ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, November 20, 2007

Όταν η Γαλανόλευκη μολύνει οπτικά το περιβάλλον

Της Ιουστίνης Φραγκούλη



Χαστούκι στον πατριωτισμό ενός Ελληνα αποδείχθηκε η απόφαση του Μικρού Δικαστηρίου του Δήμου Πιερφόντ του Μόντρεαλ, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικής καταγωγής δημότης Θεόδωρος Αντωνόπουλος υποχρεούται να σβήσει την ελληνική σημαία απο την πόρτα του γκαράζ του.

Ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος έχασε την τριετή δικαστική διαμάχη με τον δήμο του Πιερφόντ, που του είχε επιβάλει πρόστιμο για προσβολή της αισθητικής λόγω της αυτοσχέδιας ελληνικής σημαίας. Ο Αντωνόπουλος το 2004 μετά τη νίκη της εθνικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είχε βάψει στα χρώματα της γαλανόλευκης την πόρτα του γκαράζ της μονοκατοικίας του στην περιοχή παραβιάζοντας τους κανονισμούς του δήμου, όπως τελικά έκρινε ο δικαστής Αντρέ Οτ.

«Οι πολίτες δεν μπορούν να ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν έξω απο τα σπίτια τους. Τί θα γίνει με το κοινό αίσθημα περι αισθητικής;» Αναρρωτήθηκε ο δικαστής. Τί θα γινόταν αν ο καθένας ζωγράφιζε το σήμα της ποδοσφαρικής του ομάδας, τη σημαία της χώρας του ή και τον Μίκη Μάους έξω απο το σπίτι του; Εαν κάποιος εκφράζει τον πατρωτισμό του αυτό είναι οπτική μόλυνση και δεν συνάδει με την αρμονία της γειτονιάς» , κατέληξε ο δικαστής.

Ο Αντωνόπουλος μπορεί να είναι περήφανος για την καταγωγή του αλλά η ελληνική σημαία στο γκαράζ του παραβιάζει τους κανονισμούς του δήμου, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση.

Ο 42χρονος ομογενής Θεόδωρος Αντωνόπουλος, ο οποίος έχει γίνει ήρωας στην ελληνική παροικία του Μόντρεαλ για την άκαμπτη στάση του απέναντι στην πολιτεία, έχει περιθώριο 30 ημερών να υποβάλει έφεση κατά της απόφασης.

Ο ίδιος δήλωσε απογοητευμένος με την δικαστική απόφαση αλλά σκέφτεται να έρθει σε διαπραγματεύσεις με το δημαρχείο προκειμένου να κρατήσει μια μικρή ελληνική σημαία στην πόρτα του γκαράζ, που δεν θα χτυπάει προκλητικά στο μάτι.
Ο Αντωνόπουλος έχει ζωγραφίσει στην πόρτα του γκαράζ μια γαλανόλευκη 2Χ4 μέτρα προς τιμήν της ευρωνίκης του 2004. Του πήρε πάνω απο δύο μήνες να ολοκληρώσει το έργο του δουλεύοντας νύχτες και σαββατοκύριακα. Δεν ζήτησε άδεια απο την πολιτεία και φαίνεται πως κάποιος γείτονας τον κατήγγειλε στο δήμο.
Ο Ελληνας ομογενής πήρε τότε πρόστιμο 138 $ απο την πολιτεία αλλά πρόσβαλλε αμέσως το δήμο με αγωγή στο μικρό δικαστήριο του ΠιέρΦόντ. Μετά απο δύο χρόνια αναβολές, η υπόθεση εκδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όπου ο δικηγόρος του Αντωνόπουλου Τζούλιους Γκρέι, γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίσθηκε πως οι σημαίες δεν είναι απλά σήματα και υποστήριξε το δικάιωμα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα.

Ο δικηγόρος υπερπάσπισης του δήμου αντιπαρέβαλε πως το κρέμασμα της ελληνικής σημαίας έξω απο το σπίτι θα ήταν σύννομο, αλλά η μόνιμα ζωγραφισμένη ελληνική σημαία στην γκαραζόπορτα είναι αντίνομη με τους κανονισμούς του δήμου.
«Επέμεινα να αγωνίζομαι επι τρία χρόνια γιατί μου είπαν να κατεβάσω τη σημαία μου» δήλωσε ο Αντωνόπουλος. « Το 1940 μας ζήτησαν να υποστείλουμε τη σημαία μας οι Ιταλοί κι εμείς τους πολεμήσαμε» ήταν η απάντηση του Ελληνα ομογενή στη δικαστική διαμάχη.
Απο την πλευρά του ο δήμος διατείνεται πως το πρόστιμο δεν είχε να κάνει με την ελληνική σημαία αυτή καθαυτή , αλλά επειδή η ζωγραφική στις έξω επιφάνειες παραβιάζει τους κανονισμούς της πόλης.
Πάντως, ο παγκοσμίου φήμης δικηγόρος Τζούλιους Γκρέι επιμένει πως η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προτίθεται να υποβάλει την υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ιστορία έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης του Μόντρεαλ κι έχει ενσπείρει έξαρση του πατριωτισμού στην ελληνική παροικία της πόλης.

