ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, November 6, 2019

Πνευματική Ανάταση στο Μόντρεαλ με την Παρουσίαση της Κοντυλένιας!



Φωτογραφίες :Harry Barba και Ελεν Κοραχονζίτη

Σε κλίμα πνευματικής συγκίνησης παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ (εκδόσεις Ωκεανός) της συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη στο Μόντρεαλ, με διακεκριμένους ομιλητές απο την Ελλάδα τον αρχιμανδρίτη δρα Πασχάλη Καβαλιώτη και τον πρώην βουλευτή Λευκάδας δρα Ξενοφώντα Βεργίνη παρουσία πλήθους επωνύμων και ανωνύμων από όλο το φάσμα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Η εκδήλωση με έντονο ελληνικό παλμό διοργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ (ΛΕΜ), το οποίο δραστηριοποιείται στην πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της καναδικής μητρόπολης.


Συνεπήρε ο αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης με την ανάλυσή του περί της δομής και της συμβολικής αναγωγής των μηνυμάτων της Κοντυλένιας: 
« Νήμα διαφυγής είναι οι σκέψεις που αρθρώθηκαν από τη συγγραφέα μας και τις  διαδοχικές απόπειρες καθορισμού του ρόλου του έρωτα στον  κόσμο.  Ως εργαλεία στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύονται παράλληλα στο βιβλίο εύγλωττα υποστηρικτικά παραδείγματα από τη φύση, τον κινηματογράφο μέσω της σκηνικής παρουσίας, τη λογοτεχνία εξαιρετική αφήγηση σε μια θαυμαστή διακειμενική προσέγγιση που αναδεικνύει την ευρύτητα του πνεύματος της Ιουστίνης  και το βάθος του ψυχικού της κόσμου».


Στην ψυχή των ομογενών έφτασε ο λόγος του πρώην βουλευτή Λευκάδας καθηγητού Ξενοφώντα Βεργίνη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων : «Η Ιουστίνη Φραγκούλη περιγράφει γλαφυρά σε ζωντανά χρώματα με άριστα ελληνικά: εικόνες, καταστάσεις, περιστατικά, τοπία και ανθρώπους! Δεν επιφανειολογεί αλλά μπαίνει στα ενδότερα! Δεν περιορίζεται στη φωτογράφηση, αλλά επεκτείνεται και μάλιστα ενεργά και με επιτυχία, στην ακτινογράφηση καταστάσεων, ανθρώπων και χαρακτήρων παραπέμποντας σε ψυχογράφημα. Που σημαίνει, ότι η Ιουστίνη δεν περιγράφει μόνο ό, τι άκουσε από διηγήσεις, αλλά και ό, τι με τη λογική και το συναίσθημά της  συνέλαβε και αποκρυπτογράφησε. Γι’ αυτό οι ήρωές της είναι ζωντανοί και ενεργοί! Η Κοντυλένια της Ιουστίνης είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, προσωπικού, οικογενειακού και κοινωνικό-ιστορικού περιεχομένου, που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή σε έργα και ημέρες


Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στο ρόλο των ομογενών στη διατήρηση της μεγάλης ιδέας της Ελλάδας, συγχαίροντάς τους για τη δημιουργία των σχολείων και της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ.

Η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη με συγκίνηση περιέγραψε πώς προέκυψε η Κοντυλένια του Νησιού αναφέροντας ότι αποτελεί αληθινή ιστορία από το Μεγανήσι που της αφηγήθηκε η θειά της η Ελένη Ζαβιτσάνου, ενώ σημείωσε ότι το Μόντρεαλ αποτέλεσε σταθμό στη ζωή της, καθώς τις μέρες του λευκού χειμώνα τις χρωματίζει με το μυθιστορηματικό της λόγο. «Το Μόντρεαλ με έκανε συγγραφέα κι εσείς είστε η οικογένειά μου» είπε απευθυνόμενη στους Ελληνες ομογενείς που κατέκλυσαν κυριολεκτικά το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο για να τιμήσουν το έργο της.


Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού τμήματος του ΛΕΜ Ελένη Δρακοπούλου, ενώ η Χριστίνα Οζαράπογλου διάβασε την περίληψη της Κοντυλένιας στα αγγλικά για όσους μη Έλληνες παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου.


Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μιχάλης Γαβριηλίδης με εύγλωττο τρόπο περιέγραψε την πολυδιάστατη προσωπικότητα της ομογενούς συγγραφέως , ενώ ο αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αντωνόπουλος μετέφερε συγχαρητήριο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου.


Η Βίκυ Γεωργιάδου συγκλόνισε το κοινό με την ερμηνεία ενός αποσπάσματος από την Κοντυλένια, ενώ η Ελευθερία Μπαμιατζόγου έκανε την εισαγωγή αναφερόμενη στο εκτεταμένο βιογραφικό της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη.

Η παρουσίαση του βιβλίου διανθίστηκε με τα τραγούδια της Πάττυς Καλού, η οποία συνέθεσε και ερμήνευσε στίχους της Ιουστίνης Φραγκούλη εμπνευσμένους από την Κοντυλένια του Νησιού.


Ανάμεσα στους προσκεκλημένους παρευρέθηκαν  η δικαστής του Οντάριο Ρία Τζίμας, η ομοσπονδιακή βουλευτής Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος, η δήμαρχος Τζουλιάνα Φουμαγκάλι, οι δημοτικές σύμβουλοι του Μοντρεάλ και του Λαβάλ, Μαίρη Ντέρος και Αγλαϊα Ρεβελάκη αντίστοιχα,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Ανδρέας Κριλής, ο πρώην πρόεδρος Νικόλας Παγώνης και πλήθος κόσμου που πήγαν να αγκαλιάσουν τη συγγραφέα και το έργο της.










































2 comments:

Αστοριανή said...

Χαιρομαι για σενα!

Φιλιά από Ν.Υ.

Υιώτα Στρατή

"Αστοριανή"

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου, μου έχετε λείψει πολύ!