Tuesday, June 28, 2022

Με την Αγάπη της Μαρίας!

 


Με την Αγάπη της Μαρίας!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Την Μαρία Κατωπόδη-Ζωϊτά τη γνώρισα μέσα από το facebook και σύντομα πληροφορήθηκα πως ο άντρας της και η οικογένειά του είχαν ασχοληθεί επιτυχημένα με τα σούπερ μάρκετς στην ευρύτερη Νέα Υόρκη, καθιερώνοντας ελληνικά προϊόντα.

Την βρήκα πέρσι το καλοκαίρι μέσα στο βιβλίο της με τίτλο Mediterranean Cuisine/ Made with Love/ Maria Zoitas (From the Greek Island of Lefkada to Manhattan Westside Market) το οποίο μου χάρισε στη Λευκάδα δια χειρός του δρος Ξενοφώντα Βεργίνη.

Το μαγειρικό βιβλίο της (Μεσογειακή Κουζίνα Φτιαγμένη με Αγάπη, Μαρία Ζωιτάς), μία επική έκδοση με σκληρό εξώφυλλο μεγάλου μεγέθους, 400 ιλλουστρασιόν σελίδες και 200 συνταγές με εξαιρετικό food styling και ζωντανή επιτόπου φωτογράφιση, το άφησα στη Θεοφίλη Φωτεινού στη Λευκάδα μια και μου το ζήτησε καθώς εκεί δεν βρισκόταν προς πώληση.

Φέτος την συνάντησα στο Μανχάτταν και ήταν σα να αρχίζαμε μια ιστορία μεταξύ μας καθαρά Λευκαδίτικη καθώς εκείνη ένιωσε πως αυτό το ίδιο αίμα, η κοινή καταβολή, τα βιώματα, οι μυρωδιές, οι μνήμες είχαν ήδη χτίσει ένα ιστό που είχε τον κοινό παρονομαστή της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού.

Μου ενεχείρισε πάλι ένα αντίτυπο του επικού βιβλίου της, το οποίο ρούφηξα κυρολεκτικά σε διάφορα επίπεδα. Από την προσωπική της ιστορία που αρύεται απο το μεσόγειο και απομονωμένο χωριό της Λευκάδας, Δράγανο, μέχρι τη διαδρομή της στο Μανχάτταν, μέχρι τις υπέροχες συνταγές της... η Μαρία Κατωπόδης Ζωϊτάς, έγινε τελικά η δική μου Μαρία.

Αυτή η Μαρία , λοιπόν, με δυνατό σωματότυπο, έμοιαζε από τα 13 της ολοκληρωμένη γυναίκα γι αυτό της έστειλαν προξενιό να παντρευτεί τον ξενητεμένο Γιάννη Ζωϊτά, ένα παιδί μιας φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας από τον Ρουπακιά της Λευκάδας, που πλέον δεν κατοικείται.

Την καλοείδαν οι συγγενείς του και τη ζήτησαν μα ήτανε μικρή. Η Μαρία ήταν το πρώτο κορίτσι της τετραμελούς οικογένειάς της και δεν την άφησαν να πάει στο γυμνάσιο κιας ήταν καλή στα μαθηματικά.’Ηθελαν να την παντρέψουν βιαστικά γιατί είχαν μαθές άλλα δύο θηλυκά. Την έστελναν απο τα 12 της να μαζεύει ελιές και τα χεράκια της πάγωναν εκεί πάνω τις κρύες και υγρές μέρες του Λευκαδίτικου χειμώνα. Ευτυχώς, η μάνα της την πήρε απ΄τις ελιές και την έβαλε να μαγειρεύει για τους εργάτες που έκαναν δουλειές στα χωράφια τους. Η Μαρία ξυπνούσε από τη βαθειά νύχτα να ζυμώνει το ψωμί μα ήταν ευχαριστημένη που μπορούσε να χουχουλιάζει μπροστά από τη φωτιά και να μη βολοδέρνει στα λιοστάσια και στης γής τα κάτεργα.

Μαγείρευε για όλη την οικογένεια κι έφτιαχνε σούπες αυγολέμονο με όλα τα μυρωδικά που έφερνε η φύση, έφτιαχνε κρέας κοκκινιστό και τις γιορτές σπέσιαλ φαγητά . Και τις Κυριακές χαιρόταν να κάθονται όλοι γύρω απ΄το τραπέζι, οι τρείς αδελφές και ο μικρός μοναχογιός ο Νίκος που του έδιναν πάντα τον καλύτερο μεζέ γιατί ήταν αγόρι. Μαγείρευε και απολάμβανε να ανακατεύει τις μυρωδιές της αποξηραμένης ρίγανης με τις δάφνες και τα κρεμμύδια κομμένα μόλις από τον κήπο τους.

Έτσι μεγάλωνε η Μαρία και όνειρό της ήταν να παντρευτεί ένα δημόσιο υπάλληλο στη Λευκάδα για να έχουν ένα μισθό βρέξει χιονίσει. Ναι αυτό ήταν το δικό της όνειρο, μα ήρθε αυτό το παιδί ο δουλευταράς ο Γιάννης ο Ζωιτάς,το φτωχόπαιδο από το Ρουπακιά που είχε πάει στα ξένα και κατέληξε στην Αμερική με οπωροπαντοπωλείο παρακαλώ. Ωραίο παλλικάρι και η Μαρία στα 16 της είπε το ΝΑΙ. Και παντρεύτηκαν το 1973 και πήγαν γαμήλιο ταξίδι στα Γιάννενα και όλα ήταν όμορφα.

Την πήρε στην Αμέρικα κι έμεναν στην Αστόρια με τα πεθερικά της και τα κουνιάδια της. Εννιά νοματαίοι σε ένα σπίτι που τους έφερε όλους το γεροντοπαλλίκαρο ο μπάρμπας τους ο Αντρέας. Μαγείρευε η Μαρία για όλη τη φαμίλια.

Η Μαρία ζήτησε να φύγουν να πιάσουν σπίτι μόνοι τους κι ο Γιάννης της έλεγε πως δεν ήξερε να μαγειρεύει και πώς να ξεκόψουν από τη μάννα και την οικογένεια; Μα η Μαρία μαγείρευε στο μαγαζί της Madison για να του δείξει τις ικανότητές της .

Εμεινε τοτε έγκυος και έφερε στον κόσμο τα τρία τους παιδιά , την Άννα, την Ερμιόνη και το Γιώργο... Και αφού τα μεγάλωσε και πήγαν στο σχολείο άρχισε πάλι να θέλει να δουλέψει στα μαγαζιά του άντρα της που τώρα έχουν γίνει μεγάλα σούπερ μάρκετς.

Η Μαρία από το Δράγανο άρχισε να φτιάχνει αμερικάνικο τσιζκέικ και να το στέλνει στο κεντρικό μαγαζί του Τζόν, αλλά εκείνος το ασφάλιζε στο ψυγείο και δεν το πουλούσε. Ωσπου παρενέβηκαν άλλοι φίλοι και βγήκε το τσιζκέικ και έγινε ανάρπαστο. Τότε η Μαρία άρχισε να φτιάχνει σπιτικές συνταγές , τυρόπιτες, πανακόπιτες, παστίτσιο, μουσακά και να γεμίζει τα μαγαζιά με μαγειρεμένο φαγητό. Κι άρχισαν να γίνονται ανάρπαστα τα μαγειρευτά της φαγητά.

Σήμερα η Μαρία έχει εκπαιδεύσει 200 εργάτες που φτιάχνουν τις συνταγές της, αυτές που έκαναν τα σούπερμάκετς τους τα δημοφιλέστερα στο Μανχάτταν. Και καταθέτει τις σπιτικές της συνταγές σε αυτό το μέγκα βιβλίο που όμως διαβάζεται εύκολα και τα φαγητά  γίνονται εν ριπή οφθαλμού. Εύκολα , γρήγορα με την αγάπη της Μαρίας.

Μαρία Κατωπόδη-Ζωϊτά, μια γυναίκα δημιουργική, σπινθηροβόλα,που πάλεψε και κατέκτησε τη δική της θέση στη ζωή, στις επιχειρήσεις και την δημοσιότητα.

Απολαύστε τις συνταγές της στο προσωπικό μαγειρικό της ευαγγέλιο που προς το παρόν κυκλοφορεί στην Αμερική στα αγγλικά!

Made with Love

Maria Zoitas

 


No comments:

Post a Comment