Monday, April 6, 2009

Ο επικίνδυνος κ. Χόλμπρουκ

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Διαβάζω μετα πολλής της προσοχής τις επιλογές Ομπάμα στη διεθνή διπλωματική σκηνή απο τις πρώτες κιόλας μέρες της ανόδου του στον προεδρικό θώκο και διαπιστώνω με λύπη πως έρχονται μέρες δύσκολες έως και δύσβατες για την ελληνική διπλωματία στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να αναβαθμίσει το ρόλο της Αγκυρας στο διεθνές παιχνίδι ορίζοντάς την ως τόπο της πρώτης του επίσημης επίσκεψης εκπηγάζει απο τις συμβουλές του επιτελείου του στο υπουργείο εξωτερικών , το οποίο ελέγχεται καθαρά και αδιαπραγμάτευτα απο τον ένα και μοναδικό άνδρα της απόλυτα φιλοτουρκικής πολιτικής , το γεράκι που λέγεται Χόλμπρουκ.

Ο πολύς κύριος Χόλμπρουκ, πρωτεργάτης της διάλυσης των μετακομμουνιστικών Βαλκανίων και ενορχηστρωτής της εμφύτευσης του μουσουλμανικού Κοσόβου στην καρδιά της Ευρώπης, θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με βαθείς και ακατάλυτους δεσμούς στο εβραϊκό λόμπι είναι γνωστός για την απόλυτα φιλοτουρκική θέση του, επιμένοντας πως η Τουρκία είναι η μόνη ισλαμική χώρα με κοσμικό πρόσωπο, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» (όπως ανιστόρητα μου είχε τονίσει σε συνέντευξή του το Δεκέμβρη του 1998 στην Κωνσταντινούπολη), η οποία έχει άξονα συμμαχίας με το Ισραήλ, και μπορεί να υποστηρίξει απόλυτα τα αμερικανοησραηλινά συμφεροντα.

Θυμάμαι πολύ καλά σ΄εκείνο το φόρουμ των επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το Δεκέμβρη του 1998 να προσπαθεί να καθησυχάσει τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες (off the record) υποσχόμενος πως η Ουάσιγκτον δεν θα επέτρεπε ποτέ να εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στο κυπριακό έδαφος. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έβαλε κυριολεκτικά στήθος για να εγγυηθεί αυτό που τελικά συνέβη.

Αυτός λοιπόν ο σκληρός παίχτης της Μεσογείου με προσωπικά ενδιαφέροντα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, πιστεύει ακράδαντα πως η Τουρκία εξυπηρετεί απόλυτα τη γεωστρατηγική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και έχει πείσει τη Χίλαρυ Κλίντον (που δεν γνωρίζει το φάκελό της ) πως ήρθε η ώρα να αναδειχθεί ο ρόλος της γείτονος στη μεσογειακή λεκάνη.

Είναι φανερό πως η πολιτική Ομπάμα, με υποκινητή και πρωτοσύμβουλο τον Χόλμπρουκ, θα προσπαθήσει να επαναφέρει το καταστροφικό σχέδιο Ανάν για την Κύπρο και θα επιμείνει να σπρώξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κάθε τρόπο και κάθε μέσον.(Ευτυχώς που ο Σαρκοζύ είναι πληθωρικός και αντιστέκεται φωναχτά κι όχι απο μέσα του!)

Είναι επίσης σαφές πως κάποιοι Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι συνομιλούν με τον κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος τους κατευθύνει καθιστώντας τους μεσάζοντες προς την ελληνική κυβέρνηση. Το παιχνίδι γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζεται καθαρά στον επιτυχημένο διπλωμάτη κ. Χόλμπρουκ για τη χάραξη πολιτικής στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε ίχνος ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής πλευράς με τις αδιανόητες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Οι συγκυρίες είναι άσχημες, οι πολιτικές συμμαχίες στο εσωτερικό της Ελλάδας ανίερες και ο Ομπάμα ημιμαθής για τα Βαλκάνια , τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Φοβούμαι πως η ταχύτητα και καθαρότητά του ως προς τη λήψη αποφάσεων αυτή τη φορά θα αποβεί μοιραία για τα συμφέροντα της μικρής υπέροχης πατρίδας.

Και πάντως, οι φιλίες με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ας επανεξετασθούν γιατί γίνονται επικίνδυνες σε βαθμό κακουργήματος!

ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 22
Μιχάλης Ιγνατίου, Νίκος Μελέτης
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Μία ομιλία που περιέγραψε και σφράγισε τη στρατηγική σχέση που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία και η οποία περιελάμβανε δύο θετικές αναφορές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Κυπριακό και απηύθυνε συστάσεις στην Αγκυρα για τον σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή που ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ δείχνει όμως τόση ευαισθησία στη Γενοκτονία των Αρμενίων, έρχεται να δικαιώσει τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού το 1922 και να ξαναγράψει αυτό το κομμάτι της Ιστορίας με τουρκική «πένα».
Ο κ. Ομπάμα ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του: «Η Τουρκία στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε να είχε παραδοθεί στις ξένες δυνάμεις που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν εδάφη της ή επεδίωκαν να ανασυστήσουν μια αρχαία αυτοκρατορία. Αλλά η Τουρκία επέλεξε ένα διαφορετικό μέλλον. Απελευθερωθήκατε μόνοι σας από τον ξένο έλεγχο. Και εγκαθιδρύσατε τη Δημοκρατία η οποία αποσπά τον σεβασμό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Υπάρχει μια απλή αλήθεια σε αυτή την ιστορία: η Τουρκική Δημοκρατία είναι δικό σας επίτευγμα. Δεν επιβλήθηκε από κάποια εξωτερική δύναμη ούτε ήρθε χωρίς αγώνα και θυσίες».
Ενδυνάμωση σχέσηςΣτην ομιλία του, αλλά και στις επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του για την ενίσχυση και ενδυνάμωση της σταθερής, όπως τη χαρακτήρισε, σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι κάποιες απόψεις του ενόχλησαν πολύ, ο κ. Ομπάμα στην ουσία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αναδειχθεί επί προεδρίας του σε ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Αυτό, άλλωστε, ήταν το πνεύμα των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τελευταίος, που έπαιξε τον ρόλο του «κακού», είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η υλοποίηση των σχεδιασμών για τη νέα στρατηγική σχέση, όμως θέτει όρους και προϋποθέσεις που αφορούν την αμυντική και οικονομική συνεργασία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία «αποτελεί στρατηγικό εταίρο» των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά σ' όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα του. Στις συζητήσεις με τους ηγέτες της χώρας ζήτησε υποστήριξη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράν και στο Ιράκ, ενώ ιδιαίτερα μίλησε για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής με έμφαση στο Παλαιστινιακό.
Ο κ. Ομπάμα είπε ότι με τους Τούρκους ηγέτες διαπίστωσαν «μία συνεχή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων» και προσέθεσε πως «δεν πιστεύει ότι (οι διμερείς σχέσεις) επιδεινώθηκαν ποτέ σε σημείο να μην είμαστε πια φίλοι ή σύμμαχοι. Αυτό που ελπίζω, είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε μια βάση που είναι ήδη σταθερή».
Η ένταξηΟ Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζοντας να προκαλεί τους Ευρωπαίους, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο που αυτή τη φορά προσέθεσε πως η χώρα του δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, άρα δεν αποφασίζει και για τις χώρες που θα υποδεχθεί στους κόλπους της η ΕΕ.
«Θέλω να είμαι σαφής», είπε από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ», διότι εκτίμησε πως θα ενισχυθεί έτσι ο ευρωπαϊκός συνασπισμός. Σας ενώνουν, τόνισε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους και στους Τούρκους, «αιώνες Ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου».
Υπογράμμισε πως «δεν είμαστε και δεν θα είμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ». Με τον τρόπο αυτό, από την ισλαμική Τουρκία, θέλησε να τονίσει πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι φίλη και σύμμαχος με τον μουσουλμανικό κόσμο, ξεχωρίζοντας τους τρομοκράτες, για τους οποίους υπογραμμίζει πάντα πως δεν αντιπροσωπεύουν το Ισλάμ.
«Η συνεργασία μας με τον ισλαμικό κόσμο δεν πρέπει να περιοριστεί στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τόνισε και προσέθεσε ότι «πρέπει να αναζητούμε κοινή πλατφόρμα, με αλληλοσεβασμό, ακόμη και στις περιπτώσεις που διαφωνούμε. Εμείς πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό προς την ισλαμική πίστη».
ΓΙΑ ΚΥΠΡΟΥποστηρίζει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία
Την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δήλωσε ότι υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε συνομιλίες για το θέμα με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κυπριακό ήταν ένα εκ των ολίγων θεμάτων τα οποία οι δύο πλευρές «δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι», αν και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε λάβει φιλοτουρκική θέση. Ο Αμερικανός ηγέτης, που ανέδειξε την Τουρκία σε «χωροφύλακα» της περιοχής, υπογράμμισε πως η λύση της επανένωσης είναι και βιώσιμη, θα είναι και διαρκής.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν πέτυχε να πείσει τον κ. Ομπάμα για το θέμα της δήθεν «απομόνωσης», αφού ο Λευκός Οίκος, σε αντίθεση με τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται να έχει πιο ξεκάθαρη άποψη.
Είπε, συγκεκριμένα, ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να προσφέρουν όλη τη βοήθεια που θα ζητήσουν τα μέρη, καθώς εργάζονται στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Επίσης, «δίχασε» τις δύο αντιπροσωπείες το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας, καθώς ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε πως δεν αλλάζει τη γνώμη του. Οπως είναι γνωστό με δηλώσεις του προεκλογικά, έκανε γνωστό πως η τραγωδία των Αρμενίων αποτελεί γενοκτονία, μία θέση που είναι ανάθεμα για τους Τούρκους.
Παρ όλα αυτά εξήγησε πως «τα προβλήματα δεν θα τα λύσω εγώ, θα τα λύσουν από κοινού η Τουρκία και η Αρμενία». Επίσης, ζήτησε από την Αγκυρα να τερματίσει τα εμπόδια που θέτει για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Είπε: «Η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία έκφρασης οδηγούν σε μία ισχυρή και ζωντανή κοινωνία που δυναμώνει το κράτος. Βήματα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα στείλουν ένα τέτοιο σημαντικό μήνυμα και μέσα και έξω από την Τουρκία».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

