ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, July 3, 2024

Κορίτσια στη Βεράντα: Μια εμπνευσμένη κριτική της λογοτέχνιδας Κατερίνας Λιβιτσάνου Ντάνου

 

Το βαφτιστήρι μου ο Αριστομένης Κούρτης κρατάει το βιβλίο της νονάς, διαβάζοντας τον τίτλό!


Συγκινημένη για το καταπληκτικό κείμενο που έγραψε η συγγραφέας και ποιήτρια Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου για τα ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ, την παραθέτω αυτούσια.

Η πολυγραφότατη λογοτέχνις που κυκλοφόρησε δύο ακόμη βιβλία της αυτό το καλοκαίρι εκφράζει με γενναιοδωρία τις απόψεις της για το τελευταίο μου μυθιστόρημα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

“ Κορίτσια στη βεράντα” μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη

                                            ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

        Το 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ το μυθιστόρημα της Λευκαδίτισσας Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη με τίτλο “κορίτσια στη βεράντα”. Πρόκειται για το 18ο “ πνευματικό παιδί της”όπως λέει η ίδια, για ένα βιβλίο ύμνο στη φιλία των γυναικών και την κοινωνικότητα των ανθρώπων,το 3ο της Τριλογίας για τη Λευκάδα! Το βιβλίο είναι αφιερωμένο “εξαιρετικά στον αδερφό της Απόστολο Φραγκούλη, που γνώρισε τις συμμαθήτριές της και δέθηκε μαζί τους για πάντα”. Χαρακτηριστική η εικόνα κοριτσιών στη βεράντα , που κοσμεί το εξώφυλλο και παρόμοια επαναλαμβάνεται στην αρχή κάθε κεφαλαίου του βιβλίου, μιας και πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων ΩΚΕΑΝΟΣ.

      Στις 380 σελίδες του κοινωνικού αυτού μυθιστορήματος διακρίνουμε 1) τους δηλωτικούς για το περιεχόμενο  στίχους του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη “Απ' όσα έκαμα κι απ' όσα είπα / να μη ζητήσουνε να βρουν ποιός ήμουν” 2) τα περιεχόμενα του βιβλίου (ένας διακεκριμένος πρόλογος, πρόλογος, ΜΕΡΟΣ Α' – Σκορπισμένες  / κεφάλαια 1-16 και ΜΕΡΟΣ Β' Στο νησί / κεφάλαια 17 – 25) . 3)την εξέλιξη της ζωής των έξι φιλενάδων και των οικογενειών τους. Στην κατανόηση του περιεχομένου βοηθούν: οι τίτλοι στην αρχή κάθε κεφαλαίου, η απλή κατανοητή γλώσσα, ο προσδιορισμός τόπου και χρόνου, οι τεχνικές του λόγου (περιγραφές, διάλογοι, αφηγήσεις, σχήματα λόγου), τα στοιχεία στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “έξι κορίτσια, έξι συμμαθήτριες, που μεγάλωσαν ανέμελα στις  γειτονιές του πιο όμορφου νησιού του Ιονίου στην αρχή της εφηβείας τους. Η Τζούλια, η Έμυ, η Αθηνά, η Καίτη, η Νάνσυ, η Μαρία. Η καθεμιά τόσο διαφορετική από την άλλη κι όμως τόσο όμορφες και τόσο αγαπημένες. Ο χρόνος και η ζωή θα τις σκορπίσει στους πέντε ανέμους, θα τις ξαναφέρει και πάλι κοντά στα σαράντα τους, η νοσταλγία και η αγάπη για τον τόπο τους. Μια επανασύνδεση είκοσι χρόνια μετά στο νησί ...”

     Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο “ένας διακεκριμένος πρόλογος” του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα όσο και στον πρόλογο της  συγγραφέως τονίζεται ο θεματικός πυρήνας της τριλογίας της Λευκάδας: η φιλία των κοριτσιών, τα βιώματά τους στο νησί, ο λόγος φυγάδευσης της Τζούλιας, η νοσταλγία και η αγάπη για το νησί, ο σεβασμός στη ζωή της καθεμιάς. Στο ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (1ο) η επανασυνάντηση των συμμαθητριών στα 40 τους χρόνια με θέα τη λίμνη στον Καναδά,  η ωριμότητα , τα προβλήματα, τα όνειρα, οι εξελίξεις. Στο ΞΥΠΟΛΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (2ο) οι ηρωίδες συναντιούνται ξανά στη Λευκάδα στα πενήντα τους και συνειδητοποιούν πως “η ξυπολυσιά είναι ένα βήμα προς την ελευθερία”. Στο ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ (3ο) η Ιουστίνη “δε διστάζει να ρίξει άπλετο φως στις γυναίκες που στα εξήντα τους έχουν περάσει στην τελευταία καμπύλη του τόξου, τονίζοντας τις αισιόδοξες πλευρές της εξελικτικής πορείας τους”.  Και καταλήγει η συγγραφέας  για το τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας της Λευκάδας  “εδώ σ' αυτό το μυθιστόρημα θα μας βρείτε όλες ζωντανές στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα, γιατί η δική μας γενιά πέρασε από τα δημοτικά στα λαϊκά και στα ροκ ταυτόχρονα , με πόνο και με λύτρωση”.

    Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο, που διαβάζεται εύκολα και δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα, κυρίως όμως αγωνία για την εξέλιξη της ζωής κάθε ηρωίδας. Δεν αφορά μόνο γυναίκες, αλλά όλους τους αναγνώστες, μιας και οι εκφάνσεις της ζωής είναι πολλές, άλλοτε ευχάριστες και άλλες φορές άσχημες με πολλά απρόβλεπτα. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με ποικίλη θεματολογία: οι  απροσδόκητοι και τραγικόί θάνατοι, τα καρδιοχτύπια της εφηβικής ηλικίας, τα όνειρα των νέων, η αγωνία ζευγαριού για την απόκτηση παιδιού και η σημασία της υιοθεσίας, η ευθύνη για το μεγάλωμα των παιδιών και η διαρκής φροντίδα των γονιών γι' αυτά μετά τις σπουδές και το γάμο τους, η δύναμη του έρωτα, οι σύζυγοι και οι εραστές, η φιλία, η βία και ο σωτήριος χωρισμός, η αφοσίωση στην επιστήμη και γενικότερα η σημασία μιας πετυχημένης καριέρας, η αγάπη στη γενέθλια γη, η δύναμη της μνήμης, η νοσταλγία του παρελθόντος και η καθοριστική σημασία του παρόντος για το μέλλον, οι αξιακοί κώδικες και η πίστη σε πάτρια έθιμα και παραδόσεις, η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την τέχνη όπως τη Ζωγραφική, οι εικόνες και τα βιώματα του μοναχισμού, η αξία της φωτογραφίας, η ανανέωση διάθεσης μέσα από τις γιορτές και τις συναντήσεις, η αναγκαιότητα για επιβράβευση, η λυτρωτική σημασία της συζήτησης ή της εξομολόγησης, της προσφοράς και της αλληλοκατανόησης ! Γιατί  όπως λέει μια από τις ηρωίδες, η Νάνσυ στο τέλος περίπου του βιβλίου (σελίδα 380) “τίποτε δεν τελειώνει και οι κοινές μνήμες μάς καταδιώκουν  ώσπου να βρουν τη λύτρωσή τους μέσα από μια μεγάλη γιορτή . Μια γιορτή, που έχει τη δύναμη να σβήνει τις ατέλειες και να φωτίζει την ομορφιά της συνέχειάς μας”.

         Αξίζει να διαβάσουμε “τα κορίτσια στη βεράντα” και γενικά την τριλογία της Λευκάδας της συμπατριώτισσας Ιουστίνης Φραγκούκη – Αργύρη  και φυσικά να παρακολουθήσουμε στις 3 Αυγούστου, στο Κηποθέατρο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ τη θεατρική παράσταση ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ, βασισμένη στην Τριλογία της Λευκάδας  και θεατροποιημένη από τον ομογενειακό θίασο του Τορόντο ΕΚΦΡΑΣΗ!

Καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες Ιουστίνη σε ό,τι κάνεις!

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ - ΝΤΑΝΟΥ

No comments: