ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, January 10, 2012

Επιστολή στον Ανδρέα Παπανδρέου



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Αγαπητέ Ανδρέα,

Ηθελα από χρόνια να σου γράψω τούτο το γράμμα, γιατί χαράχτηκες βαθειά μέσα στην ψυχή μου με την παρουσία σου στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας όπως τη βίωσα προσωπικά ως ενήλικη από το 1974 και ένθεν.

Σε θυμάμαι στα τέλη του 77 να απλώνεις την παρουσία σου μέσα από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα μέσα από ομάδες , που έπλαθαν στρατιώτες ταγμένους να υπηρετήσουν την ιδεολογία του κοινωνικά παρεμβατικού κράτους σε ένα κλίμα δυτικής ευημερίας.

Σε θυμάμαι με την πίπα και το λευκό ζιβάγκο σου να χαράζεσαι στο μυαλό μου ως ο ηγέτης που θα οδηγούσε την πατρίδα στην πρόοδο, παρά τα όσα σου καταμαρτυρούσαν οι ενάντιοι. Ημουν συνεπαρμένη με αυτό το μεγάλο άνδρα που είχε έρθει να ανατρέψει και να φέρει κοινωνική ισότητα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Και όντως από το 1981 και μετά πλοήγησες τη χώρα σε μια πορεία διαρκούς ανόδου. Κοινωνικοποίησες το κράτος, έκανες δημόσιο αγαθό τη συγκοινωνία, προσπάθησες με κάθε τρόπο να δημιουργήσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είχες θαυμάσει κατά τη διαμονή σου στον Καναδά. Εβαλες στήθος ενάντια στους Τούρκους, τους πλησίασες στο Νταβός, έπραξες τόσα όσα θα μας κρατούσαν σε μια ισορροπία καλής γειτνίασης. Και δεν υποχώρησες ούτε μια σταλιά στα εθνικά μας θέματα.

Κι υστερα ήρθε η αλαζονία της εξουσίας, θεώρησες πως μπορούσες να διαβείς την κερκόπορτα των μέσων ενημέρωσης από την πύλη Κοσκωτά. Κι εκεί σε πελέκησαν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της εποχής, σε έσυραν στα χώματα, διέσυραν και διέλυσαν όσα είχες χτίσει.

Κι εσύ άρρωστος στο Χέρφιλντ τους εκδικήθηκες με διαζύγιο και γάμο, γέλασες στη μούρη των κριτών σου, σε φαντάζομαι πώς θα χαιρόσουν που κατήγαγες νίκη στο κατεστημένο, αφήνοντας τη γλυκειά Μάργκο και νυμφευόμενος αγνώστου προελεύσεως αεροσυνοδό.

Υστερα ήρθε η άνοδος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξουσία (του έτερου ιερού τέρατος της πολιτικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδας) και μετά η πτώση του δια χειρός Αντώνη Σαμαρά.

Κι εσύ επανήλθες στην πρωθυπουργία αδύναμος και προδομένος από την καρδιά σου. Σε γνώρισα δια ζώσης πρώτη φορά στο επίσημο ταξίδι σου στην Ουάσιγκτον επί Κλίντον το 1994 ( αν δεν με απατάει η μνήμη μου) και σε αποθαύμασα για τη λεβεντιά σου και για το σεβασμό που εξέπεμπες στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή. Παρότι ήσουν καταβεβλημένος, έδειχνες την αρετή του ηγέτη, με έκανες περήφανη Ελληνίδα της Διασποράς.

Κι ύστερα παρέδωσες την εξουσία στο λαμπρό Κώστα Σημίτη, που οδήγησε τη χώρα ομαλά στην ευρωζώνη αλλά θεώρησε ηθικό χρέος του με διάφορους χειραγωγικούς χειρισμούς να χρήσει διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ τον πρωτότοκο  γιό σου Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Γιώργος δυστυχώς δεν ήταν καμωμένος από τη στόφα του ηγέτη, ως πρωθυπουργός βρέθηκε σε οικονομική και πολιτική στενωπό με την Ελλάδα να είναι υπερχρεωμένη. Αντί να διοικήσει έφερε το παρεάκι του στην κυβέρνηση κι επί ένα χρόνο έκοβε βόλτες παριστάνοντας τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τον υπουργό εξωτερικών.

Διέπραξε τεράστια πολιτικά λάθη, έφταιξε για απίστευτες παραλείψεις, κατέλυσε το κοινωνικό κράτος εν μια νυχτί. Κατέστρεψε  όσα εσύ ο οραματιστής του δυτικού σοσιαλισμού είχες χτίσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου έσυρε την Ελλάδα στα δεσμά του ΔΝΤ.

Κι αντί να εγκαταλείψει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έστω και την ύστατη στιγμή για να σωθεί το Κίνημα , ο Γιώργος και οι συν αυτώ τυρβάζουν μόνο περί την εξουσία.

Ξέρω πως θα καπνίζεις νευρικά την πίπα σου στη γειτονιά του ουρανού, καθώς θα βλέπεις το γιό σου να διαλύει το κόμμα που όλοι χτίσαμε καθένας από το μετερίζι του με τα δικά του μέσα.

Αγαπητέ Ανδρέα,

Θα χύσω δάκρυα πίκρας και απογοήτευσης αν ο πρωτότοκος απόγονός σου καταστρέψει τον ιστό του κουρασμένου αλλά εν δράσει ΠΑΣΟΚ.

Θα καταλάβω ότι δεν εκδικείται το Σοσιαλιστικό Κίνημα ή τους δελφίνους του, αλλά ότι καγχάζει πάνω στη φωτογραφία σου γιατί δε μπόρεσε ποτέ να σταθεί στο ύψος της πολιτικής οικογένειας των Παπανδρέου!




6 comments:

Joan.Dorina said...

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ? ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝΑΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΧΡΕΙΣΑΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΑΚ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΑ ΕΠΑΡΧΙΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΕΙΔΑΜΕ ΤΟ '81 ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ?ΤΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠ. ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ,ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΞΕΛΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.ΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝ ΕΙΧΕ .ΤΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΑΟΠΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΤ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ''ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ''ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΓΑΠ ΜΕ ΦΟΒΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!ΣΠΑΕΙ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΙΠ0ΤΕ ΟΡΘΙΟ!

Justine's Blog said...

Αγαπητή μου,
Ο Ανδρέας Παπανδρέου απέδειξε τον εαυτό του μέσα στα χρόνια, έφτιαξε και ανέβασε τη μεσαία ταξη της Ελλάδας. Δεν μπορείτε να του πάρετε αυτό παρά τα όποια λάθη του και τα όποια πάθη του.
Δεν τον έχρησε κανένας αρχηγό του ΠΑΚ, ήταν ο ηγέτης της αντίστασης στο εξωτερικό γι αυτό μάζεψε ανθρώπους από το εξωτερικό.
Τα υπόλοιπα τα αναγω σε θεωρία συνωμοσιολογίας.
Ο Ανδρέας υπήρξε ο ηγέτης που οδήγησε την Ελλάδα στην κοικωνικοπολιτική άνοδο, ο γιός του δυστυχώς γκρεμίζει το μεγάλο και σπουδαίο έργο του πατρός

Eleni Tsamadou said...

Δυστυχώς έχεις δίκιο Τζουστινάκι.
Τώρα όμως τι κάνουμε;

Justine's Blog said...

Τώρα Ελενάκι είμαστε δέσμιοι του αδιεξόδου μας όσον αφορά στην ποιότητα ζωής μας. Αλλά ας φύγει ο Παπανδρέου πριν αιματοκυκισθεί η χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Αφησε καμμένη γή, ας το αντιληφθούν επιτέλους οι γύρω του!
Φιλάκια πρωινά

pylaros said...

Συνήθως αποφεύγω τις πολιτικές συζητήσεις αγαπητή μου Ιουστίνη,
Αλλά η πείρα της ζωής με δίδαξε ότι όλοι τους οι πολιτικοί το παίζουν βεντέτες για δικό τους και μόνο συμφέρον.
Με τον εμφύλιο ή μετα ήταν κάποτε στα πράγματα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πατέρας μου αριστερών ιδεών δεν μπορούσε να κυκλοφορίσει, τον φώναξε ο Γιώργος και του έδωσε ένα χαρτί (πάσο) που κανένας δεν σεβόταν.
Στην Παρουσίαση του Βιβλιου του Νίκου Παπανδρέου εδώ στη Νέα Υόρκη ήμουν παρών.
Από την ομιλία του, σε μια ιστορία που έλεγε ο Νίκος επί Χούντας στην Αστόρια, έβγαλα το συμπέρασμα ότι δεν άξιζει τον κόπο να ασχολούμαι με τα κόμματα...

Χαιρετισμούς
Πάντα με αγάπη
Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Γαβρίλη μου,
Ξεχάστηκα να σου απαντήσω γιατί γεμίζω κοθτιά προς μετακόμιση! Ναι, η πολιτική είναι ερεβώδης, αλλάζουν πρόσωπα τα πρόσωπα, καταντούν την υπόθεση μη σοβαρή.
Συμφωνώ εν πολλοίς με τη στάση σου.
Χιονισμένο σμουτς