ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, October 9, 2009

October Blues



Ο Οκτώβρης είναι ένας μήνας που λατρεύω καθώς η πόλη μου πλημμυρίζει απο τα χρυσοκόκκινα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, που πέφτουν στη γή. Η φύση παρέχει μια πανδαισία χρωμάτων, που δεν περιγράφεται με λόγια. Ακόμη και οι φωτογραφίες δε μπορούν να περικλείσουν αυτή την απόλυτη ομορφιά.

Με ταλαιπωρεί όμως αυτός ο μήνας τα μάλα, γιατί πολλοί λίγοι γνωρίζουν στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική ( ή και σε άλλες λατινογενείς γλώσσες) πως ο Οκτώβρης δεν παίρνει Μ. Είναι ο αΜηνος μήνας, σε αντίθεση με τον ΣεπτέΜβρη, το ΝοέΜβρη και το ΔεκέΜβρη.

Εμείς γράφαμε σελίδες επι σελίδων τιμωρία τον Οκτώβρη στο δημοτικό για να μάθουμε πως ο καημένος εξαιρείται της κατάληξης με Μ. Ωστόσο, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί παρελαύνουν στην τηλεόραση μιλώντας για Οκτώ(Μ)βρη (έλεος!)

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας των μπλούζ, της μικρής μελαγχολίας, μια και οργανισμός πρέπει γρήγορα απο την καλοκαιρινή πανδαισία να μάθει να ζεί μέσα στο σπίτι, στερημένος απο το φώς του ήλιου καθώς οι μέρες μικραίνουν τάχιστα ενώ πολλές απ΄αυτές είναι συννεφιασμένες και βροχερές.

Μιλώντας με φίλους μου, αντιλαμβάνομαι πως ο Οκτώβρης επιτίθεται στη διάθεσή τους, κατεβάζει την αδρεναλίνη τους, τους οδηγεί στο τετελεσμένο, που σημαίνει πως ο χειμώνας είναι στη γωνία με όλες τις συνέπειες που θα φέρει, προπάντων εδώ στο βόρειο Καναδά. Κρύο, χιονοπτώσεις, κλείσιμο, αποχή απο περπάτημα, γυμνά δέντρα, παγωνιές, δυσκολίες στην κυκλοφορία...

Ετσι λοιπόν προκύπτουν τα μπλούζ του Οκτώβρη, μια κατάσταση χαμηλής διάθεσης που αντανακλά στα πρόσωπα των ανθρώπων. Ηδη οι καμπαρντίνες και τα παλτό είναι στα κορμιά τους επιβαρύνοντας το κλίμα. Στις στάσεις των λεωφορείων οι αναμένοντες τρέμουν ήδη απο το κρύο!

Αυτό τον Οκτώβρη (χωρίς Μ) έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου να μην πέσω στην παγίδα των μπλούζ. Ετσι, εφοδιάστηκα με τα βιβλία must read της σεζόν, πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή, έτρεξα στο πάρκο, φυλάκισα τα χρυσοκόκκινα φύλλα και είμαι έτοιμη για μια πυρετώδη σχέση με το διάβασμα και την τέχνη γενικώς.

Συμβουλεύω την μπλογκοπαρέα μου να πράξει κάτι ανάλογο και πάντως να αποδιώξει τα μπλούζ του Οκτώβρη, που τελικά έστω και χωρίς Μ είναι ένας μήνας ομορφιάς και φυσικού κάλλους!

Ιουστίνη

13 comments:

Μηθυμναίος said...

Ευτυχώς, Ιουστινάκι μου, που ο δικός μας Οκτώβρης ξεχάστηκε κι ακόμα κάνει παρέα στο καλοκαίρι!!!

Κατά τα άλλα η μελαγχολία υπάρχει, δεν έχει σχέση με τούτο τον μήνα φυσικά, εσύ ξέρεις το γιατί...

Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!!!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου,
Ο,τι διάβασα το υπέροχο απόσταγμα σοφίας του Κριαρά στο μπλόγκ σου. Και ήμουν έτοιμη να σου γράψω όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Σηκώθηκα, έχασα συνειρμό...
Μη μου στεναχωριέσαι, η ζωή είναι μεγαλύτερη απο τέτοιες μικρές αμυχές. Ολα θα τα ξεπεράσετε με υγεία και αισιοδοξία.
Φιλιά απο μουντό Μόντρεαλ με οκτόβερ μπλούζ!

pylaros said...

Νομίζω ότι ακόμα έχουμε καιρό για τα (October Blues) αφού περιμένουμε πρώτα το "indian summer" έτσι ονομάζουν εδώ τις καλοκαιρινές ζεστές μέρες που μας παρουσιάζει συχνα ο Οκτώβρης, ή ας πούμε ο 8βρης που κάποιος έγραφε πίσω στην Ελλάδα στα παλιά χρόνια.

Όσο για το διάβασμα, το πολύ διάβασμα σε μεταφέρει κάπως μακριά από τα προβλήματα του παρόντως που πάντα υπάρχουν, αλλά σου δίνει και μια ψυχική δύναμη να συναναστρέφεσαι μια κοινωνία μέσα από τις σελίδες του, έτσι για μια χειμωνιάτικη ποικιλία.
Αγαπητή μας Ιουστίνη, υπάρχει ελπίδα να δούμε το νέο σου βιβλίο στη Νέα Υόρκη;

χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου Γαβρίλη,
Φαντάζομαι πως σε λίγο θα αρχίσει να το πουλάει ο Κήρυκας. Τώρα μόλις κυκλοφόρησε, περίμενε να γίνει η παρουσίαση στην Ελλάδα και βλέπουμε.
Τα Οκτώβρης μπλούζ δεν προέρχονται μόνο απο τη φθινοπωριάτικη ατμόσφαιρα αλλά απο τη δραματική ΄μείωση της ηλιοφάνειας.
Οσο για τα βιβλία, είναι η ασφαλέστερη συνομιλία με το εγώ μας.
Φιλιά

La Gigi said...

Αγαπημένη μου απόψε ήταν η τελευταία βραδιά χωρίς βροχή και χωρίς κρύο. περάσαμε καταπληκτικά στη βεράντα αλλά και στο σαλόνι αλλά και στην κουζίνα της Αννούλας και του Μαρίνο! Φθίνουν οι οπώρες, φθίνουν και οι έξοδοι αλλά πάλι θα μαζευόμαστε ο ένας στο σπίτι του άλλου και θα περάσει κι αυτός ο χειμώνας που εύχομαι να μην είναι βαρύς :-)
σε φιλώ

υγ μα καλά, αυτά που έγραψα εγώ έβαλες στη μόστρα? είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνεις franchement!

La Gigi said...

Αγαπημένη μου απόψε ήταν η τελευταία βραδιά χωρίς βροχή και χωρίς κρύο. περάσαμε καταπληκτικά στη βεράντα αλλά και στο σαλόνι αλλά και στην κουζίνα της Αννούλας και του Μαρίνο! Φθίνουν οι οπώρες, φθίνουν και οι έξοδοι αλλά πάλι θα μαζευόμαστε ο ένας στο σπίτι του άλλου και θα περάσει κι αυτός ο χειμώνας που εύχομαι να μην είναι βαρύς :-)
σε φιλώ

υγ μα καλά, αυτά που έγραψα εγώ έβαλες στη μόστρα? είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνεις franchement!

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου,
κι εσύ με τα ...φύλλα, κι εγώ με τα...ίδια!
Δεν θα σε κουράσω, όμως, μα για να χαρείς, να πας στην Αστοριανή, να δεις τί σου έχω! Βλέπεις, δεν μπορούσα να το τυπώσω εδώ...
Φιλάκια Οκτωβριανά...
Υιώτα,
ΝΥ

Justine's Blog said...

