ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, November 14, 2011

Ιδιοχείρως... Ενα ραντεβού με βιβλία στην Ουάσιγκτον

Ιδιοχείρως... Ενα ραντεβού με βιβλία στην Ουάσιγκτον



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ερχόμενη στη Βόρεια Αμερική ποτέ δεν είχα σκεφθεί πως μια μέρα θα καταπιανόμουν με τη συγγραφή των έργων της πεζογραφίας: ιστορικές βιογραφίες, μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία. Κι όμως, η ξηρασία του τόπου που λέγεται Καναδάς (παρά τα γάργαρα νερά και τα κατάλευκα χιόνια του) με οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην υπέροχη εσωστρέφεια της συγγραφής και της λογοτεχνικής δημιουργίας.



Οταν καταλάγιασα από την απόλυτη έκρηξη της ευδαιμονίας και της ικανοποίησης, που είδα τα βιβλία μου να αγγίζουν όλο και περισσότερες ψυχές αναγνωστών, τότε κοίταξα δίπλα μου εδώ στον ξένο τόπο να δω ποιοι άλλοι αποτολμούν να γράφουν μακρόθεν και να εκδίδουν τα ελληνόγλωσσα βιβλία τους στην Ελλάδα ή εδώ.



Εχω την τύχη να συμπορεύομαι με τον συνάδελφο Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος ανακαλύπτει τα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πολιτικής και κάθε τόσο αναδύεται με ένα νέο ντοκουμενταρισμένο πολιτικό βιβλίο, το οποίο κάνει πάταγο στην Ελλάδα και την Ομογένεια: Οι φάκελοι Ανάν, ο Φάκελος των Ιμίων, Απόρρητα έγγραφα για τον Παπανδρέου και ούτω καθ’ εξής. Ο Μιχάλης Ιγνατίου, μόνος του ή με άλλους συγγραφείς, τολμάει να αγγίζει θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας μέσα από τα μυστικά έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό τοπίο.



Θα αναφερθώ παράλληλα σε δυο άλλους λογοτέχνες της Ελληνοαμερικάνικης Διασποράς, των οποίων το έργο έχω μελετήσει, καθώς είχαν την ευγενή καλοσύνη να μου στείλουν τα βιβλία τους εδώ στο Μόντρεαλ. Πρόκειται για τη Γιώτα Στρατή και τον Γαβριήλ Παναγιωσούλη, δύο διαφορετικής υφής λογοτέχνες που συναντώνται σε ένα σημείο: το πηγαίο γνήσιο ταλέντο τους.



Η Γιώτα Στρατή με μια βαθειά και ουσιαστική γνώση των αρχαιοελληνικών κειμένων, αλλά και της ελληνικής γλώσσας στην υψηλότερη διάστασή της, με έκανε ν’ αναρωτιέμαι, πώς τέτοια αληθινά ταλέντα χάνονται στη λήθη και τη μακρότητα της ξένης γης. Πρόκειται για μια λογοτέχνιδα, που έκανε άξονα ζωής τη συγγραφή αντλώντας τα θέματά της από τις πιο μεγάλες στιγμές του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας μας.



Και το κυριότερο, μέσα από την τριβή της με την Ομογένεια της Αμερικής προσπάθησε να μεταφέρει αυτή την αιώνια δάδα του ελληνικού πνεύματος στη νέα γενιά των Ελλήνων, προσαρμόζοντας τα περισσότερα έργα της σε θεατρικές παραστάσεις. Εργο μεγάλο και αναξιολόγητο σε όλες του τις διαστάσεις από τις ντόπιες αρχές της Ομογένειας ή από τα ελληνικά υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, είμαι σίγουρη.



Ο Γαβριήλ Παναγιωσούλης έχει έναν άλλο τρόπο, έξω από τα κλισέ της βαθειάς γραμματοσύνης. Μέσα από τα πεζά κείμενά του στα βιβλία «Στέλιος ο Ελληνας», «Ο Αστροναύτης των Τροπικών», «Ο καθρέφτης και η ομίχλη», «Αχ Νάξερα» προκύπτει ένα αληθινό αφηγηματικό ταλέντο, που μεταφέρει σε εικόνες τον πλούτο των εμπειριών της περιπλάνησης του ναυτικού αλλά και του μετανάστη του μαγικού νοτιοαμερικάνικου νότου.



