ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, December 9, 2008

Ανεξήγητες ταραχές

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Βρισκόμουν στη Λευκάδα όταν ξέσπασαν οι ταραχές στην Αθήνα και παραμένει αδιευκρίνιστο στο νού μου πώς ακριβώς συνέβηκε ο θάνατος του 15χρονου Αλέξανδρου. Περισσότερο με απασχολεί το πώς βρέθηκε ο Αλέξανδρος στο χώρο των Εξαρχείων, καθώς όλοι μιλούν για ένα παιδί της αστικής τάξης, που δεν έδειχνε να είναι οπαδός της βίας και της αναρχίας.

Απο το Σάββατο τη νύχτα η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και όλες οι μεγάλες πόλεις έγιναν έρμαια κάποιων ομάδων διαμαρτυρόμενων, που άλλοι τους καταγράφουν ως κουκουλοφόρους κι άλλοι ως απηυδησμένους διαδηλωτές.

Η επιστροφή μου στην Αθήνα με έφερε αντιμέτωπη με την ωμή βία στους δρόμους της πόλης. Το διαμέρισμά μας επι της λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου είχε πνιγεί απο τα δακρυγόνα των αστυνομικών ή και των διαδηλωτών. Αγριεμένοι νεαροί κυκλοφορούσαν στους δρόμους σπάζοντας τζάμια και πετώντας κάδους σκουπιδιών στη μέση της λεωφόρου. Κάποιοι έβγαλαν πυροσβεστήρες σκορπίζοντας δηλητήριο στην ατμόσφαιρα.

Στην πόλη ούρλιαζαν τα πυροσβεστικά οχήματα, τα αστυνομικά και τα ασθενοφόρα που έτρεχαν σε διάφορα σημεία της κρίσης. Παρακαλουθούσα τηλεόραση και παρατηρούσα πως υπήρχαν ομάδες αστυνομικών με ασπίδες και γκλόμπς στους χώρους των διαδηλωτών. Οι κουκουλοφόροι- μια ομάδα δηλαδή- έκαιγαν ανενόχλητοι, έσπαζαν τζάμια, πετούσαν πέτρες με μανία και οι αστυνομικοί ήταν αμέτοχοι στην καταστροφή. Οταν ξέφευγε κανένας νεαρός έπεφταν πάνω του όλοι οι αστυνομικοί σαπίζοντάς τον με τα γκλόμπς.

Στο μεταξύ γενικευόταν η ανταρσία , ενώ η κυβέρνηση δήλωνε απουσία. Το έλλειμμα του οργανωμένου κράτους ήταν ολοφάνερο. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά και τις μεγάλες πόλεις ανεξέλεγκτοι νεαροί άναβαν φωτιές στα καταστήματα, κατέστρεφαν τις περιουσίες του κόσμου προκαλώντας τη δημόσια οργή.

Η κηδεία του νεαρού Αλέξανδρου προσήλκυσε τεράστια πλήθη μαθητών και καθηγητών.Το βουβό κλάμμα της μητέρας του καθώς και τα λόγια της ότι καμιά υποδειγματική τιμωρία δεν μπορεί να ξαναφέρει πίσω το παιδί της, ήταν η αξιοπρεπέστερη στιγμή της όλης τραγωδίας.

Οι άναρχοι διαδηλωτές έκαψαν το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος, προσθέτοντας πένθος στο ήδη πένθιμο σκηνικό της πρωτεύουσας. Η πλατεία Συντάγματος, η οδός Πανεπιστημίου, η λεωφόρος Συγγρού, τα Εξάρχεια, θύμιζαν σήμερα πυρπολημένο τόπο. Ο φόβος ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια των πολιτών, που έμοιαζαν απορημένοι με τα γεγονότα.

Τί ήταν αυτή η έκρηξη ανα τις πόλεις της Ελλάδας; Οργή λαού για τον άδικο θάνατο του Αλέξανδρου; Προσπάθεια για αποσταθεροποίηση της χώρας; Και απο ποιά κέντρα οργανωμένη; Μια ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση εναντίον μιας κυβέρνησης που παραπαίει μέσα στα σκάνδαλα και τις καταχρήσεις;

Προσωπικά δεν μπορώ να εξάγω συμπεράσματα, γιατί όλη αυτή κινητοποίηση απ΄άκρη σ΄άκρη της Ελλάδας, μου φαίνεται πολύ οργανωμένη για να προέρχεται απο τις ομάδες απλών κουκουλοφόρων ή απο έκρηξη νεανικής οργής. Και η καταστροφή της περιουσίας των ανθρώπων ή των συμβόλων του πολιτισμού μας, κι αυτή δεν μου μοιάζει για κίνημα διαμαρτυρίας.

