ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, August 4, 2009

Της Ζωής και Της Αγάπης



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Την παρατηρούσα να τρυπώνει στα ιστολόγιά μας, πότε λέγοντας ετούτο, πότε γράφοντας εκείνο. Μου κίνησε την περιέργεια, η Ελένη Τσαμαδού που με πραγματικό νεανικό πείσμα γράφει τα βιβλία της παρεμβαίνοντας και στα λογοτεχνικά δρώμενα των ιστολογίων μας.

Ωσπου τη γνώρισα στη Θεσσαλονίκη, πλαισιωμένη απο την ωραία της οικογένεια. Με διάφανη λευκή επιδερμίδα και καταγάλανα μάτια, τρύπωσε αμέσως στην καρδιά μου βάζοντας στην κουβέντα μας τα κοινά στοιχεία της ιόνιας καταγωγής μας. Μου άρεσε ευθύς εξαρχής για τα άψογα ελληνικά της, την άνεση και στην κοσμοπολιτιά της. Και μου εγχείρησε το νέο της μυθιστόρημα «Της Ζωής και της Αγάπης», που κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το διάβαζα με την ηρεμία μου πριν απο τους ήσυχους ύπνους στο σπιτικό του Μόντρεαλ. Μια ιστορία με φόντο την ταραγμένη εποχή του πολέμου, του εμφυλίου και της χούντας, όπου αναδεικνύονται οι περσόνες του αδίστακτου άντρα, της συμβιβασμένης και ταυτόχρονα ασυμβίβαστης γυναίκας. Μια ιστορία που κινείται σε δύο χρονολογικά επίπεδα δίνοντας στον αναγνώστη το ωραίο ταξίδι.

Η αφηγηματική δεινότητα της Ελένης Τσαμαδού είναι εμφανής στο μυθιστόρημα, που πραγματικά στερεώνεται στα δομικά υλικά ενός μύθου, ο οποίος πλέκεται γύρω απο πρόσωπα και γεγονότα. (Ολο και λιγότερη η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική σκηνή δομεί γύρω απο το μύθο).

Πάντως, καταραμένο πρόσωπο αυτής της ιστορίας είναι ο πρωταγωνιστής Παπαϊωάννου, ο οποίος αποτελεί την επιτομή του αδίστακτου επιχειρηματία, πολίτη, μηχανορράφου, προδότη μια και η ζωή του ανακατεύεται σε ανίερες συμφωνίες με τους Γερμανούς, σε προδοσίες στα βουνά της αντίστασης, σε ερωτικές ατασθαλίες αντανακλώντας την απονιά του απέναντι στους συντρόφους του αλλά και την ίδια τη γυναίκα της ζωής του.

Η γυναίκα του Ειρήνη, μια όμορφη χωριατοπούλα απο την Ηπειρο γίνεται έρμαιο της αδηφάγας ερωτικής του έξαψης αλλά της ανάγκης του να ζευγαρώσει επίσημα κατα τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής παριστάνοντας τον έντιμο πολίτη. Η ταπείνωσή της απο το σύζυγο, ο έρωτάς της με ένα Αγγλο σύμμαχο αλλά και η στερνή της ανακάλυψη για το βρώμικο και μοιραίο ρόλο του άντρα της στην Κατοχή, γίνεται θηλειά στο λαιμό της ύπαρξής της.

Η κόρη της η Ζωή, καρπός του παράνομου έρωτα με τον Αγγλο, είναι το κύριο πρόσωπο της σύγχρονης τραγωδίας, καθώς η προσωπική ερωτική της ιστορία και η εξώγαμη εγκυμοσύνη της, δημιουργούν έναν καινούριο ιστό, όπου εμπλέκονται η πρωταγωνίστρια Νάσια Φωτιάδη και ο μεγαλοδικηγόρος Θεοδώρου, πρόσωπα που φιγουράρουν απο τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ανοίγοντας διάφορα κεφάλαια μυστηρίου.

Οι φωτογραφίες, που αφήνει ως παρακαταθήκη στη δημοσιογράφο Νάσια Φωτιάδη ο εκλιπών πρωταγωνιστής Γιάννης Παπαϊωάννου, θα αποτελέσουν το εναρκτήριο σημείο εμπλοκής της με το μεγαλοδικηγόρο κι απο κεί θα ξετυλιχτεί ο μίτος της ιστορίας εμβάλλοντας τον αναγνώστη σε ένα αγώνα δρόμου για την ανάγνωση και λύτρωση μέσα απ΄αυτή.
Το μυθιστόρημα στο πρώτο επίπεδο της σύγχρονης εποχής εξελίσσεται φυσιολογικά, προσθέτοντας στοιχεία μυστηρίου ως υλικό έλξης για την περαιτέρω ανάγνωσή του .

