Wednesday, April 25, 2018

Η Σπίθα Μιάς Παρέλασης!



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 Την Κυριακή 22 Απριλίου ήταν η πρώτη μέρα της πραγματικής άνοιξης στη Νέα Υόρκη και η 5η λεωφόρος πήρε άρωμα Ελλάδας καθώς πάνω από δέκα χιλιάδες Ελληνικής καταγωγής άτομα σε άρματα ή πεζή παρήλασαν ενώπιον των επισήμων σημαδεύοντας την ανάμνηση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
Ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, που ταξίδεψαν από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη με μια ομάδα 26 ατόμων. Ντυμένοι με την στολή του «Τσολιά», φορώντας τα παραδοσιακά τσαρούχια τους  και στοιχημένοι απαράλλαχτα παρήλασαν με σφρίγος και λεβεντιά προσδίδοντας αμιγή πατριωτικό παλμό στις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας.

‘Αρματα σε γαλανόλευκα χρώματα με τη χορηγία εταιρειών αλλά και ενοριακών κοινοτήτων έκαναν την εμφάνισή τους ανάμεσα από τα αγήματα των μαθητών, ενηλίκων αλλά και των εθνικοτοπικών συλλόγων.

Παιδάκια από τριών ετών πιασμένα απο τα χέρια των γονιών τους μέχρι παππούδες και γιαγιάδες έλαβαν μέρος στο κύριο σώμα της παρέλασης που κράτησε τρείς ολόκληρες ώρες, προκαλώντας συγκίνηση και υπερηφάνεια στις δεκάδες χιλιάδες που παρακολούθησαν από τα πεζοδρόμια την εξέλιξή της με πατριωτικό παλμό.

Οικοδεσπότες της μεγαλειώδους παρέλασης ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Λαίκοί και Εκκλησία έσμιξαν σε μια γαλανόλευκη αρμονία με φόντο την ανάμνηση της ιστορικής στιγμής της Επανάστασης του 21 , που ξήλωσε την Οθωμανική κυριαρχία από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Λίγο πριν την ανάκρουση των εθνικών ύμνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο πιλότο, Γιώργο Μπαλταδώρο, ενώ υπήρχαν τρεις θέσεις κενές: Μια για τον εκλιπόντα και δυο για τους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο συμβολισμός της παρέλασης της Νέας Υόρκης, που κατορθώνει να συνενώσει τις διαφορετικές προελεύσεις του Ελληνισμού της πόλης , τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο σε ταξικό, είναι πραγματικά τεράστιος. Η δύναμη των Ελλήνων που κατακτούν όχι μόνο την 5η λεωφόρο αλλά τις εντυπώσεις της μητρόπολης της Αμερικής έστω και για μερικές ώρες, έχει αντίκτυπο στην πολιτική ζωή της χώρας καθώς αφήνει να διαφανεί η σημασία που παίζει η Ελληνική ομογένεια στις εξελίξεις της μεγάλης δύναμης.

Η συμμετοχή στην παρέλαση των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων της Νέας Υόρκης, από τον κυβερνήτη Κουόμο μέχρι το δήμαρχο Ντε Μπλάζιο, αποδεικνύει ακριβώς αυτή την επιρροή του ελληνικού στοιχείου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και των ΗΠΑ γενικότερα.

Μα πιό σπουδαία σημασία εκτός του πολιτικού εκτοπίσματος έχει η παρέλαση στην ίδια τη συνοχή και της συνέχεια της Ελληνικής Ομογένειας. Από τους σημαντικότερους παράγοντες όπως είναι ο Τζόν Κατσιματίδης μέχρι τα παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς, όλοι ενώνονται κάτω απο τη γαλανόλευκη σημαία, εκφράζοντας τον πατριωτισμό τους με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Αυτός ο σπόρος σπέρνεται εκεί στην 5η λεωφόρο ανάμεσα στα γαλανόλευκα άρματα (που κάποιοι τα βρίσκουν κίτς) και στην παρουσία των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς, που κομίζει γλαύκας αυθεντικής Ελληνικότητας στο χωνευτήρι των εθνικών κοινοτήτων που λέγεται Νέα Υόρκη και Αμερική.
Αυτή η σπίθα υπερηφάνειας με την παρέλαση της 5ης λεωφόρου είναι η επένδυση στη νέα γενιά των Ελλήνων που κάποτε θ΄ανάψει και θα γίνει φλόγα και πάθος για την Ελλάδα των Παρθενώνα, την Ελλάδα της Επανάστασης του 21, την Ελλάδα των αγώνων , την Ελλάδα της Ευρώπης. Η εθνική υπερηφάνεια δεν παίζεται στα μετόπισθεν της Αστόριας, αλλά στην κεντρική σκηνή της Νέας Υόρκης, στην 5η λεωφόρο...

Τελετάρχες της παρέλασης ήταν φέτος ο Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, η Γενική Εισαγγελέας του Νάσο Κάουντυ, Μάντλιν Σίνγκας και ο ομογενής φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας, Παντελής Μπούμπουρας. Επίσης, παρήλασε ο Δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, όπως επίσης και η Συνήγορος του Πολίτη, Λετίσια Τζέιμς, αλλά και οι ομοσπονδιακοί κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι, Κάρολιν Μαλόνι (Κογκρέσσο) και Τσακ Σούμερ (Γερουσία).

Από την Ελλάδα έδωσαν παρουσία η  Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας, Ιωάννης Μάζης καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Επίσης, στην εξέδρα των επισήμων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα, βρίσκονταν οι ομογενείς αιρετοί, Αραβέλα Σιμωτά, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κώστας Κωνσταντινίδης και Λου Ραπτάκης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αποδήμων Κυπρίων, Φώτης Φωτίου, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Φιλίππου κ.ά.
























No comments:

Post a Comment