Thursday, July 20, 2017

Το Πανηγύρι του Σαουθάμπτον: Γιορτάζοντας τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
 Οι Ελληνες ξέρουν να κάνουν τα καλοκαίρια τους ελληνικά στις ξένες πατρίδες, γι αυτό διοργανώνουν στις κοινότητές τους ελληνικά φεστιβάλ προσκαλώντας όχι μόνο τους συνέλληνες μα  όλους τους κατοίκους της περιοχής στην οποία βρίσκονται για να συμμετάσχουν στην ελληνική εμπειρία της γεύσης και της παράδοσης.

Το Φεστιβάλ της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Σαουθάμπτον του Λονγκ Αϊλαντ αποτελεί την επιτομή αυτής της ιδέας κι έτσι στα μέσα Ιουλίου συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από την ελληνική παροικία της Νέας Υόρκης αλλά και Αμερικανούς.

Φέτος, με τον καιρό να είναι στα κέφια του όλο το Σαββατοκύριακο  το φεστιβάλ κατόρθωσε να φέρει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα που έφαγαν,γλέντησαν και κοινώνησαν την εμπειρία της ελληνικής διασκέδασης σε όλες τις μορφές της.

Ελληνική μουσική με εξαιρετική ορχήστρα, εύγευστα φαγητά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας από σουβλάκια μέχρι αρνάκια στη σούβλα, μεταμόρφωσαν την αυλή της εκκλησίας σε ένα πανηγύρι αλά ελληνικά , κορυφώνοντας το κέφι των παρευρισκομένων.

Υπήρχαν δραστηριότητες για τα παιδιά , κιόσκια με σουβενίρ και διάφορα καλοκαιρινά προϊόντα, όλα καλοστημένα με στυλ κάτω από τις τέντες καθώς το ενδεχόμενο της βροχής καιροφυλακτεί στην ακτή του Λόνγκ Αϊλαντ.

Ο π. Αλεξ Καρλούτσος , ιδρυτής της εκκλησίας και ο π. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ιερατικός προίστάμενος του ναού, υποδέχονταν το πλήθος με ζεστασιά, ενώ δεν έλειψαν οι πολιτικές παρουσίες όπως της υποψήφιας ελληνικής καταγωγής δημάρχου της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη και του προέδρου της επαρχίας Suffolk County,  Steve Bellone.

Ψυχή της διοργάνωσης είναι ο π. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ιερατικός προϊστάμενος του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος ιερουργεί στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο π. Κωνσταντίνος δεν αρκείται στα ιερατικά του καθήκοντα, αλλά διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις γύρω από την κοινότητα, που έλκουν το ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής των Χάμπτονς.

  Αναφερόμενος στο φετινό φεστιβάλ ο π. Λαζαράκης σημείωσε : «Το φεστιβάλ είχε τεράστια επιτυχία φέτος. Παρότι ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός της Πέμπτη και την Παρασκευή, η συμμετοχή  το Σαββατοκύριακο ήταν πέρα από κάθε αναμονή. Το φαγητό ήταν εξαιρετικό, η παραδοσιακή ελληνική μουσική αναζωογονητική και το Ελληνικό Χορευτικό Συγκρότημα των Χάμπτονς εντυπωσιακό. Ευλογηθήκαμε να έχουμε τεράστια επιτυχία χάρη στις ευλογίες του Θεού και στην εργασία πολλών εθελοντών."



Τι προσφέρει όμως το φεστιβάλ στην ελληνική κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή; Ο π. Κωνσταντίνος υπογραμμίζει:



«Οσον αφορά στην εκκλησιαστική κοινότητα, το φεστιβάλ καλλιεργεί  την ταυτότητά μας ως Ελλήνων  και ως Ορθόδοξων Χριστιανών. Ο κοινός στόχος συνεπάγεται συνοχή και δημιουργεί / συσφίγγει τους δεσμούς φιλίας. Καλλιεργεί την αίσθηση ότι ανήκουμε στην εκκλησία και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ευημερία της κοινότητας. Μας επιτρέπει επίσης να καλωσορίζουμε τους φίλους και τους γείτονές μας. Επιτρέπει στην ευρύτερη κοινότητα να βιώσει το καλύτερο που πρέπει να προσφέρουμε ως Ελληνες. Τη φιλοξενία μας, την αίσθηση της εξυπηρέτησης, την πίστη μας, τις γαστρονομικές, μουσικές και λαϊκές τέχνες μας. Το φεστιβάλ μας πραγματικά την αναδεικνύει κοινότητά μας σε κεντρικό στοιχείο της  πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του East End. Μας επιτρέπει τέλος να δημιουργούμε δεσμούς με την ευρύτερη κοινότητα των Hamptons. Οι άνθρωποι προσβλέπουν στο φεστιβάλ όλο το χρόνο, το περιμένουν και το αναζητούν».


Πώς η κοσμική ελληνική ταυτότητα και η ορθοδοξία μπορούν να συνδυασθούν;  Ο π. Κωνσταντίνος δηλώνει με ενθουσιασμό:


«Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός είναι τόσο στενά συνδεδεμένες έννοιες που βρίσκονται  πάντα μαζί ... ακόμη και όταν δεν το συνειδητοποιούμε. Η χριστιανική θεολογία έχει εκφραστεί από την αρχαία Εκκλησία μέσω ενός ελληνικού λεξιλογίου. Ακόμη και όταν άνθρωποι που δεν αναγνωρίζονται ως Έλληνες συμμετέχουν στην Ορθοδοξία, συμμετέχουν στις καλύτερες και πιο καθολικές πτυχές του Ελληνισμού. Και ο ελληνισμός μεταμορφώνεται και καθίσταται ένα ενιαίο σύνολο  από την Ορθοδοξία . Στο μυαλό μου, το ερώτημα δεν είναι πώς μπορούν να συνδυαστούν τα δύο, αλλά πώς θα μπορούσαν να διαχωριστούν; Ο ελληνισμός, όπως τον ξέρουμε,  αποτελεί τον πυρήνα  του Χριστιανισμού και ο Χριστιανισμός ορίζεται καλύτερα και ασκείται μέσω του Ελληνισμού (με την ευρύτερη και απώτατη έννοια).»


Μουσική, χορός, Ελλάδα αλλά και πίστη στην Ελληνορθοδοξία διαπνέει την Ελληνική Κοινότητα των Χάμπτονς, που κάθε χρόνο βρίσκει τον τρόπο μέσω του επιτυχημένου φεστιβάλ της να διατρανώσει τις αξίες της.

Φέτος, ανάμεσα στους διακεκριμένους καλεσμένους των εκδηλώσεων στο Σαουθάμπτον βρέθηκε ο μεγιστάνας Τζον Κατσιματίδης με την οικογένειά του, ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα Αντώνης Διαματάρης η γνωστή ελληνίδα σέφ Μαρία Λόης  και πολλοί επώνυμοι Ελληνες της περιοχής.



Και του χρόνου!
 Με την υποψήφια δήμαρχο Νέας Υόρκης Νικόλ μαλλιωτάκη και τον μεγιστάνα Τζόν Κατσιματίδη
 Θεόδωρος Αργύρης και Τζόν Κατσιματίδης
 Για τα παιδιά υπήρχε πάρκο
 ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα Αντώνης Διαματάρης με τη σύζυγό του


 Ο ευφραδέστατος π. Κωνταντίνος, ιερατικός προϊστάμενος του Ναού της Κοιμήσεως
 Με τον π. Αλεξ Καρλούτσο και τον πρόεδρο της επαρχίας Steve Ballone


No comments:

Post a Comment