ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, April 20, 2007

Η χαμένη τιμή της θηλυκότητας

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Παρακολουθώ το Θέμο απο τη χρυσή εποχή της Μαύρης Τρύπας, όταν με το καυστικό χιούμορ του έκανε πραγματική τομή στη σοβαροφάνεια της πολιτικής επικαιρότητας. Γελούσα αλύπητα με τα ευστοχότατα σχόλιά του και δεν με πείραζε καθόλου η επιλεκτική επίθεσή του εναντίον του γένους των ξανθών θηλυκών (όχι επειδή ήμουν καστανή πάντως!)

Η στροφή του προς την τηλεοπτική σάτιρα ομολογώ πως δεν με άφησε αδιάφορη καθώς οι ατάκες κάτω απο τις συζητήσεις με τηλεοπτικές περσόνες ήταν τις περισσότερες φορές έξυπνες και έσφαζαν με το γάντι. Ακόμη και στο μακρινό Μόντρεαλ ξενυχτώ τις Τρίτες για να δώ το Θέμο να «καίει» το τηλεοπτικό τοπίο της ελληνικής ματαιότητας. Θα πρέπει να πώ ότι του συγχωρούσα πάντα την υπεβολή με τις γυναίκες- αφροδίτες.

Ωστόσο, τελευταία άρχισα πραγματικά να ενοχλούμαι με την παρέλαση ανώνυμων καλλίγραμμων κορασίδων που φιλοξενούνται στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής του Θέμου με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα. Η απογύμνωση, το στριπτίζ, η έκθεση του γυναικείου σώματος δίκην αξεσουάρ μιάς εκπομπής (που υποτίθεται πως εστιάζει κυρίως στην πολιτική σάτιρα) με προσβάλλει ως γυναίκα σκεπτόμενη και προβληματιζόμενη περί το φύλο μου.

Την προηγούμενη εβδομάδα κορυφώθηκε η παρωδία, αφού παρέλασαν με μαγιό όλες οι κοπέλες των καλλιστείων του Αντέννα προβάλλοντας στην κάμερα τα αστραφτερά ιδιωτικά τους κάλλη. Οι ερωτήσεις υποτιμητικές και με προσβλητική διάθεση εκ μέρους του Θέμου με άφησαν με την απορία: Γιατί όλες αυτές οι νεαρές γυναίκες ( φοιτήτριες στην πλειοψηφία τους και μάλιστα σε σοβαρές επιστήμες) δέχθηκαν να γίνουν βορά ειρωνίας σε μια εκπομπή με φανερή πρόθεση την υποτίμηση του γυναικείου φύλου; Αξίζει πραγματικά στο όνομα της προβολής και της απόκτησης ενός τίτλου ομορφιάς όλος αυτός ο ευτελισμός της θηλυκής ύπαρξης;

Δεν είμαι υστερική φεμινίστρια ούτε πουριτανή. Πιστεύω στην ομορφιά της γυναίκας, στην απελευθέρωση απο τα συντηρητικά πρότυπα της δικής μας γενιάς. Μάλιστα, ποτέ δεν υπήρξα αντίθετη με τους διαγωνισμούς ομορφιάς, καθώς θεωρώ ότι η προίκα απο τη φύση είτε στο σώμα είτε στο μυαλό είναι απολύτως θεμιτό να αξιοποιείται μέσα στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας.

Δε μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστη πλέον αυτή την αλόγιστη συμπεριφορά του Θέμου Αναστασιάδη και δε γνωρίζω στο όνομα ποιάς αντρικής μαγκιάς κακοποιεί τηλεοπτικά τη γυναικεία παρουσία.

Δε μπορώ να μείνω αμέτοχη σ΄αυτή την κατρακύλα της νέας γενιάς των κοριτσιών που βρήκαν έτοιμη την ελευθερία του μινιμαλιστικού λούκ και την καταχρώνται για να κερδίσουν μερικά δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου και προβολής στην ευτελή ελληνική τηλεόραση.

Ως γυναίκα, μέλος μιας γενιάς που αγωνίσθηκε προκειμένου το φύλο μας να σταθεί επάξια στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νέας Ελλάδας, οφείλω να καταθέσω το βαθύ πόνο που μού προκαλεί η αναδειξη της θηλυκής υπόστασης ως απλής σάρκας στα νέα τηλεοπτικά ήθη.

Και μπορώ να δείξω κάποια κατανόηση για τις εκπομπές του κουτσομπολιού και των καλλιτεχνικών προβολών (που είναι απλά σαρκοβόρες!) αλλά δεν συγχωρώ αυτή την επιλογή στο Θέμο Αναστασιάδη, ένα εξαιρετικά πολιτικοποιημένο άτομο και μάλιστα χωρίς τις αγκυλώσεις της μεταδικτατορικής γενιάς. Πιστεύω ότι έχει ξεφύγει εντελώς στο πλαίσιο μιας χαλαρότητας που για μένα δεν είναι πλέον ...cool!

Πάντως, αυτά δεν είναι υγιή πρότυπα για τη νέα γενιά των Ελληνίδων. Είναι μια ακόμη ένδειξη της ντεκαντάνς που τραβάει η ελληνική κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα στο όνομα του ξέφρενου καταναλωτισμού και ματεριαλισμού της. Και βέβαια, σημειώνω την απόλυτη απουσία των γυναικείων οργανώσεων, που οφείλουν να αντιδράσουν οργανωμένα και ομόφωνα σ΄αυτό τον ανελέητο εξευτελισμό του γυναικείου φύλου.

Μπορεί να ζούμε στη μεταφεμινιστική εποχή, αλλά σίγουρα δεν μας ταιριάζει ημών των γυναικών, αυτή η στάση των ανδρών με τους οποίους αγωνιστήκαμε δίπλα-δίπλα για μια θέση στον ήλιο της ισότητας!

2 comments:

Stelios Frang said...

Δυστυχώς, ο Θέμος, ακολούθησε την κλασική πορεία του γελωτοποιού που σατιρίζει μόνο τους άλλους και ποτέ τον εαυτό του... δεν θυμάμαι να το έκανε, όταν τον παρακολουθούσα παλαιότερα. Από μια στιγμή και πέρα, μάλλον επειδή δεν είχε υπόβαθρο, έχασε και κάθε αυτοέλεγχο, μια και έχασαν οι ανώτεροί του την ευκαιρία να του επιβάλλουν τον απαιτούμενο έλεγχο.

Το πρόβλημα είναι ότι τον βλέπουν πολλοί στην τηλεόραση, παίρνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και φέρνει διαφημίσεις. Έτσι, μπορεί να λέει και να εκθέτει οποιουσδήποτε.

Τώρα γιατί τον βλέπουν, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα εκείνων που χαίρονται να γελοιοποιούνται άλλοι, ενώ οι ίδιοι ως τηλεθεατές (νομίζουν ότι) είναι στο απυρόβλητο. Αν και αυτοί ακριβώς είναι τα θύματα.

Δεν είναι αμιγώς ελληνικό πρόβλημα και δεν βλέπω να βελτιώνεται η κατάσταση σε προβλεπτό χρόνο! Κι αν χαθεί ο Θέμος από τις οθόνες, κάποιος άλλος θα βγει στη θέση του, γιατί έχει ζήτηση το είδος!

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Φράγκ,
Θέλω να σου πώ ότι δεν ήταν πρόθεσή μου να τοποθετηθώ απέναντι στην τηλεοπτική περσόνα του Θέμου Αναστασιάδη, αλλά στην κακοποίηση της γυναικείας παρουσίας μέσα απο την εκπομπή του.
Δεν έχω πρόβλημα να σατιρίζει τα δρώμενα του τόπου, όχι επειδή εγώ νομίζω ότι είμαι στο απυρόβλητο, αλλά επειδή η δημόσια έκθεση εμπεριέχει τον κίνδυνο της γελοιποίησης (όπερ ποιεί ο Θέμος άλλοτε έξυπνα και άλλοτε λιγότερο έξυπνα).
Δεν θαθελα να χαθεί ο Θέμος απο τις οθόνες, γιατί με ποιόν θα ξενυχτώ τις Τρίτες στο Μόντρεαλ;