ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, October 16, 2009

Οι συσχετισμοί των βραβείων

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Στην αρχή ήταν έκπληξη αλλά μετά μια μεγάλη απογοήτευση για την Ακαδημία της Σουηδίας απλώθηκε σε ολάκερη την υφήλιο, καθώς το περιώνυμο βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης δόθηκε στον πρόεδρο Ομπάμα ως απο μια απιστευτη συνωμοσία των θεών.

Κι ό ίδιος έμεινε αμήχανος απο την προτίμηση των Αθανάτων, οι οποίοι απέδωσαν το βραβείο ειρήνης στο άτομό του, κι ας μην έχει ακόμη αποδείξει πώς στέκεται στην παγκόσμια σκηνή σε σχέση με το θέμα της ειρήνης.

Η μάλλον έχει δώσει εντολή να αυξηθούν δραματικά τα αμερικάνικα στρατεύματα στο Αφγανιστάν σκορπώντας τον όλεθρο καθημερινά στους ίδιους του αμερικανούς στρατιώτες. Δεκάδες πέφτουν θύματα των αυτοσχέδιων βομβών καθημερινά σ΄αυτό το μέρος του κόσμου.

Οι υποστηρικτές του λένε πως ο Ομπάμα (σημειωτέον πως η αίτηση στην σουηδική ακαδημία είχε κατατεθεί μόλις λίγες μέρες απο τη ανάληψης των καθηκόντων του) ανήγγειλε αμέσως μετα την ορκομωσία του το κλείσιμο του Γκουαντάναμο Μπέι (ακόμη υπάρχει) και την κατάργηση των μυστικών βασανιστηρίων απο αμερικανούς ανα τις μυστικές κρύπτες του κόσμου.

Κι ενώ τα αμερικάνικα στρατεύματα μεταφέρονται απο το Ιράκ στο Αφγανιστάν, κι ενώ το Ιράκ έχει γίνει κρανίου τόπος απο τη στρατιωτική παρέμβαση του Μπούς, ο διάδοχος Ομπάμα που δεν έχει πράξει τίποτε για να διορθώσει τη μεγάλη τρύπα της Μέσης Ανατολής, ξαφνικά επιβραβεύεται.

Μείναμε εμβρόντητοι με τη λογική της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία φαίνεται να έβγαλε την απόφαση υπο την πίεση ενός τύπου μάκρετινγ περι τον Μπάρακ Ομπάμα, όχι δηλαδή για τις ενέργειές του με στόχο την ειρήνευση και την ειρήνη, αλλά λόγω της μεγάλης δημοφιλίας του. Σα να δόθηκε το βραβείο για να ακουστει το Νόμπελ περισσότερο.

Κι έτσι αυτή η πρόχειρη λογική των συσχετισμών αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως τα βραβεία δεν δίνονται ούτε στους άξιους ούτε στους σπουδαίους. Πως δίνονται πάντοτε με σκεπτικό την μικροπολιτική της στιγμής γκρεμίζοντας τα όνειρα της ανθρωπότητας.

Πολλές φορές στα Νόμπελ της λογοτεχνίας είχα παρατηρήσει πως τα βραβεία ήταν απόρροια πολιτικής της εκάστοτε περιόδου (ραπίσματα στις χώρες του ψυχρού πολέμου, συμπόνοια στους αφρικάνους συγγραφείς των χωρών της φτώχειας κλπκλπ).

Αλλά τούτη η κατάφωρη παραβίαση του κοινού αισθήματος περι του βραβείου Νόμπελ ειρήνης ήταν πάνω και πέρα απο τις αντοχές μου. Με έπεισε τελικά πως οι παρέες των βραβείων είναι ίδιες και απαράλλαχτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής και σε όλα τα αντικείμενα, είτε πρόκειται για πολιτική είτε για λογοτεχνία είτε για τέχνη γενικότερα.

Αν βραβεύθηκε ο Ομπάμα για την Ειρήνη και η Χέρτα Μίλερ για τη λογοτεχνία, αποδεικνύεται πως οι Αθάνατοι έχουν χάσει το μπούσουλα ως προς το αντικείμενο της βράβευσης, επιλέγοντας μόνο τα υποκείμενα, το οποία πρέπει να είναι κομμένα και ραμμένα στις επιταγές των καιρών ή στην εξυπηρέτηση κάποιου είδους πολιτικής.

14 comments:

Maria Tzirita said...

"οι παρέες των βραβείων είναι ίδιες και απαράλλαχτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής και σε όλα τα αντικείμενα, είτε πρόκειται για πολιτική είτε για λογοτεχνία είτε για τέχνη γενικότερα"...

Δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο Ιουστίνη μου...Καλημέρα σου!

Justine's Blog said...

