Friday, August 23, 2024

Η ευφορία των 40 χρόνων στην γραφή του Ηλία Γεωργάκη!

 


Η ευφορία των 40 χρόνων στην γραφή του Ηλία Γεωργάκη

 

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Κυριακή στις 11 Αυγούστου το βράδυ στο Κηποθέατρο γιορτάσαμε τα 40 χρόνια δημοσιογραφικής και λογοτεχνικής παρουσίας του φίλου και συνοδοιπόρου Ηλία Γεωργάκη επ´ ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου με τίτλο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ( εκδόσεις Καμπύλη).

 Με μουσικές από τη Λευκαδίτικη Παρέα και το νέο μουσικό σχήμα ΠΟΝΤΕΣ της Σούλας Γεωργάκη η καρδιά αγαλλίασε ακούγοντας μελοποιημένα  τα ποιήματα του τρυφερού ποιητή Ηλία Γεωργάκη.

 Στο πάνελ ο φίλος και αδελφός του Ηλία, δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος, η φιλόλογος εκ Πατρών κα Περδικάρη, η υπογράφουσα και η Τιτίνα Ροντογιάννη. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ωραία και με σεμνότητα η ηθοποιός Ελένη Φίλιππα.

 Ήταν μια βραδυά γεμάτη συγκίνηση και φώς!

 Προλόγισαν ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας ενώ παρόντες ήταν όλοι σχεδόν οι πρώην δήμαρχοι και δύο μεγάλα ονόματα της Ελληνικής δημοσιογραφίας: ο Σπύρος Κτενάς ,διευθυντής της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ο Αντώνης Αλαφογιώργος, σύμβουλος της ΕΡΤ,

 Φίλοι μπρανέλοι αλλά καί από την Εγκλουβή ο στοχαστικός ποιητής Μίμης Κούρτης έδωσαν το παρόν!

 Συγχαρητήρια αγαπημένε μας! Και σε άλλες δημιουργίες με υγεία κι ευλογία!

 

Ο πρόλογός μου εκείνη τη γλυκειά και εύφορη βραδιά!

Ποιός νάναι άραγε αυτός που διαλάλησε επί χρόνια τις ομορφιές της Λευκάδας του μέσα από τόσες οργανωμένες εκδρομές δημοσιογράφων, μέσα από τα γραπτά του, μέσα από τις φίλίες του με πολιτικούς και δημοσιογράφους που εξανάγκαζε κυριολεκτικά να επισκεφθούν το νησί για να τους δείξει με τα μάτια του τη μοναδικότητά του! Ποιός νάναι αυτός ο νεανικός διθυραμβικός ντελάλης της Λευκάδας;

 

Σαράντα χρόνια στον αγώνα της δημοσιογραφίας μακριά από τον τόπο όπου γεννήθηκε , μεγάλωσε και ζυμώθηκε στις μουσικές, στις καντάδες και στην μυρωδιά της θάλασσας βίωσε ο δημοσιογράφος και ποητής Ηλίας Γεωργάκης.

Ο Ηλίας Γεωργάκης, λοιπόν, επιστρέφει διά παντός στον τόπο του δίνοντας και τον ανάλογο τίτλο στη συλλογή με τα ποιήματα και τα αφηγήματα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καμπύλη. Το έργο του θα παρουσιασθεί στις 11 Αυγούστου στο Κηποθέατρο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ στις 9 μ.μ. με μια πλειάδα εκλεκτών ομιλητών και με μουσικές καντάδες αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Μέσα στο βιβλίο του ξεδιπλώνονται τα πιό σημαντικά ποιήματά του, αυτά που κατέγραψαν τις ιδιαίτερες στιγμές του, τα αισθήματά του, τις εμπειρίες, τις χαρές και τα τραύματα. Η Επιστροφή ρίχνει φώς σε όσα τον έπλασαν να γίνει αυτός που είναι σήμερα, χαρίζοντάς του το εξωγενές ερέθισμα ως απαρχή δημιουργίας και ανάτασης.

Ο Ηλίας Γεωργάκης μέσα από τα ποιήματα κυρίως αποκαλύπτει το παρελθόν του, τη γειτονιά του, την προσωπική ιστορία του, τα αισθήματά του για τους φίλους του, τη στάση του απέναντι στα μεγάλα της ζωλης ερωτήματα. Και βεβαίως σημείο αναφοράς και επίκεντρου του λογοτεχνικού του κόσμου ήταν, είναι και παραμένει ο γενέθλιος τόπος, η Λευκάδα του.

Το βιβλίο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ με εξώφυλλο ένα ζωγραφικό πίνακα της Τιτίνας Ροντογιάννη, κάπως μελαγχολικό, κάπως ρομαντικό, κάπως βρεγμένο από την αιώνια νοσταλγία του θαλάσσιου δρόμου, είναι αφιερωμένο στους στυλοβάτες της ζωής του, τη γυναίκα του τη Σοφία, την λατρευτή του κόρη Μυρτώ και τον κατασταλαγμένο γιό του Πάνο. Διότι ο Ηλίας Γεωργάκης, ο πιό εξειδικευμένος συντάκτης του εργατικού δικαίου, ο ποιητής, ο αφηγητής,  εν τέλει προσδιορίζεται από την οικογένειά του, αυτή που τον γένννησε και αυτήν που εκείνος γέννησε.

Τα πρώτα ποιήματα της συλλογής  με ομοιοκαταληξία και ρυθμό είναι εκείνα που έχουν γίνει τραγούδια και καντάδες και εστιάζουν στα υπέροχα στοιχεία που αποτελούν εντέλει τη Λευκάδα Μάγισσα, αυτήν που τον έχει σαγηνεύσει διά παντός  και που εκείνος το διαλαλεί στα πέρατα της γής λόγω και έργω.

Ο μονόλογος του Μονόξυλου, η Νοσταλγία, τα Θαλασσόκρινα, η Φανερωμένη, είναι μερικά από τα ποιήματα που αποτελούν την ιστορική καταγωγή από τον ψαρά πατέρα του και την σχέση του με το δυτικό μώλο, μια σχέση που θα τον οδηγήσει στη φυγή αλλά και την αιώνια ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Συγκλονιστική είναι η ωδή προς το νονό του Ηλία Λογοθέτη, τον μεγάλο ηθοποιό και Μπρανέλο Ηλία Λογοθέτη, ο οποίος μας εγκατέλειψε τον περασμένο χειμώνα για μια ουράνια ζωή πέρα από τις συμβατικότητες.

Υπέροχα ποιήματα που αναδεικνύουν τον ερωτισμό του Ηλία Γεωργάκη είναι σκορπισμένα σε όλη τη συλλογή, καθώς εκείνος τα πάντα τα θωρεί μέσα από το σύννεφο του έρωτα: έρωτας για το καλό φαγητό, έρωτας για την ομορφιά της Λευκάδας, έρωτας για την γοητεία του γυναικείου φύλου που το αναδεικνύει ρομαντικά μέσα από τις λέξεις του, λέξεις που πέφτουν σαν κοσμήματα σε αλαβάστρινους λαιμούς.

Κι ύστερα ποιήματα αγαπητικά για τις φίλες του (μιά απ΄αυτές είμαι κι εγώ η υπογράφουσα) που έχει τον τίτλό Ιουστίνη-Ντεσεβώ κι έχει μελοποιηθεί και τραγουδιστεί από την υπέροχη φωνή της Πάττυς Καλού.

Και ποιήματα για ιστορικά πρόσωπα και τύπους της Λευκάδας που άλλοι θα τους αγνοούσαν , όμως  ο Ηλίας κεντράρει και ποντάρει στην ιδιαιτερότητά τους, αναδεικνύοντάς τους ως ήρωες και αντιήρωες.

Τα ποιήματα και τα αφηγήματα συνοδεύονται σε κάθε σελίδα με έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες καθώς και με ζωγραφικά έργα φίλων και φιλενάδων του . Αναφέρω ορισμένους Λευκαδίτες των οποιων τις φωτογραφίες αναδημοσιεύει όπως του παλαίμαχου δημοσιογράφου Κώστα Βλάχου, της Θεοδώρας Γεωργάκη,του Δημοσθενη Πολυμέρη , του Ξενοφώντα Μικρώνη , του Θανάση Κατωπόδη , του Σωτήρη Θεριανού και άλλων ών ουκ έστιν αριθμός.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτό το βιβλίο του Ηλία Γεωργάκη αγκαλιάζει όλες τις μνήμες του, όλα τα πρόσωπα που αγάπησε, αναδεύει τις εικόνες με ένα μαγικό τρόπο και τελικά περιλαμβάνει όλους τους φίλους που γνώρισε και αγάπησε μέσα στα χρόνια. Πρόκειται για μια Επιστροφή στη γενέθλια γή αλλά και μια συμπερίληψη των εμπειριών και των προσώπων που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του και τελικά τον καθόρισαν.

Για μένα η ανάγνωση αυτού του πολυεπίπεδου βιβλίου ήταν μια περιήγηση στην Λευκαδολατρεία του Ηλία Γεωργάκη αλλά και στη γενναιόδωρη φύση της ύπαρξής του.

Καλοτάξιδο αγαπημένε μας!

 

 


























 

 

 

No comments:

Post a Comment