνων της Μακεδονίας για απελευθέρωση καθώς και τα μαρτύρια που υπέστησαν καθόλη της διάρκεια των αγώνων τους με αποκορύφωμα την βουλγαρική βαρβαρότητα της προπαγάνδας που προσπάθησε να επιβληθεί όχι μόνο μέσα από την ίδρυση εκκλησιών και σχολείων στην Μακεδονία στα τέλη του 19ου αιώνα , αλλά και με τρόπους απάνθρωπους όπως το κόψιμο της γλώσσας των κατοίκων για να μην μιλούν Ελληνικά.

Είναι φανερό πως δύο ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, ο στρατηγός Παύλος Μελάς και ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Κατραβαγγέλης κυριαρχούν στην ιστορία του απελευθεωρτικού αγώνα της Μακεδονίας αλλά και στη συνείδηση του συγγραφέα.

Ο Παύλος Μελάς, ένας αστός ευπατρίδης που επέλεξε να πολεμήσει γιά την Ελλάδα αφήνοντας την Εσπερία και την αστική καταγωγή του, ήταν εκείνος που έρριξε το σπόρο γιά το κίνημα της απελευθέρωσης με τον θάνατό του το 1904.

Ο έτερος μεγάλος ήρωας της Μακεδονίας και του Παναγιώτη Τζήμα είναι ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης,ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί στους κομιτζτζήδες της Βουλγαρίας που έσφαζαν αλύπητα ιερείς και δασκάλους προκειμένου να βουλγαροποιήσουν ολάκερη τη Μακεδονία.

Ο τολμηρός θρησκευτικός ηγέτης επισκέπεται τα χωριά της Μακεδονίας και ζητάει τα δίκαια της φυλής του.  Οπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου , ο Δεσπότης πηγαίνει στα εξαρχικά χωριά και λειτουργεί σε απόμακρες εκκλησίες . Τα χωριά ξεθαρρεύουν κι επιστρέφουν στο Πατριαρχείο της Κωσνταντινούπολης ορίζοντας την ταυτότητά τους ως ελληνική.

Αργότερα οργανώνει το μυστικό Μακεδονικό αγώνα συνενοούμενος μυστικά με την ελεύθερη Αθήνα.

Σύσσωμος ο Ελληνιμσός υπό την θαρραλέα ηγεσία του Γερμανού συμμετέχει στην τελευταία φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) με κυρίαρχη τη μορφή του Μητροπολίτη της Καστοριάς. Ωστόσο η δρα΄ση του καταγγέλλεται στις τουρικές αρχές και ζητείται από το Πατριαρχείο να τον ανακαλέσει από το θώκο του. ...σελίδα 76.

Ο Παναγιώτης Τζήμας προχωρά στα επόμενα κεφάλαια της ιστορίας της Μακεδονίας με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβριου 1912 από τον Ελληνικό στρατό υπό την ηγεσία του βασιλιά Γεώργιου του Α.

Ακολουθούν τα κεφάλαια της Γερμανικής Κατοχής , του εμφυλίου πολέμου και της απελευθέρωσης της Μακεδονίας  με όλες τις συμφωνίες που αφήνουν ανοιχτά παράθυρα στον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας για οικειοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας στην περιοχή των Σκοπίων.

Κι ύστερα φθάνει το 1991 όπου διασπάται  η Γιουγκοσλαβία και το σπυρί του Τίτο με τα Σκόπια σπάει κι αυτό. Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων που ζητούν το ανεξάρτητο κρατίδιό τους να αποκληθεί Μακεδονία διεκδικώντας όλο τον πλούτο της ιστορίας της από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τις μέρες μας στέλνει κύματα ανατριχίλας στους Μακεδόνες αλλά και στην Ελληνική κυβέρνηση.

Το βιβλίο του Παναγιώτη Τζήμα αποτελεί μια μαρτυρία των αγώνων από τους σύγχρονους Μακεδόνες  της Διασποράς γιά την θωράκιση της ιστορικής αλήθειας περί τη Μακεδονία. Είναι το χρονικό της παθιασμένης αντίδρασης των Ελλήνων της Μακεδονίας απανταχού της γής για το σφετερισμό της ιστορίας τους, μιας ιστορίας που βάφτηκε με αίμα από τον μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου περιέχεται η αρθρογραφία και η παρέμβαση του πατριώτη Παναγιώτη Τζήμα μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες γιά το θέμα της ονομασίας, ένα θέμα που εκκρεμεί άλυτο στη διεθνή κοινότητα.
Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου

 Ο Παναγιώτης Τζήμας υπογράφει τα αντίτυπα του βιβλίου του
 Ο Τέντ με την πολύ γοητευτική Βίλλη Φασούλα
 Μια αντροπαρέα. Απο αριστερά: Φώτης Κομπορόζος, Τάσος Ξυπολητάκης, Γιάννης Μπουγάς και Δημήτρης Φιλίππου
 Ο Πάρις Πέτρου ανάμεσα σε καλλονές: Βίλλη Φασούλα, Τζουστινάκι, Λίτσα Πελώνη και Γιούλα Κισκήρα
 Ο συγγραφέας αναγιώτης υπογράφει το βιβλίο  για τον  Τζόν Διόπουλο. Στο βάθος ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Καναδά Δημήτρης Γιαντζούλης
 Το σεμνό μας πάνελ. Απο αριστερά ο συγγραφέας Παναγιώτης Τζήμας, ο Γιάννης Μπουγάς, η Τζουστινάκι και ο Δημήτρης Φιλίππου
 Πάρις Πέτρου ανάμεσα στις Κίρκες της ζωής του!!!
 Ανάμεσα από Δημήτρη Φιλίππου και καθηγητή Πολιτικής Ιστορία Στέφανο Κωνσταντινίδη
 Χαμογελώντας με το ζεύγος Γιάννη και Αρετής Μπουγά

Ο Τεντ με το βιβλίο ανα χείρας"Μακεδονικός Αγώνας. Τότε και Σήμερα".

Saturday, April 26, 2014

Επίσημος αποχαιρετισμός

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησε χθες η Ελληνική ομογένεια του Τορόντο τους Ελληνες διπλωμάτες που αποχωρούν από τα πόστα τους (Οττάβα, Τορόντο, Μόντρεαλ)  οσονούπω. Κύριος  πρωταγωνιστής της βραδυάς που οργάνωσε η Μητρόπολη Καναδά, ήταν ο πρέσβης  της Ελλάδας στον Καναδά  Ελευθέριος  Αγγελόπουλος καθώς και οι γενικοί προξενοι της Ελλάδας στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ, Δημήτης Αζεμόπουλος και Θάνος Καφόπουλος, αντίστοιχα . Τιμές αποδόθηκαν και στον γενικό πρόξενο της Κύπρου στον Καναδά Ιάκωβο Γιρακοσιάν επι τη αναχωρησει του.

Ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος εξήρε το ήθος και την δυναμισμό του Ελληνα πρέσβη κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι επέδειξε πραγματική παιδεία και σωφροσύνη στο εργο του, ενω μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Ελληνας πρέσβης, Ελευθέριος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που δένουν την Ελλάδα και τον Καναδά με αιχμή του δόρατος την ιδέα της Δημοκρατίας και την Ελληνική ομογένεια. Ταυτόχρονα μίλησε για την εντυπωσιακή ελληνόφωνη παιδεία των οργανωμένων φορέων του Καναδά, ενώ τόνισε ότι το μέλλον του Ελληνισμού εξαρτάται απο το κοινό όραμα και την ενότητα.

Ο γενικός πρόξενος του Τορόντο, Δημήτρης Αζεμόπουλος,  υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Οντάριο καθώς και την ζεστή σχέση που έκτισε με την Ελληνική ομογένεια του Τορόντο.

Ο γενικός πρόξενος του Μόντρεαλ , Θάνος Καφόπουλος, μίλησε για την ενορχηστρωμένη δουλειά ανάμεσα στα ελληνικά προξενεία και την πρεσβεία της Οττάβας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ελληνικής ομογένειας του Καναδά.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο, Ιάκωβος Γιρακοσιάν, αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες της Ελληνικής και Κυπριακής διπλωματίας για την βέλτιστη  διεξαγωγή της Κυπριακής προεδρίας της ΕΕ στον Καναδά.

Ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος επέδωσε εικόνες αγιογραφημένες στο χέρι από μοναχούς τόσο στους προαναφερθέντες διπλωμάτες, όσο και στον εμπορικό σύμβουλο Χρήστο Γρίμπα και τον διοικητικό υπάλληλο Νίκο Σπυράτο, οι οποίοι επίσης αναχωρούν από τα πόστα τους στο Τορόντο.

  Παράλληλα προβλήθηκε ένα ντοκυμαντέρ γύρω από την έκθεση "Ελληνες: Απο τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μεγάλο Αλέξανδρο", που θα παρουσιασθεί από το επόμενο φθινόπωρο σε δυό μουσεία του Καναδά και σε δύο των ΗΠΑ. Ο επιμελητής του Μουσείου Ιστορίας της Οττάβας Terrence Clark αναφέρθηκε στη μεγάλη διαδρομή που διένυςε μαζί με το Υπουργείο Πολιτιςμού και τον Ελληνα πρέςβη για την οργάνωση της έκθεσης που θα περιλαμβάνει 300 ευρήματα απο την προϊστορική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επώνυμοι της Ελληνικής παροικίας του Καναδά, μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Παναγιώτα Μέρτσαντ ,η δικαστής Ρία Τζήμα,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Αντώνης Αρτεμάκης και άλλοι.
 Με την Αννα διευθύντρια του ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου της Μητρόπολης και την Χριστίνα Αμυγδαλίδη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τορόντο
 Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος υπήρξε άψογος συνεργάτης
 Εικόνα ως δώρο προς τον αποχωρούντα εμπορικό ακόλουθο Χρήστο Γρίμπα
 Ο Σεβασμιότατος με τον Τεντυ μιλούν για όλα
 Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Ιάκωνος Γιρακοσιάν αναχωρεί επίσης από το πόστο του Τορόντο
 Στο επισημο ταπέζι, ο τιμώμενος πρέσβης Ε. Αγγελόπουλο, ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος , η γερουσιαστής κα Παναγιώτα Μέρτσαντ και ο γενικός πρόξενος του Τορόντο κ. Δημητρης Αζεμόπουλος
 Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος έδειξε μεγάλη δραστηριότητα για την Ελλάδα που βυθιζόταν. Ο Καναδάς διπλασίασε τον τουρισμό προς την Ελλάδα, αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές από Ελλάδα, ενώ οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας έγιναν από καναδικές εταιρείες. Αξιος !!!

 Ο Σεβασμιώτατος ήταν ο οικοδεσπότης και παρουσιαστής της βραδυάς
 Ενα δημοσιογραφικό τραπέζι: Εκδότης Θανάσης Κουρτέσης, Θωμάς Σάρας μετά συζύγου, Τζουστινάκι και εκδότης Κώστας Κρανιάς

 Ο επιμελητής της έκθεσης "Οι Ελληνες" κ. Τέρενς Κλάρκ
 Με τον Σεβασμιώτατο μας συνδέουν κοινά ενδιαφέροντα
 Στο δείπνο συναντήσαμε και τον μακρινό εξάδελφο Αντώνη Μήτσουρα, που ζεί πλέον μόνιμα στο Τορόντο . Στη φωτό με τον πεθερό του.
 Ανάμεσα από τους δύο γενικούς προξένους : Θάνο Καφόπουλο εξ αριστερών(Μόντρεαλ) και Δημήτρη Αζεμόπουλο εκ δεξιών (Τορόντο). Αριστερά ο Μάκης Ανδρικόπουλος και δεξιά ο Κώστας Κρανιάς
Σπάστε αυγά κι όχι τς σχέσεις Μητρόπολης -Κοινότητας!

 Με τη Γεωργία Κοντού, γραμματέα της Μητρόπολης μας συνδέει μακρόχρονη συνεργασία. Γνωριστήκαμε μόλις προχτές

 Ο π. Ιγνάτιος, διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Τορόντο με τον διευθυντή Ελληνικής εκπαίδευσης της Μητρόπολης Τρόντο κ. Σπύρο Βολανάκη και την σύζυγό του αξιότιμο δικαστή κα Ρία Τζήμα
 Λάτρεψα το Θάνο Καφόπουλο για την αγάπη που έδειξε προς την Κοινότητα του Μόντρεαλ. Και τον Δημήτρη Αζεμόπουλο για τον κοσμοπολιτισμό του και τα ανοίγματά του στην καναδική πολιτική σκηνή. Αξιοι διπλωμάτες της Ελλάδας στον Καναδά την περίοδο της βαρειάς κρίσης!

