ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, December 21, 2015

Συγκίνηση, Πάθος, Ζωηρές παρεμβάσεις στην παρουσίαση της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη, 18 Δεκεμβρίου 2015
 
Συγκίνηση και ζωηρές παρεμβάσεις επικράτησαν στην παρουσίαση των μυθιστορημάτων «Ψηλά τακούνια Για Πάντα» και « Ξυπόλυτες στην Αμμο» (Εκδόσεις Αρμός) , που έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας, Νέας Υόρκης την Παρασκευή , 18 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι τιμή για την Ομοσπονδία να φιλοξενεί εκδηλώσεις των Γραμμάτων και των Τεχνών, τονίζοντας πως η ομογένεια θα υποστηρίζει πάντα εκδηλώσεις που ενισχύουν την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Η σύμβουλος τύπου, Αθανασία Παπατριανταφύλλου, αναφέρθηκε στην άψογη  συνεργασία της με την δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στον Καναδά Ιουστίνη Φραγκούλη όταν υπηρετούσε στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα (2011-2015), αποκαλύπτοντας ότι διάβασε τα δύο μυθιστορήματα της συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη απνευστί σε δυό πτήσεις της απο και προς την Ελλάδα. Η κα Παπατριανταφύλλου επισήμανε πως οι χαρακτήρες των γυναικών  στα εν λόγω μυθιστορήματα αποκαλύπτουν τα μικρά μυστικά της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας, προσφέροντας υλικό σε «κατασκόπους» (άνδρες), όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταμού HellasFM, Δημήτρης Φιλιππίδης, έφερε την έκπληξη της βραδυάς, αφού ανάγνωσε επιστολή του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος ο οποίος έγραφε μεταξύ άλλων σχετικά με τη συγγραφέα και το έργο της: «Τα μυθιστορήματα "Ψηλά Τακούνια για Πάντα" και "Ξυπόλυτες στην Άμμο", γνωστά ως "Η Διλογία της Λευκάδας", αποτελούν μεταξύ άλλων προσπάθεια μύησης στο γυναικείο ψυχισμό και φέρουν όλα εκείνα τα ιδιαίτερα συγγραφικά χαρίσματα της Ιουστίνης Φραγκούλη που είναι η ισχυρή αρχιτεκτονική δομή του έργου, η αριστουργηματική ανάπτυξη των χαρακτήρων,  η λακωνική και συνάμα ρέουσα και γλαφυρή γραφή, τα μεστά νοήματος υπαρξιακά μηνύματα -- όλα εκείνα δηλαδή τα γνωρίσματα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη απο την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Δικαίως επομένως παρουσιάζεται "Η Διλογία της Λευκάδας" και τιμάται σήμερα η συγγραφέας της.  Μ' αυτόν τον τρόπο προβάλλονται ταυτόχρονα και τα Ελληνικά Γράμματα στην Αμερική».

Ο δημοσιογράφος/ανταποκριτής Δημήτρης Φιλιππίδης αναφέρθηκε στις ηρωίδες της Ιουστίνης Φραγκούλη σημειώνοντας:   «Ειναι ένα ταξιδι στον χρόνο...Είναι η κατάθεση ψυχής μίας γυναίκας που δεν διστάζει να προβάλλει, να τονίσει, να  επιβάλει και να τσαλακωσει την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και την παρουσία των ηρωίδων...Ηρωίδων που αντιπροσωπεύουν κάθε διαφορετική πτυχή του γυναικείου κόσμου...Θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα με τα χαρακτηριστικά αυτά...θα μπορούσαν να είναι 6 ηρωίδες...Ολες ομως βγαλμένες από την καθημερινότητα, και κυρίως από τα πιο αγνά μας χρόνια...Αυτό που υπογραμμίζεται στα δύο βιβλία είναι η πορεία στον χρόνο...Ενας πόλεμος εσωτερικός...Πολεμος και ειρήνη....Αντιθέσεις./..Η σταθερότητα, η επιμονή η αντοχή στον χρόνο και η διατηρηση στοιχείων της εφηβείας μας...και από την άλλη οι αλλοιώσεις, οι αλλαγές και η ανάπτυξη, η προσαρμογή σε νεο περιβαλλον και νέες εμπειρίες!»

Ο εκδότης του περιοδικού Νέον , Δημήτρης Ρομποτής,  προέτρεψε το ακροατήριο να αγοράσει βιβλία ως δώρα Χριστουγέννων ενώ προηγουμένως είχε γράψει για τη Διλογία της Λευκάδας στο blog του: «Προσωπικώς συνεκινήθην διαβάζοντας τα δύο βιβλία γιατί η Ιουστίνη κατάφερε να αναπλάση με πολύ παραστατικό τρόπο την ατμόσφαιρα της «χώρας», της πρωτεύουσας δηλαδή του νησιού όπου και οι δύο μεγαλώσαμε, χωρίς όμως να βαλτώση στα επιμέρους χαρακτηριστικά εν ονόματι της εντόπιας πιστότητας.