Στ’ αλήθεια ποιό δικαίωμα έχει ένας δικαστής ή ένας δήμος να κρίνει την έκφραση του πατριωτισμού ως «οπτική μόλυνση» του χώρου; Πώς νομιμοποιείται μια ευνομούμενη πολιτεία σαν τον Καναδά να καταδικάζει τον Ελληνα επειδή ζωγράφισε με τα χέρια του, με την ψυχή του, με τον απόλυτο ενθουσιασμό της νίκης τη Γαλανόλευκη στην πόρτα του ιδιωτικού του γκαράζ;

8 comments:

Stelios Frang said...

Επειδή υποψιάζομαι ότι δεν θα είναι και καλαίσθητα ζωγραφισμένη η σημαία, ας βάψει ο συμπατριώτης την γκαραζόπορτα και ας αναρτήσει σε ιστό την ελληνική σημαία, ζωντανή και κυμαινόμενη από τον αέρα...

Πιστεύω ότι πιο πολύ θα ήθελε να τσαντίσει με την επιμονή του τους μικροαστούς στη γειτονιά, οι οποίοι μάλλον ενοχλήθηκαν που ένας μετανάστης από "μικρή χώρα" σήκωσε κεφάλι...

Βγάλε, αν μπορείς, και μια φωτογραφία από την γκαραζόπορτα, πριν βαφτεί...

Ra Ma said...

Απίστευτο μου ακούγεται, ειδικά όταν ακούω για το "κοινό αίσθημα περι αισθητικής".... Μεγάλη κουβέντα

Θα συμφωνήσω με τον frang (αλήθεια εσένα αναφέρει σχεδόν κάθε πρωϊ ο Τζούμας στον Εν Λευκώ?) να την αναρτήσει σε ιστό, αλλά και πάλι σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν!

Καλημέρες.....

zero said...

Τι περιμενες απο τους Αγγλοσαξωνες.
Εχω ζησει στην Αυστραλια και ξερω.
Δυο χρονια στο Sydney.
Ολοι οι αγγλοσαξωνες ιδιοι ειναι.

Justine's Blog said...

Ολοι οι Αγγλοσάξωνες το ίδιο είναι, ομολογώ. Δεν επιτρέπουν προσβολή της αισθητικής τους απο τους εμιγκρέδες αλλά αφήνουν την οικονομία στα χέρια τους!
Αύριο φτάνω στο Μόντρεαλ και σύντομα θα σας δέιξω τη φωτογραφία που είναι σούπερ καλαίσθητη.
Φιλιά σας και καλή ξαναντάμωση

Ελπίδα said...

Ιουστινάκι μου, με δίχασε το θέμα σου!Και ο Έλληνας μάλλον το παράκανε, αλλά και το δικαστήριο με τσάτησε! Σημειώσατε Χ.
Ντεν ξέρω! Ίσως επειδή η σημαία είναι σύμβολο, να μην επιτρέπεται. Τι θα γινόταν αν ζωγράφιζε ο καθένας τη σημαία του!
Αλήθεια, με τα άλλα τα γκράφιτι, τι κάνουν;Τα επιτρέπουν;
Μ' άρεσε όμως και η κίνηση του Έλληνα!Τον καταλαβαίνω!
Φιλάκια Ιουστίνη μου!

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Κατερίνα,
Ο Ελληνας δεν το παράκανε, αν δείς τη φωτογραφία θα διαπιστώσεις πως η ζωγραφική με τη σημαία στην πόρτα του γκαράζ του είναι πολύ καλάισθητη. Δεν είναι γκραφίτι. Αλλα βλέπεις ζούμε σε ξένο τόπο και η εθνική έξαρση αποτελεί αμαρτία.
Κανείς δεν ενοχλείται που στα σπίτια τους οι ορθόδοξοι Εβραίοι βάζουν ένα καλώδιο στους κήπους απίστευτα ακαλαίσθητο για το τοπίο.
Η γαλανόλευκη ενοχλεί. Τί να πώ; Απλώς η ιστορία μου προκαλέι πόνο.
Εδώ βρήκα χιόνια. Το τοπίο ολόλευκο και ο τόπος σιωπηλός.
Φιλιά νυχτερινά

zero said...

Μα και γκραφιτι να ηταν, παλι θα τους ενοχλουσε.
Εδω κανουν με γκραφιτι ολοκληρους τοιχους και με θεματα αμφιβολου αισθητικης.
Απλα δεν τους αρεσε η σημαια.
Ειναι γνωστο το προβλημα.

Justine's Blog said...

Παρότι δεν το πάιζω εθνικίστρια, ομολογώ πως θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν τους άρεσε η σημαία.
Στη γειτονιά μου κάποια κυρία ζωγραφίζει διάφορες εικόνες ανάλογα με την εποχή στην πόρτα του γκαράζ της και κανείς δεν την έχει ενοχλήσει. Γιατί ξαφνικά έπαθε οπτική μόλυνση το περιβάλλον απο την ελληνική σημαία;
Μαντέψτε....