Monday, August 8, 2022

Με Πάθος και Γνώση για τη Λευκαδίτικη Γή!

 



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Κτήρια πέτρινα, λιτά και επιβλητικά, στέκουν καμαρωτά στη διασταύρωση του δρόμου της Βασιλικής προς το Σύβρο με λίγα αμπέλια ανάμεσά τους. Με περιποιημένη τη γή γύρω τους και μπουκαμβίλιες να στολίζουν τους τοίχους τους αποτελούν το οινοποιείο ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΓΗ του Δημήτρη Ρομποτή από το Αθάνι, του ανθρώπου που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: Να ζήσει το νόστιμον ήμαρ στη γενέθλια γη και να αναδείξει τα σταφύλια της σε ωραία κρασιά μέσα από ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο.

Στο χώρο υποδοχής του οινοποιείου αρκετοί τουρίστες δοκίμαζαν τα κρασιά της Λευκαδίτικης Γής ανάμεσα στα παλιά χειροκίνητα μηχανήματα του τρύγου και της παραγωγής κρασιού. Σε λίγο θα άρχιζε η περιήγηση στο σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται δύο ποικιλίες λευκού κρασιού, ροζέ και κόκκινο από τις αποκλειστικές ποικιλίες βαρδέα και βαρτζαμί αντίστοιχα.

Ο Δημήτρης Ρομποτής, επιτυχημένος οινοποιός και απόλυτος γνώστης της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής μας περιήγησε στα μυστικά της Λευκαδίτικης Γής:

-Ποιό είναι το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο;

« Οι βασικές σπουδές μου είναι στην οινολογία και ότανολοκλήρωσα τις σπουδές μου, εργάσθηκα σε μικρά και σε μεγάλα οινοποιεία ανά την Ελλάδα. Έχω παράλληλα ασχοληθεί και με το μάρκετινγκ των κρασιών.»

-Πώς αποφασίασατε να ασοληθείτε με την παραγωγή κρασιού και να φτιάξετε ένα οινοποιείο που αποτελεί μάλιστα τουριστική ατραξιόν για τη Λευκάδα;

«Το όνειρό μου ήταν ανέκαθεν να ασχοληθώ με την παραγωγή του κρασιού και να επιστρέψω στο γενέθλιο τόπο, τη Λευκάδα. Αφού είχα σπουδάσει και δουλέψει πάνω στο αντικείμενο αποφάσισα να εγκατασταθώ στο νησί το 2000. Ετσι ήρθα στο Σύβρο όπου ξεκίνησα ένα οινοποιείο, το οποίο είχε καλό εξοπλισμό αλλά περιορισμένη παραγωγή και αρκετές δυσκολίες ως προς την κτηριακή υποδομή.

Τότε αποφασίσαμε να χτίσουμε εξ αρχής ένα σύγχρονο οινοποιείο (στο σημείο που βρίσκεται σήμερα) με ένα ξεχωριστό κτήριο για να έρχονται οι επισκέπτες και να τους κάνουμε επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής του κρασιού αλλά ταυτόχρονα να δοκιμάζουν και τα κρασιά μας. Η Λευκάδα έχει πολύ τουρισμό και σκεφθήκαμε πως σε αυτό το σταυροδρόμι θα μας ξεχώριζαν για να μας επισκεφθούν και να μάθουν τα πάντα περί το Λευκαδίτικο κρασί και τις ποικιλίες των σταφυλιών μας».

-Ποιές είναι οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών στη Λευκαδίτικη γή;

« Οι βασικές ποικιλίες είναι η βαρδέα και το βαρτζαμί.Η βαρδέα είναι μια ποικιλία λευκού σταφυλιού που έχει πολλές καλές ιδιότητες. Καλλιεργείται στην περιοχή ανάμεσα από το τρίγωνο Βασιλικής, Αγίου Πέτρου και Σύβρου, σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Είχαμε βέβαια το 2005 φυλλοξήρα με αποτέλεσμα να συναντήσουμε προβλήματα ως προς την ποσότητα των σταφυλιών για την παραγωγή του κρασιού. Έτσι αναγκασθήκαμε να φυτέψουμε αμπέλια του είδους σε άλλες περιοχές της Λευκάδας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας».

