Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Monday, December 25, 2017

Παραδοσιακά Χριστούγεννα στη Μοντρεάλη




Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη


Παρά τα χιόνια που συσσωρεύτηκαν όλη τη νύχτα από τη διαρκή χιονόπτωση, τα Ελληνικά Χριστούγεννα   γιορτάσθηκαν με λαμπρότητα στις 12 εκκλησιές του Μόντρεαλ, καθώς οι Ελληνες ομογενείς συνέρρευσαν  τόσο στη νυχτερινή Χριστουγεννιάτικη λειτουργία όσο και στη λειτουργία ανήμερα της Γέννησης του Χριστού.

Με απαλή χιονόπτωση και σχετικά ήπιες θερμοκρασίες οι ομογενείς  αναπαρήγαγαν ακόμη μια χρονιά τα πατροπαράδοτα ελληνικά έθιμα στα σπιτικά τους. Οι νοικοκυρές έψησαν τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ενώ σε πολλά σπίτια αντί της γαλοπούλας μαγείρεψαν ψητό γουρουνόπουλο.

Η ελληνοκρατούμενη περιοχή του Πάρκ Εξτένσιον είχε επί μια εβδομάδα την τιμητική της, καθώς στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία περίμεναν στις ουρές Ελληνες και ξένοι για να αγοράσουν και να γευθούν τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά των Χριστουγέννων.

Ο γιορτασμός κορυφώθηκε με το επίσημο μεσημεριανό γεύμα προς τιμήν των Ελλήνων της ξενιτιάς, που οργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ με πρωτοβουλία του προέδρου της Νίκου Παγώνη και του τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών της Κοινότητας.

Η μεγάλη αγκαλιά της Κοινότητας άνοιξε να υποδεχτεί οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους καθώς και ξένους φίλους της Ελληνικής παροικίας που πήγαν να μοιρασθούν τα πατροπαράδοτα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας. Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου π. Δημήτριος Αντωνόπουλος ευλόγησε την τράπεζα παρουσία του π. Δαμασκηνού ο οποίος ιερουργεί προσωρινά στο ναό του Ευαγγελισμού.


Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νίκος Παγώνης καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου έδωσαν το παρόν στο σερβίρισμα της γαλοπούλας , που ήταν μαγειρεμένη αλά Κεμπέκ. Η νεολαία και τα παιδιά βοήθησαν στο καθάρισμα των τραπεζιών ενώ οι δώρα προσφέρθηκαν στα μικρά παιδιά.

Η ατμόσφαιρα ήταν ενθουσιώδης, οι συνδαιτυμόνες αντάλλασαν ευχές μεταξύ τους με φωτισμένα από το χαμόγελο πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Παγώνης γέμιζε τα ποτήρια με κρασί περιφερόμενος και χαιρετώντας κάθε τραπέζι ως γνήσιος οικοδεσπότης Χριστουγέννων.

Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα της ΕΚΜΜ έχει γίνει μια παράδοση που αναδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία  του κορυφαίου φορέα της οργανωμένης παροικίας καθώς και των Ελλήνων του Μοντρεάλ. Είναι μια παρακαταθήκη αγάπης και προσφοράς στο μοναδικό  Ελληνικό Γένος.

Φέτος, στην παρέα προστέθηκαν μέλη της πολυφωνικής χορωδίας του  Αγίου Γεωργίου, ενώ ο παραδοσιακός εθελοντής Σπύρος Μονζενίγος έδωσε το παρόν με τα τέσσερα εγγόνια του στην προετοιμασία και το σερβίρισμα της γαλοπούλας.













No comments: