Της Ιουστίνης Φραγκούλη
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβρη. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ , που απο την επόμενη μέρα των προηγούμενων εκλογών ζητούσε απελπισμένα εκλογές έμεινε σχεδόν άφωνο. Τα δε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που γνωρίζουν καλά πως δεν πρόκειται να ξαναδούν τις καρέκλες τους στον ορίζοντα, έπαθαν κανονική ταραχή δηλώνοντας αντίθεση με την απόφαση του πρωθυπουργού.
Κι όμως ο Καραμανλής δεν υπάκουσε στις σειρήνες των βολεμένων στελεχών, αποφάσισε να πάει σε εκλογές αφού τα αδιέξοδα ήταν πολλά και ποικίλα. Απο τη δημοσιονομική πολιτική μέχρι την οικονομία, το συνταξιοδοτικό και τις σπουδαστικές μεταρρυθμίσεις, όποια τομή κι αν τόλμησε η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, αφού ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει τη συνοχή και τη συνέχεια μια συμπαγούς ομάδας διοίκησης της χώρας.
Με τη δικαιολογία πως ο Μάρτης και οι προεδρικές εκλογές εγγίζουν , οπότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να πέσει, με την αφορμή πως πρέπει να δοθεί λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε βαθειές τομές στην οικονομία, ο πρωθυπουργός παραδίδει κυριολεκτικά τα ηνία στο αντίπαλο κόμμα, αφού γνωρίζει πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα να ξανακερδίσει την εξουσία.
Τί ήταν όμως αυτό που πραγματικά οδήγησε τον Κώστα Καραμανλή στην απόφαση για πρόωρες εκλογές; Γιατί δεν παρέμεινε στην καρέκλα του μέχρι το Μάρτη, παίζοντας το παιχνίδι των πολιτικών εκβιασμών προκειμένου να κρατηθεί με τα δόντια στην εξουσία; Γιατί δεν ολοκλήρωσε το γνωστό κόλπο της διαδοχής προκειμένου να αποχωρήσει απο το κόμμα του ως πρωθυπουργός;
Προσωπικά πιστεύω πως η απόφαση του Κώστα Καραμανλή ήταν η προσωπική κραυγή αγανάκτησής του απέναντι στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που δεν σεβάστηκαν τον τόπο και το ιερό χρέος διακυβέρνησης της χώρας. Ο Καραμανλής προδόθηκε απο τον ίδιο του τον κύκλο, μένοντας απελπιστικά μόνος στην πρωθυπουργική καρέκλα.
Τα απανωτά σκάνδαλα των πρωτοκλασσάτων στελεχών, η λεπτή γραμμή της πλειοψηφίας με τη μία βουλευτική έδρα, οι καθημερινοί εκβιασμοί ανώνυμων βουλευτών με δηλώσεις και αντιθέσεις επι παντός του επιστητού, ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής του πρωθυπουργού.
Ετσι, γνωρίζοντας καλά πως οι εκλογές είναι μια πολιτική αυτοκτονία, προτίμησε να ξεπεράσει τα όριά του, παρα να καταπίνει διαρκώς τα άπλυτα των άλλων. Προτίμησε να προβεί σε μια πράξη γενναιότητας, παρά να δέχεται τα πυρά της κριτικής εξυπηρετώντας τελικά την καρεκλολαγνεία των στελεχών του.
Πρόκειται για μια ένδειξη τιμιότητας και ο Καραμανλής πιστεύει πως θα την αναγνωρίσει το εκλογικό σώμα αλλά και οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν πως προδόθηκαν απο το κόμμα τους κατα την επταετή πορεία στο πηδάλιο της χώρας. Είναι η μόνη απόφαση προσωπικής εξιλέωσης αλλά και πολιτικής τιμωρίας των συνεταίρων του.
Πάντως, είναι η πρώτη φορά που στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας ένας πρωθυπουργός αρνείται να εξαντλήσει τα όριά του, αρνείται να στηθεί στον τοίχο επι μακρότερο για τις πράξεις και παραλείψεις των άλλων.
Αυτή τη λεβεντιά θα την πληρώσει ενδοκομματικά, αλλά φαίνεται πως του είναι αδιάφορο του Καραμανλή στο σημείο της μοναξιάς,όπου βρέθηκε. Το «Η Τάν Η Επι Τάς» ήταν η μόνη διέξοδος απο τον κλοιό της ασφυκτικής πίεσης απο τα λάθη των τρίτων ή απο την ανικανότητά του να ελέγξει τελικά και να επιβάλει γραμμή σ΄αυτούς τους τρίτους.
Ιουστίνη μου,
ReplyDeleteέκανα μια σκέψη:
Αν πλήρωναν τα λεφτά που χρειάζονται για την εκλογή ή την επανεκλογή τους οι ίδιοι οι υποψήφιοι,
πόσοι θα έμεναν τελικά?
Μήπως χρειάζεται αλλαγή και σ'αυτό?
Σε φιλώ,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ
Αν πλήρωναν απο την τσέπη τους οι πολιτικοί, δεν θα έτρεχαν έτσι για τις χρυσές καρέκλες.Ναι, χρειάζεται αλλαγή και σ΄αυτό, αλλά υπάρχουν και οι πρόθυμοι χορηγοί που στηρίζουν τους πολιτικούς για ίδια συμφέροντα. Οπότε έρχεται μία η άλλη!
ReplyDeleteΦιλάκια
Καλημερα Καναδεζα της πολιτικης επικαιροτητας. Απουσα στο νοτιο ημισφαιριο εχασα οποια επικαιροτητα μου προσφερει η περιωρισμενη ενημερωση μου απο Ελλαδα. Να δηλωσω κατ' αρχας οτι δεν ανηκω στον χωρο της ΝΔ. Πιστευω στην εντιμοτητα ομως ορισμενων ανθρωπων μεταξυ των οποιων ειναι και ο Κωστας Καραμανλης. Δε φτανει παντως η εντιμοτητα ενος ατομου για να κυβερνηθει ενα μπαχαλο. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το ταϊμινγκ ηταν εσκεμμενο. Δεν παιρνει αλλο αν δεν γινοντουσαν τωρα οι εκλογες δεν θα υπηρχε καμια περιπτωση να ξαναβγει η ΝΔ. Τωρα βλεποντας και κατι πολς εχω αρχισει να αμφιβαλω για τα επερχομενα αποτελεσματα αλλα και για την αποφαση του αγανακτισμενου ελληνα πολιτη. Ιδωμεν. Θα παω να σφυγμμετρησω την κατασταση εκ του πλησιον! Επισης θελω να πω κατι που το εχω πει κι αλλες φορες. Ειναι χαρα μου να συζητω πολιτικα θεματα με οποιοδηποτε οπαδο οποιασδηπτε παραταξης, αρκει να υπαρχει συγκροτημενη συζητηση. Τα στεγανα τα εχω καταργησει εδω και καιρο. Πολλα φιλακια και θα τα ξαναπουμε μεχρι να φυγω (αυριο)
ReplyDeleteΔεσποινάκι αγαπημένο,
ReplyDeleteΠότε ήρθες πότε φέυγεις; Δεν σε προλβαίνω σβουρίτσα μου. Απόψε σε είδα στο όνειρό μου, το πστεύεις;
Εγώ φτάνω αύριο στο σπίτι μου και θα αλληλογραφούμε απο κεί.
Να περάσεις υπέροχα στην πατρίδα και να μας μεταφέρεις κλίμα, ναι;
Όσο για τον Καραμανλή δεν έχει ελπίδα να ξαναβγεί η ΝΔ ούτε με σφαίρες. Απλώς αποφάσισε πως δεν ήθελε άλλο!
Φιλιά
Ioustinaki τώρα δεν ξέρω για λεβέντης αλλά σίγουρα όχι Leader από ότι παρακαλουθώ με μισό μάτι από εδώ και από εκεί για την πατρίδα. Τώρα τι θα γίνει από εδώ και πέρα μόνο οι προσευχές θα μπορούν να μας σώσουν.Φιλί από το χαμάμ ;)
ReplyDeleteΚαλό σου μεσημέρι Ζουστιν.
ReplyDeleteΔυστυχώς μουα δεν αισθάνομαι ούτε κρύο, ούτε ζέστη για κανέναν Έλληνα πολιτικό.
Όλοι τους το ίδιο είναι γιατί έχουν κοινά τα ίδια συμφέροντα.
Μακάρι κ τιμή μου είναι όσο ακόμη ζω να δω μια καλλίτερη Ελλάδα. Όντως ποιος είναι αυτός που έχει γερά κοτσάνια να κάνειτέτοιες ριζικές αλλαγές?
Απλώς η ιστορία επαναλαμβάνετε από τον προηγούμενο στον επόμενο.
Υ.Γ. Απλώς το γράφω για ενημέρωση.
Αυτές τις ημέρες πήγα στο Ελληνικό βιβλιοπωλείο του Ντανφορθ.
Πολύ λυπήθηκα που δεν υπάρχουν τα βιβλία σου εκτός από το «ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», επίσης ούτε της Κυρίας Ελένης.
Φιλιά από υγρό Τορόντο
Μάλλον απόγνωσης θα έλεγα Ιουστίνη μου! Τωρα ξύπνησε? Το θέμα είναι οτι δεν φτάνει να πει κανεις αναλαμβάνω την ευθύνη! Το έχουμε ξαναδει το έργο με τους ιδιους μάλιστα πρωταγωνιστές! Τους βαρέθηκε η ψυχή μας! Να πάνε στα κομμάτια! Ολοι μαζί ! Κι αυτοί κι άλλοι! Να φήσουν τόπο μπας και βρεθει κάποιος πιο χαρισματικός ηγέτης γιατί η Ελλάδα εκει που τη φτάσανε/με δεν έχει άλλη σωτηρία!
ReplyDeleteΧαιρετισμους Καναδεζακι μας!
εγω παντως τον λυπηθηκα τον καημενο..
ReplyDeleteκι εσυ γυρνα πισω πια :)
φιλιά
Καλησπέρα Ιουστίνη μου. Ετσι είναι οπως τα περιγράφεις. Δεν ξερω αν ο τοπος, ομως, αντέχει τόσες συχνές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό ειναι το ένα. Το δευτερο είναι γιατί συζητάμε μόνο για οικονομια, για δισ. , για τρις, θα τα παρουμε από δω θα τα πάμε απέναντι κλπ....Εχουν χαθεί οι ιδεολογίες, οι αξίες, ο αναγκαίος σεβασμός, η αξιοκρατία και δεν ξέρω πόσα αλλα μπορώ να αραδιάσω εδώ πέρα.... Κρίμα γι αυτό για όλους τους πολιτικους
ReplyDeleteΑγαπητή μου Ιουστίνη,
ReplyDeleteΑπό τότε που ιδρύθει το Βασίλειον της Ελλάδας, οι πρώιμες συχνές εκλογές έχουν χαντακόσει την πατρίδα...
Σου αντιγράφω μερικές γραμμές από το κύριο άρθρο του Εθνικού Κήρυκα ΝΥ
(Τις τελευταίες μέρες γίνονται αναφορές από τον πρωθυπουργό όσο από τον αρχηγό της αξιωματικής ανυιπολίτευσης, στην ανάγκη χρησιμοποίησης εξωκοινοβουλευτικών ως επι κεφαλής υπουργείων και άλλων σημαντικών, τεχνοκρατικών κυρίως θέσεων...)
Άρα=Βουλευτής=άχρηστος.
Τότε γιατί να εκλέγονται;
Απλώς δεν σχολιάζω...
Χαιρετισμούς από το μεγάλο Μήλο
Γαβριήλ
Οι προσευχές και οι ευχές θα μας σώσουν καλή μου. Αυτό είναι βέβαιο σε μια Ελλάδα ρημαγμένη απο την ΄μικροπολιτική.
ReplyDeleteΟσο για σένα, επ΄στρεψες πάλι στο χαμάμ; Θα σου έχει έρθει κάπως ανάποδα, φαντάζομαι.
Εγώ πίσω στο Μόντρεαλ σε φούλ καλοκαιράκι
Εύη μου καλή,
ReplyDeleteΕμείς που ζούμε εκτός πονάμε την Ελλάδα και μεγενθύνουμε μέσα μας τις δυσκολίες της. Ομως είναι μια χώρα που πάντα τα καταφέρνει και γι αυτό της βγάζω το καπέλο.
Οσο για το ελληνικό βιβλιοπωλείο της Ντάνφορθ, να του τα παραγγείλεις του Πίτερ τα βιβλία που θέλεις. Θα τα φέρει σίγουρα.
Φιλιά σου
Χειμωνιάτικη Λιακάδα μου,
ReplyDeleteΠοιός νάναι αυτός ο χαρισματικός ηγέτης ραγε; Εγώ δεν έχω δεί κανένα εκεί που βλέπω τηλεόραση ή ξεφυλλίζω εφημερίδες.
Η μικροπολιτική είναι ο οδηγός αυτής της χώρας. Δεν υπάρχουν οράματα, παρα μόνο προσωπικά συμφέροντα.
Είναι λυπηρή η πραγματικότητα, αλλά αυτή είναι.
Φιλιά απο καλοκαιρινό ακόμη Μόντρεαλ
Εσύ τέτοια ψυχούλα που είσαι, τον λυπάσαι τον καημένο.
ReplyDeleteΓύρισα πίσω επιτέλους!
Αγαπημένη Ρίτσα,
ReplyDeleteΟντως έχουν χαθεί οι ιδεολογίες, δεν υπάρχει φράγμα γι αυτό κι επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. Ομως ξέρεις πως αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο της Ελλάδας, αλλά ολάκερης της υφηλίου.
Ακόμη κι ο Ομπάμα που προσπαθεί να κάνει τα ελάχιστα για την κοινωνική μέριμνα, χτυπιέται αλύπητα απο το σύστημα.
Η έλλειψη αξιών δημιουργεί κατάπτωση, π΄τωση, παρακμή. Αυτή την παρακμή ζεί ο δυτικός κόσμος και η Ελλάδα.
Οσο για τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις, ξέρεις πως οι πολιτικοί δε νοιάζονται για τον τόπο παρα μόνο για τις καρέκλες!
Φιλιά
Αγαπημένε Γαβρίλη,
ReplyDeleteΟταν δεν έχουν υλικό στα κοινοβουλευτικά έδρανα αναζητούν σωτήρες στην Ελλάδα! Αλλά οι πολιτικοί που βγαίνουν με την ψφο του λαού, αυτοί πρέπει να επωμισθούν τις ευθύνες.
Τί κρίμα να ζούμε στιγμές αποσύνθεσης στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Και φοβάμαι πως δεν προβλέπονται καλύτερες μέρες!
Φιλιά απο ηλιόλουστο Μόντρεαλ
Προσωπικά, δέν πιστεύω στην τιμιότητα κανενός πολιτικου. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει και την παραμικρή πιθανότητα να ξαναδεί καρέκλα εξουσίας, πρέπει να φθαρεί ο αντίπαλος. Παραδίδωντας χάος στην όποια κυβέρνηση θα εκλεγεί, που το πιθανώτερο είναι νάναι κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων, και μάλλον απίθανο να εκλέξει πρόεδρο, έχει την ελπίδα να εμανιστή "σωτήρας" στις επόμενες εκλογές την άνοιξη.
ReplyDeleteΦιλάκια
Καλώς ήρθατε Αθανάσιε στο μπλόγκ μου.
ReplyDeleteΚι αυτό το σενάριο που γράφετε είναι ενδεχόμενο. Γενικά, είναι ασαφές το τοπίο των εξελίξεων, δεδομένου πως ο Γιωργάκης δεν έχει ακόμη κατακτήσει ηγετικό στάτους.
Θα δείξει αν και η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και περισσότερη αστάθεια.
Χαιρετίσματα στην όποια εξουσια!
Ο χαρισματικός ηγέτης ?
ReplyDeleteΜυθικό Πρόσωπο μιας πονεμένης πατρίδας στις μέρες μας!
γι αυτό στο φλάσακι(που εχω αναρτήσει προεκλογικά) μαζί με τους πολιτικάντιδες μας συμπεριέλαβα και τον Ηρακλή της μυθολογίας μας!
Την καληνύχτα μου από μια Αθήνα που κατα την ΕΜΥ περιμένει βροχή και καταιγίδα απόψε ή αύριο! Ολα ρευστά σε τούτη τη χώρα! ως και ο κακός μας ο καιρός! ΄)ppp
Λιακάδα μου γλυκειά,
ReplyDeleteΣωστά , οι χαρισματικοί τραβήξανε γι αλλού. Ευτυχώς που υπάρχουν οι κλασικοί μας ήρωες κι έτσι παρηγοριόμαστε σε περίπτωση λειψανδρίας.
Θα σας βρέξει; Καλή κι αυτή η ανάσα , που μπορεί να διακόψει έστω και για λίγο την αφόρητη ζέστη της Αθήνας.
Εδώ η ρευστότητα συμφέρει!!!
Kαλή σου μέρα Ιουστινάκι :-)
ReplyDeleteEφερε βροχή, έφερε μπόρα! Αχ να γινόταν να ξεπλύνει κι όλη την πολιτική βρωμιά! Ξέρω όμως πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο! Ας λέμε ευχαριστώ που θα ξεπλύνει τη φύση γύρω μας από την μουτζούρα των καμμένων !
Φιλια
Σαν βρεις την ευκαιρία θα μας δείξεις λίγο απο Μontral του σήμερα?
Αγαπημένη,
ReplyDeleteΕίπα προς το παρόν να βάλω λίγη Αλάσκα. Θα ακολουθησει αργότερα ένα θέμα για το Μόντρεαλ, αφού το ζητάς. Με τα φθινοπωρινά φύλλα πεσμένα στο έδαφος, ναι;
Με φυλλα πεσμένα στο εδαφος και χρώματα χρυσαφένια γηινα , ζεστά από αυτά που κάθε Φθινόπωρο ομορφαίνουν το τοπίο φιλόξενων παλιών Καλοκαιριών μιας εφηβείας..
ReplyDeleteΦιλακια νοτισμένα
Ευχαριστώωωω
ReplyDelete