Ταυτόχρονα όμως, η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως μανιέρα επεξηγήσεων την ημερολογιακή γραφή, η οποία μερικές φορές κουράζει αν και θα μπορούσε να αποτελέσει θαυμάσιο εξελικτικό υλικό στην ιστορία αν επιλεγόταν το γραμμικό ύφος της αφήγησης.

Πάντως, η Ελένη Τσαμαδού εκτός απο την ίδια την ιστορική πραγματικότητα, την οποία συνθέτουν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όπως επιδιώκει να διακηρύξει μέσα απο τις πλούσιες σελίδες του βιβλίου της, που γλυστρούν αβίαστα προσφέροντας χορταστική εξέλιξη στον αναγνώστη, ταυτόχρονα καταπιάνεται με τα μέγιστα αέναα θέματα της ανθρώπινης ροής: τη μητρότητα, τη θρησκοληψία, τον έρωτα, την ταξική πραγματικότητα, την αντιπαλότητα των ανθρώπινων χαρακτήρων, το ψέμμα, την κοινωνική συνθήκη που μοιάζει ενίοτε να νικάει την αληθινότητα και την αλήθεια.

Κύριο χαρακτηριστικό της συγγραφέως είναι η ομαλή περιγραφικότητα, η πλοκή, ο μύθος ως στοιχείο ενδιαφέροντος για την πορεία του αφηγηματος. Τα βασικά υπαρξιακά ερωτήματα περνούν ακροθιγώς με μια έννοια διδακτισμού ενίοτε, αλλά η Ελένη Τσαμαδού κατορθώνει να χαρίσει συναρπαστική περιπέτεια κι ένα προσκάλεσμα στα άδυτα και κρυφά μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σ ευχαριστώ για το ωραίον ταξίδι, Ελένη του Ιονίου!

Βιογραφικό

Η ΕΛΕΝΗ Κ. ΤΣΑΜΑΔΟΥ σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα των Υπουργών Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά με τον τίτλο EIN KONIGREICH FUR EIN GRAB, Η ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ και ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

22 comments:

δεσποιναριον said...

Καλη επιτυχια στο βιβλιο της κυριας Ελενης Τσαμαδου Καναδεζα. Ειναι ωραιο που στην κοινωνια σας, υποστριζετε αλληλους. Καλοταξιδο λοιπον. Φιλια.

Justine's Blog said...

Aγαπημένη Πρωτευουσιάνα,
Εγώ δεν διαβάζω βιβλία με την έννοι του ανέμελου αναγνώστη. Διαβλαζω διαστροφικά, δηλαδή εκείνα που με ενδιαφέρουν σε επίπεδο δομης και ύφους.
Διαβάζω όμως και τα βιβλία των φίλων μου, αυτά που μου εγχειρίζουν με αγάπη.
Της Ελένης Τσαμαδού το βιβλίο προσφέρει μια χορταστική περιπέτεια σε πολλά επίπεδα. Είναι περιπετειώδες και ενδιαφέρον.
Κι επειδή εμένα ελάχιστοι με έχουν στηρίξει στα βιβλία μου, πάντοτε προσπαθώ να στηρίζω τους άλλους.
Πολλά φιλιά με καλοκαιρία

Eleni Tsamadou said...

Αγαπημένη Ιουστίνη,
Ενα μεγάλο, ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα όσα έγραψες για το βιβλίο μου. Πραγματικά, καλή μου φίλη, γιατί φίλη σε θεωρώ και ας γνωριζόμαστε τόσο λίγο,έκανες μια λογοτεχνική και σε βάθος ανάλυση του βιβλίου δίνοντας του διάσταση και αξία με τα όσα έγραψες. Με συγκίνησες βαθειά. Είναι τόσο μα τόσο ωραίο, αυτό που κάνεις και παρατηρεί και το δεσποινάριον, να υποστηρίζεις τους ομότεχνούς σου. ΄Εχω άδικο να λέω πως μοιράζεις απλόχερα τα δώρα της αγάπης γύρω σου; Ποτέ να μη χάσεις αυτό το θείο δώρο και αν σε πικραίνουν κάποτε εσύ μείνε η ίδια, "η αγάπη όλα τα υπομένει, όλα τα συγχωρεί, πάντα ελπίζει"
Φιλιά και ευχαριστίες άπειρες

Eleni Tsamadou said...

Aγαπητό δεσποινάριον,
Σε ευχαριστώ καλή μου, για τις ευχές σου.

Evie said...

Αγαπητές μου Κυρίες,

θα ελπίζω ότι μπορω να τα βρω στο μεγαλοβιβλιοπωλείο του Τορόντο, CHAPTERS/ INDIGO.
Η παροικία μας είναι μεγάλη και ξέρω ότι έχει Ελληνική πτέρυγα.
Ιουστινη μου είναι θαυμάσια η υποστήριξη σου με πολύ ανθρωπιά,η ανάλυση πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα.
Θα μπορεσω να τα βρω εδω η στο Μόντρεαλ?
Ευχες για πολλές καλές επιτυχίες στην ζωή σας.

Unknown said...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Κ.ΤΣΑΜΑΔΟΥ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ!ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΜΙΣΗ ΩΡΙΤΣΑ.ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ.
ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ!

La Gigi said...

αύριο είναι η μέρα της παραγγελίας, βέβαια θα το παραγγείλω! έχω διαβάσει την εταιρα του μεγαλου αλεξάνδρου της κυριας Τσαμαδού και πρέπει να πω ότι ειναι και εκείνο εξαιρετικό. ε, μετά απο τη μουφα που διαβασα τελευταια χρειαζεται κατι να αλλαξω 'γευση'.
σε φιλώ αγαπημένη μου :)

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Ελένη,
Ηταν πραγματικά ένα χορταστικό ανάγνωσμα με μύθο, πλοκή και αφηγηματική δύναμη. Ενα έργο πολυεπίπεδο με ιστορική ανάγνωση.
Το ευχαριστήθηκα και προπάντων επειδή μού το εγχείρισες με τον ενθουσιασμό ενός μικρού κοριτσιού.
Πολύ σε χαίρομαι που γράφεις με πάθος και πολύ ευχαριστήθηκα που σε διάβασα.
Φιλιά απο το Μόντρεαλ του ήλιου

Justine's Blog said...

Εύ αγαπημένη,
Δεν ξέρω αν ανανεώνεται τόσο συχνά η ελληνική πτέρυγα του Ιντιγκο. Αλλα μπορείς να πάς μέχρις εκεί και να το παραγγείλεις.
Επίσης, βιβλία έχει και το Greek City στη Ντάνφορθ και το Ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Μόντρεαλ.
Κάπου θα το βρείς. Και θα το απολαύσεις.
Χαιρετίσματα με ήλιο

Justine's Blog said...

Αφροδίτη,
Χαίρομαι που προστέθηκες στη συντροφιά μας για να επιβεβαιώσεις τα περι του βιβλίου.
Καλές ανέμελες διακοπές στη Μυτιλήνη!

Justine's Blog said...

Α! Μελισσάκι,
Δεν παύεις να με εκπλήσσεις με τη φιλαναγνωσία σου και το data σου. Θα σου αρέσει το βιβλίο ΄προπάντων με θέα τη λίμνη σου. Θα το απολαύσεις κάθε στιγμή.
Οσο για τις μούφες, πολλές φορές τα βιβλία είναι απογητευτικά, αλλά ο συγγραφέας καταθέτει την ψυχή του κι αυτό το σεβόμαστε.
Φιλάκια

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου γλυκιά και πανάξια!
Ένα ακόμη "μπράβο" !
και,
Ελένη μου, λυπήθηκα που δεν πρόφτασες να μου δώσεις το βιβλίο σου, όταν συναντηθήκαμε στου ΙΑΝΟΥ,
μα ελπίζω να μου το φέρει ο αδελφός μου που είναι στο Αίγιο.
Έρχεται σε 10 μέρες.
Αν όχι, θα το παραγγείλω αργότερα.

Ιουστίνη μου, καπετάνιος έχεις γίνει στα πνευματικά πλεούμενά μας.
Καλοτάξιδα, λοιπόν,
Υιώτα
ΝΥ

Unknown said...

Ιουστίνη σε παρακολουθω καιρό,αλλά δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε.
Ζω στη Μυτιλήνη,δεν κάνω διακοπές!Ή καλύτερα κάνω διακοπές όλο το καλοκαίρι!!!
Τώρα ξεκινάω το δικό σου βιβλίο "Ψηλά τακούνια" γιατί έχω ένα πάθος με τις φιλίες,αλλά και μεγάλο πόνο....
Την καλημέρα μου

paramythou said...

Καναδέζα μου πολύ μου αρέσει η παρουσίασή σου και θα το διαβάσω το βιβλίο μολις γυρίσω στην Αθήνα. Την Ελένη Τσαμαδού δεν τη γνωρίζω, γνωρίζω ομως τα βιβλία της, με θέματα πάντοτε συνδεδεμένα με κομμάτια τς ιστορίας μας. Οι παραμυθάδες τα αγαπάμε αυτά, το ξέρεις...