Μετράω και ξαναμετράω τα δεδομένα και δε μου βγαίνει η εξίσωση. Πάντως, ένα είναι σίγουρο, πως πολιτικοί και δημοσιογράφοι ασελγούν στη μνήμη του Αλέξανδρου χρησιμοποιώντας τον ως αιτιατόν για να πούν ο καθένας τα ασυνάρτητα δικά του. Γίνονται ενοχλητικοί με τη δοκησισοφία τους και με την έπαρση του ξερολισμού τους για μια φορά ακόμη.

Παρα τις προειδοποιήσεις σήμερα υπό ηλιόλουστο ουρανό περπάτησα στην Αθήνα της καταστροφής. Και πέρασα απο τη λαμπερή Ακρόπολη να μου γιατρέψει τις πληγές της αηδίας για το ανύπαρκτο κράτος και της δυσπιστίας για τους ανερμάτιστους πολίτες του. Ευτυχώς που εκείνη εξακολουθεί να λάμπει απείραχτη απο τις κατευθυνόμενες επιθέσεις στο κλεινόν άστυ!

20 comments:

Μηθυμναίος said...

Τούτη η κυβέρνηση των σκανδάλων και της σκανδάλης λέει πως
Κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τις περιουσίες και τις ζωές των ανθρώπων κι όμως έχει χαθεί ένα παιδί 15 χρόνων… Άοπλο… Οπλισμένο μόνο με όνειρα…
Περιουσίες ανθρώπων έχουν καταστραφεί, η Αθήνα να καίγεται κι όλα ένα χάος…

Ελένη said...

Ευτυχώς που η πόλη έγινε μπαρούτι.
Αυτή και άλλες. Ευτυχώς που δεν κοιμάται . Υπάρχουν οι δύσπιστοι που επιλέγουν να ρεμβάζουν στην Ακρόπολη, και αυτοί που τολμάνε να βγούνε στο δρόμο , όπου πλέον είναι ολοφάνερο ότι ένας μπάτσος μπορεί ανά πάσα στιγμή να σηκώσει ένα πιστόλι και να τον σκοτώσει
Το ότι σκοτώθηκε ένα παιδί , (που αναρωτιέστε πώς από τα βόρεια προάστια βρέθηκε στα εξάρχεια (!!) τα οποία θεωρείτε συνώνυμο της βίας και της αναρχίας), καταργεί την δημοκρατία αυτομάτως. Όλα τα υπόλοιπα που σας ξενίζουν σας κάνουν δύσπιστη και σας στρέφουν στα μάρμαρα , είναι ευτυχώς ένα δείγμα υγιών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Που όταν κοντά σε όοοοοολααααα τα άλλα , βλέπει να σκοτώνεται ένα παιδί , οφείλει να τα κάψει όλα , μπας και χτιστεί τίποτα πιο ελπιδοφόρο.

Να επισημάνω ότι στα δακρυγόνα φοράς κουκούλα και κρύβεις μύτη και στόμα εκ των πραγμάτων.

Να συμπληρώσω ότι πολλοί μπάτσοι είναι κουκουλοφόροι .

Και να ολοκληρώσω λέγοντας ότι ανησυχώ όταν οι πολίτες αντί να αηδιάζουν με το γεγονός ότι οι αστυνόμοι πάντα πυροβολούν , σκοτώνουν ,τραυματίζουν , σακατεύουν τον κόσμο και πάντα αθωόνονται , οι πολιτικοί δεν ζητούν καν συγγνώμη για το παιδί , αποτροπιάζονται από τις φωτιές και τα σπασμένα στην Αθήνα. Θεωρώντας ότι οι κουκουλοφόροι είναι αυτοί που αποσταθεροποιούν την χώρα και καταργούν την δημοκρατία.

Λυπάμαι πολύ και βαθιά .
Ελπίζω.

Ελένη Κ.

Ελένη said...

Μόλις είδα και τον τίτλο "Ανεξήγητες ταραχές" ...

La Gigi said...

Ιουστίνη δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το πως βρέθηκε ο Αλέξης στα Εξάρχεια. Όλοι πάμε στα Εξάρχεια, τι είναι τα Εξάρχεια γκέτο? Αποκλεισμένη ζώνη? όποιος πηγαίνει εκεί πρέπει να περιμένει να φάει μια σφαίρα στην καρδιά από τον οποιονδήποτε ηλίθιο μπάτσο που δεν μπορεί να κρίνει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει το όπλο του? Επίσης, έχω πολλούς φίλους που ζουν εκεί, στη Τζαβέλα, στην Τσαμαδού, στη Μεσολογγίου πληρώνουν τους ίδιους φόρους με τους Κεφαλαριώτες και τους Εκαλιωτες αλλά κάθε τόσο γίνονται μάρτυρες του θρασους και της αλαζονείας μικρών, ηλίθιων ανθρωπόμορφων τεράτων.
Κι εγώ ήμουν στα Εξάρχεια το Σάββατο το απόγευμα, ίσως θα έπρεπε κι εγώ να φοβάμαι για τη ζωή μου...
Και δεν είμαι οπαδός της βίας και της αναρχίας. Δεν πιστεύω σε ασσύμετρες απειλές και σε οργανωμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης γιατί αυτά προυποθέτουν σταθερότητα που δυστυχώς δεν υπήρχε στην Ελλάδα απλά δεν το βλέπαμε ως τώρα. Αν η Ελλάδα ήταν οργανωμένη, υπήρχε κράτος, υπήρχε κυβέρνηση δεν θα έφταναν τα πραγματα ως εδώ.
Εμένα ακόμα μεγαλύτερο σοκ μου προκαλούν τα χημικά και οι πυροβολισμοί στην κηδεία του Αλέξη.. έλεος πια. Ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους και όχι ότι γουστάρουν όπως τους προέτρεπε παλιότερα ο πολιτικός τους προιστάμενος. Η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τους πολίτες αυτής της χώρας που τους πληρώνουν και όχι να την πέφτουν σε πιτσιρικάδες που διαδηλώνουν ειρηνικά στο Σύνταγμα ενώ οι δικοί τους γνωστοί (γιατί μόνο άγνωστοι δεν είναι) έκαιγαν την Αθήνα και όχι μόνο. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται εγώ χάρηκα σήμερα που είδα όλα αυτά τα παιδιά να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα μαζί με τους γονείς τους ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δεν μεγαλώνουν μόνο αποχαυνωμένα ηλίθια κατασκευάσματα σε αυτή τη χώρα. Δεν μεγαλώνει η γενιά του ecstasy και της πρέζας, δεν ανέχονται την εκμετάλλευση,την κοροιδία και την αδικία. Δεν τους φαινόταν αλλά ναι μπορούν και αυτοί οι πιτσιρικάδες είναι η μεγαλύτερή μας ελπίδα. Εδώ που είχαν φτάσει τα πράγματα τολμώ να πω ότι μόνο με αυτή την βίαιη εξέργεση θα μπορούσε να αφυπνιστεί ο κόσμος να αφήσει τον καναπέ και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Είναι αδιανόητο να ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται μέρα με τη μέρα, ο λαός σε καταστολή είναι παρελθόν και η ειρωνία είναι ότι ένα παιδί της δικής τους τάξης έγινε η αφορμή για όλα αυτά. Όχι δεν καίνε για να τιμήσουν τη μνήμη του μικρού αλλά για να αφυπνίσουν τους καναπεδάτους Έλληνες που επιλέγουν τις κυβερνήσεις του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, των καμένων, της εξωφρενικής ακρίβειας, των διαπλεκωμένων συμφερόντων. Και για να τελειώνω λίγη ευθιξία δεν θα έβλαπτε, ας παραιτηθεί όποιος ήταν ανύπαρκτος και ανεπαρκής τις τελευταίες μέρες. όλοι τους δηλαδή!
Καλό βράδυ από τη χιονισμένη ξανά ολόλευκη μα πένθιμη Ελβετία.

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Στράτο,
Το κράτος είναι ανύπαρκτο, δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε το λαό, σκοτώνει τον Αλέξανδρο. Αλλά εμείς οι οργισμένοι πολίτες γιατί αντιδρούμε με βία και πλιάτσικο;

Justine's Blog said...

