Wednesday, August 10, 2022

Γράμμα απ΄τη Μικρά Ασία!

 


Εκεί στην Αυλή του Ποιητού δίνουμε φέτος τα βραδυνά μας ραντεβού για την πολιτιστική μας ανάταση. Εκεί , λοιπόν, το Σάββατο 13 Αυγούστου, ο αγαπημένος ηθοποιός και συμμαθητής μας Δημήτρης Βερύκιος θα ανακινήσει μνήμες ιστορικές, πικρές, μνήμες μιας ιστορικής συντριβής που συνετέλεσε στον εθνικό αφανισμό του Γένους μας από τη Μικρά Ασία, σκορπώντας στην προσφυγιά τον λαό μας.

Μην το χάσετε..δάκρυα, μνήμες, μουσικές. Σκοτάδι! Φώς!

Σάββατο, 13 Αυγούστου στο Κηποθέατρο 9.30 μ.μ.


Κηποθέατρο «Α. Σικελιανός» / ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / Ώρα έναρξης: 21.30

 

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠ’ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο του σημαντικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, με θέμα την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Πρωταγωνιστούν 2 πρόσωπα, ο Στέργιος Καραγιαννίδης (Σμυρνιός εθελοντής στρατιώτης στην Μικρασιατική εκστρατεία) και η Άσλει Κερέμ (η Μοίρα).

Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, που βαίνει κορυφούμενη, αφού οι μνήμες είναι τόσο έντονες και τραγικές που, παρασύρουν τον ήρωα (Στέργιο) σε μια εκ νέου βίωση της ήττας, του αφανισμού και του ξεριζωμού. Μέσα από τον διάλογο του μάλιστα, με τη Μοίρα του (Άσλει), περιγράφεται το προσωπικό δράμα αλλά και το χρονικό της μεγάλης καταστροφής, με αναφορές στα πρόσωπα και τις καταστάσεις που οδήγησαν σ’ αυτήν.

Τα τραγούδια που ερμηνεύει ζωντανά η Άσλει, παίζοντας συγχρόνως ούτι, δίνουν ένα δραματικό τόνο, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ανάλογη με την δραματουργική ανέλιξη – παραλήρημα του ήρωα.

 

Η παράσταση είναι ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στέργιος Καραγιαννίδης, σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Άσλει Κερέμ, τραγούδι, ούτι: ΒΑΣΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

Τιμή εισιτηρίου: 10€

 

Η διάρκεια της παράστασης είναι 1 ώρα & 20 λεπτά

 

Tuesday, August 9, 2022

Το Porto Cafe της Αγάπης!

 



Ένα όμορφο καφέ με όλους τους καφέδες για όλες τις ώρες αλλά και με ελαφρά πρωινά και γεύματα είναι το Porto Cafe στην καρδιά της υπέροχης μαρίνας της Λευκάδας.

Η θέα του προς τα γιότ και τις φλοτίλες αλλά και η περιποίηση του νεανικού προσωπικού το κάνουν ελκυστικό για όσους θέλουν ένα ήσυχο πρωινό ή βραδυνό στη μαρίνα που πλέον ασφυκτιά από τα δεκάδες σκάφη.

Φέτος το Porto Cafe ανακαινίσθηκε, ανανεώθηκε με μοντέρνες μινιμαλιστικές καρέκλες ενώ το μπαράκι έγινε απολύτως και αμιγώς ναυτικό βαμμένο στο μπλέ χρώμα της θάλασσας.

Οι ιδιοκτήτες του Στέφανι και Σωτήρης Κηρολίβανος είναι ένα παράξενο ζευγάρι που γνωρίστηκε κάποιο καλοκαίρι στη Λευκάδα. Έσμιξαν τις ζωές τους πολλά χρόνια αργότερα με θέα το πέλαγος και τα σκάφη της μαρίνας.

Η Στέφανι γεννήθηκε στο Μοντρεάλ και είναι ανηψιά μου εξ αγχιστείας, καθώς είναι κόρη της πρώτης εξαδέλφης του Τέντυ, Μαρίας Αργύρη και εγγονή του διαχρονικού θείου μας Στήβ Αργύρη. Η Στέφανι μεγάλωσε στο Τορόντο όπου σπούδασε καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας.

Σε ένα από τα καλοκαίρια της Λευκάδας γνώρισε τον Σωτήρη Κηρολίβανο , που τη γοήτευσε με το ανέμελο στυλ του. Γρήγορα έγιναν ζευγάρι και μετά από τρικυμίες και μπουνάτσες παντρεύτηκαν στο Τορόντο, όπου είχαμε την τιμή να ντύσουμε και να συνοδεύσουμε το γαμπρό στον σεμνό αλλά υπέροχο γάμο τους.