-Αυτό είναι το λευκό κρασί. Πέστε μας τώρα για το βαρτζαμί, το κατ’ εξοχήν κόκκινο σταφύλι της Λευκάδας...

«Το βαρτζαμί είναι μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που ευδοκιμεί σε όλη τη Λευκάδα. Βρίσκουμε αμπέλια  σε διάφορα σημεία της Λευκάδας, είναι παλιά αμπέλια και ξερικά, λίγα είναι τα καινούρια που σημαίνει ότι η ρίζα τους έχει πάει πολύ βαθειά και αναδίδουν τον πλούτο της γής. Υπάρχουν δεκάδες αμπέλια με σταφύλια του είδους αλλά εμείς παίρνουμε από Μανάσι, Εξάνθεια, Χορτάτα, δηλαδή αναφύονται και ευδοκιμούν σε ορεινό έδαφος».

-Ποιές είναι οι ιδιότητες της ποικιλίας βαρτζαμί,γνωστής κάποτε και για τις εξαγωγές στο Μπορντό της Γαλλίας λόγω έντονου κόκκινου χρώματος;

«Το βαρτζαμί είναι μια ποικιλία με έντονο χρώμα, έχει μέτριο σώμα, ιδιαίτερο αρωματικό πλούτο και αρκετά μεγάλες οξύτητες.Το αδύνατο σημείο του είναι το σώμα, δηλαδή δοκιμάζοντάς το ανακαλύπτεις μια διαφορετική γεύση. Δε νομίζω πως αυτό είναι μειονέκτημα διότι στις μέρες μας αναζητούμε την διαφορετικότητα παράλληλα με την ποιότητα. 

Βέβαια να πούμε στο σημείο αυτό πως τα αμπέλια με βαρτζαμί που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο δεν συνιστώνται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού. Κάνουν όμως πολύ ωραίο ροζέ κρασί.»

-Ποιά αρώματα βγάζουν αυτές οι δύο ποικιλίες σταφυλιών, δηλαδή η βαρδέα και το βαρτζαμί αντίστοιχα;

«Θα έλεγα πως στο βαρτζαμί ξεχωρίζει το άρωμα της βιολέττας, η δε βαρδέα αναδίδει γνωστά αρώματα εσπεριδοειδών και φρούτων».

-Πόσους τόνους κρασιού παράγει το οινοποιείο σας κατ΄έτος;

«Εμείς παράγουμε 120.000 φιάλες κρασιού το χρόνο. Κάνουμε εξαγωγές γύρω στο 30% της παραγωγής μας.»

-Τι γίνεται με τον έλγεχο ποιότητας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

« Εμείς κάνουμε πολύ σοβαρό ποιοτικό έλεγχο στα κρασιά μας, πολύ πιό ενδλεχή από αυτόν που ζητάει η νομμοθεσία. Εχουμε ένα αργαστληριο εδώ που κάνουμε μεγάλο εύρος αναλύσεων αλλά τις πιό εξειδικευμένες τις στέλνουμε σε εργαστήρια στην Αθήνα.»

-Πιστεύετε ότι το Λευκαδίτικο κρασί μέσω της δικής σας παραγωγής αλλά και της παραγωγής άλλων οινοποιείων στο νησί έχει ξεπεράσει τη νηπιακή του ηλικία και μπορεί να σταθεί ισότιμα πλάι στα κρασιά άλλων νησιών και περιοχών της Ελλάδας;

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι απο άλλα μέρη της Ελλάδας. Έχουμε μια ιδαιτερότητα στα κρασιά μας καθότι αναφύονται εδώ  ειδικές ποικιλίες σταφυλιών που τις επεξεργαζόμαστε με τα τελευταία μηχανήματα και υποδομές στον τομέα της οινοποιείας. Πρέπει να τονίσουμε αυτή την ιδιαιτερότητα αν θέλουμε να σταθούμε στην εθνική και τη διεθνή αγορά του κρασιού. Τα κρασιά της Λευκάδας γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή στην αγορά για το άρωμα και το χρώμα τους.»

 






















No comments:

Post a Comment