ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, June 14, 2014

Ξυπόλητες με Αμμο και Κοκκώνες της Λευκάδας στην Πάτρα!

Σε πραγματικό χάπενινγ εξελίχθηκε η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη «Ξυπόλητες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός) στον κήπο του Πολύεδρου στην Πάτρα, καθώς ο Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας είχε προβλέψει να μοιράσει  στους παρευρισκομένους ένα σακουλάκι με άμμο και κοχύλια απο τις παραλίες του λατρεμένου νησιού.
 
 

Την εισαγωγή στη βραδυά έκανε η ιδιοκτήτρια του Πολύεδρου Ολγα Κάπελα, ενώ η Ελένη Περδικάρη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στη συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη και το τελευταίο της πόνημα δίνοντας τον τόνο της βραδυάς.
 
 

 Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Πάτρας και ποιητής Ξενοφών Βερύκιος ανέλυσε με την επαγωγική μέθοδο το μυθιστόρημα, κάνοντας αναγωγές στο ομηρικό έπος αλλά και την αρχαία τραγωδία . Σημείωσε χαρακτηριστικά: « Το Ξυπόλυτες στην άμμο σηματοδοτεί μία χαλάρωση, μία ελευθερία, μία παιδικότητα, μια ξεγνοιασιά. Η ηρωίδα, έχοντας διανύσει μια μεγάλη περίοδο έντονης εσωστρέφειας και ψυχικής αναστάτωσης, φτάνει στην λύτρωση όταν ο γεωγραφικός και ο χρονικός νόστος συναντούνται και η συνάντηση αυτή καταλήγει σε μία έκρηξη ζωής, χαράς  και συντροφικότητας»
 
 

 Στη συνέχεια μίλησε μία απο τις πρωταγωνίστριες του βιβλίου, η Συμμαθήτρια, Μαριάννα Καρφάκη, η οποία πολιτικός μηχανικός το επάγγελμα, κατέθεσε με συγκίνηση την κοινή εμπειρία, την ιστορική σχέση με τη συγγραφέα, εξηγώντας πώς προέκυψε αυτή η φιλία των γυναικών στη Λευκάδα του 70.
 
 

 Η αρχιτέκτων Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου διάλεξε να μιλήσει για τις επιρροές της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη απο το πολιτιστικό περιβάλλον της Λευκάδας, ενθέτοντας στο λόγο της τις μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών που έχουν σημαδέψει την ιστορία του νησιού. Φωτογραφίες απο τοπία και παραλίες της Λευκάδας έκλεισαν το λόγο της που συνοδεύτηκε με δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα απο το βιβλίο.
 
 

 Η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη βαθειά συγκινημένη, είπε ότι το άλγος του νόστου αποκαλείται νοσταλγία και είναι αυτό το άλγος που την έκανε να σκύψει βαθειά στα σωθικά της και να φέρει τις συμμαθήτριες στη διλογία της Λευκάδας: Ψηλά Τακούνια Για Πάντα και Ξυπόλητες στην Αμμο. Είπε ακόμη πως με το έργο της «Ξυπόλητες στην Αμμο» νιώθει πως έχει ολοκληρώσει το συγγραφικό της χρέος : « Με τις Ξυπόλητες στην Αμμο θεωρώ ότι έκλεισα τον κύκλο του προσωπικού μου χρέους. Κι αν δεν ξαναγράψω ποτέ, δεν θα με περιάξει, το πάζλ της ζωής μου συμπληρώθηκε σ΄αυτό το τελευταίο μυθιστόρημα».
 
 

 Ενας πίνακας με θάλασσα του Ιονίου, με αμμουδιά και όστρακα, ζωγραφισμένος απο την αρτίστα  Ευαγγελία Γουρζή προσφέρθηκε ως δώρο στη συγγραφέα. Πάνω στην αμμουδιά έξι κοκκώνες, που συμβολίζουν τις έξι συμμαθήτριες διαγράφουν τα ίχνη τους στην άμμο!
 
 Ανθρωποι του πολιτιστικού τοπίου της Πάτρας και της Λευκάδας έδωσαν το παρόν, μεταξύ των οποίων ο ποιητής Σπύρος Βρεττός, η φιλόλογος Αναστασία Σταματέλου και άλλοι.

 
 Η βραδυά έκλεισε με κουβέντα και συναναστροφή, με φωτογραφίες, υπογραφή βιβλίων και πολλή Λευκάδα! Λευκαδίτικος Χαλβάς με αλεύρι και λάδι προσφέρθηκε δια χειρός  Ελένης-Νίτσας Περδικάρη.