21 comments:

  1. Πες τα χρυσοστομη, σκετη σκατοκουταλα ειναι ο Χολμπρουκ. Και ενταξει παντα ξεραμε οτι για την Αμερικη, η Τουρκια ηταν το καλο παιδι της αλλα αυτη η προνομιακη αντιμετωπιση ετσι στην αρχη εμας μας φαινεται λιγο περιεργη. Οι αμερικανοι βλεπουν την Τουρκια σαν σκαλοπατι για να πλησιασουν τον μουσουλμανικο κοσμο.
    Ελπιζω να μη τους περασει η ενταξη της Τουρκιας στην ΕΕ. Ευτυχως υπαρχει και η Γαλλια και η Γερμανια που αντιστεκονται ακομα σθεναρα.
    Παντως δυο τρια στραβα τους τα ειπε και των Τουρκων ο Ομπαμα. Τι να πω βρε Τζουστινακι, ολοι οι Αμερικανοι οιδημονες περι Βαλκανιων ειναι αποδεδειγμενα οι πιο σκληροι και αρτηριοσκληρωτικοι διπλωματες.
    Καληνυχτα και φιλακια.

    ReplyDelete
  2. Δεσποινάκι μου,
    Ο Χόλμπρουκ είναι ειδική σκληροπυρηνική περίπτωση. Εχει μια εικοσαετία στο κουρμπέτι, βρήκε τους χαχόλους τη Χίλαρυ και το Μπάρακ και τους χειραγωγεί κανονικά. Το επικίνδυνο είναι πως ο Μπάρακ είναι doer...Big problem! Πάντως, ο Νικό είναι τρελλά κι ανερυθρίαστα δικός μας. Το παλλικάρι της Σαλονίκης να πούμε.
    Φιλάκια καληνύχτας. Απο τις 4 στο μετερίζι.

    ReplyDelete
  3. Πολύ φοβάμαι, αγαπημένες μου, ό τι το αφεντικό με τα δύο ονόματα εν χρήσει... εκείνος είναι που δεν έχει ιδέα του τί γίνεταισ' αυτά τα μικρά κράτη...
    Όσο για την κλιντονιά... ότι της πει ο ..μπούμπης της...
    Πάντως διαβολική η όλη ιστορία της ...οπισθοχώρησής της και η άνοδος του "αυτιά"...
    όσο για το ελληνικό λόμπι,τί είναι αυτό; τρώγεται; χαλασμένη ταραμοσαλάτα μου θυμίζει...
    Αχ! και θα φταίει ο καιρός, ομίχλη, αέρας, κ.λ.π. που νιώθω τοιουτοτρόπως!!!....
    Φιλάκια, αγάπες μου,
    Υιώτα
    αστοριανη και πάει λέγοντας...

    ReplyDelete
  4. Τι είχες Γιάννη μ', τ' είχα πάντα...

    Καλημέρα Κυρίες μου!!!

    ReplyDelete
  5. ΠΟλύ μου άρεσε το τοιουτοτρόπως, απο τα μαθητικά έδρανα είχα να το διαβάσω.
    Πόσο ωραία χρησιμοποιείς το λόγο για να καταδείξεις τα αισθήματά σου. Κάτι δεν σου αρέσει στον Ομπάμα; Πάντως, χτες ο ανιστόρητος έβαλε άριστα 10 στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας.
    Ελεος με τη Χολμπρουκιά και την Κλιντονιά στη γειτονιά μας!

    ReplyDelete
  6. Αγαπημένε Στράτο,
    Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα σήμερα γιατί αφενός υπάρχει ένας προαποφασισμένος σχεδιασμός για τα αμερικανοισραηλινά συμφέροντα στην περιοχή και αφετέρου δεν υπάρχει ίχνος ελληνικού λόμπι. Κακές, κάκιστες συγκυρίες!

    ReplyDelete
  7. Ρευστή, Ανακατάταξη:

    Ο νέος αμερικανός πρόεδρος όπως και οι προκάτοχοί του, εκλέχθηκαν από τον Αμερικανικό λαό, εκτός του να φροντίσει τα εσωτερικά προβλήματα, επίσης για να φροντίσει τα Αμερικανικά συμφέροντα ανά την υφήλιο. Τίποτε άλλο.
    Εμείς σαν έλληνες πανηγυρίζαμε (προπαντός οι της Ελλάδας) ότι επιτέλους εκλέχθηκε ο Ομπάμα ξεχνώντας όμως ότι κι αυτός είναι ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας, όχι της Ελλάδας.
    Η ανακατάταξη των πραγμάτων στη μέση ανατολή, η αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας, η οποία ούτε καν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα μεγάλο μουσουλμανικό κράτος, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα για τα αμερικανικά συμφέροντα στα γειτονικά κράτη. Ακόμα και σαν ένα είδος παραπετάσματος γύρω από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ας θυμηθούμε τον διαμελισμό της Νοτιοσλαβίας, την παρουσία στα σύνορά μας αυτού του αμερικανικού σκευάσματος των Σκοπίων, ας θυμηθούμε την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, προ και μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
    Φαντασθείτε πως θα είναι η ζωή της Ελλάδας αν κατασκευασθεί ακόμα ένα τύπου σκοπιανού κράτος στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.
    Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στους έλληνες πολιτικούς, μια κοντόφθαλμη ελληνική πολιτική, μια αιώνια φαγωμάρα, μια μη συναίνεση σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι πολιτικοί ακόμα μέχρι σήμερα κύρια ασχολία τους είναι να πριονίζουν την καρέκλα του άλλου. Υπάρχει μια εσωτερική ανασφάλεια, ανεκτικότητα, ένας ωχαδερφισμός που τροφοδοτεί εκρήξεις τρομοκρατικών πράξεων, διαδηλώσεων και πληρώνουν τα σπασμένα ανύποπτοι πολίτες.
    Μια δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική με πρόβλεψη όσο είναι δυνατόν στις διεθνείς εξελίξεις, μια εσωτερική ελληνική πολιτική ομόνοια με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, έχοντας εμπιστοσύνη μόνο στους δικούς μας ανθρώπους, στα δικά μας ελληνικά μπράτσα, θα βοηθήσει ώστε να μην κλάψουμε κι άλλες χαμένες πατρίδες.
    Γαβριήλ Παναγιωσούλης

    Η ανωτέρο επιστολή δημοσιεύθεικε στον Εθνικό Κήρυκα Νέα Υόρκης 25 Μαρτίου 2009
    Σας το γράφω αυτό, διότι το θεωρώ επίκαιρο της σημερινής κατάστασης, σχετικά με τον αρχιμάγειρα Χολμπρουκ.
    Γαβριήλ

    ReplyDelete
  8. γιατί δε μας κάνει τη χάρη ο σκουρούλης να μας αφήσει στην ησυχία μας και να κοιτάξει μαζί με τον επικίνδυνό του να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα της Αμέρικας?? Αλλά ο Σαρκό τους έβαλε στη θέση τους κανονικά, χα.
    φιλάκια από την Πάτρα με πολύ ήλιο παραδόξως για την κατουρλού :)

    ReplyDelete
  9. Αγαπητέ Γαβρίλη,
    Συμφωνώ με το πολύ σωστά τοποθετημένο και άψογα εμπεριστατωμένο σου κείμενο. Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.

    ReplyDelete
  10. Ομορφούλα μας,
    Λοιπόν, ο Νικό ή Σαρκό τους έχει τσακίσει. Πάνε να βάλουν το αγκάθι που λέγεται Τουρκία στην ΕΕ για να την σαμποτάρουν αλλά δεν θα κάτσει το σενάριο όσο υπάρχουν τα σκληρά παιδιά της Γαλλίας και της Γερμανίας.
    Φιλιά στον έναστρο πατρινό ουρανό

    ReplyDelete
  11. Μελισσούλα, Πατρινιά μου,
    καλά που...βρέχει εκεί, για να μη... σας δίνουμε νερό από τον... αιγιώτικο Σελινούντα μας...
    (σιγά, καλή μου, μη πάρεις φόρα, λείπω σχεδόν 40 χρόνια και γνωρίζω ότι τα πράγματα δεν έχουν καλυτερέψει από τότε που έφυγα, και μάλιστα πολύ πικραμένη... ούτε στη μία μα ούτε και στην άλλη περιφέρεια...)
    Τα... ασυμάζευτα της ...αμέρικας...μας,
    έχουν /-με βοηθήσει πάρα πολύ την μαμά-ελλαδίτσα μας.
    Ο κόσμος, δεν φταίει σε τίποτα.

    Οι μισοί ...αμερικανάκιδες βγάλανε τον σκ ι ούρο... όπως και οι γάλλοι με τον σαρκώ τους...