Franchement,
Δεν πρόκειται περι τιμής που σου κάνω εγώ αλλά περι τιμής που περιποίησες εσύ στο μυθιστόρημά μου.
Σε ευχαριστώ για όλα. Και που πότε πότε ακούω την υπέροχη παιδική σου φωνή στο τηλέφωνο.
Χαίρομαι που ακόμη ζείτε μπαλκονάτες νύχτες. Κι εύχομαι ελαφρύ χειμώνα στα μέρη σας. Στα δικά μας είμαστε καταδικασμένοι για μακρύ ανελέητο χειμώνα!
Φιλιά

Justine's Blog said...

Οκωρβριανή κυρά,
Η μάλλον κυρά όλων των εποχών και των ανθέων,
Σε ευχαριστώ για την παράλληλη ανάρτηση.
Τα λόγια είναι περιττά όταν κυριαρχούν τα χρώματα!
Οπότε δεν πειράζει που δεν έγραψες πολλά, εννοούνται!
Φιλιά σου

Meropi said...

Μ' αρέσει κι εμένα το Φθινόπωρο. Από μικρή μου άρεσε. Μου άρεσε η επιστροφή στα θρανία, τα πρωτοβρόχια, ο καιρός που σιγά σιγά δρόσιζε.
Αυτές τις μέρες όμως εδώ στην Αττική ο καιρός μας κάνει παρασπονδίες. Είναι καθαρά καλοκαιρινός. Χθες, είδα (με απαρέσκεια) το θερμόμετρο του αυτοκινήτου να δείχνει 32 βαθμούς!!!!

δεσποιναριον said...

Ξερεις απο που προερχεται ο ΟκτωΜβριος φανταζομαι. Ειναι απο την λεξη Ομβρος (κοιτα ετυμολογια που σου φιαχνω!) Οταν βρεχει λοιπον τον Οκτωβρη γινεται ΟκτΟΜΒΡΗΣ. Ειναι Ιωνικη διαλεκτος, αλλα εσυ που να τα ξερεις αυτα!
Σοβαρευομαι τωρα και αναφερω οτι εδω στην πρωτευουσα των νομπελ βραβειων (!!!) χτες ειχαμε καμια τριανταρια βαθμους Κελσιου. Παντα τα φθινοπωρα μας ειναι καλοκαιρινα. Τα δενδρα μας ειναι ακομα πρασινα αλλα παρατηρησα 2-3 κιτρινα στο γρασιδι. Οταν αρχισει η διαδικασια του κιτρινισματος εξελισσεται ραγδαια, και συνηθως μας βρισκει ο Νοεμβρης πνιγμενους στο φυλλο και με τα κλαδια να κοιτανε γυμνα τον ουρανο.
Καλο και χαλαρο Σ/Κ/Δ Καναδεζα μου. Παω κι εγω να βαλω κανενα ΜΜΜΜΜηλο στο μπλογκ μου να χαιρετισω το καλοκαιρακι.
Φιλια πρωϊνα.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Μερόπη,
Τα καλά κορίτσια αγαπούσαν το σχολείο. Τα κακά μόνο τις εκδρομές του σχολείου.
Είμαι ευτυχής μαθαίνω να αγαώ τις εποχές ανάλογα με τις συνθήκες. Και πάντως, το Μόντρεαλ ζεί φθινοπωρινή πανδαισία.
Μόλις επέστρεψα απο βόλτα, όπου απόλαυσα τα χρώματα με αλαφρά ψυχρούλα.
Με ενοχλεί η ιδές της ζέστης τον Οκτώβρη!

Justine's Blog said...

Δεσποινάκι,
Δεν μπορώ να φανταστώ πλέον Οκτώβρη χωρίς όμβρο και χωρίς φύλλα πεσμένα στο χώμα. Μου φαίνεται παράταιρο.
Τα είδα τα λαχταριστά σου μηλαράκια.
Τί να πούμε για τη φάρσα του βραβείου Νόμπλε Ειρήνης; Η μήπως να το πάρουμε αλλοιώς, πως είδαν οι Ευρωπαίοι τον Μπούς να ξεκουμπίζεται και τάχωσαν όλα για όλα στον Ομπάμα!
Λέω τώρα!
Χαλαρά το Σαββατοκύριακο με φίλους και γαλοπούλα των Ευχαριστιών!
Εδώ έρχονται νωρίς και οι Ευχαριστίες.
Φιλιά