Monday, October 25, 2021

Η Ευγενία Μανωλίδου στο Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ για την ενίσχυση των Ελληνικών σχολείων!

 


Πρώτη καλεσμένη στη νέα σειρά «Δυναμικές Γυναίκες», που εγκαινίασε το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ την Κυριακή,  ήταν η Ευγενία Μανωλίδου, διευθύντρια της «Ελληνικής Αγωγής», σχολής διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών, φιλοσοφίας και ιστορίας που εδρεύει στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να ενισχυθούν τα ημερήσια και Σαββατιανά σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, ήταν παρούσα η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Κωνταντίνα Αθανασιάδου , η οποία αναφέρθηκε στην  επέτειο του Έπους του 1940, τονίζοντας τη σημασία του ηρωισμού των Ελλήνων που πρόταξαν τα στήθη τους για να μην υποταγούν στο Φασισμό.

Η Ευγενία Μανωλίδου με τη χαρισματική της προσωπικότητα και με αφορμή το Έπος του 40 στην ομιλία της αναφέρθηκε στη διαχρονική αυτοθυσία των Ελλήνων μέσα στους αιώνες για την ελευθερία της πατρίδας.

Αρχίζοντας από τις τιτάνιες μάχες των αρχαίων Ελλήνων κατά των Περσών τόσο στη μάχη του Μαραθώνα όσο και της Σαλαμίνας, τόνισε : «Ξαφνικά όμως αντήχησε πρώτος ο παιάνας των Ελλήνων, και η σάλπιγγα του Ευρυβιάδη σήμανε την έφοδο, κι επανέλαβαν το σινιάλο οι σάλπιγγες των στρατηγών, και αναβοήσαν τα πληρώματα:

 «Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών».

  Η Ευγενία Μανωλίδου έφτασε στο «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα και των 300, αναφέροντας πως ο πατριωτισμός των Ελλήνων τους ωθούσε σε παράλογη τόλμη, που μπορούσε να εξουδετερώσει τους αριθμητικά ανώτερους εχθρούς τους. Σημείωσε  δε πως οι αρχαίοι Έλληνες πήγαιναν στις μάχες με παιάνες, ενώ οι Πέρσες έτρωγαν μαστίγιο για να πολεμήσουν.

Στη συνέχεια, η Ευγενία Μανωλίδου αναφέρθηκε στη θλιβερή άλωση της Πόλης, σημειώνοντας πως ο τελευταίος Παλαιολόγος δεν παραδόθηκε στον Μωάμεθ παρά τις δελεαστικές του προτάσεις το θλιβερό 1453, οπότε άρχισε η σκλαβιά των τεσσάρων αιώνων.

Ο λόγος της έφτασε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου μια χούφτα ήρωες- οι Έλληνες, τα έβαλαν με την Οθωμανική αυτοκρατορία, ξηλώνοντας με τους αγώνες τους τον Οθωμανικό ζυγό. Η ομιλία της άγγιξε το Αλβανικό Έπος, τονίζοντας πως οι Έλληνες του 40 όρμησαν στο μέτωπο φωνάζοντας «Αέρα», διεκδικώντας δηλαδή με τα πενιχρά τους μέσα την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας με ένα ΟΧΙ στην υποταγή στον Ιταλογερμανικό Άξονα.

Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη μίλησε για την προσωπικότητα της προσκεκλημένης Ευγενίας Μανωλίδου, τονίζοντας το πέρασμά της απο την επιτυχημένη μουσική πορεία στην υπεράσπιση της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας αφότου ανέλαβε τα ηνία της Ελληνικής Αγωγής. Η Γενική Γραμματέας Ελένη Δρακοπούλου παρουσίασε την εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μιχάλης Γαβριηλίδης, η ομοσπονδιακή βουλευτής Αννυ Κουτράκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ντέρος, Αγλαϊα Ρεβελάκη και ‘Εφη Γιάννου-Καρμίρης ο προπονητής της νέας ακαδημίας ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ Αστέριος Θέμελης και άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι.

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την Ευγενία Μανωλίδου να συνδέει τις ένδοξες μάχες των Ελλήνων απο την αρχαιότητα μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,άκουσαν τα αρχαία ρητά που συνδέθηκαν με τις εν λόγω μάχες στην αρχαιοελληνική. Η Ευγενία Μανωλίδου τα μετέφρασε προβάλλοντας τους συμβολισμούς και το βάθος των αρχαίων λέξεων.

Η Ευγενία Μανωλίδου που παρευρέθηκε στο Μόντρεαλ καλεσμένη της Επιτροπής Εράνου της Ελληνικής Κοινότητας προκειμένου να συγκεντρωθούν δωρεές για τα Ελληνικά σχολεία, περιηγήθηκε σε καθημερινή βάση πολλές τάξεις των ημερήσιων σχολείων ΣΩΚΡΑΤΗΣ -ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ αλλά και το Σαββατιανό, ενώ μίλησε με θέμα : «Αρχαία Ελληνικά , η Γλώσσα του Μέλλοντος» στο γκαλά που οργανώθηκε για την ενίσχυση των σχολείων το περασμένο Σάββατο.

 

Με τη δημοτική σύμβουλο Αγλαϊα Ρεβελάκη και τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας του Λαβάλ Κώστα Μυλωνόπουλο
Η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου παρευρέθηκε στο γεύμα του ΛΕΜ 
Η Ευγενία Μανωλίδου με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αργύρη
Η Ελληνίδα πρέσβης μίλησε για το Επος του 40


Η πρόεδρος του ΛΕΜ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη με μια παρέα εξεχουσών γυναικών: Από αριστερά η δημοτική σύμβουλος Μα'ιρη Ντέρος, η δημοτική σύμβουλος Έφη Γιάννου-Καρμίρης, η ομοσπονδιακή βουλευτής Αννυ Κουτράκη, η Ευγενία Μανλίδου και η διευθύντρια τους οργανισμού ΦΙΛΙΑ Ιωάννα Τσουμπλέκα
Η Ευγενία Μανωλίδου με την ομοσπονδιακή βουλευτή Αννυ Κουτράκη
Η πρόεδρος του ΛΕΜ με την πρέσβη της Ελλάδας και την επίτιμη προσκεκλημένη της εκδήλωσης 
Η Γενική Γραμματέας του ΛΕΜ Ελένη Δρακοπούλου παρουσίασε την εκδήλωση 
Με το γενικό πρόξενο Μιχάλη Γαβριηλίδη
Με το ζεύγος Γιώργου και Παναγιώτας Τσίτουρα
Η Λίτσα Πελώνη παρέδωσε εκ μέρους του ΛΕΜ τα δώρα από το Λύκειον

Με τον προπονητή του ΠΑΟΚ Αστέριο Θέμελη


No comments:

Post a Comment