ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, February 9, 2009

Αβάνα στην καρδιά του Καναδέζικου χειμώνα

Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Ελληνικό Βιβλιοπωλείο, 696 St Roch, Montreal ,
τηλ. 514-2726000 και ιδιαιτέρως τη Μαρία, το Χρήστο και τη μικρή υπέροχη Στέλλα



Ηρθε ντυμένος αλα Τσε Γκε Βάρα και έκλεψε τη βραδυά ο Μπίλλυ του Μόντρεαλ, που λατρεύει τους Κουβανούς ήρωες.



Η δήμαρχος Πλατό Ελεν Φωτόπουλος, ο βουλευτής Τζέρυ Σκλαβούνος, η συγγραφέας και η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος



Ο επιχειρηματίας Στράτον Στίβενς. η συγγραφέας, ο δρ Γιώργος Τσούκας και ο γουναράς μου Ανέστης Πατρονίδης



Η ξαδέλφη μου Μαίρη Λάζαρη με την κόρη της Ανυα



Η μικρή Λεία μου πρόσφερε μια ανθοδέσμη εκ μέρους της Σούλας και του Μάικλ Τελλίδη




Ο Αλεξανδρίνος μου κι αυτός μου πρόσφερε μια ανθοδέσμη κάνοντάς με περήφανη


Πλήθος κόσμου στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ. Τους ευχαριστώ



Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ ήταν η οικοδέσποινα της εκδήλωσης. Στο πάνελ ο δρ Στέφανος Κωνσταντινίδης, η δήμαρχος Πλατό Ελεν Φωτόπουλος, ο σύμβουλος τύπου Θεοδόσης Δημητρακόπουλος , ο Ηλίας Μοσχάκης και η αφεντιά μου.



Με την αγαπημένη φίλη και συχνή ταξιδιώτισσα στην Αβάνα κα Τζένη Χειλάκου



Με το φίλο Κώστα Τσαντρίζο



Με τους θείους μου Ειρήνη και Στήβ Αργύρη



Με τους λατρεμένους θείους Ελπίδα και Σπύρο Σάντα



Με τη φίλη μου Δήμητρα Λουρή



Με τον βουλευτή Λοριέ Ντοριόν Τζέρρυ Σκλαβούνο και τη μητέρα του



Με τον πρώην πρόεδρο της ΕΛληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ Νίκο Παγώνη


Με την οικογένεια απο τη Λήμνο.Αριστερά ο Τέντ, ο θείος Θέμις Κονιδάρης, η αφεντιά μου, ο θείος Αριστείδης, ο Αλέξανδρος, η Τόνια και ο Σταμούλης



Ανάμεσα απο το ζεύγος Νίκου και Μαρίας Αργυροπούλου


Η φίλη μου Δέσποινα Συμεών με τη μαμά της κυρία Φωτεινή και το θείο Αριστείδη εκ Λήμνου






Η οικογένεια του Κώστα Λάζαρη (αριστερά) με τον Ντένη Λάζαρη. Συνωνυμία και συντοπία

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα με φόντο το χιονισμένο τοπίο παρουσιάσθηκε χθές στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ το βιβλίο της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη «Ημερολόγιο Αβάνας» (Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008) υπο την αιγίδα και ενοχρήστρωση της γενικής προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μαρίας Καρνούτσου.

Εικόνες απο τη θερμή ατμόσφαιρα της Αβάνας με τις έντονες μουσικές και τα πούρα, όπως ζωντανά τις περιγράφει η συγγραφέας στις σελίδες του βιβλιου της, μετέφεραν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Στέφανος Κωνσταντινίδης, διευθυντής του ΚΕΕΚ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μ’ένα στρωτό γράψιμο, με αδρές πινελιές η Ιουστίνη Φραγκούλη μας ξεναγεί στην αγαπημένη της Αβάνα. Το πράττει με αγάπη αλλά χωρίς συγκατάβαση, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς να τα βλέπει όλα ρόδινα μα ούτε κι όλα μαύρα. Στην Αβάνα των φοιτητικών μας χρόνων με τον Τσέ Γκε Βάρα και το Φιντέλ Κάστρο, τότε που η λέξη επανάσταση ηχούσε ακόμη διαφορετικά. Το Ημερολόγιο Αβάνας διαβάζεται ευχάριστα καθώς αφουγκραζόμαστε τους ήχους της πόλης, την ομορφιά της αλλά και τη σκληρή καθημερινότητά της».

