Saturday, October 8, 2016

Η χειμαρρώδης παρουσίαση της Θεσσαλονίκης






Η παρουσίαση της Τρικυμίας στη Θεσσαλονίκη ήταν ένας χείμαρρος ανθρώπων, που πλημμύρισαν το καλοσχεδιασμένο χώρο των παρουσιάσεων του Public επι της Τσιμισκή, στολίζοντας τη βραδυά με την παρουσία τους.

Η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη πήρε το τιμόνι της βραδυάς συντονίζοντας τους ομιλητές. Καλωσόρισε τους καλεσμένους κάνοντας ειδική μνεία στους φίλους και τις φίλες που τη συνδέουν με το Μόντρεαλ μέσω των εκεί φιλενάδων της, της Βίλλυς Φασούλα, της Τίνας Φλίκα και της Βίκυς Γεωργιάδου, όπως χαρακτηριστικά είπε με συγκίνηση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ωραίο τραγούδι του Γιώργου Οικονόμου «Οδυσσέας», που ανάδεψε τα κύματα της ατμόσφαιρας με την υπέροχη φωνή του συνοδευόμενος στην κιθάρα απο τον Κώστα Ευαγγέλου.

Στην ανάγνωση αποσπασμάτων απο το βιβλίο ηταν η συμμαθήτρια της συγγραφέως Νίκη κροκίδη, που διάβασε με τη μελωδική φωνή της κυματιστά και με χρώμα χωρία της Τρικυμίας.

Ο συγγραφέας και φιλόλογος Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος μίλησε για το μυθιστόρημα «Η Τρικυμία» τονίζοντας τις αρετές της γραφής αλλά και το γεγονός ότι έγινε το πρώτο μπεστ-σέλλερ του εκδοτικού οίκου Ωκεανός, ανεβάζοντας τις πωλήσεις σε ένα άλλο επίπεδο απο τις πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας του.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος Κική Τσιλγερίδου αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα της συγγραφέως και το αεικίνητον της φυσης της, τονίζοντας ότι το μυθιστόρημά της είναι ένας ύμνος προς τη γυναίκα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το έργο έχει πολλές ανατροπές στην πλοκή του και πολλαπλές αναγνώσεις.

Μια εμπεριστατωμένη κριτική ανάλυση έκανε ο βιβλιοκριτικός Πέτρος Γαργάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα τα εξής: «Οι λεπτομέρειες και η περιγραφή της σχέσης  τους από το ξεκίνημα ακολουθεί μια γραμμική όσο και ταχεία εξέλιξη κορυφώνοντας το μεταξύ τους ανιδιοτελές και τόσο έντονο πάθος, μπορεί και επιπόλαιο, σαν σε ελεγχόμενη έκρηξη που όμως αδυνατεί να θέσει τα όρια που οι ίδιοι  ασυναίσθητα τοποθετούσαν πριν τη συνάντηση τους. Είναι όμως η πραγματική καίτοι υποσυνείδητη επιθυμία, η ανάγκη να ξεπεράσουν  τους εαυτούς τους αφήνοντας πίσω βάρη και αναστολές. Και το κάνουν τόσο φυσικά, άκοπα, δίχως ενδοιασμούς, χωρίς καν να λάβουν υπόψη  τις παραμέτρους που λογικά θα έπρεπε να τους αποθαρρύνουν. Όμως αυτοί οι δύο άνθρωποι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον έστω  κι αν παραμένουν ατελείς, φθαρτοί και ευάλωτοι,  με συνέπεια να απειλούνται με προσωπική κατάρρευση καθώς λείπουν και τα τόσο πολύτιμα στηρίγματα που θα έπρεπε να έχουν στην εργαλειοθήκη της ζωής τους».

Η νευρολόγος Λιάνα Γερασοπούλου αναφέρθηκε στην ελληνικότητα της Ιουστίνης Φραγκούλη, η οποία -όπως είπε- βουτάει στο μπλέ του Ιονίου για να γράψει την Τρικυμία μεταφέροντας στον κόσμο της αποδημίας της διαρκώς την Ελλάδα. «Η Τρικυμία αποπνέει την Ελλάδα της Ιουστίνης», σημείωσε η Λιάνα Γερασοπούλου.

Η συγγραφέας εξήγησε ότι η Ελλάδα αποτελεί το βιωματικό καμβά της ύπαρξής της, τη μεταφέρει με υπερηφάνια στον ξένο τόπο που έμαθε να τον αγαπά και να τον ζεί στο μάξιμουμ. «Η ζωή μου τρέχει ανάμεσα σε δύο κόσμους κι είναι λυτρωτικό αυτό. Αγαπώ και τους δύο τόπους μου και τους τιμώ με τη γραφή μου. Και θέλω να πω στις μαμάδες που έχουν παιδιά στο εξωτερικό να τα διδάξουν να αγαπούν και τους δυό τόπους τους για να βρίσκουν λιμάνι παντού».

Η βραδυά έκλεισε με δύο τραγούδια του Γιώργου Οικονόμου «Τόσος κόσμος και Κανένας» ολοκληρώνοντας τους συγκινησιακούς ρυθμούς της.

Η συγγραφέας στη συνέχεια υπέγραψε αντίτυπα της Τρικυμίας για τους  παρευρισκόμενους βγάζοντας μαζί τους φωτογραφίες.




























No comments:

Post a Comment