Tuesday, February 19, 2008

Στο Κόσοβο δεν ταιριάζουν οι διττοί χρησμοί της Ντόρας Μπακογιάννη

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Με ενόχλησε που η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησε να αντιπαρέλθει το πρόβλημα της αναγνώρισης του Κόσοβου με μια δήλωση «ήξεις, αφίξεις», αντί να δηλώσει ευθαρσώς πως η Αθήνα αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση του Κόσοβου. Με πείραξε γιατί η Ελλάδα σιωπά ενώ έχει συρίγγια με τα μειονοτικά θέματα στη Θράκη, αλλά και εν εξελίξει πρόβλημα στην αδελφή χώρα Κύπρο.

Αντίθετα, ο Καναδάς με μια συντηρητική κυβέρνηση, που ακολουθεί κατα πόδας την πολιτική της Αμερικής, κατ΄αρχήν αντιστέκεται. Δεν έσπευσε να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο παρόλες τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Εκτός απο την ευαισθησία γύρω απο το θέμα του αποσχισμού του Κεμπέκ , η συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά έχει ορισμένους φόβους πως αυτή η μονομερής ανακήρυξη των Κοσοβάρων μπορεί να προκαλέσει την αρχή μεγάλων ωδύνων για την διάσπαση σε δύση και ανατολή μέσα στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Οττάβα ανησυχεί για το φαινόμενο μιας αναπτυσσόμενης κρίσης στα Βαλκάνια καθώς οι Σέρβοι της Βοσνίας ήγειραν ήδη φωνή για δική τους ανεξαρτητοποίηση.
Με εντυπωσιάζει το γεγονός πως η μακρινή Οττάβα ανησυχεί για τη διάσπαση των Βαλκανίων, για τη θραύση της χερσονήσου σε κομμάτια-ανάλογα με τις πληθυσμιακές εγκαταστάσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι αγρόν ηγόρασαν.

Μου προκαλεί πραγματικά ερωτήματα το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες που πολεμούν με μανία τους Μουσουλμάνους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, απο την άλλη πλευρά ενθάρρυναν και επιβραβεύουν το φούντωμα του ισλαμιστικού μένους στην καρδιά της Ευρώπης απο μια μειονότητα Αλβανών, οι οποίοι ανακήρυξαν ανεξάρτητο κράτος, αφαιρώντας τα ιστορικά εδάφη των Σέρβων.

Ταυτόχρονα απορώ με την πολιτική των Ευρωπαίων, που ενώ γνωρίζουν πως το Κόσοβο μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα μιας σειράς συρράξεων στη νότιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, κυριολεκτικά χαίρονται για τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσυφοπεδίου. Πραγματικά εθελοτυφλούν με την απειλή ανακατανομής των Βαλκανίων ή προσπαθούν να ενθαρρύνουν πολεμικές εστίες στην Βαλκανική Χερσόνησο για να βρεθούν σε θέση διαιτητών όπως τον καλό 19ο αιώνα;

Απο την άλλη, το Αφγανιστάν πανηγυρίζει που τα αδέλφια τους οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί φυτρώνουν με νέο κρατίδιο στην καρδιά της Ευρώπης. Αλλωστε μέσω του Κόσοβου, διακινούνται ναρκωτικά και όπλα προς τους Ταλιμπάν, όπως συχνά γράφεται στον τύπο.

Ταυτόχρονα οι Αλβανοί αλείφουν την κοιλιά τους με μέλι, καθώς ορματίζονται τη Μεγάλη Αλβανία, που θέλουν να φτάσει μέχρι τη Στερεά Ελλάδα. Οι Κοσοβάροι του Μόντρεαλ απο δεκαετίας διακινούν το χάρτη των ευσεβών πόθων τους προκαλώντας το αίσθημα της Ελληνικής Ομογένειας.

Την ίδια ώρα αγριεύει η Ρωσία και βρυχάται η Κίνα, καθώς οι δύο χώρες για τους δικούς της λόγους έκαστη, αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο χρησιμοποιώντας το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ετσι, ξαναγεννιέται ένα κλίμα ψυχρού πολέμου ανάμεσα στη δύση και την ανατολή με κυριολεκτικά απρόβλεπτες συνέπειες.

Αυτή που με κάνει να απορώ είναι η Τουρκία, που ενώ αρνείται την ανεξαρτησία στην μειονότητα των 40 εκατομμυρίων Κούρδων, συντάσσεται με την αυτονομία του Κοσόβου, προφανώς ονειρευόμενη Κύπρο και Θράκη, έτσι για να παίξει πιό χοντρά στο παιχνίδι της Ευρώπης.