Η δήμαρχος Πλατό και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δήμου του Μόντρεαλ Ελεν Φωτόπουλος μίλησε για τη συμβολή της Ιουστίνης Φραγκούλη ως συγγραφέως στο πολυπολιτιστικό μωσαϊκό του Μόντρεαλ, τονίζοντας πως η παρουσία της ακτινοβολεί την ελληνική κληρονομιά της στην πολύφωνη ατμόσφαιρα της καναδικής μητρόπολης.

Ο σύμβουλος τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Θεοδόσης Δημητρακόπουλος μίλησε για τη διπλή ιδιότητα της Ιουστίνης Φραγούλη-Αργύρη ως δημοσιογράφου και συγγραφέως. Αναφέρθηκε στη διεσδυτική γραφή της στο «Ημερολόγιο Αβανας», τονίζοντας την απογοήτευση του κόσμου απο την ακύρωση των οραμάτων του κομμουνισμού «ακόμη και η συντήρηση των κτισμάτων τη Αβάνας έχει αναληφθεί απο την Ουνέσκο της δύσης», σημείωσε ο σύμβουλος τύπου.

Ενα κεφάλαιο του βιβλίου με θέμα την ελληνική οικογένεια του Χοσέ Λουίς Γκίκας στην Αβάνα διάβασε με μοναδικό χρώμα και θαυμάσιο τονισμό ο πολιτικός επιστήμων Ηλίας Μοσχάκης.

Η συγγραφέας έκλεισε ευχαριστώντας το πλήθος του κόσμου, που περευρέθηκε στην εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων: « Πάντως, η Κούβα πέρα απο την προσωπική εμπειρία, είναι αντικειμενικά ένας εξωτικά συντεταγμένος τόπος με υπέροχους ανθρώπους και πλούσια κουλτούρα. Δεν θα μακρυγορήσω για τον ακαριαίο έρωτά μου με την Αβάνα ή για τις απίστευτες ομορφιές της Κούβας ή για την ανεξάντλητη ζωντάνια των ανθρώπων της. Ούτε θα πώ για τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσέ Γκεβάρα, που υπήρξαν ήρωες των νεανικών μου χρόνων κι ακόμη δεν έχουν υποκατασταθεί απο άλλους. Αυτά θα τα βρείτε στο βιβλίο».

Στην παρουσίαση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η οικοδέσποινα της εκδήλωσης γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μαρία Καρνούτσου, ο βουλευτής της περιοχής Λοριέ Ντοριόν Γεράσιμος Σκλαβούνος, η δημοτική σύμβουλος του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Μπαλαμπάνος , η διευθύντρια του θεάτρου Infinitheatre Νατάσα Φωτόπουλος, η ακόλουθος τύπου της Ελληνικής πρεσβείας Γεωργία Μαριόλη, ο εκπρόσωπος του ICAO Τάκης Λουρής, ο συντονιστής ελληνόφωνης εκπαίδευσης του Μόντρεαλ Ηλίας Παπαρούνας, οι ακόλουθοι εκπαίδευσης Τζένη Μοσχάκη και Κώστας Διαμάντης,o καθηγητής της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Mcgill Νίκος Πουλόπουλος, ο καθηγητής Πολυτεχνείου δρ. Γιάννης Χατζηνικολάου, ο καθηγητής Ελληνικών Γιώργος Κελλάρης, ο καθηγητής Δημήτριος Μπέρκ, ο δρ. Απόστολος Παπαγεωργίου,ο επιχειρηματίας Στράτον Στίβενς, ο δρ. Γιώργος Τσούκας,το ζεύγος Μάικλ και Σούλας Τελλίδη, ο π΄ρωην πρόεδρος της ΕΚΜ Νίκος Παγώνης, οι συγγραφείς Σοφία Φλώρακας, Εφη Πυλαρινού, Ιρένα Καραφύλλη και πλήθος επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων ομογενών.

27 comments:

Unknown said...

Χμ, μια που πήγες δεν γυρνούσες και μια ταινία τεκμηρίωσης;

Ελπίζω το βιβλίο να κυκλοφορήσει και στην αλλοδαπή.

La Gigi said...

Αγαπημένη μου πάντα τέτοια!!
Πρέπει να πω όμως ότι το υπερατλαντικό ταξίδι δεν φαίνεται να σε επηρρέασε καθόλου, κούκλα και λαμπερή όπως πάντα :)
φιλιά πολλά

Φωτεινή S said...

Ioυστινάκι μου,
πάντα τέτοια!
Χαρές και επιτυχίες με υγεία κοντά στους αγαπημένους σου!
Πολλά φιλιά

Αστοριανή said...

Α! Αυτό το ταξίδι της καρδιάς, του ονείρου της απόλαυσης των ματιών και της τεκμηρίωσης φοιτητηκών συναισθημάτων.
Χαίρομαι πολύ που έλαμψες πάλι ανάμεσα σε τόσα διακεκριμμένα πρόσωπα, μα περισσότερο που το καμάρι σας, ο Αλέξανδρος ήταν εκεί να μπολιαστεί το ταλέντο γραφής της μαμάς του.
Τον Τεντ δεν είδαμε.
Ο Δημήτρης σε συγχαίρει ξεχωριστά.Και εις ανώτερα, φίλη μας.
Υιώτα Στρατή, Ν.Υ.

Justine's Blog said...

Tolisbak, σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Μια ταινία τεκμηρίωσης; Αυτή την γυρνούν τα κανάλια, που τελούν υπο την καθοδήγηση του συτσήματος. Εγώ φωτογράφισα με το φακό και τη μνήμη. Δεν υπάρχουν πολυτιμότεροι σύντροφοι σε μια τέτοια εμπειρία!
Σας χαιρετώ

Justine's Blog said...

Μελισσάκι μου γλυκό,
Το υπερατλαντικό ταξίδι με ανανέωσε θα πρέπει να σου πώ. Είδαμε εσένα, νέους τόπους, γευτήκαμε ηλιόλουστες μέρες. Μετά ήρθα εδώ κι έτρεξα σε διάφορες ωραίες εκδηλώσεις. Και η δική μου ήταν πολύ γλυκειά κι αληθινή και αγαπητική με όμορφο κόσμο!
Ειλικρινά χάρηκα που είδα παλιούς φίλους, νέους αναγνώστες και προσπάντων τη μεγάλη και πατρεμένη οικογένεια του Τέντ.
Γι αυτό η λάμψη, απ΄την αγάπη!

Justine's Blog said...

Φωτεινή αγαπημένη μου,
Σ΄ευχαριστώ και για το σάλπισμα στο δικό σου μπλόγκ. Ηταν πολύ τρυφερό που το σκέφτηκες να αναρτήσεις την πρόσκληση της βιβιοπαρουσίασης στο μακρινό μου Μόντρεαλ.
Μακάρι να ήσουν ανάμεσά μας.
Πολλά φιλιά

Justine's Blog said...

Γιώτα,
Ο Τέντ ήταν ο απόλυτος φωτογράφος, γι αυτό έλειπε απο τις περισσότερες φωτογραφίες. Αλλά υπάρχει εκεί στη μεγάλη της οικογένειας, οπότε θα πρέπει να τρέξεις να τον βρείς.
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, τις ευχές σου και το γλυκό σου τηλεφώνημα. Είσαι υπέροχη και μην κλονίζεσαι απο τη μικρότητα των ανθρώπων!
Φιλιά

δεσποιναριον said...

Καναδεζα μου, την περιμενα την αναρτηση μετα απο την χτεσινη λαμπερη γιορτη. Ευχομαι η Αβανα να ξεπερασει τα συνορα καθε προσδοκιας κι εσυ να εισαι παντα καλα και δημιουργικη. Πολυ ομορφα ολα.
(Και το μινι ΄)

Μηθυμναίος said...

Κι εγώ απ' τη χαρά και την περηφάνια μου βάζω τελάλη να το φωνάξει: Η Ιουστίνη είναι φίλη μου αγαπημένη!!! Το ακούτε? Kαι είμαι περήφανος.