 Αγαπημένος πρόξενος που άφησε εποχή
 Ανάμεσα από τον ευγενέστατο γενικό πρόξενο της Κύπρου κ Ιάκωβο Γιρακοσιάν και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Θάνο Καφόπουλο
Μια οικογενειακή φωτογραφία από την ξεχωριτή βραδυά

Wednesday, April 16, 2014

Ο Γολγοθάς των Αγίων Αναργύρων


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
 
Ηθελα να σας  πώ για το ναό  των Αγίων Αναργύρων στη Λευκάδα, αυτόν που δεν θα ξαναζήσει ποτέ μέρες λαμπρές  γιατί ο πατερούλης δεν λειτουργεί πλέον και η ενορία μας σώπασε δια παντός. Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόφιλος έβαλε και σφραγίδα στον αστικό ναό μας, βυθίζοντας το Λευκαδίτικο λαό σε ένα ακόμη πένθος.

Είναι μεγάλο μεγάλο πένθος Σεβασμιώτατε να κλείνετε ένα ναό, που φιλοξένησε επί αιώνες όλες τις αστικές οικογένειες της Λευκάδας, που στα στασίδια του κάθησαν άνδρες και γυναίκες μιας πόλης που έζησε στο πετσί της κατακτητές Ενετούς, Τούρκους και κουρσάρους.

Κι όμως κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να σφραγίσει τον ιστορικό ναό των Αγίων Αναργύρων με τις ωραίες Αναγενησιακές εικόνες του, το περίτεχνο τέμπλο του και τα βιτρό παράθυρά του.  Με τον όμορφο κήπο του, το επιβλητικό καμπαναριό του και την γηραλέα φοινικιά, που ετοιμάζει κάθε χρόνο τους φοίνικες  για τη ημέρα των Βαίων.

Εκεί μεγάλωσαν Χριστιανικά γενιές και γενιές ανθρώπων, βαφτίστηκαν, παντρεύτηκαν, έκλαψαν τους δικούς τους στο φέρετρο το ακουμπισμένο στις ιερές πλάκες του ναού. Εκεί εκατοντάδες Λευκαδίτες συμμετείχαν στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, μεταλαμβάνοντας των Αχράντων Μυστηρίων.

Χριστούγεννα, του Αγιασμού και όλες τις μέρες του Αγίου Πάθους ο ναός πλημμύριζε από κόσμο, που ερχόταν να ακούσει τις ιερές ακολουθίες από τον εφημέριο και πατέρα μου παπα-Νικόλα Φραγκούλη και την υπέροχη πολυφωνική χορωδία του Πάνου Ορφανού. Και η προσέλευση των πιστών κορυφωνόταν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τη νύχτα της Ανάστασης, οπότε ο κόσμος κυριολεκτικά έπνιγε την εκκλησιά μας και τους γύρω δρόμους.

Σεβασμιώτατε, εμείς σας υποδεχτήκαμε με ανοιχτές τις αγκαλιές στη Λευκάδα μας.  Θεωρήσαμε πως ένας νέος αέρας έπνεε με την εκλογή σας και τον ερχομό σας  στο νησί μας. Πιστέψαμε στο δυναμισμό και το πάθος της νεότητάς σας.  Σας δώσαμε την ευκαιρία να αποδείξετε την πολιτεία σας.

Ομως εσείς βυθίζετε διαρκώς σε πένθος τη Λευκάδα μας. Εσείς στερείτε τους ιστορικούς ναούς της από Λευκαδίτες ιερείς, οι οποίοι γνωρίζουν το χριστεπώνυμο πλήθος και έχουν τη δυνατότητα  να αναπτύξουν μαζί του σχέση αγάπης , σεβασμού και κατανόησης.

Εσείς  διορίσατε στο ναό της Παναγίας των Ξένων ένα ιερέα που δεν έχει σχέση με τη Λευκάδα, που αγνοεί την ιερή παράδοση του νησιού μας. Γιατί η παράδοση παρότι ερίζεται στο Ορθόδοξο τελετουργικό, διαμορφώνεται από τα έθιμα των τόπων επίσης. Κι έτσι κυριολεκτικά βομβαρδίσατε τον κόσμο της Παναγίας των Ξένων, που τα έχασε με τις καινοτομίες του νεόφερτου εφημέριου.

Τώρα αποφασίσατε να κλείσετε τους Αγίους Αναργύρους, τη λατρεμένη εκκλησία των Λευκαδίων. Και να την αφήσετε βουβή, εγκαταλελειμένη, βυθισμένη στη σιωπή. Εκεί που άλλοτε αντηχούσε η Χριστιανοσύνη, τώρα πένθος και παρατεταμένη εγκατάλειψη.

Σεβασμιώτατε, έχετε ακόμη καιρό να επανορθώσετε. Μπορείτε να διορίσετε στους Αγίους Αναργύρους ένα από τους λαμπρούς Λευκαδίτες ιερείς, που θριαμβεύουν στα χωριά της Λευκάδας με το πνεύμα και την Χριστιανική παιδεία τους. Μπορείτε να ξαναφέρετε στο ναό τη χαμένη του αίγλη!

Δώστε στους ναούς της Λευκάδας την θέση που τους αξίζει, κάντε τους να ξαναζήσουν λαμπρές μέρες. Ηδη η Μητρόπολη – Ευαγγελίστρια υπό τον πατέρα Γεράσιμο , ο Αγιος Μηνάς υπό τον πατέρα Διονύσιο και ο Αγιος Νικόλαος υπό τον πατέρα Αναστάσιο αποδεικνύουν έμπρακτα τη σχέση των ντόπιων ιερέων με το ποίμνιό τους.
Ο Γολγοθάς των Αγίων Αναργύρων ας καταλήξει στην Ανάσταση!

Καλή Ανάσταση!

 

Tuesday, April 8, 2014

Εκλογές Κεμπέκ: Η κάθοδος της Πολίν Μαρουά και η συντριβή του αυτονομιστικού κινήματος!


 Η Maryse Lafontaine και η Ελεν Φωτόπουλος προσέφεραν την εθελοντική τους εργασία στην περιοχή του Ουτρεμόντ.
 Η Ελληνική ομάδα δούλεψε γιά την εκλογή της υπέροχης Helene David, στην γαλλόφωνη αστική συνοικία του Μοντρεάλ. Από αριστερα: Μαρία Αργυροπούλου, Τζουστινάκι, Γιούλα Κισκίρας, Ελέν Νταβίντ (βουλευτής) και Λίτσα Πελώνη.
 Στο υπόγειο της Παναγίας των Πάγων (Notre Dame Des Neiges) γιορτάσαμε την καθολική νίκη εναντίον της απόσχισης του Κεμπέκ. Ελεν, Τζουστινάκι και Γιούλα. Στο βάθος μια κυρία με καταγωγή από τη Σεεφαρδική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που μεγάλωσε στη Νότια Αμερική αλλά μιλάει τέλεια Ελληνικ'α

 Η ρωσική ομάδα, Γιούρι και Ελεν
 Εκεί γνωρίσαμε την αίστευτη κα Ρολάντ Νάκος, που μας εξέπληξε με τη διαύγεια και τις γνώσεις της περί μπρίτζ
 Με τη Ντολόρες, διευθύντρια του γραφείου της βουλευτού Νταβίντ, μας ενώνουν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις
 Η Ρολάντ ήταν το κερασάκι στην τούρτα
 Το βασικό τρίο των προεκλογικών αγώνων

 Ο αγαπημένος ήρθε να εισπράξει τη νίκη
 Η μελαχρινή Μαρία και η ξανθιά Γιούλα
Με τον Γιούρι και την Ελεν

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Η πρωθυπουργός της επαρχίας και αρχηγός του Παρτί Κεμπεκουά,Πολίν Μαρουά, είχε ετοιμάσει τη συνταγή για πρόωρες εκλογές με πιθανότητα να κερδίσει τον αγώνα βγάζοντας πλειοψηφική κυβέρνηση.  Ετσι προκήρυξε τις εκλογές για τις 7 Απριλίου, ελπίζοντας στο σενάριο της εξουσίας.

Ενα νομοσχέδιο, το Charter of Quebec values  που είχε στόχο την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων των υπαλλήλων στις δημόσιες θέσεις, παρότι είχε ενσπείρει τρομερές συζητήσεις και αντίλογο, ενθάρρυνε τους Γαλλοκαναδούς στην ιστορική τους πορεία προς εκκοσμίκευση. Ηδη η αποκαθολικοποίηση που επιταχύνεται χρόνο με το χρόνο στην καρδιά της Κεμπεκιώτικης κοινωνίας θα ενισχυόταν από το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που πριμοδότησε με ελπίδες την ηγέτιδα του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ για καθολική νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Ωστόσο, η Πολίν Μαρουά σε μιά προσπάθειά της να χαϊδέψει τους σκληροπυρηνικούς του Παρτί Κεμπεκουά, που προσβλέπουν στην ανεξαρτησία του Κεμπέκ, άρχισε από την πρώτη μέρα της προεκλογικής εκσταρτείας της να μιλάει για το ρεφερέντουμ.

Οχι μόνο ξεκίνησε  να συζητάει το ρεφερέντουμ σα να είχε κερδίσει τις επαρχιακές εκλογές, αλλά με την αλαζονεία της προσδοκίας για κυβέρνηση πλειοψηφίας προχώρησε στις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας, δηλώνοντας πως το ανεξάρτητο Κεμπέκ θα κρατούσε το καναδικό δολάριο και θα είχε θέση στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, ως μιά χώρα σε μια πολιτική και οικονομική ένωση τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Πολίν Μαρουά έχασε τον προσανατολισμό της προεκλογικής εκστρατείας που, αντί να είναι ένας προγραμματισμός για το μέλλον της οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής, κατέληξε σε ένα παραλήρημα γιά την ανεξαρτησία του Κεμπέκ.

Σα να μην έφτανε η παραφιλολογία του ρεφερέντουμ, η Πολίν Μαρουά έβγαλε και τον τελευταίο άσσο της στις αρχές Μαρτίου: Ο κραταιός επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης του Κεμπέκ Πιέρ Πελαντό προσχώρησε ως υποψήφιος στις δυνάμεις του Παρτί Κεμπεκουά, δηλώνοντας πως το Κεμπέκ είναι έτοιμο να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του και πως θα ήθελε τα παιδιά του να ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο Κεμπέκ.

Η Πολίν Μαρουά έφερε στο πολιτικό παιχνίδι τον Πιέρ Πελαντό ελπίζοντας πως έτσι θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό κόσμο γιά το παιχνίδι της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ.

Αυτό βεβαίως αποδείχθηκε μοιραίο λάθος για την πρωθυπουργό του Κεμπέκ και γιά το κόμμα της. Καθώς το Παρτί Κεμπεκουά είναι ένα κόμμα σοσιαλιστικό, η είσοδος του Πελαντό στις τάξεις του, φόβισε πολλούς ψηφοφόρους που δεν είδαν με καλό μάτι την ένταξη ενός μεγαλοεπιχειρηματία στο λαϊκό κόμμα τους, που υποτίθεται υπόσχεται κοινωνικό παρεμβατισμό υπέρ των αδυνάτων.

Ο ίδιος ο Πιέρ Πελαντό είχε ήδη προβλήματα με κάποια συνδικάτα και το προφίλ του δεν ήταν δημοφιλές στον λαϊκό κόσμο του Κεμπέκ. Η καχυποψία στο πρόσωπο του Πελαντό κορυφώθηκε ενώ παράλληλα τροφοδότησε τη διαπίστωση πως  η Πολίν Μαρουά προέρχεται από τον υψηλό κύκλο της πλουτοκρατίας του Κεμπέκ.

Η άρνηση της Πολίν Μαρουά να εμφανίσει τα αναλυτικά στοιχεία της προσωπικής της περιουσίας παραπέμποντας στην φορολογική της δήλωση ενώπιον του υπεύθυνου του ηθικού κώδικα της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ , πυροδότησε ακόμη περισσότερο την καχυποψία των Κεμπεκιωτών εναντίον της πρωθυπουργού.

Η Πολίν Μαρουά, έχασε όχι μόνο τις εκλογές της επαρχίας αλλά και την ίδια της την έδρα. Παγιδευμένη από την επιλογή της να παίξει απροκάλυπτα το χαρτί της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ σε μια συγκυρία, πρόβαλε επίσης κατά λάθος το προφίλ της ισχυρής προσωπικής οικονομικής της δύναμης και του πλουτοκρατικού κύκλου που τη στηρίζει.

Πάντως, ο νέος πρωθυπουργός του Κεμπέκ, ο νευροχειρουργός Φιλίπ Κουγιάρ. θα πρέπει να δουλέψει σκληρά γιά το Κεμπέκ. Η γαλλοφωνη επαρχία έχει χαμηλή οικονομική ανάπτυξη σε  σχέση με τον υπόλοιπο Καναδά, η ανεργία έχει φτάσει στο 7,8% και το τεράστιο χρέος της διογκώνεται διαρκώς.

Η επαρχιακή κυβέρνηση του Κεμπέκ κατά το έτος 2012-2013 είχε  χρέος $ 175.5 δισεκατομμυρίων , τουτέστιν 49%  του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το χρέος της επαρχίας έφτανε στα 37.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 1990-91. Η κατακόρυφη άυξηση του χρέους δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες, ο δημόσιος τομέας είναι τεράστιος και οι περικοπές θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Το Κεμπέκ κινδυνεύει να ζήσει το πρόσφατο σενάριο της Ελληνικής τραγωδίας.