Η Στέφανι, όταν της το ζήτησε ο Σωτήρης,  χωρίς δεύτερη σκέψη δέχθηκε να μετακομίσει στη Λευκάδα, όπου ολοκλήρωσε την οικογένειά της με ένα υπέροχο κοριτσάκι που ακούει στο όνομα Βιολέττα.

Το Porto Cafe είναι ένας χώρος για καλοκαίρι αλλά και για χειμώνα καθώς λούζεται στον λαμπρό ήλιο της Ελλάδας. Αν μπορείς να κοιτάς κατάματα τον ήλιο χαμηλώνοντας το βλέμμα προς το γαλάζιο της θάλασσας, το καφέ της Πόρτο είναι για σένα.

Καλή επιτυχία με την καινούρια διακόσμηση. Πάντα το Porto Cafe να αποπνέει την Αγάπη σας!

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη













Monday, August 8, 2022

Με Πάθος και Γνώση για τη Λευκαδίτικη Γή!

 



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Κτήρια πέτρινα, λιτά και επιβλητικά, στέκουν καμαρωτά στη διασταύρωση του δρόμου της Βασιλικής προς το Σύβρο με λίγα αμπέλια ανάμεσά τους. Με περιποιημένη τη γή γύρω τους και μπουκαμβίλιες να στολίζουν τους τοίχους τους αποτελούν το οινοποιείο ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΓΗ του Δημήτρη Ρομποτή από το Αθάνι, του ανθρώπου που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: Να ζήσει το νόστιμον ήμαρ στη γενέθλια γη και να αναδείξει τα σταφύλια της σε ωραία κρασιά μέσα από ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο.

Στο χώρο υποδοχής του οινοποιείου αρκετοί τουρίστες δοκίμαζαν τα κρασιά της Λευκαδίτικης Γής ανάμεσα στα παλιά χειροκίνητα μηχανήματα του τρύγου και της παραγωγής κρασιού. Σε λίγο θα άρχιζε η περιήγηση στο σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται δύο ποικιλίες λευκού κρασιού, ροζέ και κόκκινο από τις αποκλειστικές ποικιλίες βαρδέα και βαρτζαμί αντίστοιχα.

Ο Δημήτρης Ρομποτής, επιτυχημένος οινοποιός και απόλυτος γνώστης της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής μας περιήγησε στα μυστικά της Λευκαδίτικης Γής:

-Ποιό είναι το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο;

« Οι βασικές σπουδές μου είναι στην οινολογία και ότανολοκλήρωσα τις σπουδές μου, εργάσθηκα σε μικρά και σε μεγάλα οινοποιεία ανά την Ελλάδα. Έχω παράλληλα ασχοληθεί και με το μάρκετινγκ των κρασιών.»

-Πώς αποφασίασατε να ασοληθείτε με την παραγωγή κρασιού και να φτιάξετε ένα οινοποιείο που αποτελεί μάλιστα τουριστική ατραξιόν για τη Λευκάδα;

«Το όνειρό μου ήταν ανέκαθεν να ασχοληθώ με την παραγωγή του κρασιού και να επιστρέψω στο γενέθλιο τόπο, τη Λευκάδα. Αφού είχα σπουδάσει και δουλέψει πάνω στο αντικείμενο αποφάσισα να εγκατασταθώ στο νησί το 2000. Ετσι ήρθα στο Σύβρο όπου ξεκίνησα ένα οινοποιείο, το οποίο είχε καλό εξοπλισμό αλλά περιορισμένη παραγωγή και αρκετές δυσκολίες ως προς την κτηριακή υποδομή.

Τότε αποφασίσαμε να χτίσουμε εξ αρχής ένα σύγχρονο οινοποιείο (στο σημείο που βρίσκεται σήμερα) με ένα ξεχωριστό κτήριο για να έρχονται οι επισκέπτες και να τους κάνουμε επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής του κρασιού αλλά ταυτόχρονα να δοκιμάζουν και τα κρασιά μας. Η Λευκάδα έχει πολύ τουρισμό και σκεφθήκαμε πως σε αυτό το σταυροδρόμι θα μας ξεχώριζαν για να μας επισκεφθούν και να μάθουν τα πάντα περί το Λευκαδίτικο κρασί και τις ποικιλίες των σταφυλιών μας».

-Ποιές είναι οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών στη Λευκαδίτικη γή;

« Οι βασικές ποικιλίες είναι η βαρδέα και το βαρτζαμί.Η βαρδέα είναι μια ποικιλία λευκού σταφυλιού που έχει πολλές καλές ιδιότητες. Καλλιεργείται στην περιοχή ανάμεσα από το τρίγωνο Βασιλικής, Αγίου Πέτρου και Σύβρου, σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Είχαμε βέβαια το 2005 φυλλοξήρα με αποτέλεσμα να συναντήσουμε προβλήματα ως προς την ποσότητα των σταφυλιών για την παραγωγή του κρασιού. Έτσι αναγκασθήκαμε να φυτέψουμε αμπέλια του είδους σε άλλες περιοχές της Λευκάδας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας».

-Αυτό είναι το λευκό κρασί. Πέστε μας τώρα για το βαρτζαμί, το κατ’ εξοχήν κόκκινο σταφύλι της Λευκάδας...

«Το βαρτζαμί είναι μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που ευδοκιμεί σε όλη τη Λευκάδα. Βρίσκουμε αμπέλια  σε διάφορα σημεία της Λευκάδας, είναι παλιά αμπέλια και ξερικά, λίγα είναι τα καινούρια που σημαίνει ότι η ρίζα τους έχει πάει πολύ βαθειά και αναδίδουν τον πλούτο της γής. Υπάρχουν δεκάδες αμπέλια με σταφύλια του είδους αλλά εμείς παίρνουμε από Μανάσι, Εξάνθεια, Χορτάτα, δηλαδή αναφύονται και ευδοκιμούν σε ορεινό έδαφος».

-Ποιές είναι οι ιδιότητες της ποικιλίας βαρτζαμί,γνωστής κάποτε και για τις εξαγωγές στο Μπορντό της Γαλλίας λόγω έντονου κόκκινου χρώματος;

«Το βαρτζαμί είναι μια ποικιλία με έντονο χρώμα, έχει μέτριο σώμα, ιδιαίτερο αρωματικό πλούτο και αρκετά μεγάλες οξύτητες.Το αδύνατο σημείο του είναι το σώμα, δηλαδή δοκιμάζοντάς το ανακαλύπτεις μια διαφορετική γεύση. Δε νομίζω πως αυτό είναι μειονέκτημα διότι στις μέρες μας αναζητούμε την διαφορετικότητα παράλληλα με την ποιότητα. 

Βέβαια να πούμε στο σημείο αυτό πως τα αμπέλια με βαρτζαμί που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο δεν συνιστώνται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού. Κάνουν όμως πολύ ωραίο ροζέ κρασί.»

-Ποιά αρώματα βγάζουν αυτές οι δύο ποικιλίες σταφυλιών, δηλαδή η βαρδέα και το βαρτζαμί αντίστοιχα;

«Θα έλεγα πως στο βαρτζαμί ξεχωρίζει το άρωμα της βιολέττας, η δε βαρδέα αναδίδει γνωστά αρώματα εσπεριδοειδών και φρούτων».

-Πόσους τόνους κρασιού παράγει το οινοποιείο σας κατ΄έτος;

«Εμείς παράγουμε 120.000 φιάλες κρασιού το χρόνο. Κάνουμε εξαγωγές γύρω στο 30% της παραγωγής μας.»

-Τι γίνεται με τον έλγεχο ποιότητας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

« Εμείς κάνουμε πολύ σοβαρό ποιοτικό έλεγχο στα κρασιά μας, πολύ πιό ενδλεχή από αυτόν που ζητάει η νομμοθεσία. Εχουμε ένα αργαστληριο εδώ που κάνουμε μεγάλο εύρος αναλύσεων αλλά τις πιό εξειδικευμένες τις στέλνουμε σε εργαστήρια στην Αθήνα.»

-Πιστεύετε ότι το Λευκαδίτικο κρασί μέσω της δικής σας παραγωγής αλλά και της παραγωγής άλλων οινοποιείων στο νησί έχει ξεπεράσει τη νηπιακή του ηλικία και μπορεί να σταθεί ισότιμα πλάι στα κρασιά άλλων νησιών και περιοχών της Ελλάδας;

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι απο άλλα μέρη της Ελλάδας. Έχουμε μια ιδαιτερότητα στα κρασιά μας καθότι αναφύονται εδώ  ειδικές ποικιλίες σταφυλιών που τις επεξεργαζόμαστε με τα τελευταία μηχανήματα και υποδομές στον τομέα της οινοποιείας. Πρέπει να τονίσουμε αυτή την ιδιαιτερότητα αν θέλουμε να σταθούμε στην εθνική και τη διεθνή αγορά του κρασιού. Τα κρασιά της Λευκάδας γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή στην αγορά για το άρωμα και το χρώμα τους.»