Στην Αφροδίτη εύχομαι να απολαύσει τα Ψηλά σου Τακούνια, γιατί όλες μας έχουμε βρει κομμάτια του εαυτού μας εκεί κάπου κρυμένα.

Στον παραμυθότοπο έφερα την Καρυάτιδά μας για ένα φιλι. Πέρνα να της το δώσεις όταν μπορείς!

Εχω πήξει απο γκαλερί και βασιλικά μουσεία εδώ, γι αυτό πάω τώρα σε τρομερό outlet, out of town, για εκτόνωση! Σε φιλώ πολύ

Justine's Blog said...

Α! Εσύ που είσαι δεμένη στο άμρ ατης ιστορίας, θα το λατρέψεις τουτο το βιβλίο Γιώτα μου.
Οσο για μένα, απλώς προσθέτω τη λίγη γνώση μου περι ανάγνωσης. Τίποτε παραπάνω.
Ακουσα πως είσαι λυπημένη; Γιατί αγαπημένη μου;
Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Αγαπητή Αφροδίτη,
Μόνιμη κάτοικος Μυτικήνης; Τί ευτυχία να ζείς σ΄αυτή την πόλη!
Ελπίζω να βρείς κάποιο αποκούμπί σ΄αυτό το βιβλίο περι γυναικείας φιλίας.
Για μένα ήταν ένα αναβάφτισμα στις μνήμες όταν το έγραφα.
Ελπίζω να το διαβάσεις με τα μάτια της ψυχής.
Φιλιά

Justine's Blog said...

Μαιρούλα,
Είχα περάσει απο την Κόρη σου και της έδωσα φιλί.
Εσύ τρέξε στα άουτλετς, τα έχω αναλυτικά καταθέσει στην ιερά βίβλο περι Αγορών.
Ωραία τα άουτλετς της Αγγλίας και διαφορετικά!
Καλές αγορές

Unknown said...

Κάποτε δεν μου άρεσε καθόλου η πόλη μου.Εφυγα για σπουδές και δεν ήθελα να ξαναγυρίσω.Ελα όμως που ο καλός μου -συμφοιτητής μου- λάτρεψε το νησί μου και μου πρότεινε εδώ να στήσουμε το σπιτικό μας.Ετσι ξανακοίταξα την πόλη μου με άλλα μάτια,αυτά του έρωτα!Δόξα το θεό δεν το μετάνιωσα!
Εχω μια πονεμένη ιστορία φιλίας
-μπορώ να σου την εξομολογηθώ σε προσωπικό επίπεδο,ίσως σε κάποιο mail & όχι από εδώ- και μάλλον θα με συγκινήσει το βιβλίο σου.....

Justine's Blog said...

Αφροδίτη καλή μου,
Τί ωραία ν΄αγαπάει τον τοπο σου ο καλός σου. Και να σε φέρει πίσω! Οσο κι αν νιώθεις να σε πνίγει το πεπερασμένο της πόλης σου, αυτό το κοινωνικό σύνολο είναι μια ευλογία. Δεν έχεις ζήσει την άγρια μοναξιά της αποξένωσης, να δείς πως είναι.
Αν θέλεις να μου γράψεις προσωπικά το μέιλ μου ειναι
ioustini@total.net
Φιλάκια

Unknown said...

Θα συμμαζέψω τις σκέψεις μου και θα σου αποκαλύψω την ιστορία μου!Φιλιά πολλά & ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση

Eleni Tsamadou said...

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο σπουδαίο πράγμα είναι το διαδίκτυο, πόσο φέρνει κοντά τους ανθρώπους και πλαταίνει τον ορίζοντα της φιλίας. Δεσποινάριον από τη DC, Evie από το Τορόντο, Αφροδίτη από τη Μυτιλήνη, Μελισσούλα από την Ελβετία, Αστοριανή από τη Ν.Y, Μαρία Σάββα από την Κύπρο, πόσο χαίρομαι που σας γνώρισα. Μας ένωσε όλες η Λευκαδίτισα Καναδέζα φίλη μας, μιλάμε όλες όπως φαίνεται την ίδια γλώσσα, μας συγκινούν τα ίδια πράγματα, ένα βιβλίο, μια θάλασσα, το φεγγάρι....και πόσα και πόσα άλλα. Να είσαστε όλες καλά αγαπημένες μου, θα επισκεφθώ και τα δικά σας blogς και θα είμαστε πάντα σε επαφή να ανταλλάσουμε τα νέα μας.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.