Ο Γαβριήλ Παναγιωσούλης συνθέτει εικόνες υγρές, πένθιμες, γιορταστικές σαν αυτές του Μάρκες με μια ιδιαίτερα απλή αλλά παραστατική γραφή, που εμβάλλει στην ατμόσφαιρα της Νότιας Αμερικής τον ανυποψίαστο αναγνώστη.



Θα σταθώ επίσης στην υπέροχη γραφή της Βάνας Κοντομέρκου, η οποία μέσα στο επικό της βιβλίο «Φλογισμένες Πέτρες» αναφέρεται σε μια οικογενειακή σαγκά, που αναπαριστά την μεταπολεμική Ελλάδα της μιζέριας και της δυστυχιάς στη μικρή επαρχία της Ναυπάκτου.



Τώρα τα βιβλία του Μιχάλη Ιγνατίου, της Γιώτας Στρατή, του Γαβριήλ Παναγιωσούλη και άλλων Ελληνομαερικανών λογοτεχνών της Διασποράς, όπως του Ευάγγελου Διακογιάννη, του Μάκη Τζιλιάνου, της Στέλλας Ζαμπούρου-Φόλεντερ, της Βάνας Κοντομέρκου, του Δημήτρη Μουστάκη, του Δημήτρη Τριγώνη και άλλων, καθώς και τα δικά μου, αλλά και έτερα πολλά βιβλία Ελλήνων λογοτεχνών των εκδόσεων Ψυχογιός, Α. Λιβάνης, Μίλητος και άλλων οίκων θα σμίξουν σε ένα σαλόνι βιβλίου, που οργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 6-9 μ.μ στο χώρο της πρεσβείας, 2217 Massachussets Ave., NW, Washington DC, 20008.



Ο διπλά συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου και η αφεντιά μου με τα παλιά και νέα βιβλία μας θα σας περιμένουμε στη φιλόξενη εστία της ελληνικής πολιτείας να μιλήσουμε, να πιούμε ένα ποτό και να σας υπογράψουμε τα έργα μας!



Ραντεβού λοιπόν στην Πρωτεύουσα του Κόσμου στις 17 Νοεμβρίου!


Νοέμβριος 11, 2011

8 comments:

Μηθυμναίος said...

Μπράβο βρε Ιουστίνη! Καιρός ήταν να γνωρίσει ο κόσμος όλος όλους αυτούς τους Έλληνες της Διασποράς γιατί στ' αλήθεια το αξίζουν!

Καλή επιτυχία στο ραντεβού σας!!!

pylaros said...

Μεγάλη μου τιμή η γραφή σου αγαπητή μου Ιουστίνη.

(εικόνες υγρές, πένθιμες, γιορταστικές σαν αυτές του Μάρκες με μια ιδιαίτερα απλή)

χίλα ευχαριστώ
με εκτίμηση
Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Ναι αγαπημένε μου θα εκθέσουμε τα βιβλιαντους στο σαλόνι της πρωτεύουσας. Ως γνωστον Τους εκτιμώ ιδιάιτεραβκαι είναι μια ευκαιρία να φανεί το έργοντους. Φιλι

Justine's Blog said...

Γαβρίλη μου ες αύριον τα σπουδαία. Ανυπομονώ να σμίξουμε

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου,
το δικό μου "Ευχαριστώ"
είναι στην...δίπλα γειτονιά!!!!
Καλώς εχόντων των πραγμάτων,
θα σου έχω και μια "έκπληξη"!
Σε φιλώ,
Υιώτα

Justine's Blog said...

Αστοριανή μου,
Σήμερα φτάνει η μεγάλη μέρα! Φιλί και καλή μας ανταμωση!

δεσποιναριον said...

Θα ειμαι κι εγω εκει εννοειται!

Justine's Blog said...

Πρωτευσιάνα μου άπαιχτη,
Ανυπομονώ να σε σφίξω στην αγκαλιά μου. Φιλί της λαχτάρας μου