Χαρά επίσης μου έδωσε το ότι σε τίμησαν, με την παρουσία και την αγάπη τους, τόσοι... Κι εκεί ανάμεσα το πατριωτάκι μου η Δήμητρα!!!
Φιλιά και στις δυο σας!
Καλά τις ευχές τις έδωσα από τότε, απ' την Κουβανίτα!!!
Μα θέλω κι άλλα, κι άλλα!!!

Felicitaciones!!! όπως θα έλεγαν και οι Κουβανοί εκεί στην Αβάνα!

Σου είπα πως ήσουν και όμορφη;

paramythou said...

Μπράβο Ιουστίνη που μετέφερες την Αβάνα στο λευκό Καναδά! Είμαι μια περήφανη φίλη σου και το δηλώνω! Είθε η λάμψη της μνήμης και της ματιάς σου να ταξιδεύουν πάντοτε έτσι, παίρνοντας μαζί εμάς, τους φανατικούς αναγνώστες σου. Τώρα και τους ομογενείς, εκεί, στη λευκή σου πατρίδα...
φιλιά ταξιδιάρικα,
η παραμυθού

Justine's Blog said...

Δεσποινάκι μου,
Το χτύπησα το μίνι ομολογώ με τακούνια 12 πόντων, ειδικά μεταφερθέντα εξ Ιταλίας. Αλλά το χάρηκα, γιατί βαριέμαι θανάσιμα τα ταγιέρ και γενικά το ντύσιμο της ηλικίας μου!!!
Χα! Χα!
Σε γλυκοφιλώ, σήμερα έχουμε παγωμένη βροχή

Justine's Blog said...

Γλυκές μου Στράτο,
Κι εγώ με περηφάνεια διαλαλώ πως έχω φίλο εσένα, ένα τέτοιο λεβέντη και γενναιόδωρο άνθρωπο.
Ναι, ήταν και η Δημητρούλα μας με τον Τάκη της και περάσαμε υπέροχα.
Το πατριωτάκι σου είναι πηγή δροσιάς στη μονοτονία του Μόντρεαλ.
Σ΄ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια, αλλά προπάντων για τη φιλία σου!

Justine's Blog said...

Παραμυθού αγαπημένη,
Πόσο όμορφα λόγια και συγκινητικά, προπάντων όταν προέρχονται απο φίλη και συνάδελφο σε όλα τα επίπεδα.
Ηταν ωραία χτές γιατι έσμιξα με τους συμπατριώτες στο Μόντρεαλ, μετα απο χρόνια απουσίας.
Γενικά, με κουράζουν οι παρουσιάσεις, αλλά είναι τα υπέροχα πρόσωπα των ανθρώπων του Μόντρεαλ που θέλω να βλέπω γιατί συγκινούμαι.
Πολλά φιλιά με παγωμένη βροχή σήμερα

Justine's Blog said...
This comment has been removed by the author.
Phivos Nicolaides said...

Συγχαρητήρια για τη συγγραφική σου δουλειά και την πετυχημένη εκδήλωση παρουσίασής του βιβλίου σου, που δικαιολογημένα με τόσο καμάρι το παρουσιάζεις! Μπράβο και πάντα μπροστά.

pylaros said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη, σε συγχαίρω εσάς και όλους τους παρευρισκομένους στην παρουσίαση του Ημερολογίου Αβάνας. Μετά σας εκφράζω τα συγχαρητήριά μου σε όλους σας στο Μόντρεαλ που κατορθώσατε κι έχετε ελληνικό βιβλιοπωλείο. Οι τόσες πολλές και όμορφες φωτογραφίες ενεργούν σαν στεφάνωμα της επιτυχίας σου. Συγχαρητήρια, όσο για την αρχική παλιά μου φιλενάδα Κούβα πάντα την θυμούμαι με νοσταλγία: «partagás el cigarro que gusta mas» Από διαφήμιση πούρων της τότε εποχής στην Κούβα.
Χαιρετισμούς από Νέα Υόρκη
Γαβριήλ,

panathinaeos said...

ιουστινη μας παντα τετοια, να μας σεργιανιζεις στις γειτονιες του κοσμου και της καρδιας με ανθρωπια και ευαισθησια

Penelope said...