Ελένη,
Ειλικρινά δεν με πείθουν τα επιχειρήματα. Δε μπορώ να φανταστώ πως τα ανήλικα παιδιά οργανώνονται σε σπείρες με κουκούλες και καταστρέφουν τις πόλεις.
Για μένα αυτό το πλιάτσικο και οι καταστροφές ήταν οργανωμένο έγκλημα.
Η υγιής οργή ενός λαού δεν εκφράζεται έτσι.
Ζήσαμε πολυτεχνεία και πραγματική επανάσταση και οι φοιτητές είχαν ιδεολογία, κίνητρα, οράματα.
Φοβάμαι πως τα Ελληνόπουλα της καταναλωτικής κοινωνίας και της ευημερίας αντιδρούν καταστρέφοντας επειδή δεν υπάρχουν αξίες.
Αυτή είναι η γνώμη μου και θα συνεχίσω να πηγαίνω στην Ακρόπολη για να αντλώ αισιοδοξία απο τη φύλή μου. Δεν αδιαφορώ για τα τεκαταινόμενα , απλώς θέλω να βλέπω ακτίνες φωτός.

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Μελισσάκι,
Κι εγώ χάρηκα τη διαδήλωση των παιδιών, των γονιών και των δασκάλων χθές. ΄Κι εγώ καταδικάζω το ανύπαρκτο κράτος και το υπαρκτό παρακράτος. Γι αυτό δεν εξάγω συμπεράσματα, αλλά θέτω ερωτήματα για τους καταστροφείς.
Οσο για τον Αλέξανδρο, είναι θύμα μιας συγκυρίας ανευθυνότητας και τραμπουκισμού. Αλλά σίγουρα αυτή δεν ήταν η αιτία για την καταστροφή του απόλυτου ανθρώπινου αγαθού των , της ελευθερίας του άλλου.
Ούτε αυτή είναι κοινωνική συμπεριφορά πολιτισμένων ανθρώπων.
Το σπάσιμο, το κάψιμο και το πλιάτσικο.
Οι εικόνες μου προκάλεσαν θλίψη και ντροπή. Οι μπάτσοι δεν με εκπλήσσουν, αυτά έκαναν πάντα απο τότε που ήμασταν φοιτητές. Οι νέοι με εξέπληξαν τη δευτέρα τη νύχτα.
Θα έκλαιγες αν έβλεπες την αγαπημένη σου πόλη χθές!

La Gigi said...

Την ειδα την Αθηνα σε ολα τα σταδια της καταστροφής της, από το Σαββατο το βράδυ μέχρι τη Δευτερα το πρωι. Λυπαμαι που εφτασαν εδω τα πραγματα αλλα ενα παρατεταμενο καθεστος χαους μονο σε χαος και καταστροφη θα μπορουσε να καταληξει, ιδιαιτερα οταν η αστυνομια ακομη μια φορα δεν εκανε αυτο που επρεπε να κανει και η κυβέρνηση παρατηρουσε τις εξελιξεις απο την παραλια της Ραφηνας και μιλούσαν για μια απλα ιδιαιτερη κατασταση.
Και σου ξαναλεω, δεν καινε για να τιμησουν τη μνημη του Αλεξη, καινε για ολα αυτα που τοσο καιρο συσσωρευονται, καινε γιατι η γενια των 700 ευρω δεν μπορει να συνεχισει να συμβιωνει με τα γκολντεν μπόυζ των τραπεζων, καινε γιατι ο ελληνας μονο αν του καψεις το αυτοκινητο θα σηκωθει απο τον καναπε και θα παλεψει για τα αυτονοητα. Δεν δεχομαι οτι τα παιδια, οι φοιτητες τωρα δεν εχουν ιδεολογια και οτι βγαινουν στο δρομο για πλακα ενω το 74 ειχαν. Αλλες οι συνθηκες, αλλες οι αιτιες. Αν κανεις τη συγκριση του τοτε με το τωρα, νομιζω ειναι προφανες οτι η εξαθλιωση που υπαρχει σημερα και η αβεβαιοτητα δεν υπηρξαν ποτε στο παρελθον. Το προβλημα ειναι περισσοτερο βιοποριστικο παρα ιδεολογικο αρα περισσοτερο τραγικο. Δεν λυπαμαι που δεν εζησα τη Χουντα για να ειμαι ακρως πολιτικοποιημενη αλλα λυπαμαι που σε μια 'πολιτισμενη' κοινωνια υπαρχουν ανθρωποι και μάλιστα νέοι άνθρωποι που ανησυχουν για το αν θα εχουν ενα κομματι ψωμι να φανε αυριο.
Η κατασταση της Αθηνας ή μαλλον όλης της Ελλαδας αυτη τη στιγμη ειναι σε πληρη αρμονια με την κατασταση των ανθρωπων που την κατοικουν. Σκληρο, δυσκολο, βιαιο, κατακριτεο αλλα....τι να την κανεις μια ομορφη πολη, μια όμορφη χώρα γεμάτη δυστυχισμενους ανθρωπους!
Αυτο που οφειλουν ολοι να κανουν αυτη τη στιγμη ειναι να την βοηθησουν την Ελλαδα να αναγεννηθει, όχι μόνο τα κτιρια αλλα κυριως οι ανθρωποι της.

Justine's Blog said...

Αγαπημένο πολιτικοποιημένο Μελισσάκι,
Σωστά μιλάς, δεν πρόκειται για ιδεολογικούς κραδασμούς αυτή τη φορά αλλά για αληθινά προβλήματα φτώχειας και ανεργίας.
Και δεν πειράζει που δεν έζησες το 74, φοράς την πολιτικοποίηση καλύτερα απο καθένα της γενιάς μας.
και σε λατρεύω γιατί είσαι αγωνίστρια και πιστεύεις στο δίκαιο κόσμο, όπως όλοι μας.
Φορώ το φουλαράκι σου και σε σκέφτομαι.
Πολλά φιλιά

panathinaeos said...

ειναι μεγαλη η οδυνη για το χαμο του Αλέξη...
ο αδικος χαμος του, η δολοφονια του, μας κανει ολους ενοχους με τον ενα η τον αλλο τροπο...
ενας απο τους "κολλητους" του ειναι γυιος καλου φιλου...
και ειναι ενα πληγωμενο αγριμι που δεν ησυχαζει...
ποια εικονα κοινωνιας και μελλοντος εχει αυτο το παιδι;
εχθες του μιλησα μετα την κηδεια και με πιασανε τα κλαματα...
εκεινος δεν εκλαιγε, μουγκριζε...
ειναι απαντηση αυτη που δινουν οι ετεροκλητες ομαδες των αυτοκαλουμενων "αντιεξουσιαστων;"
δυστυχως ΟΧΙ!
η τυφλη βια δεν οδηγει πουθενα...
απλα επιβεβαιωνει τα αδιεξοδα...
η ευθυνη ημων των ενηλικων εγκειται στο οτι εχουμε διαμορφωσει ειτε ενεργητικα ειτε παθητικα μια κοινωνια της κονομας, της ψευτικης ευημεριας, και της ελλειψης ενος συστηματος αξιων που μπορουν να εμπνευσουν τους νεους...
τα σπασιματα και οι εμπρησμοι δεν προκειται να κανουν τιποτε!
αν δεν αλλαξουμε το μοντελο της σιωπηλης ιδιωτευσης, της απολυτης αποθεωσης του πλουτισμου και του καταναλωτισμου, δεν θα αλλαξει τιποτε!
μην ξεχναμε οτι ο Αλεξης και ολα τα παιδια που εξεγειρονται σαν επαναστατες χωρις σκοπο αποζητουν τον σκοπο και κανεις δεν τους τον δινει, και ειναι ανημποροι να τον εφευρουν!
που ειναι η πνευματικη και ιδεολογικη ηγεσια της ελλαδας;
πως μπορει να ζει ενας νεος χωρις ιδανικα, χωρις αξιες, χωρις την πιστη οτι μπορει κατι να αλλαξει;
ας μην μενουμε πεισματικα στις "ταραχες"...
αυτες θα περασουν...
ομως τιποτε δεν θα αλλαξει αν παιξουμε - οπως συνηθως κανουμε - το παιχνιδι οτι για ολα φταιει καποιος αλλος...
ο καθενας μας πρεπει να αναγνωρισει και να επωμισθει ενα μεριδιο ευθυνης για τον κατηφορο και τον εκφυλισμο...
τα παιδια που σπαρταρανε και ενιοτε δολοφονουνται απλα ειναι οι πιο αγνοι και ευαισθητοι εκφραστες αυτης της κατρακυλας...
το κενο στο οραμα, την ιδεολογια, την προοπτικη, το καλυπτουν σημερα οι "αντιεξουσιαστες"...
οσο το κενο θα υπαρχει καποιο στοιχειο καλο η κακο θα το καλυπτει...
εμεις μπορουμε να καλυψουμε το κενο;
χωρις να ριχνουμε τις ευθυνες αλλου!
μπορουμε να αφιερωσουμε περισσοτερο χρονο στα παιδια;
η μηπως και αυτο πρεπει να το κανει η οποια κυβερνηση;
εμεις οι ελληνες ειμαστε πρωταθλητες στο να ριχνουμε τις ευθυνες οπουδηποτε αλλου εκτος απο τον εαυτο μας, αυτα που κανουμε καθε μερα, το μικρο η μεγαλο που μπορουμε να κανουμε εμεις...
οσο συνεχιζουμε ετσι δεν βλεπω διεξοδο...

