ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, April 16, 2018

Οίνος και Πνεύμα: ‘Ενα Πολυθέαμα Που Προκάλεσε Συγκίνηση και Νοσταλγία!






Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Πλημμύρισε η κοινοτική αίθουσα απο κόσμο που διψούσε για ένα ποιοτικό θέαμα, για μια αξία, ελληνική και διαχρονική. Το πολυθέαμα «Οίνος και Πνεύμα»  με θέμα το ελληνικό κρασί χάρισε ευφροσύνη στο ακροατήριο, όπως υποσχόταν ακριβώς ο τίτλος «Οίνος και Πνεύμα».

‘Ηταν μια παράσταση που τα είχε όλα: θέαμα, μουσική και χορό και που εκτυλίχθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Μόντρεαλ και του Λαογραφικού Εργαστηρίου της ΕΚΜΜ.

Μια γιγαντοοθόνη κυριαρχούσε στη σκηνή απ΄όπου περνούσαν εικόνες της Ελλάδας, εικόνες αμπελώνων και κρασιών που στεφανώνουν την ιστορία των χιλιάδων χρόνων του κρασιού στη χώρα του Βάκχου. Ο γνωστός οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου έδωσε ζωντανά την αφήγηση σφραγίζοντας με τις γλαφυρές φράσεις του το θέαμα που σκόρπιζε νοσταλγία για τη μακρινή πατρίδα.

Ο Βασίλης Χατζηνικολάου με μουσική στο υπόβαθρο ερμήνευσε με την αισθαντική φωνή του τραγούδια γύρω απο το κρασί και το κέφι του, περιφερόμενος απο τα λαϊκά ακούσματα στην ελαφρά ευρωπαϊκή μουσική των βάλς αλλά και στη δημοτική παράδοση.

Επίλεκτα τμήματα χορευτών από το Λαογραφικό Εργαστήρι της ΕΚΜΜ με τον ενθουσιασμό του Ρωμανού Χατζηνικολάου πλαισίωσαν τη μουσική και τις εικόνες  δίνοντας τη γεύση της ολοκλήρωσης και συνδέοντας το ελληνικό αφήγημα του οίνου με τον τόπο που λέγεται Μοντρεάλ.

Τα ζωντανά τραγούδια και οι πλούσιες εικόνες συνέθεσαν το πολυθέαμα το οποίο αφορά στην ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ταξιδεύοντας τον θεατή στους αμπελώνες της Ελλάδας, που ευλόγησε ο Βάκχος και συνέχισαν να παράγουν σταφύλια και κρασί σε όλες τις φάσεις .

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών δρ. Γιάννης Χατζηνικολάου σημείωσε για το πολυαναμενόμενο πολυθέαμα : «Με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων του Ιδρύματος και των 35 χρόνων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών είπαμε να φέρουμε αυτή την παράσταση που σκοπό έχει να ευφράνει το πνεύμα και τις καρδιές των Ελλήνων της παροικίας μας. Είμαστε ευλογημένη ως χώρα να έχουμε ωραίους αμπελώνες που φύονται σε διάφορες πλαγιές από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και τη Θράκη κι αυτή η παραγωγή του πολυθεάματος δοξάζει  την ποικιλία της γής , των σταφυλιών και των κρασιών της Ελλάδας.

Η μουσική προέρχεται απο τα τραγούδια για το κρασί και τους αμπελώνες και είναι αισιόδοξη, γιορταστική χαρούμενη. Τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Εργαστηρίου συνέδεσαν την γή της Ελλάδας με τα παιδιά του Καναδά και της Ελλάδας».

Η πρωτοτυπία του πολυθεάματος βρισκόταν στο ότι παντρεύτηκε αρμονικά η αφήγηση με τις μουσικές και τους χορούς, παρασύροντας το κοινό σε μια ευεξία που άρχισε από το Πνεύμα και κατέληξε στον Οίνο.

Πέντε ποικιλίες κρασιών της εταιρείας «Creticos” με ιδιαίτερες γεύσεις και άρωμα Κρήτης άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους, ενώ το λευκό κρασί «Παράγκα» του Κυρ-Γιάννη προσφέρθηκε επίσης στο κοινό .

Την γαστρονομική επιμέλεια είχε η εταιρεία «Salamina Foods’, που προσέφερε δωρεάν τα μεζεδάκια.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε γύρω στα 600 άτομα με σημαντικές πολιτικές παρουσίες στο ακροατήριο.

































No comments: