Tuesday, April 29, 2014

Μακεδονικός Αγώνας Για Πάντα!



 Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ενας άνθρωπος δικός μας, ο Παναγιώτης Τζήμας, ένας Ελληνας του Μοντρεάλ που προτάσσει την Μακεδονική του ταυτότητα πολεμώντας γι αυτήν, έγραψε ένα βιβλίο γιά το Μακεδονικό ζήτημα, το οποίο παρουσιάθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο από τον Γιάννη Μπουγά, τον Δημήτρη Φιλίππου και την υπογράφουσα.

Μετά  από χρόνια έρευνας και προσωπικού αγώνα για το Μακεδονικό, ο κ. Τζήμας  συνέγραψε το ιστορικό βιβλίο με τίτλο: «Μακεδονικός Αγώνας.Τότε και Σήμερα» (εκδόσεις Ζήτη).

Γραμμένο σε μια γλώσσα στρωτή χωρίς αγκυλώσεις το βιβλίο του Παναγιώτη Τζήμα προσφέρει αποκαλυπτικές πληροφορίες γιά το Μακεδονικό ζήτημα στον ανυποψίαστο αναγνώστη ,ο οποίος έχει πληροφορηθεί στα εγχειρίδια των σχολείων μέσες άκρες την ιστορία της Μακεδονίας.

Πρόκειται για μιά αποκαλυπτική αναδρομή στην ιστορία της σύγχρονης Μακεδονίας, από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821 μέχρι τις μέρες μας,μια διαδρομή ποτισμένη από αίμα ηρώων που πρόσφεραν τη ζωή τους στο βωμό της απελευθέρωσης αυτού του ιστορικού κομματιού της Βαλκανικής Χερσονήσου, το οποίο αποτελεί αντικείμενο πόθου της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας ήδη από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Παναγιώτη Τζήμα έζησα μέχρι το μεδούλι, το πάθος των Ελλήνων της Μακεδονίας για απελευθέρωση καθώς και τα μαρτύρια που υπέστησαν καθόλη της διάρκεια των αγώνων τους με αποκορύφωμα την βουλγαρική βαρβαρότητα της προπαγάνδας που προσπάθησε να επιβληθεί όχι μόνο μέσα από την ίδρυση εκκλησιών και σχολείων στην Μακεδονία στα τέλη του 19ου αιώνα , αλλά και με τρόπους απάνθρωπους όπως το κόψιμο της γλώσσας των κατοίκων για να μην μιλούν Ελληνικά.

Είναι φανερό πως δύο ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, ο στρατηγός Παύλος Μελάς και ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Κατραβαγγέλης κυριαρχούν στην ιστορία του απελευθεωρτικού αγώνα της Μακεδονίας αλλά και στη συνείδηση του συγγραφέα.

Ο Παύλος Μελάς, ένας αστός ευπατρίδης που επέλεξε να πολεμήσει γιά την Ελλάδα αφήνοντας την Εσπερία και την αστική καταγωγή του, ήταν εκείνος που έρριξε το σπόρο γιά το κίνημα της απελευθέρωσης με τον θάνατό του το 1904.

Ο έτερος μεγάλος ήρωας της Μακεδονίας και του Παναγιώτη Τζήμα είναι ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης,ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί στους κομιτζτζήδες της Βουλγαρίας που έσφαζαν αλύπητα ιερείς και δασκάλους προκειμένου να βουλγαροποιήσουν ολάκερη τη Μακεδονία.

Ο τολμηρός θρησκευτικός ηγέτης επισκέπεται τα χωριά της Μακεδονίας και ζητάει τα δίκαια της φυλής του.  Οπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου , ο Δεσπότης πηγαίνει στα εξαρχικά χωριά και λειτουργεί σε απόμακρες εκκλησίες . Τα χωριά ξεθαρρεύουν κι επιστρέφουν στο Πατριαρχείο της Κωσνταντινούπολης ορίζοντας την ταυτότητά τους ως ελληνική.

Αργότερα οργανώνει το μυστικό Μακεδονικό αγώνα συνενοούμενος μυστικά με την ελεύθερη Αθήνα.

Σύσσωμος ο Ελληνιμσός υπό την θαρραλέα ηγεσία του Γερμανού συμμετέχει στην τελευταία φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) με κυρίαρχη τη μορφή του Μητροπολίτη της Καστοριάς. Ωστόσο η δρα΄ση του καταγγέλλεται στις τουρικές αρχές και ζητείται από το Πατριαρχείο να τον ανακαλέσει από το θώκο του. ...σελίδα 76.

Ο Παναγιώτης Τζήμας προχωρά στα επόμενα κεφάλαια της ιστορίας της Μακεδονίας με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβριου 1912 από τον Ελληνικό στρατό υπό την ηγεσία του βασιλιά Γεώργιου του Α.

Ακολουθούν τα κεφάλαια της Γερμανικής Κατοχής , του εμφυλίου πολέμου και της απελευθέρωσης της Μακεδονίας  με όλες τις συμφωνίες που αφήνουν ανοιχτά παράθυρα στον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας για οικειοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας στην περιοχή των Σκοπίων.

Κι ύστερα φθάνει το 1991 όπου διασπάται  η Γιουγκοσλαβία και το σπυρί του Τίτο με τα Σκόπια σπάει κι αυτό. Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων που ζητούν το ανεξάρτητο κρατίδιό τους να αποκληθεί Μακεδονία διεκδικώντας όλο τον πλούτο της ιστορίας της από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τις μέρες μας στέλνει κύματα ανατριχίλας στους Μακεδόνες αλλά και στην Ελληνική κυβέρνηση.

Το βιβλίο του Παναγιώτη Τζήμα αποτελεί μια μαρτυρία των αγώνων από τους σύγχρονους Μακεδόνες  της Διασποράς γιά την θωράκιση της ιστορικής αλήθειας περί τη Μακεδονία. Είναι το χρονικό της παθιασμένης αντίδρασης των Ελλήνων της Μακεδονίας απανταχού της γής για το σφετερισμό της ιστορίας τους, μιας ιστορίας που βάφτηκε με αίμα από τον μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου περιέχεται η αρθρογραφία και η παρέμβαση του πατριώτη Παναγιώτη Τζήμα μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες γιά το θέμα της ονομασίας, ένα θέμα που εκκρεμεί άλυτο στη διεθνή κοινότητα.
Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου

 Ο Παναγιώτης Τζήμας υπογράφει τα αντίτυπα του βιβλίου του
 Ο Τέντ με την πολύ γοητευτική Βίλλη Φασούλα
 Μια αντροπαρέα. Απο αριστερά: Φώτης Κομπορόζος, Τάσος Ξυπολητάκης, Γιάννης Μπουγάς και Δημήτρης Φιλίππου
 Ο Πάρις Πέτρου ανάμεσα σε καλλονές: Βίλλη Φασούλα, Τζουστινάκι, Λίτσα Πελώνη και Γιούλα Κισκήρα
 Ο συγγραφέας αναγιώτης υπογράφει το βιβλίο  για τον  Τζόν Διόπουλο. Στο βάθος ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Καναδά Δημήτρης Γιαντζούλης
 Το σεμνό μας πάνελ. Απο αριστερά ο συγγραφέας Παναγιώτης Τζήμας, ο Γιάννης Μπουγάς, η Τζουστινάκι και ο Δημήτρης Φιλίππου
 Πάρις Πέτρου ανάμεσα στις Κίρκες της ζωής του!!!
 Ανάμεσα από Δημήτρη Φιλίππου και καθηγητή Πολιτικής Ιστορία Στέφανο Κωνσταντινίδη
 Χαμογελώντας με το ζεύγος Γιάννη και Αρετής Μπουγά

Ο Τεντ με το βιβλίο ανα χείρας"Μακεδονικός Αγώνας. Τότε και Σήμερα".

No comments:

Post a Comment