Οι πρωταγωνίστριες των δύο μυστιστορημάτων που το ένα αποτελεί συνέχεια, «σίκουελ» όπως λέμε για τις ταινίες, του άλλου νοιώθουν αυτό που έχω αποκαλέσει αγγλιστί «benign suffocation» ή «καλοήθης καταπίεση» σε κακή μετάφραση. Δηλαδή την ανάγκη για φυγή, σπάσιμο των δεσμών μιας τοπικής κοινωνίας στην οποία ο ένας γνωρίζει τον άλλον και το κουτσομπολιό ως «κοινωνική κριτική» είναι αμείλικτο ως προς την καταδίκη κάθε «παραβάτη». Βέβαια, δεν είναι αυτό το θέμα των βιβλίων, προκύπτει όμως από τα συμφραζόμενα και είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει στις τοπικές κοινωνίες, όσο κι’αν οι άνθρωποι έχουν ή νομίζουν πως έχουν απελευθερωθεί.»

Η συγγραφέας μίλησε με συγκίνηση για όσα την φορτίζουν , καταθέτοντας την ομολογία ότι έμπνευσή της για τη μυθιστορία αποτελούν οι ανθρώπινες ιστορίες, που είναι πιό περίπλοκες και απο την πλουσιότερη φαντασία. Ενώπιον του κοινού εξομολογήθηκε ότι στο είναι της κυκλοφορούν οι μικροί κόκκοι άμμου της Λευκάδας και η αβάσταχτη ομορφιά του πελάγου της.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη αποκάλυψε επίσης ότι ο άνθρωπος που υπήρξε καθοριστικός  στο να γνωρίσει τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και να γράψει τη βιογραφία του «Η Μοναξιά Ενός Ασυμβίβαστου» υπήρξε ο θεοφιλέστατος Βικέντιος Μαλαματένιος, ο οποίος υπηρετούσε τότε ως διευθυντής του Πολιτιστικού Τμήματος της Αρχιεπισκοπής.

Στη δευτερολογία της η συγγραφέας κατέθεσε ότι ο πρώτος που είχε εντοπίσει τη φλόγα για τα μεγάλα έργα και την ικανότητά της να συγγράψει βιογραφία ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος , με τον οποίον είχαν μια ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνία, όπως αποκάλυψε.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη έδωσε το μικρόφωνο στον θεοφιλέστατο Βικέντιο Μαλαματένιο, που υπήρξε λαύρος σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναγκαστική παραίτηση του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος το 1999, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ο πιό ελληνοκεντρικός και ορθοδοξοκεντρικός αρχιεπίσκοπος Αμερικής, γι αυτό υπέστη τους διωγμούς.

Η Ελληνοαμερικανή ηθοποιός Ανθούλα Κατσματίδη διάβασε με σαγηνευτικό τρόπο ένα μικρό απόσπασμα απο το αγγλόφωνο μυθιστόρημα High Heels For Six”, σπέρνοντας ανατριχίλες στο ακροατήριο με το βάθος και το χρώμα της φωνής της.

Η νεαρή και ανερχόμενη ηθοποιός Φιόνα Γεωργιάδη εξ Ελλάδος προερχόμενη, ανάγνωσε επίσης απόσπασμα απο το μυθιστόρημα «Ξυπόλυτες στην Αμμο» στολίζοντας με τη δροσερή ερμηνεία της την ατμόσφαιρα.

Το κοκτέιλ που ακολούθησε ήταν ενορχηστρωμένο απο την πολυτάλαντη Μαρία Ζωιτάς, τα εδέσματα ήταν προσφορά της Μαρίας Κατωπόδη-Ζωιτάς, τα γλυκά φτιαγμένα απο τα χέρια της Αλεξάνδρας, ενώ η λευκαδίτικη πίτα έγινε ειδικά για την παρουσίαση απο την κυρία Πάλμου, μητέρα της Ελένης Πάλμου. Η Ελένη Πάλμου είχε αναλάβει τις προσκλήσεις και την όλη προώθηση της εκδήλωσης, ενώ ο σύλλογος Λευκαδίων Νέας Υόρκης είχε καλέσει όλα τα μέλη του.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Γιώργος Μαραγκός, κοντρόλερ του Νάσαου Κάουντι , εκ Λευκάδος προερχόμενος με τη σύζυγό του Αντζελα, η φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Γεωργία Καλοδειδή, ο πρώην διευθυντής του ΕΟΤ Νέας Υόρκης Χρύσανθος Πετσίλας, ο επιχειρηματίας Τόμ Ζωιτάς, οι δημοσιογράφοι Απόστολος Ζουπανιώτης, Φώτης Παπαγερμανός, Δημήτρης Φίλιος, πλήθος ωραίων Λευκαδίων και φίλων των Γραμμάτων.

Η εκδήλωση καλύφθηκε εξ ολοκλήρου απο τον Μιχάλη Γιακουμέλλο και θα παρουσιασθεί στο διαδικτυακό κανάλι MGTV καθώς και στον HellasFM.
 
 Ο Τεντ ήταν υπεύθυνος πωλήσεων
 Η οικογένειά μας από το Μπρούκλυν: Αργυρώ, Μαρία και Γιάννης
 Η οικογένειά μου από την Αστόρια: Χρύσανθος, Αντα, Τζουστινάκι
 Δυό ζευγάρια, δυό ιστορίες αγάπης. Τεντ, Ιρις, Τζουστινάκι, Φώτης
 Η κουμπάρα Βέα με την καλλονή μας Αντα
 Ανάμεσα από τον εκπληκτικό συνάδελφο Δημήτρη Φιλιππίδη και τη σύμβουλο τύπου Αθανασία Παπατριανταφύλλου
 Η αίθουσα του Σταθάκειου ήταν κατάμεστη
 

 Μια παρέα των Γραμμάτων και των Τεχνών: Από αριστερά η ηθοποιός Φιόνια Γεωργιάδη, η Ζάν Μανωλάκος, η Ιρις Πλιθάκη Παπαγερμαού και κάτω υ υπουγράφουσα με την συγγραφέα Πωλίν Μάνος
 Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, η ψυχή της βραδυάς Μαρία Ζωιτά, η Σία Παπατριανταφύλλου και ο υποστηρικτικός Τεντ
 Η Μαρία Κατωπόδη-Ζωιτα ετοιμάζει το δικό της βιβλίο μαγειρικής
 Η Φιόνια Γεωργιάδη άφησε την αύρα της με την υπέροχη αναγνωσή της
 Το Τζουστινάκι υπέγραφε αλύπητα

 Ανάμεσα από τις όμορφες συμπεθέρες
 

 Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πέτρο Γαλάτουλα
 Ανάμεσα από τον κοντρόλερ του Νάσαου Κάουντι, Γιώργο Μαραγκό και την γοητευτική σύζυγό του, Αντζελα
 Η Ανθούλα Κατσιματίδη έκανε μια συγκλονιστική ανάγνωση από το αγγλικό κείμενο, Στο μικρόφωνο ο Δημήτρης Ρομποτής
 Με τον Κώστα Καββαδία μας συνδέει ο Σύβρος
 Ο Μιχάλης Γιαουμέλλος κάλυψε με βίντεο όλη την εκδήλωση
 Με την κάμερα στο χέρι όλο το βράδυ για το MGTV
Ανάμεσα από τη λατρεμένη μου φίλη Κατερίνα Ζησσούλη και τον σύζυγό της Χριστόφορο, υπέροχο λαϊκό ερμηνευτή
 Η Ιρις περιμένει τον πελαργό, ο Φώτη είναι ευτυχισμένος κι εγώ θα γίνω μπέιμπι σίττερ
 Η Διλογία της Λευκάδας βημάτισε στη Νέα Υόρκη
 Ο επιχειρηματίας Τόμ Ζωιτάς ανάμεσα από την σύζυγό του Μαρία και το Τζουστινακι
 Αξίζαμε μια φωτό κι εμείς ως ζεύγος
 Ο λατρεμένος μου συγγραφέας Γαβριήλ Παναγιωσούλης με το δημοσιογράφο Δημήτρη Φιλιππίδη
 Με το Δημήτρη Φίλιο μας συνδέουν ένδοξες μέρες
 Με την Πολίν και την Ζαν
 Μαρία και Τζουστινάκι ανάμεσα στις αδελφές Πάλμος
 Τι μου ψιθυρίζει η Πωλίν;Κάτι για τον Τόμ;

 Ψηλά Τακούνια του Λούμπι!!! Με κόκκινες πατούσες χαιρετώ
 Ο Δημήτρης Ρομποτής έχει μια μαγκιά στο λόγο
 Ο Βικέντιος Μαλαματένιος υπήρξε λαύρος
 Με την λατρεμένη Γεωργία Καλοειδή που με στηρίζει σε όλες μου τις λογοτεχνικές περιπέτειες
 Ανάμεσα από τον φωτορεπόρτερ Φώτη Παπαερμανό, η γυναίκα του Ιρις και το Τζουστινάκι
Μεγάλη χαρά και τιμή να γνωρίσω τον Λευκαδίτη που ξεχωρίζει στη Νέα Υόρκη ως κοντρόλερ της Νασαου Κάουντι. Με τη σύζυγό του Αντζελα και την Μαρία Ζωιτάς.

1 comment:

Μηθυμναίος said...

Έμαθα από πρώτο χέρι και χάρηκα πολύ για την επιτυχία της εκδήλωσης!

Καλή συνέχεια και παρουσιάσεις και σε άλλα κέντρα του Ελληνισμού της Διασποράς!