Μαράκι μου,
Καλημέρα κι απο αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Λοιπόν, χίλια χρόνια θα ζήσεις, καθώς διαβάζω το τελευταίο μέρος του βιβλίου σου.
Σε άφησα τελευταία απο την παρέα γιατί είσαι η νεότερη.
Φιλιά

Evie said...
This comment has been removed by the author.
Evie said...

Καλημέρα Ζουστιν μου,

με την πολιτική του κόσμου δεν ασχολούμαι εφ όσον δεν δύναμαι να αλλάξω καταστάσεις.

Δυστυχώς η πολιτική έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλους τους κλάδους σε αυτά που σωστά αναφέρεις,μαζι με τόσα άλλα όπως στα Καλλιστεία μέχρι κ τα Οσκαρς.


Φιλιά από ηλιόλουστο Τορόντο

Υ.Γ.Ξαναήρθα για διόρθωση

Penelope said...

Ετσι και εγώ νομίζω Ιουστινάκι ήταν μεγάλο λάθος και εχει σχολιαστείκαι κατακριθεί από τις πιο έγκυρες πηγές των media....
φιλιά και καλή επιτυχία στην παρουσιάση σου

pylaros said...

Μήπως του έδωσαν το βραβείο για να τον αποτρέψουν να στείλει καινούργια στρατεύματα στο Αφγανιστάν; ή να το έχει βάρος στην συνείδησή του αν ποτέ στείλει;
Regards αγαπητή μου Ιουστίνη
Γαβριήλ

δεσποιναριον said...

Θυμασαι το συζηταγαμε την ιδια μερα. Πιθανον να πονταρουν σ' αυτο που λεει ο σχολιαστης πυλαρος. Ομως το βραβειο τουλαχιστο μεχρι τωρα ασχετως πολιτικης απενεμετο σε "δοκιμασμενους" υποψηφιους. Την Γερμανιδα μεχρι εκεινη τη μερα δεν την ηξερα, αλλα διαβασα οτι και πολλοι συμπατριωτες της δεν την ηξεραν επισης. Ετσι δεν εχω γνωμη για την αξια της. Φιλουμπες και σου δινω το βραβειο του καλυτερου ελληνοκαναδικου μπλογκ! (απο Μοντρεαλ για να μη αδικησω και το Τοροντο!)

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Εύη,
Ναι τα βραβεία δίνονται απο παρέες με κριτήριο πολιτικές ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα, απο Οσκαρς μέχρι Νόμπελ.
Και ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις πολιτικές, αλλά μπορούμε ως ζωντανοί πολίτες να διαμαρτρόμαστε για την αδικία και τον παραλογισμό.
Παροιμοίως φιλιά απο το ανεμώδες, φθινοπωρινό και ηλιόλουστο Μόντρεαl

Justine's Blog said...

Πηνελόπη αγαπημένη,
Γιατί δεν μπορώ να σχολιάσω στο μπλόγκ σου; Γιατί έχεις αποκλείσει τα μπλογκοδιαμερίσματα του Γούγλη απο τα μέγαρα της γουόρντ πρές;
Μου λείπει που δεν μπορώ μάρχομαι για καφεδάκι στα θερμά σου κλίματα.
Ευχαριστώ για τις ευχές
Τζουστινάκι

Justine's Blog said...

Γαβρίλη μου,
Τα στρατεύματα είναι αποφασισμένο να σταλούν στο Αφγανιστάν. Μπορεί η Αμερική με τέτοια βιομηχανία στρατού και όπλων να κάθεται στα αυγά της; Εχεις εσύ ποτέ ακούσει να μένει ήσυχη η Αμερική, να μην είναι ανεμειγμένη σε πόλεμο;
Ποτέ γιατί μια απο τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της είναι ο στρατός και οι πόλεμοι.
Επομένως, δεν υπαρχει τετοιο σενάριο πρόληψης, απλώς το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στο πλαίσιο ενος μάρκετινγκ!
Φιλιά

Justine's Blog said...

Βρε Δεσποινάκι,
Ευχαριστώ για το βραβείο, προίόν συσχετισμών και ισορροπιών (αφού δεν το δίνεις πανκαναδικά!)
Πάντως, αν ποτέ πάρω βραβείο, θα το χαρώ κι ας ξέρω πως υπήρχε λόγος που μού τόδωσαν! (όχι απαραίτητα λόγω της αξίας μου, που πιστεύω πως και τώρα που δεν έχω πάρει βραβεία, την έχω κάποια αξία!)
Φιλάκια

La Gigi said...

κσι που του το έδωσαν τι? εμείς το πιστέψαμε? άντε καλέ... με τις υποκρισίες, που θελει κι αυτος να γινει ευεγερτης της ανθρωποτητας!
σε φιλώ στα ελληνικά :)

Justine's Blog said...

Κι εγώ σε λατρεύω σε όλες τις γλώσσες!

Justine's Blog said...

Να το πούμε Μελισσάκι:
Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί!!!