ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Sunday, January 27, 2013

Η Νέα Φοροεπιδρομή


Θεωρώντας ότι κυβέρνηση επιλέγει να πνίξει εντελώς τη μεσαία ταξη, παραθέτω αυτό το κομμάτι του συναδέλφου και φίλου Ηλία Γεωργάκη, καθώς με χειρουργική τελειότητα αναφέρεται ενδελεχώς στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα σαρώσει και τις τελευταίες αντιστάσεις!
 

Την ιδια ωρα που μισθωτοί-συνταξιούχοι εχουν χάσει το 50% των εισοδημάτων τους, νεες σημαντικές απώλειες στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ φέρνει η εφαρμογή της παρακράτησης φόρου με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2013 σε ισχύ. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για μισθωτούς με παιδιά και χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ οι πιο κερδισμένοι από τη νέα παρακράτηση είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Και φέτος άλλωστε, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα παρακρατούν σε μηνιαία βάση την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών , οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Διευκρινίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος δεν εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων που βαρύνουν το δικαιούχο και συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.


Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.


Ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς, συν καταβαλλόμενο σε εκείνους που το δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

• Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου, μικρές αυξήσεις αποδοχών έως 28 ευρώ το μήνα, για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9.000-10.000 ευρώ.

• Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης, είναι οι οικογενειάρχες. Η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για το πώς ακριβώς υπολογίζεται η έκπτωση φόρου κρύβουν μάλιστα παγίδα.

Με βάση τη σχετική διάταξη νόμου η έκπτωση των 2.100 ευρώ είναι ακέραιη έως 21.000 ευρώ εισόδημα και “ψαλιδίζεται” κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Η παγίδα έγκειται στο εξής: Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για εισοδήματα στο ενδιάμεσο κάθε 1.000άδας ευρώ εισοδήματος, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, τότε δεν χάνονται τα 100 ευρώ της έκπτωσης του κλιμακίου. Αν όμως η διαφορά είναι πάνω από 500 ευρώ, τότε χάνονται τα 100 ευρώ της έκπτωσης του προηγούμενου κλιμακίου.

Για παράδειγμα, για εισόδημα 25.400 ευρώ η έκπτωση φόρου παραμένει στα 1.700 ευρώ, ενώ για εισόδημα 25.600 ευρώ η έκπτωση “ψαλιδίζεται” κατά 100 ευρώ και περιορίζεται στα 1.600 ευρώ.

Για υπόχρεο χωρίς παιδιά με μισθό 785 ευρώ οι μηνιαίες κρατήσεις μειώνονται κατά 19,70 ευρώ, ενώ για μισθό 1.857 ευρώ αυξάνονται κατά 21,11 ευρώ.

Για υπόχρεο με 1 παιδί και μισθό 857 ευρώ οι κρατήσεις αυξάνονται κατά 2,81 ευρώ και για μισθό 1.214 ευρώ κατά 11,96 ευρώ.

Για υπόχρεο με 2 παιδιά και μισθό 1.071 ευρώ οι κρατήσεις αυξάνονται κατά 25,33 ευρώ και για μισθό 1.785 ευρώ κατά 37,29 ευρώ.

Πέρα από τις αυξημένες κρατήσεις φόρου, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να έχουν κρατήσεις και έναντι της αποκαλούμενης έκτακτης εισφοράς, η οποία όπως προκύπτει από την Έκθεση του ΔΝΤ, αναμένεται ότι θα παραταθεί έως και το 2016.

Για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% από το πρώτο ευρώ. Από 20.001 έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 2%, από 50.001 έως 100.000 ευρώ με 3%, από 100.001 ευρώ και πάνω με 4%. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί σε ξεχωριστό κωδικό του Ε1 του 2013 η παρακράτηση για την έκτακτη εισφορά του 2012.

 

2 comments:

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου!
Απορίας άξιον Πώς τα σκέπτονται και ΠΩΣ τα εφαρμόζουν, εξαιρώντας φυσικά τους εαυτούς τους
και τους δικούς τους...

Από την κρυσταλλωμένη ΝΥ - μάλλον Λ.Ι.,
σε φιλώ
Υιώτα

Justine's Blog said...

Γιώτα μου οι γνωστές αδικίες ενός φορολογικού συστήματος ανίκανου να συλλέξει φόρους. Τραγική ειρωνία κι αυτή!
Καλημέρα από σκυθρωπό Μόντρεαλ