GeoKon said...

Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικος, αλλα καποια στιγμή σκεφτηκα μήπως επεσε η ιδεα να οργανωσουν καμια φασαρια να φυγει το Βατοπαιδι απο τις ειδησεις, και απλως τους ξέφυγε η κατασταση (και το σχεδιο) μετα τη δολοφονία.
Ωρες ωρες πραγματικαα δυνατω να πιστεψω ποσο ανικανοι ειναι αυτοι που μας κυβερνανε.Περυσι κοιταζαν αταραχοι τα δεντρα να καιγονται, φετος κοιτουν τις πολεις να καιγονται.Πραγματικα αν ημουν πρωθυπουργος με λιγο συναισθηση της πραγματικοτητας, θαχα παραιτηθει.
Οσο για την Ακροπολη, dont worry , αγαπητη Ιουστινη. Οπως και ο Νερωνας, ετσι και αυτοί, χρειάζονται ενα ψηλό σημείο για να βλέπουν την πολη να καιγεται....

Αστοριανή said...

...αισθάνομαι όλες αυτές τις μέρες
σαν ένα σακί άδειο, πεταμένο στη γωνία...
Διαβάζω, διαβάζω, ζαλίζομαι, ούτε θυμό έχω πλέον...
μόνο ένα μούδιασμα παράξενο!
Σας διαβάζω όλους, κι εδώ, και σ' άλλες ιστοσελίδες, αποτέλεσμα μηδέν. ΔΕΝ τους νοιάζει! Κανένας τους δεν έχει την ευθύνη που τους είχαμε δώσει ή τους δώσαμε... Κανένας!
Τα ίδια όταν έφυγα (μάλλον μ' έδιωξε) Η Πατρίδα(!) τον Απρίλη του 1970, τα ίδια, κάθε λίγο ή λιγάκι...
κι εξακολουθώ ν' αγαπώ την Πατρίδα, και δεν μπορώ να κάνω διαφοροτρόπως.
Μα που θα το πάει;
Τα παιδιά βάλαμε τώρα μπροστά;
μα τα παιδιά ακούν τους γονείς, τα τηλεπαράθυρα, τους... τους...
Φίλε Παναθήναιε, Κονσνάιπερ, Σταύρο, Ελένη, Μελισσούλα, ΙΟΥΣΤΙΝΗ μας,
άδειασε η ψυχή μου! Έλεος!
Καληνύχτα,
από μια ανεμοδαρμένη Νέα Υόρκη
Υιώτα Στρατή

Justine's Blog said...

αν δεν αλλαξουμε το μοντελο της σιωπηλης ιδιωτευσης, της απολυτης αποθεωσης του πλουτισμου και του καταναλωτισμου, δεν θα αλλαξει τιποτε!
μην ξεχναμε οτι ο Αλεξης και ολα τα παιδια που εξεγειρονται σαν επαναστατες χωρις σκοπο αποζητουν τον σκοπο και κανεις δεν τους τον δινει, και ειναι ανημποροι να τον εφευρουν!
που ειναι η πνευματικη και ιδεολογικη ηγεσια της ελλαδας;
πως μπορει να ζει ενας νεος χωρις ιδανικα, χωρις αξιες, χωρις την πιστη οτι μπορει κατι να αλλαξει;
ας μην μενουμε πεισματικα στις "ταραχες"...
αυτες θα περασουν...
Αγαπημένε Παναθήναιε,
Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτησή σας. Η Ελλάδα είναι μια κοινωνία χωρίς αξίες, η γενιά μας ζεί τη φρενίτιδα του καταναλωτισμού και του ατομικισμού. Δεν περισσεύει χρόνος για αγάπη και στοργή στα παιδιά μας. Κι αυτά αντιδρούν. Κάποιοι εκμπεταλλεύονται στις καταστάσεις και δημιουργούν χάος. Και το κράτος είναι αμέτοχο, ανίκανο να αντιμετωπίσει τα ελάχιστα.
κρίμα, απογοητεύθηκα τα μάλα σε τούτο το ταξίδι μου και πικράθηκα βαθειά.
Ελπίζω να έρθουν καλύτερες μέρες, να συνέλθουμε απο την απάθεια της ευημερίας και να αφοσιωθούμε στα παιδιά μας!

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου Γιώργο,
Είσαι νέος και αποτιμάς τα πράγματα με μια άλλη ματιά. Ομολογώ πως και μένα μου πέρασε απο το νού ότι η ιστορία ήταν μεθοδευμένη. Ισως να ξέφυγε με τη δολοφονία του Αλέξανδρου. Αλλά πάντως απο μέρες είχαν κλείσει την Ηρώδου του Αττικού, γεγονός που με υποψιάζει πως κάτι σχεδιαζόταν.
Σίγουρα, άυτό που συνέβη δεν ήταν απλή έκρηξη θυμού για το θάνατο του αγοριού, ούτε μπορούσε να οργανωθεί τόσο γρήγορα σε διάφορα σημεία του ορίζοντα.
Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τέτοια δραματικά συμβάντα και να μη χρειαστεί οι προύχοντες να ανέβουν στην Ακρόπολη να δούν την πόλη να καίγεται ως άλλοι Νέρωνες!

Justine's Blog said...

Γιώτα μου,
Κι εμάς αδειάζει η ψυχή μας κάθε μέρα. Προπάντων στο πρόσωπο του αδικοχαμένου Αλέξανδρου θρηνούμε μια γενιά που χάνεται επειδή εμείς δηλώνουμε ανίκανοι να τους μεταδώσουμε αξίες. Επειδή η ελληνική οικογένεια έχει διαλυθεί και η κοινωνία έχει απαξιωθεί.
Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα, τα παιδιά μας διψάνε για αγάπη και προοχή κι εμείς περι άλλα τυρβάζουμε.
Οσο για την πατρίδα, αποδεικνύει για μια φορά πως είναι ένα κράτος τιμωρό κι όχι ένα κράτος πρόνοιας!

pylaros said...

Στην Ελλάδα, Χρειαζόμαστε έναν ΠΟΛΙΤΙΚΟ Ολκής όπου μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπάρχει στην Χώρα όπου ανθεί η Φαιδρά πορτοκαλέα!

Το κακό, η κρίση είναι παγκόσμια, η υπευθυνότης της Κυβένησης είναι να εξασφαλίσει την τάξη, τον σεβασμό, και την βοήθεια προς τους αδυνάτους. Άρα η κυβέρνηση, ήταν ανύπαρκτη.
Χθες κανανε διαδήλωση εναντίων της Ελλάδας, ή της κυβερνήσεώς της, έξω από το Ελληνικό προξενείο, Ν.Υ. Η εφημείδα Ε.Κ πλησίασε δημοσιογαφικώς τους χωροφύλακες που παρακολουθούσαν και ρώτησε αν είχαν άδεια να διαδηλώνουν
Απάντηση: Δεν χρειάζεται άδεια αν είναι λιγότερα από 20 άτομα. Οι διαδηλωτές ήταν 18 άτομα. Και όπως γράφουν ΌΧΙ Ελληνες.
Απο βραδύς σπάσανε με τούβλο τα παράθυρο του Προξενείου και έγαψαν γραφφίτη στους τοίχους με συνθήματα υπερ του ΑΛΕΧ. κλπ.
τα οποία η πολιτεία τα καθάρισε με το που ξημέρωσε.

Η απορία μου, μήπως έψαξε κανείς γιατί στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά και όχι στα άλλα κράτη; Μήπως ο καταναλωτισμός, οι κομπίνες, τα σκάνδαλα έχουν τυφλώσει τους μεγάλους ακόμα και γονείς και η νεολαία δεν έχει πλέον ιδανικά;
Δεν ξέρει που να αποταθεί και μαζί της ανακατεύοντε κουκουλοφόροι και ξεσπούν σε ξένες περιουσίες, που λογικά δεν φταίνε σε τίποτα.
Και η κυβέρνηση παραμένει ένας απλώς θεατής;
Η ζωή του Αλεξ που χάθηκε; γιατί;
Μήπως είναι προμελετημένα και ποιοι κρύβονται από πίσω; που ασφαλώς κάποιοι υποκινητές έχουν το αόρατο χέρι (της εκδίκησης) και την ευθύνη.
Ευχαριστώ
Γαβριήλ

δεσποιναριον said...

Σε καθε προταση που διαβαζω θελω να γραψω ενα σχολιο σε καθε σχολιο μια απαντηση και δεν ειναι δυνατον. Εδω που βρισκομαι (κι εγω και αλλοι που βρισκονται μακρυα απ τα γεγονοτα), δεν εχουμε παρεα να μοιραστουμε την οργη μας και ξεσπαμε εδω μεσα, στα μπλογκς και στα σχολια. Τα παιδια ειναι παιδια, οτι τους δωσαμε πηραν και ευτυχως που επαναστατουν κι αυτα για να ελπιζουμε. Οι ταραχες για μενα δεν ειναι καθολου ανεξηγητες. Ακομα και αυτες των κουκουλοφορων που κατεστρεψαν τα παντα εχουν εξηγηση. Οταν υπαρχει ποσοστο ανεργιας 30% στους νεους και καθολου ευοιωνες προοπτικες τι περιμενουμε;
Αυτα δεν συμβαινουν μονο στην Ελλαδα(ιστορικα μιλαω) Απλα οταν συμβαινουν αλλου τα προσπερναμε. Οι πολιτικοι και οι πολιτικοι αναλυτες που δουλεια τους ειναι να αναλυουν παρομοιες καταστασεις και να προλαβαινουν, αγρον αγοραζουν και ζευγη βοων δυο. Νοοτροπια μπορουμε να αλλαξουμε; Υπαρχει καποιος να βοηθησει αυτους τους μπερδεμενους και απελπισμενους ανθρωπους λιγο; Πως θα σωσουμε τον υλικο και ιστορικο μας πλουτο αν δεν μπορουμε να σωσουμε τις ψυχες της χωρας μας;
Ο αναλογισμος ευθυνων ειναι το πρωτο βημα αλλα η πραξη θελει δυναμη και κουραγιο. Αυτο που διατιθεται;
Αξημερωτα ακομα στην δυτικη ακτη με ξυπνα η διαφορα της ωρας.

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Γαβριήλ,
Είναι λυπηρά τα γεγονότα και λυπηρότερος ο διεθνής απόηχός τους. Φαντάσου, τα ελληνικά προξενεία να γίνονται σημεία αναφοράς διαμαρτυρίας απο τους ξένους!
Ταπείνωση και μαρασμό μου φέρνει η κατάσταση.
Πάντως, το κράτος είναι ανύπαρτκο κι αυτή η διαπίστωση είναι η πιο αδιέξοδη!

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Δεσποινάριον,
Αυτά έχει η δυτική ακτή, με την τσίμπλα στο μάτι απο τα χαράματα και με τις κότες για ύπνο.
Οι ταραχές είναι ανεξήγητες, γιατί δεν πρόκειται για οργισμένη αντίδραση μαθητών και ανέργων αλλά για εκμετάλλευση μιας άτυχης συγκυρίας απο στοιχεία, που δεν έχουν σαφή ταυτότητα.
Αυτό επισημαίνω και πάντως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η Αθήνα είναι βομβαρδισμένη πόλη, οι δρόμοι είναι στα χέρια κάποιων περίεργων δήθεν αντεξουσιαστών.
Η κατάσταση είναι μπερδεμένη κι ακόμη δεν έχουμ δεί την πλήρη έκρηξη!
Φιλιά και να περνάς υπέροχα στη δυτική ακτή.
Αύριο καταφθάνω στην ανατολική, γιατί μου έλειψε η ευρυθμία της νέας πατρίδας μου.

Antoine said...

Κλαίω πραγματικά για όσα συνέβησαν... τι να σχολιάσω άλλο.