    όπως και οι ελληναράδες τον ...κοκό τους κ.λ.π.,κ.λ.π.,

    Κούκλα μου, η πολιτική είναι "πάζλ"
    -όπως λέτε εκεί στο ελλάντα, που δεν σας αρέσουν τα αγγλικά -αφού δεν σας αρέσουν και τα ελληνικά...
    αφού δεν σας αρέσει εν κατακλείδι τίποτα, παρά ό ένας να είναι, ΑΥΤΟΣ που είναι κι όλοι οι άλλοι να τον προσκυνάνε...

    Άσε τα πολιτικά, καλή μου, στην άκρη, εδώ γνώμες ανταλλάσουμε και πάντα με καλή θέληση...
    Κάνε καμιά προσευχή ο αναστάς θεός να μας βοηθήσει... Δυστυχ'ως, οι σεισμοί καραδοκούν κι όλοι είμαστε ευάλωτοι!
    Καλό Πάσχα,
    Υιώτα Στρατή. ΝΥ

    Ιουστίνη μου, συγγνώμη για την έκρηξη, λόγω ...κρίσης ίσως λίγο παραφερόμαστε!
    Αν δεν το εγκρίνεις, απλά, διάγραψέ το!
    Με αγάπη,
    Υιώτα

    ReplyDelete
  12. Τώρα Ιουστίνη μου, πρωί πρωί, με προσγείωσες ανώμαλα. Κι εμείς οι εδώ, είπαμε όλα θα γίνουν καλύτερα τώρα!
    Καλημέρα, για όταν ξυπνήσεις!

    ReplyDelete
  13. Στους Ελληνες εδω στην πατριδα να μας τα πειτε αυτα ..που πανηγυριζαν ηλιθιως και αγωνιουσαν να βγει ο Ομπαμα..λες και δεν ξερουμε τα παρασκηνια και τα συμφεροντα.!!! Θα μου πειτε το μη χειρον βελτιστον..!!!Καλη σας μερα και τα γραψατε πολυ ουσιαστικα.!!

    ReplyDelete
  14. Γιώτα αγαπημένη,
    Συμφωνώ με το ότι η αναστάτωση της Αμέρικας μπορεί να μας βοηθήσει γιατί θα λάβει ηνία η Ενωμένη Ευρώπη. Αυτό το όραμα θέλει να υπηρετήσει ο Σαρκοζύ, που βλέπει πέρα απο τα σύνορά του σαν κοσμοπολίτης που είναι εκ καταγωγής.
    Να σου πώς ότι κατανοώ την έκρηξη, τις εκρήξεις γενικά γιατί είναι άνοιξη. Μόνο εδώ ήρθε πάλι ο χειμώνας με χιόνια στο καμπαναριό!
    Ελεος!

    ReplyDelete
  15. Κι εμείς έτσι πιστέψαμε πως ο Ομπ΄΄αμα θα έφερνε ένα νέο αέρα στα πράγματα . Αλλά ο τύπος είναι ημιμαθής στα πολιτικά και διπλωματικά και επαφίεται στα γεράκια για συμβουλές. Ασε που κοντεύει να κάνει υποκλίσεις στους ιμάμηδες!
    Κι άλλο έλεος!

    ReplyDelete
  16. Ορφια καλή μου,
    Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ναι, περιμέναμε κι εμείς ότι κάτι θα άλλαζε αλλά κάτι αλλάζει προς το χειρότερο γιατί η ατζέντα έχει κουρφάιο ζητούμενο τη συμφιλίωση με τους ιμάμηδες μέσω της Τουρκίας!
    Καλημέρες με χιόνια

    ReplyDelete
  17. Κυρία Γιώτα,
    λυπάμαι ειλικρινά που έχω άποψη αντίθετη από τη δική σας και επίσης λυπάμαι που το σχολιό μου σας παρέσυρε σε εκρήξεις.
    Δεν θα πάρω καμιά φόρα μην άγχεστε!
    Καλή Ανάσταση να έχετε και ειλικρινά εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου να βγάλει τη χώρα σας από τα αδιέξοδά της.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Είσαι η πιο ωραία μπέμπα της Νότιας Ελλάδος! Κανονική τύπισσα σαν την πρωτευουσιάνα. Θα λάβεις πρόσκληση οσονούπω, ναι;
    Φιλιά σου μακρινά και φωτεινά

    ReplyDelete
  20. Δεν θα διαφωνησω.Κακός ανθρωπος ο Χολμπρουκ,φιλοτουρκική πολιτική του Ομπάμα,τους εβγαλε επαναστατες για το 22,δεν δημοσιευσε την συναντηση με τον πατριαρχη παρα μονο μια φωτο υστερα απο αφορητες πιεσεις της ομογενειας. Σιγουρα λοιπόν είναι κακοί άνθρωποι κτλ....
    Αλλά εκτός απο τον κακό λύκο , μήπως παραείμαστε πρόβατα?
    Η ελληνικη εξωτερική πολιτική όχι μονο δεν υπάρχει αλλα και το οποιο σχεδιο ειναι κακό. π.χ. η κ Μπακογιάννη επισκέπτεται την Τουρκια να δει τον ομόλογο της, την ώρα που είναι εκεί ο Ομπάμα. Ακόμα και τα ανήλικα στα ηλεκ. παιχνιδια ξερουν πως δεν επισκεπτεσαι ποτέ τον αντιπαλό σου την περίοδο που εχει το μεγιστο δυνατό ηθικό και διανύει περίοδο δόξας.Τι νομιζε οτι θα πετυχει η Μπακογιάννη πηγαίνοντας εκεί την μέρα που ο Ομπαμα εβαζε την Τουρκία νο1 στην περιοχή?Είναι δυνατον ο Τούρκος να υποχωρούσε σε κάτι την ημέρα εκείνη?ισα ισα θα ηθελε κιαλλα πιεζοντας μας με την εξουσια που του εδωσε ο πλανηταρχης....
    Αλλα στην Ελλαδα νοιαζόμαστε για 100 χιλ του Παυλίδη,για το αν θα είναι η Μπακογιάννη η επόμενη πρόεδρος της ΝΔ κτλ..
    Οσο εμεις κοιμόμαστε,οι Τουρκοι σουλατσάρουν στο Αιγαίο...Η μονη χώρα της Ε.Ε που δεχεται(τόσες) παραβιασεις εναεριου χωρου είμαστε!!!
    Και τέλος, γιατί ο κ Καραμανλης δεν σήκωσε το τηλέφωνο, να μιλήσει με ομογένεια, ωστε να εξασφαλίσει μια συνάντηση με Ομπάμα τις πρώτες μέρες που ανέβηκε στην εξουσία και συναντούσε πρωθυπουργούς?Με τα κονε της ομογένειας μπορει να το πετυχαινε...Και αυτό θα ανέβαζε πολύ το ελληνικό προφίλ διεθνώς...
    Δεν ξέρω αν είμαι τόσο λαθος..αλλα ορισμένα πράγματα νομίζω πως πρέπει να γίνονται ακόμα και για τις εντυπωσεις...

    ReplyDelete
  21. Γλυκέ μου οργισμένε Γιώργο,
    Ακόμη κι αν οι δικές μας κινήσεις ήταν καλύτερες, πάλι τα γεράκια Κίσιγκερ και Χόλμπρουκ δεν χαμπαριάζουν περι αυτών.
    Ως προς τη Ντόρα, θα έχεις καταλάβει πως πάιζει δικό της διπλωματικό παιχνίδι προς γλύψιμο των Αμερικανών με όποιο κόστος. Αρκεί να πρωθυπουργήσει μια μέρα, ας πάει και το παλιάμπελο!
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και για την εμπεριστατωμένη σου άποψη.
    Φιλιά απο Μόντρεαλ του ήλιου μετα δοντίων, όμως!

    ReplyDelete