ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, September 24, 2019

Στην Κοσμοπολίτισσα Νάουσα της Πάρου!



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Είχα να επισκεφθώ την Πάρο μια εικοσαετία. Το νησί μόλις είχε αρχίσει να αναπτύσσεται κι έβλεπα μια αναρχία να επικρατεί παντού, καθώς κατακλύζονταν από μια νεολαία που ήθελε τα μπαρ και τα ξενύχτια. Έτσι απέφευγα να επιστρέψω στο Κυκλαδίτικο νησί παρότι ήταν πρώτο στη γραμμή της δημοσιότητας.

Η φιλία μας με τη Νίκη Μηταρέα και το Νίκο Φραντζή με έφεραν πίσω αυτό το Σεπτέμβριο και ήταν τέτοια η εμπειρία μου που άλλαξε άρδην την εικόνα μου για την Πάρο, όπως την είχα σχηματίσει τότε στην πρώτη επαφή.

Προσγειωθήκαμε στο μικροσκοπικό αεροδρόμιο της Πάρου, που έχει μια θύρα και εξυπηρετεί μία πτήση κάθε φορά παρότι έχει ανακαινισθεί και μεγαλώσει πρόσφατα.  Ο Νίικος μας περίμενε και μας έκανε το γύρο του νησιού, όπου οσφρισθήκαμε τη θάλασσα και την ξηρασία του τοπίου αγναντεύοντας πέρα μακριά τη Νάξο, περιπλανώμενοι στην ομορφιά της νήσου.

Το μελτέμι που είχε ξεσηκώσει τις προηγούμενες μέρες το Αιγαίο είχε κοπάσει και η ματιά γλυστρούσε στη διαυγή ατμόσφαιρα προσφέροντας εκείνη  την γυμνή ομορφιά της φύσης που δεν προσποιείται βλάστηση . Εβλεπες εδώ κι εκεί αμπέλια, λίγα λιόδεντρα, μετά βίας μικρούς κήπους με οπωρικά κι ένιωθες την έλλειψη της βροχής και την ξηρασία όχι σαν τιμωρία μα σαν ευλογία του τόπου. Τα κατάλευκα σπίτι, αυστηρά χτισμένα στις προδιαγραφές της ντόπιας αρχιτεκτονικής τονίζουν την αυθεντικότητα των ανθρώπων που δεν είχαν να πιαστούν παρά απ΄τον ήλιο. Ηλιος και θάλασσα , αυτά είναι τα στοιχεία τούτης της άγριας ομορφιάς…

Φτάσαμε στα όμορφα Marinas bungalows στη γραφική Νάουσα που είναι χτισμένα σύμφωνα με την ντόπια αρχιτεκτονική. Περιποιημένοι εξωτερικοί χώροι στολισμένοι με μικρές πινελιές της Νάουσας και μια φούξια μπουκαμβίλια κυριαρχεί του χώρου  μαγνητίζοντας το βλέμμα . Η κυρία Μαρίνα εμπνεύστρια αυτού του συγκροτήματος μας καλοδέχτηκε σκορπίζοντας την αγάπη της και αναθυμούμενη παλιές ιστορίες που μοιραστήκαμε στο σπίτι της στην Αθήνα. Το βλέμμα της γεμάτο σπίθα μας βύθισε στις μέρες τις παλιές.

Τα δωμάτια ευρύχωρα με ωραία μοντέρνα μπάνια και μικρά αγγίγματα από τη νησιώτικη αρχοντιά. Η καθαριότητα και το στυλ μας γοήτευσαν. Έξω μας περίμεναν μαρμελάδες καμωμένες με τη μαεστρία της  Νίκης, που αναμειγνύει τα φρέσκα φρούτα με τους χυμούς τους δίνοντάς τους γεύση θεϊκή. Λάτρεψα τη μαρμελάδα σύκο, φράουλα και κίουι με πεπόνι. Η Νίκη αφήνει τους καρπούς να ζουν μέσα στις μαρμελάδες γι αυτό το πρωινό στα Marinas bungalows είναι διάσημο στις σελίδες των κοινωνικών μέσων.

Η βραδυνή βόλτα στη Νάουσα ήταν επιεικώς συναρπαστική. Γλιστρήσαμε στα στενά μονοπάτια τα ασπροβαμμένα και ολοκάθαρα σα να τα περνούν οι νοικοκυρές καθημερινά με ασβέστη. Θαυμάσαμε το λιμάνι με τις ψαρόβαρκες που κοιμούνται εκεί τα βράδυα ως το επόμενο παραγάδι…

Η Νάουσα έχει αλλάξει πολύ αφότου την πρωτοπερπάτησα. Έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτισσα κόρη του Αιγαίου με υπέροχα μαγαζιά, καλαίσθητες μπουτίκ και μια κλάση που απευθύνεται στο μεσαίο τουρίστα χωρίς να τον τρομάζει με εκκεντρικές ακρότητες.

Εκείνο που την ξεχωρίζει είναι τα εξαιρετικά της εστιατόρια, τα οποία διαθέτουν φρέσκα ψαρικά και κρεατικά μαγειρεμένα από έμπειρους σεφ. Δεν είναι τυχαία η παραμονή διασημοτήτων στη Νάουσα, είναι τα δελεαστικά πιάτα και η άψογη περιποίηση που προσελκύουν τουρίστες υψηλής αισθητικής.

Ξεχωρίζω το Mario Restaurant Naoussa στην κεντρική πλατεία μια ανάσα από το λιμάνι, όπου όχι μόνο η γεύση αλλά και η παρουσίαση των φαγητών είναι μοναδικής ποιότητας και έμπνευσης. Δεν πιστεύεις πως βρίσκεσαι στο πιο πολύβουο σημείο του νησιού, αλλά πως ζεις μοναδική γευστική εμπειρία για λίγους. Η παρουσία του σομελιέ Βούλη προσθέτει στην τελειότητα του μενού.

Υπέροχες ελληνικές γεύσεις με ωραία φρέσκα προϊόντα και αιγαιοπελαγίτικες συνταγές προσφέρει το νεανικό εστιατόριο της Κωνσταντίνας και του Γιάννη Σταθερού. Σε εξαιρετική τοποθεσία με θέα της θάλασσα αλλά και τραπεζάκια στο στενό, το εστιατόριο Σταθερός αποτελεί τη σταθερή αξία της μοντέρνας εστίασης στην κοσμοπολίτικη γωνιά του Αιγαίου.

Το εστιατόριο Μπαρμπαρόσσα επίσης με το δικό του σεφ Δημήτρη Νίκολη παντρεύει τις αστικές γεύσεις της αθηναϊκής ριβιέρας με τη νησιώτικη  αυθεντικότητα προσελκύοντας χιλιάδες συνδαιττυμόνες κάθε βράδυ στο λιμάνι της Νάουσας.

Αυτό που ξεχωρίζει τα εστιατόρια της Νάουσας, που συναγωνίζονται σε πρωτοτυπία γεύσεων και παρουσίασης των πιάτων , είναι πως ενώ θα μπορούσαν να είναι μαζικής κατανάλωσης καθότι βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους , έχουν κάνει το κλίκ παραπάνω κλείνοντας το μάτι στην υψηλή κουζίνα με προσιτές τιμές. Η επιρροή της σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου αλλά και της δημοσιογράφου γαστρονομίας και σομελιέ Νίκης Μηταρέα είναι εμφανής στην γαστρονομική εξέλιξη της Παριανής κουζίνας.

Στη Νάουσα αξίζει κανείς να επισκεφθεί το εξαιρετικό οινοποιείο Μωραϊτης, που προσφέρει ξενάγηση στην παραγωγή του κρασιού  όπου βγαίνουν εξαιρετικές ποικιλίες του ομώνυμου οίκου.

Η Νάουσα μας γοήτευσε, μας χόρτασε ομορφιά, τοπίο, γεύσεις, χρώματα, θάλασσα και μια μεγάλη αγκαλιά από τους φίλους μας!


parosmarina.gr


+30 2284 051204











2 comments:

litsa t. said...

Καλησπερα σας.Μη εχοντας αλλο τροπο επικοινωνιας σας ευχομαι χρονια πολλα.πολυχρονη γερη και δυνατη.Τα φιλια μου απο Ελλαδα.

Αστοριανή said...

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ ????

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ και Δημιουργική, Φίλη αγαπημένη.

Υιώτα και Δημήτρης Στρατή, Ν.Υ.