Ειλικρινά, αυτό το πάζλ που δημιούργησε το Κόσοβο, δεν μπορώ να το κατανοήσω. Μυρίζομαι όπως πως θα φέρει συγκρούσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, που θα πλήξουν μοιραία την Ελλάδα. Γι αυτό η Αθήνα πρέπει απο τώρα να ορθώσει το ανάστημά της και να εγκαταλείψει τους διττούς χρησμούς που δεν οδηγούν πουθενά.

25 comments:

  1. Η μοναξιά μιας "ασυμβίβαστης"!Κλίκς δεν βλέπω...

    ReplyDelete
  2. Καλησπερα Ιουστινη μου. Θυμαμαι οταν ο μπαμπας μου ηταν νεος, ελεγε.."εγω θα πεθανω και τα Βαλκανια θα βραζουν ακομα" τωρα συλλαμβανω τον εαυτο μου να επαναλαμβανει τα λογια του και αυτη η ηχω με τρομαζει. Και δε θα δημιουργηθουν προβληματα μονο στα Βαλκανια αλλα σε οποιοιαδηποτε χωρα εχει καποια σοβαρη μειονοτητα. Οι Ισπανοι σαν μια απο αυτες εσπευσε να δηλωσει οτι δεν αναγνωριζει το Κοσοβο γιατι ετσι και ξεσηκωθουν οι Βασκοι και οι Καταλανοι παει η Ισπανια. Πιστευω οτι η ΕΕ παρ' ολο που αφησε την επιλογη ελευθερη προσκειται ευνοικα στην αναγνωριση. Εκτιμησεις του ξενου τυπου φερουν την Ελλαδα (δυστυχως) στα κρατη που θα αναγνωρισουν τελικα την ανεξαρτησια του Κοσοβου. Αφου βεβαια πρωτα αποφασισει πως θα φωναζει τους βορειους γειτονες "ανω", "κατω" η "περα δωθε" Μακεδονες.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Ιουστίνη μου. Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι δικοί μου Αλβιώνες λατρεύουν τους μουσουλμάνους της Ευρώπης και από την άλλη τους σκοτώνουν εκεί κάτω στα μέρη τους?? What a hypocrisy...!!

    ReplyDelete
  4. Όμορφο το μπλογκ σου... μόλις τελειώσω αυτό το σχόλιο θα κατέβω παρακάτω να δω κι άλλα...:-)

    Διαφωνώ όμως ως προς τους Σέρβους. Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι η περιοχή υπήρξε προϊόν κατάκτησης το 13ο αιώνα από τους Σέρβους. Μέχρι τότε ζούσαν εκεί ανένταχτοι, σλαβόφωνοι πληθυσμοί. Γενικά ομολογώ ότι δεν βρίσκω κάποιον λόγο για τον οποίο να συμπαθήσω τους Σέρβους, και δεν κατάλαβα ποτέ την ελληνική φιλοσερβική εξωτερική πολιτική. Το βρίσκω κάπως παρωχημένο και περιοριστικό στον 21ο αιώνα να επιλέγουμε στρατηγικούς συμμάχους along religious lines. Όπως δεν καταλαβαίνω και την χρονοτριβή την οποία ωραία επισημαίνεις, της Ελλάδας ως προς τη διατύπωση της επίσημης θέσης της απέναντι στο θέμα αυτό.

    ReplyDelete
  5. Κύριε Μίχο γειά σας,
    Δεν μπορώ να μπώ στο μπλόγκ σας , οπότε δεν ξέρω ποιός μπορεί να είστε. Και δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σας.Αλλά δεν πειράζει γιατί εδώ έχυμε ηλιόλουστο πρωινό.
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  6. Δυστυχως εκει κατω ολα ξεπουλιονται για προσωπικα ανταλαγματα.
    Οταν οι πολιτικοι μας εχουν απο γονικη παροχη τη δουλεια τους τοτε δεν ειναι και οι καταληλοτεροι για αυτη τη δουλεια.
    Χαιρετισμους απο το βορα και το καλοκαιρι Λευκαδα.

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένο Δεσποινάριον ,
    Ο πατέρας σου είχε απόλυτο δίκιο πως τα Βαλκάνια θα βράζουν για πάντα, όσο δεν βρίσκονται στην Ενωμένη Ευρώπη.
    Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει, θα κάνει ολέθριο σφάλμα γιατί θα αρχίσουν τις αποσχίσεις σε λίγο όλες οι εθνικές μειονότητες, απο Τούρκους της Κύπρου μέχρι Τούρκους στη Θράκη. Μήπως δεν είναι στους σχειασμούς της Ουάσιγκτον η απόσχιση της Θράκης για να χρυσώσει το χάπι στην Τουρκία όταν θα γίνει ανεξλαρτητο κουρδικό κράτος;
    Δεν την καταλαβάινω την ελληνική εξωτερική πολιτική. Μελέτησα την ανακολουθία της μέσα απο τους αιώνες και τρομάζω ολοένα και περισσότερο με την αμηχανία της.

    ReplyDelete
  8. Αγαπημένη Πηνελόπη,
    Η διεθνής πολιτική είναι μια σκηνή απέραντης υποκρισίας. Νάι, πολεμούν δήθεν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι προμηθεύονται όπλα μέσω του Κόσοβου, που κόψανε τις φλέβες τους να το αναγνωρίσουν οι Δυτικοί.
    Αστα , είναι να κλαίς και να γελάς μαζί!
    Καλημερούδια με φιλιά ηλιόλουστα

    ReplyDelete
  9. Αγαπητέ Γεράσιμε,
    Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ μου. Κατ΄αρχήν θα συμφωνήσω μαζί σας πως δεν πρέπει να επιλέγουμε συμμάχους με κριτήριο την θρησκεία (αν και είναι ισχυρό κριτήριο κοινής πολιτισμικής προέλευσης).
    Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ανέξάρτητα δικούς της λόγους να μην αναγνωρίσει καθώς έχει μειονότητες που περιμένουν ευκαιρία να ξεσηκωθούν για απόσχιση. Εδώ η Οττάβα φοβάται την απόσχιση του Κεμπέκ και κάνει προσεκτικές δηλώσεις, η Αθήνα το παίζει υπεράνω;
    Δεν θα πώ περισσότερα, μόνο ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική του εθνικού συμφέροντος και όχι της ατομικής προβολής της Ντόρας, που θέλει να ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων έστω κι αν είναι ούραγός στη χάραξη της πολιτικής τους!
    Η Ελλάδα, όπως η Ισπανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία έχουν υποχρέωση να είναι νουνεχείς αυτή την ιστορική στιγμή!

    ReplyDelete
  10. Αγαπητέ κύριε Βόρος,
    Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ μου. Είστε Λευκάδιος αντιλαμβάνομαι και μάλιστα Βασιλικιώτης απο τα Κολυβάτα!
    Α! έχω περάσει τα ωριαότερα κλαοκαίρια της ζωής μου στη Βασιλική, είναι η κωμόπολη που λατρεύω, αν και έχει γίνει αφόρητα τουριστική τα τελευταία χρόνια.
    Μαντευω πως ζείτε και σείς υπό πολικούς καιρούς στη Σουηδία. Πότε αρχίζει η άνοιξή σας; Η δική μας τον Απ΄ριλη και βάλε.
    Καλή σας μέρα απο ηλιόλουστο Μόντρεαλ!

    ReplyDelete
  11. Mα στην περίπτωση του Κοσόβου δεν μιλάμε για μειονότητες αλλά για συντριπτική πλειονότητα (90% του πληθυσμού Αλβανούς). Η μειονότητα της υπόθεσης αυτής, σήμερα τουλάχιστο, φαίνεται να είναι οι Σέρβοι.

    ReplyDelete
  12. Αγαπητη κ.Ιουστινη, καμια σχεση η συνοικια στη Βασιλικη με το χωριο Κολυβατα http://www.indexmundi.com/z/?lat=38.75&lon=20.6833333&t=p&r=5220&p=kollivata&cc=gr&c=greece

    Μονο το ονομα μπερδευει πολλους οχι μονο εσας,μενω Οσλο Νορβηγια,δυστυχως οι εποχες εχουν αλαξει εντελως οχειμωνας εδω ηταν παρα πολυ ηπιος υπηρχε μεγαλο προβλημα τουριστικο διοτι δεν ειχαμε χιονι.
    Και εμεις εχουμε λιακαδα σημερα πισω απο το τζαμι ειναι το κατι αλλο.Η ανοιξη κανονικα ερχεται το Μαιο αλλα ετσι που εγιναν τα πραγματα βλεπεις τα δενδρα να μπουμπουκιαζουν το φλεβαρη.
    Αλλο ενα απο τα προβληματα του αυριο που ειναι σημερα,η κλιματικη αλαγη....

    ReplyDelete
  13. Γεράσιμε,
    Το Κόσοβο ήταν η ιστορική εστία του σερβικού κράτους έστω και απο τον 13ο αιώνα, όταν οι Αλβανοί ήταν νομάδες.
    Εξάλλου είχε ψηφισθεί στα Ηνωμένα Εθνη ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα το αναγνώριζε ποτέ ως κράτος. Πώς καταπατούνται οι διεθνείς νόμοι αβρόχοις ποσί; Πώς κατασφαγιάζεται η διεθνής νομιμότητα; Κι εξάλλου, οι Κοσοβάροι θεωρούνται μειονότητα του Σερβικού κράτους. Αλλαόμονο, να κηρύξουν ανεξαρτησία οι Κούρδοι στο Λάυριο, επειδή κατοικούν εκέι στην πλειονότητά τους!
    Τότε να πάρουμε και τη Βόρειο Ηπειρο, που έχει ακόμη πλειοψηφία Ελλήνων κατοίκων!

    ReplyDelete
  14. Για την ιστορία της περιοχής δείτε αν θέλετε το σημερινό μου ποστ στο memoryland.:-)

    ReplyDelete
  15. Καλή μου Ιουστίνη,
    Στις 19 Ιανουαρίου (δηλ. πριν από ένα μήνα) είχα αναρτήσει κι εγώ ένα ποστ με θέμα την (τότε) αναμενόμενη κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Στην ανάρτηση αυτή κατέληγα ως εξής "Οι Αλβανόφωνοι του Κοσόβου διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους τονίζουν «Ο αλβανικός λαός του Κοσόβου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, είναι ένας λαός συμπαγής αυτοχθόνων που ζει στο δικό του έδαφος από τότε που αρχίζει η ιστορία της Ευρώπης και έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση». Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται πειστικά τα επιχειρήματα τους αυτά. Αλλά σκέφτομαι και πάλι. Τα ίδια αυτά επιχειρήματα μπορούν να προβάλουν και άλλοι πληθυσμοί στα Βαλκάνια (και όχι μόνο) που τυγχάνει να έχουν τοπικά πλειοψηφία. Ανατριχιάζω δε όταν σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει αν αρχίσουν να αλλάζουν τα σύνορα στην περιοχή αυτή……".
    Εξακολουθώ και σήμερα να έχω τους φόβους μου για τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας αυτής στην ευρύτερη περιοχή. Τοπική πλειοψηφία έχουν π.χ.και οι Μουσουλμάνοι του Ν. Ροδόπης, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Για φαντάσου να θελήσουν κάποτε να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Και κυρίως να αποφασίσουν οι Η.Π.Α. να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία αυτή!! Μη γελιόμαστε η ανεξαρτησία του Κοσσόβου είχε χορηγό....τις Η.Π.Α., οι οποίες νομίζω θέλουν υποτελή στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Αλβανοί εκεί γιόρταζαν την ανεξαρτησία τους ανεμίζοντας και αμερικάνικες σημαίες.

    ReplyDelete
  16. Αγαπητέ Γεράσιμε,
    Διάβασα μετά πολλής της προσοχής το διαφωτιστικό ιστορικό κείμενο για το Κόσοβο. Η σημερινή ανεξαρτησία του ωθούμενη απο τους Αμερικανούς δεν με πείθει ως νομοτέλεια της πλειοψηφίας των Αλβανών στην περιοχή. Πρόκειται για ένα φυτίλι που προσεκτικά ανάβουν στα σπλάχαν της Ευρώπης οι Αμερικάνοι. Δεν καταλαβάινω γιατί έχουν πέσει στην παγίδα οι Ευρωπαίοι. Τί πιστεύουν; Οτι θα ξαναγίνουν οι προστάτιδες δυνάμεις της περιοχής;

    ReplyDelete
  17. Αγαπητή Μερόπη,
    Βασισμένη σε όλα αυτά τα βαθύτερα ερωτήματα κάτω απο την επιφάνεια, καταλήγω στο συμπέρασμα πως η αναγνώριση έγινε επι σκοπώ. Γι αυτό οι Κοσοβάροι γιόρταζαν την ανεξαρτησία τους με Αμερικάνικες σημαίες!
    Αμέ!

