ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Sunday, June 30, 2024

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ!

 


Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη μιλάει για την παράσταση της Ελληνικής Διασποράς ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ

Του Γεράσιμου Σταματέλου

-Κυρία Φραγκούλη καλώς ήρθατε στο γενέθλιο τόπο όπου θα παρουσιαστεί σε θεατρική παράσταση η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ από τον ομογενειακό θίασο ΕΚΦΡΑΣΗ της Νάνσυς Αθανασοπούλου-Μυλωνάς με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ στις 3 Αυγούστου στο Κηποθέατρο Άγγελου Σικελιανού. Μιλήστε μας γι αυτό το έργο σας...

«Είμαι συγκινημένη που κάτω από το φρύδι του ‘Αλαφροϊσκιωτου» θα παρουσιαστεί θεατροποιημένη η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗ΅ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ένα επικό μυθιστορηματικό έργο για τη γυναικεία φύση και τη γυναικεία φιλία με πολλαπλές διαστάσεις.

Οπως γνωρίζετε το τρίπτυχο των μυθιστορημάτων μου  «Ψηλά Τακούνια Γιά Πάντα», «Ξυπόλυτες στην Άμμο» (εκδόσεις Αρμός) αλλά και το πρόσφατα εκδοθέν «Κορίτσια στη Βεράντα» (εκδόσεις Ωκεανός) αποτελούν τη βιωματική μου σχέση με τις φίλες και συμμαθήτριές μου. Τα μυθιστορήματα διατρέχουν τη ζωή των κοριτσιών από τα μαθητικά τους χρόνια μέχρι την ωριμότητά τους. Είναι βασισμένα σε πραγματικούς χαρακτήρες με αποκκλίσεις βεβαίως αλλά με τους  βασικούς άξονες της γυναικείας φύσης και μετεξέλιξής της μέσα στα χρόνια.

Η ταλαντούχα και πολυβραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια της Διασποράς Νάνσυ Αθανασοπούλου-Μυλωνάς με εμπειρία στο θέατρο του Απόδημου Ελληνισμού, πήρε αυτά τα τρία μυθιστορήματα και τα συνέθεσε σε ένα συγκλονιστικό θεατρικό, όπου περναέι η ανεμελιά της νιότης, η γυναικεία ματαιοδοξία, η ερωτική απογοήτευση, ο συμβιβασμός, η κακοποίηση, η επιτυχία, η αυτοχειρία, η διπολιτκή διαταραχή , το Αλζχάιμερς, η σχέση της μητέρας με την κόρη και γενικά ένα μωσαϊκό ανθρωπίνων καταστάσεων και συναισθημάτων που σε ανεβοκατεβάζει σαν ένα ρόλερ κόστερ!

-Γιατί η Λευκάδα να δεί την Τριλογία της Λευκάδας από το θέατρικό Εργαστήρι ΕΚΦΡΑΣΗ του Τορόντο και όχι από ένα τοπικό θεατρικό εργαστήρι;

Ωραία η ερώτησή σας και καίρια. Λοιπόν, ένα τοπικό θεατρικό εργαστήρι δεν θα μπορούσε να αποδώσει αυτό το τραύμα της πρωταγωνίστριας με την ακούσια αποδημία της από τη Λευκάδα, ίσως και να μην αντιλαμβανόταν το νόστιμον ήμαρ και την εσωτερική πάλη της Τζούλιας να νικήσει το παρελθόν και να επανέλθει στο γενέθλιο τόπο.

Ένας Λευκαδίτης μπορεί να βρεί υπερβολική αυτή την λαχτάρα της πρωταγωνίστριας για τα πρόσωπα που άφησε πίσω της, για την επαναφορά της στον τόπο της  μέσα στη συγκίνηση, διότι όλα αυτά τα θεωρεί δεδομένα.

Ανέθεσα στην Νάνσυ να θεατροποιήσει την ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ με τη θεατρική ομάδα της ΕΚΦΡΑΣΗ για τρείς λόγους:

1.   Πρόκειται για μια θεατρική ομάδα της Ελληνικής Διασποράς που έχει πολλά επιτυχημένα έργα στη φαρέτρα της και γνωρίζει σε βάθος το Βαλαωρίτειο ρηθέν: « Νιώθω για σέ πατρίδα μου στα μάτια χαλασμό!»

2.   Αυτή η ομάδα, που αποτελείται από παιδιά νέας γενιάς Ελλήνων του Τορόντο, διδάσκει μέσα από το θέατρο την ελληνική γλώσσα και αυτό για μένα είναι ουσιαστικής σημασίας.

3.    Η Νάνσυ με γνωρίζει σε βάθος καθώς έχει ανεβάσει δύο ακόμη έργα μου, το παιδικό Ο ΠΟΛ ΚΑΙ η ΛΑΡΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ και την ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ του ΝΗΣΙΟΥ. Ξέρει να με διαβάζςει πίσω από τις λέξεις.