Ioυστινάκη μου μπράβω μπράβω!!! Πρέπει να μεταφραστεί το συντομότερο δυνατόν γιατί η Αβάνα τραβάει τώρα τελευταία πολύ. Μέχρι και οι Εμιράτοι πάνε εκεί και τους έλεγα ότι έχω ένα καταπληκτικό 'ανθρώπινο' βιβλίο σχετικά με το μέρος. Ετσι πάντα επιτυχίες
p.s μεταξύ μας η ανταύγεια είναι πολύ επιτυχημένη εκεί ακριβώς που πρέπει, κοντά στο πρόσωπο να το φωτίζει ;)

Justine's Blog said...

Φοίβο μου καλέ,
Σ΄εχυαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι μεγάλη επιβράβευση για τον συγγραφέα να επικοινωνεί το βιβλίο του με τον κόσμο.
Χαιρετίσματα απο Μόντρεαλ σε ήπιες θερμοκρασίες μετα απο παγετούς μηνών

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Γαβρίλη,
Σ΄ευχαριστώ για τις γενναιόδωρες κουβέντες σου. Ναι, τα Partagas ειναι τα αγαπημένα μου πόυρα. Πάντα, βρίσκονται στον ψυκτήρα ένα πακέτο απο αυτά για μοιραζόμαστε τη γέυση και τη μυρωδιά τους με φίλους όταν έρχονται στο σπίτι μας.
Χαιρετίσματα απο μουντό αλλά ζεστό Μόντρεαλ

Justine's Blog said...

Αθηναίε μου,
Εγώ θα σας σεργιανίζω στις γειτονιές του κόσμου κι εσύ στις γειτονιές της Αθήνας για να προσφέρεις τις απόλυτες γωνιές της γεύσης. Είσαι πρωτοπόρος, μήπως να ανοίξεις ένα Παναθήναιο guide?
Χαίρε απο Μόντρεαλ των συννεφιασμένων οριζόντων

Justine's Blog said...

Πηνελοπάκι μου γλυκό,
Η μετάφραση είναι μια ολόκληρη ιστορία, σε πάει πίσω απο τη δημιουργική δουλειά. Αν υπάρξει εκδοτικό ενδιαφέρον, θα το μεταφράσω.
Πάντως, ναι η Κούβα είναι θεϊκός προορισμός, αλλοίμονο να μην την ανακάλυπταν οι Εμιράτοι!!!

δεσποιναριον said...

Καληνυχτα Καναδεζα μου γλυκεια. Η πρωτευουσα ζει οψιμες αλκυονιδες μερες.

Αστοριανή said...

Happy Valentine's Day,
my sweetheart!
The very best!
Yiwta, NY

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου,
Σε χάρηκαν και οι δικοί μας, στην Αστόρια.
Το κείμενο που μ' ευχαρίστηση τους διάβασα για τη Λήμνο και τον δεσμό -λόγω καταγωγής της μητέρας του άνδρα σου- που έχεις για το πανέμορφο νησί, τράβηξε όλη τους την προσοχή. Ο Λευτέρης,μάλιστα, μου ζήτησε το βιογραφικό σου και μαζί με το κείμενο, το κράτησαν να το συμπεριλάβουν στο επόμενο Λεύκωμα του Συλλόγου τους.
Η εκδήλωση ήταν καλή, η δίψα για λογοτεχνική επικοινωνία, το ίδιο καλή, σκέψεις κι ανταλλαγή απόψεων μαζί με γλυκά και καφεδάκι...
Ήταν μια όμορφη βραδιά...
Θα συνεχίσω, ελπίζω, αργότερα.
Για τώρα, σε ...γλυκοασπάζομαι,
Υιώτα, ΝΥ

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Γιώτα,
Σ΄ευχαριστώ για τα όμορφα νέα. Νιώθω πολύ κοντά μου τη Λήμνο, γιατί είναι πατρίδα της μακαρίτισσας της πεθεράς μου και όμορφος τόπος παρα το τραχύ του έδαφος. Οσο για τους Λημνιούς, είναι καρδούλες! Πάντοτε, έρχονται στις εκδηλώσεις μου και τους καμαρώνω.
Πόσο χαίρομαι που μου έδωσες την ευκαιρία να εκφράσω τον ελάχιστο θαυμασμό μου για τη Λήμνο!
Σε ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία σου