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. meropi είπε

    Τοπική πλειοψηφία έχουν π.χ.και οι Μουσουλμάνοι του Ν. Ροδόπης, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι

    Βασικά συγκεκριμένα εμείς πρώτοι τους προσδιορίσαμε έτσι, εφόσον έλληνες ήταν μόνο οι χριστιανοί. Με την ίδια λογική που τους μουσουλμάνους κύπριους τους ονομάσαμε τουρκοκύπριους.

    Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες ευθύνες ως προς αυτό. Και όπως βλέπετε ακόμη δεν μπορώ να δεχθούμε αλλόθρησκο ως έλληνα (ακόμη και τους καθολικούς τους λέμε λατίνους).

    ReplyDelete
  20. Αγαπημένη φιλενάδα, χαίρω που μπήκες στα "διπλωματικά". Καταπληκτικό το κομμάτι σου. Και με βρίσκεις σύμφωνο. Οι ανησυχίες σου είναι ανησυχίες όλων όσοι σκέφτονται! Δεν χρειάζεται να επικαλείται κανείς παρά μόνο τη λογική και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Τίποτε περισσότερο. Έχω την εντύπωση ότι γενικώς οι πολιτικοί μας σήμερα δεν έχουν τα φόντα να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως αυτή με το Κόσσοβο ή με τα Σκόπια. Πάντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για τί θα πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι αστους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους... υποτακτικούς τους!
    Σου στέλνω την αγάπη μου. Πάντα φίλος.

    ReplyDelete
  21. Άσχετο, μα ήρθα για βιαστικά φιλιά!
    Ήρθες;

    ReplyDelete
  22. Αγαπητέ Cortinlux,

    Φταίμε ως Ελληνική διπλωματία για κάποια πράγματα, αλλά όχι για όλα εμείς. Οι Τούρκοι μόνοι τους δηλώνουν άλλη εθνικότητα και όχι θρησκευτική μειονότητα. Κι αυτό γιατί δασκαλεύονται απο την υψηλή πύλη της τουρκικής διπλωματίας ώσπου νάρθει η κατάλληλη στιγμή. Στο μεταξύ αυτοί πολλαπλασιάζονται στη Θράκη σαν τα κουνέλια κι εμείς αναγκαστήκαμε να αδειάσουμε την Πόλη απο τον ελληνικό πληθυσμό , με τις διώξεις, τις δημεύσεις των περιουσιών, τα χτυπήματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και άλλα πολλά. Κανείς στη διεθνή διπλωματία δεν μιλάει για όλα αυτά.
    Θα επανέλθω στους Κοσοβάρους και μάλιστα σ' αυτούς του Καναδά, που μας προκαλούν απο δεκαετίας με τους χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας.
    Αυτοί οι καθησυχασμοί των αστέρων της δημοσιογραφίας και της δοκησισοφίας πως δεν υπάρχει κίνδυνος απο τους Αλβανούς, μου προκαλούν μια δυσθυμία και μια αναρρώτηση.
    Με σεβασμό για την επίσκεψή σας

    ReplyDelete
  23. Αγαπημένε Νίκο,
    Μην ξεχνάς πως η διπλωματική ιστορία είναι το κυριότερο μάθημα στο Πολιτικό της Νομικής, όπου αποφοίτησα. Με ενοχλεί αυτή η πλήρης έλλειψη πολιτικής στα Βαλκάνια, ο συνεχής ραγιαδισμός στους Αμερικάνους και τους εταίρους. Με καταδιώκουν οι διαρκείς παραχωρήσεις των ελληνικών κυβέρνήσεων απέναντι στην κωμόπολη των Σκοπίων, που σηκώνει κεφαλι με τη σύμπραξη τρίτων.
    Να βρισκόμαστε εμείς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ συνεχώς στη γωνία έναντι των Σκοπίων και της Τουρκίας! Δεν το παραδέχομαι.
    Είμαι στην Αθήνα και θέλω να βρεθούμε.
    Χαιρετίσματα

    ReplyDelete
  24. Αγαπημένο μου Κατερινάκι,
    Ηρθα στην άνοιξή σας, που την είχε ξεγελάσει ο χειμώνας λίγες μέρες πιό πρίν με τα χιόνια. Ολοι μιλούν για τον παγετό κι εγώ βλέπω καταπράσινα λιβάδια με ανθούς.
    Πε΄ριμένω να βρεθούμε
    Φιλια

    ReplyDelete