Aπό Λευκάδιους ήταν παρόντες οι : κα Πυργιώτη Ρίτσα Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Πατρών ,κ. Βερύκιος Βασίλειος καθηγητής Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών ,η κα Θοδούλα Γράψα καθηγήτρια Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών, ο Ψυχίατρος κ. Στρατούλιας Γιάννης , η Ιατρός καρδιολόγος κ.Κοψιδά Ζέτα, οι καθηγήτριες κ Κοψιδά Κων/να , μαθηματικός , κ Πετροπούλου Ασημίνα Δρ φιλόλογος ,Δις Κορφιάτη Ελένη Φιλόλογος , η κ.Βρεττού Χριστίνα Συμβολαιογράφος Ο κ. Δημήτρης Καράμπαλης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Πάτρας ,ο Διευθυντής Πειραματικού Σχολείου Πατρών κ Ασπρογέρακας Νικόλαος Φιλόλογος.
 
 
 
Η άμμος της Λευκάδας ήρθε στην Πάτρα
Η Μαριάννα ΄Καρφάκη ανάμεσα σε νέες γυναίκες της λευκάδας
Η προβολή του βιβλίου στο Πολύεδρο ήταν πληθωρικά στημένη
Ενας πίνακας με κοκκώνες άμμο Λευκάδας καμωμένος απο τα χέρια της Ευαγγελίας Γουρζή.
Ο π. Γεράσιμος Βανδώρος και η σύζυγός του


Ο κόσμος ήπιε και δοκίμασε τα λευκαδίτικα χαλβαδάκια της Ελένης Περδικάρη

Με τη Ρίκα που ήρθε απο τη Λευκάδα να με τιμήσει
Ο ιδιοκτήτης του Πολύεδρου  Κώστας Κάπελας


Με τον λαμπρό καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξενοφώντα Βερύκιο και τη ζουζούνα της Πάτρας Χαρά Λαμπροπούλου

Με την οικογένεια της Γεωργίας Γκολφίνου
ο Μάρκος συνοδεύει ωραίες κυρίες
Η Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου με τον Κώστα Κάπελα και την Ελένη περδικάρη

Η Μαριάννα καρφάκη συγκίνησε με τα λόγια της
Με την κομψή φιλόλογο Αναστασία Σταματέλου
 
Η ζωγράφος Ευαγγελία Γουρζή προστέθηκε στην παρέα
Νίκη σε θυμάμαι για την καλλονή σου
Ο Μαρκούλης είναι ο δεύτερος γιός μου, ο Πάνος είναι ο τρίτος
Με τον ωραίο πρόεδρο του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας και την ωραιοτάτη Χαρά¨Λαμπροπούλου


Με την Ελένη Περδικάρη και τον Κώστα Κάπελα

  • Η Ζωγράφος της Αμμου! Αυτή, αυτή με συγκίνησε τόσο!

6 comments:

Μηθυμναίος said...

Πάντα, φίλη μου, η «χαλάρωση», η «ελευθερία», η «παιδικότητα», η «ξεγνοιασιά» και η δημιουργικότητα να σε συντροφεύουν σε ό,τι κάνεις!

Καλή συνέχεια και με επιτυχίες!

Αστοριανή said...

Πάντα με χαρές.

Χρόνια Πολλά

στους αγαπημένους Πατεράδες
που σε καμαρώνουν.

Φιλιά βροχερά
από Νέα Υόρκη,
Υιώτα και Δημήτρης

Χαρά Θεοδωρίτση said...

Να σου πω λοιπόν τώρα,οτι είχα προγραμματίσει να έρθω στην Πάτρα να σου κάνω έκπληξη, γι αυτό και δε σχολίασα στην αγγελτήρια ανάρτηση. Ομως Τζουστινάκι μου,οταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει,λένε κι εδώ επαληθεύθηκε.Δυστυχώς στράβωσε και δεν...
ΛΥΠΗΘΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ,αλλά χάρηκα που σε είδα τόσο χαρούμενη και ικανοποιημένη απο την συναξη-παρουσίαση.Εξ άλλου χωρίς να τόχουμε σχεδιάσει με εκπροσώπησε η Χαρά της Πάτρας
ΝΑΣΑΙ ΠΑΝΑΤ ΤΟΣΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ & ΓΕΜΑΤΗ, στο εύχομαι απο καρδιάς
Φιλάκια απο μία... ατυχήσασα

Justine's Blog said...

Σε ευχαριστώ λατρεμένε μου φίλε, είσαι πολύτιμος στη ζωή μου

Justine's Blog said...

Ναι γλυκειά μου Γιώτα, ο πατέρας του Τεντ παρών μια και ο δικός μου δυσκολεύεται πλέον. Φιλί γλυκό

Justine's Blog said...

Χαρά μου την έκσασες, για φαντάσου να σμίγαμε στην Πάτρα! Να σε γνώριζα απο κοντά, να έβλεπα το προσωπάκι της ευαισθησίας. Φιλί άγαπημένο