 -Πώς βλέπετε το καλοκαιρινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Λευκάδας;

 Θεωρώ πως φέτος είναι περιορισμένο λόγω αλλαγής φρουράς, υποθέτω. Θέλω να καταλάβει ο δήμαρχος τη ζωτικότητα του πολιτισμού, που δεν πρέπει να παραμείνει ένα απλός  φορέας των τετριμμένων αλλά να δώσει ώθηση στη νέα δημιουργία.

 Ωραίες οι παραστάσεις των σωματείων μας που θεωρώ ότι είναι ανυπέρβλητα (Φιλαρμονική, Ορφέας, Νέα Χορωδία) αλλά θέλω να δω να χτίζονται παράλληλες σκηνές. Δηλαδή θα έβλεπα ένα day camp με παιδιά, τουτέστιν ‘ενα καλοκαιρινό θεατρικό εργαστήρι που θα μας δώσει αρχές Σεπτέμβρη μια παιδική παράσταση και θα σμιλέψει στη φαντασία των παιδιών να γίνουν ηθοποιοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες... Αν υπήρχε ένα τέτοιο εργαστήρι θα έφερνα τον εγγονό μου ένα μήνα κάθε καλοκαίρι για να μάθει ελληνικά μέσα από το θεατρικό λόγο.

 Παράλληλα, στη λογοτεχνική σκηνή, εκτός από τις παρουσιάσεις και τα ωραία αφιερώματα θέλω να δώ να παράγονται ιδέες και ιδεολογικές γραμμές. Η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών που κάποτε διέλαμψε με τον μακαριστό Ροντογιάννη μένει στάσιμη. Πρέπει να ξεφύγει από την πεπατημένη και πιστεύω πως ο πρόεδρός της Κώστας Κατηφόρης και η ομάδα του μπορούν να σταματήσουν την αναπαραγωγή ιδεών και να χαράξουν δρόμο για καινοτομίες.

 Τέλος, χρειάζεται να ανοίξει το Κάστρο σε παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και συναυλίες. Πιστεύω πως το ΥΠΠΟ στέλνει δωρεάν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού θεάτρου τον Αύγουστο και καλό θα είναι να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Ταυτόχρονα βλέπω με καλό μάτι και μαζικές συναυλίες σύγχρονων μουσικών. Βλέπω ένα Γιώργο Νταλάρα να σείει το Κάστρο για αρχή κι ας ακολουθήσει ο Αργυρός και η Καιτούλα Γαρμπή που είναι η αδυναμία μου.

 -Εχει δημιουργηθεί τεράστιο θέμα με την παράσταση του θεατρικού σχήματος από το Τορόντο για την χρηματοδότηση με 10.000 ευρώ από το Δήμο και 7,500 από την ΠΕΔΙΝ. Μήπως είναι υπερβολικό το έξοδο που αναγράφεται στη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ;

 Οι άνθρωποι που θα έρθουν από το Τορόντο και το Μοντρεάλ πληρώνουν τα εισιτήριά τους από Καναδά και ο Δήμος καλύπτει στη Λευκάδα μεταφορά από και προς Αθήνα, δύο διανυκτερεύσεις και δύο συσσίτια, καθώς και τεχνικές υποδομές (φώτα, ήχο, βιντεοσκόπηση κλπ). Επομένως, υπολογίζω πως η υπερβολική εκτίμηση του προϋπολογισμού συνέβη για να είναι προκαταβολικά καλυμμένος ο Δήμος οικονομικά μια και εκκρεμούν χρέη προς τρίτους από περσινές παραστάσεις. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση.

 -Λέγεται πως ο Δήμαρχος επέλεξε να χρηματοδοτηθεί η παράστασή σας επειδή είστε η βιογράφος του.

 Ο Δήμαρχος είναι άνθρωπος με πλατείς ορίζοντες και μισεί την εσωστρέφεια. Εχει ταξιδέψει στο Μοντρεάλ, έχει παρουσιάσει την Κοντυλένια του Νησιού και έχει δεί ιδίοις όμμασι πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της Ελληνικής Διασποράς στον Καναδά. Γι αυτό επέλεξε αυτή την παράσταση και γιαυτό άλλωστε η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Ο δήμαρχος δεν είναι βλαχοδήμαρχος να κάνει ρουσφέτια στη βιογράφο του, τιμάει ένα θεατρικό έργο της Ελληνικής Διασποράς που έτυχε να έχει συγγράψει με τίτλο Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ η πολυγραφότατη βιογράφος του. Αυτά και όπως έχετε ήδη αντιληφθεί στη Λευκάδα από τα 18 βιβλία μου έχω παρουσιάσει μόνον δύο, κι αυτό για να μην ακούω φάλτσες φωνές.

 Κατά τα άλλα εύχομαι να έχουμε ένα εμπλουτισμένο πολιτιστικό καλοκαίρι χωρίς στενομυαλιές!

 Σας αγαπώ και σας περιμένω όλες και όλους στο Κηποθέατρο στις 3 Αυγούστου!

-Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις χωρίς περιστροφές...

Πόσες άλλες περιστροφές να ζήσουμε; Τελειώνει ο χρόνος μας και πρεπει να βιαστούμε να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα, μοντέρνα με κλασική ύλη




 



 

 

 

 

 

 

 

 

No comments: