Sunday, August 12, 2018

Οι Μουσικές της Λευκάδας



 https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/38882914_10212381396509700_313803040928825344_n.jpg?_nc_cat=0&oh=53c9f4ddba3e805af260122832f26e4c&oe=5BCA3300
Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Πάνε πολλά χρόνια που η τύχη δεν τόχε φέρει να περνώ διακοπές στην πόλη της Λευκάδας. Φέτος όμως λόγω αδελφοοικογένειας και περισσεύματος χώρου, αποφάσισα να ξανακατοικήσω για λίγο στο υπέροχο πατρικό μου, εκεί που έχτισα τις αναμνήσεις μου, εκεί που έγινα αυτή που είμαι.

Έτσι έχω την ευκαιρία να απολαμβάνω τον πολιτισμό της Λευκάδας που ρέει με φυσικότητα στις φλέβες της φωτίζοντας τις πιό αδύναμες πλευρές της.Είναι αυτή η έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων της να εκφράζονται μέσα απο τις διάφορες φόρμες, απο μουσικές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις μέχρι εικαστικές παρεμβάσεις, θέατρο  και λόγο.

Η πρώτη μου επαφή με τις μουσικές  προέκυψε με τη συναυλία της Φιλαρμονικής σε ελαφρολαϊκά τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου και του Γιάννη Σπανού. Ήταν μια μουσική πανδαισία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος, όπου αναδείχθηκαν τα ταλέντα των Λευκαδίων νεαρών μουσικών, που έχουν διδαχθεί όχι μόνο απο τους ιστορικούς μαέστρους μας, αλλά έχουν εντρυφήσει στη γνώση της μουσικής μέσα από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάδος.

Ξεχωριστή νότα στη συναυλία έδωσαν οι ερμηνείες του εξαιρετικού Βαλεντίνου Σταματέλου , της Αρτέμιδος Ματαφιά, ενώ την παράσταση έκλεψε κυριολεκτικά ο Δώρος Δημοσθένους με την εκφραστική φωνή του, που έκανε τα τραγούδια να πάρουν τη δική τους ζωή με θέα το ιβάρι της Λευκάδος.

Η συναυλία της Μαντολινάτας του Ορφέα σε μουσική και τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου χάρισε μια μαγική βραδυά στο ακροατήριο, που κρεμάστηκε απο τα ακούσματα της ροκ μπαλάντας ενός μουσικού που έφερε καινούρια εποχή στο ελληνικό τραγούδι, ενσωματώνοντας το ροκ στην ελληνική μπαλάντα.

Με τη ροκιά καλυμμένη κάτω απο τον ευγενή ήχο της μαντολινάτας του Ορφέα, ο Νίκος Πορτοκάλογου, έφερε στη σκηνή το θησαυρό των τραγουδιών του, που τα συνόδευε από κάτω εν είδει χορωδίας το γνωστικό κοινό της Λευκάδας. Η κορυφαία στιγμή ήρθε με την «Θάλασσά μου Σκοτεινή», ενώ ο Νίκος Πορτοκάλογλου χάρισε ανκόρ στο διψασμένο του κοινό. Ο Κωνσταντίνος Τσίντζας ως μαέστρος της Μαντολινάτας απέδειξε ότι η επαρχιακή μουσική σκηνή της Λευκάδας είναι αντάξια των μουσικών σκηνών του κόσμου.

Το πολυθέαμα που κορύφωσε τις εντυπώσεις μου στη Λευκάδα ήταν η βραδυά «Καθρεφτίσματα εν Λευκάδι» , μια συναυλία με τραγούδια του Σπύρου Γλένη βασισμένα σε ποίηση και στίχους δικούς του αλλά και άλλων Λευκαδίων δημιουργών. Η μουσική του Σπύρου Γλένη σε διάφορες φόρμες με διαφορετικής υφής εκτελεστές πραγματικά συνεπήρε το ακροατήριο που ξέσπασε σε ηχηρά χειροκροτήματα μετά από κάθε τραγούδι.

Ο αγαπημένος φίλος Ηλιας Γεωργάκης έκανε την παρουσίαση της βραδυάς ενή η εξαιρετκή ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή απέδωσε συγκλονιστικά τα ποιήματα της βραδυάς.

Αυτός που πραγματικά συνεπήρε το ακροατήριο χαρίζοντάς του σκηνές απ΄την παλιά κι αξέχαστη Λευκάδα ήταν ο κράτιστος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ο οποίος με νεανικό ενθουσιασμό αφηγήθηκε τις παλιές ιστορίες της Λευκάδας, αναφερόμενος και στα δικά του αυτοβιογραφικά στοιχεία με χιούμορ και αυτοσαρκασμό.

Το Λευκαδίτικο κοινό παραληρούσε σε κάθε εμφάνισή του επι σκηνής ενώ η παρουσία του  ένωσε τις μουσικές, την ποίηση και την πρόζα με φόντο την ποίηση των Λευκαδίων δημιουργών.

Η μουσική του Σπύρου Γλένη ήταν ένας περίπατος στα παιδικά του βιώματα αλλά και στα ακούσματά του , μια απότύπωση των επιρροών που δέχθηκε μεγαλώνοντας στη μικρή μα πλούσια σε δημιουργικότητα πόλη της Λευκάδας.

Συγκινητική στιγμή ήταν η συμμετοχή του μέγιστου λαϊκού μουσικού, Θανάση Πολυκανδριώτη , ο οποίος εκτός απο το λαίκό τραγούδι του Σπύρου Γλένη, μας χάρισε με το αυθεντικό μπαγλαμαδάκι την εκτέλεση του «Ζεμπέικου της Ευδοκίας».

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σ’ αυτή την πόλη, σ’ αυτόν το δήμο, σ’ αυτό το νησί.

No comments:

Post a Comment