ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, August 29, 2024

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης στα μετόπισθεν της γοητευτικής Εξάνθειας!

 


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης στα μετόπισθεν

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

 

Σε μια ξεχωριστή παρουσίαση για το νέο βιβλίο του θοδωρή Γεωργάκη περί τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη  εξελίχθηκε στο ανοιχτό γήπεδο της Εξάνθειας με θέα το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου.

Στο πάνελ η Ουρανία Βλάχου του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξάνθειας έδωσε το στίγμα της βραδιάς και ακολούθησαν οι ομιλίες της υπογράφουσας, του δρος Θεόδωρου Χήρα και του ίδιου του συγγραφέα.

Τα λόγια των ομιλητών μεστά και ζωντανά απέδωσαν σε βάθος το έργο του σε ένα ακροατήριο που γνώριζε τον επικό μας ποιητή εξ ακοής αλλά τον ανακάλυψε εκείνη τη βραδυά σε βάθος.

Αυτό που ήταν ξεχωριστό ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε βιβλιοπαρουσίαση στο δυτικό ακροχώρι της Λευκάδας, λειτουργώντας σαν μια παρακαταθήκη για μελλοντικές εκδηλώσεις του είδους.

Η μικροφωνική εγκατάσταση ήταν άψογη και οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξάνθειας είχαν φροντίσει για τα υπέροχα κεράσματα με λαδόπιτα λευκαδίτικη.

Νιώσαμε ξεχωριστοί εκεί στο φρύδι του γκρεμού με θέα το άγριο πέλαγος. Ο λόγος μας συμβόλαιο για μια επόμενη παρουσίαση βιβλίου, διότι ο πολιτισμός πρέπει να διαδίδεται. Ότι μοιράζεται πολλαπλασίαζεται!

 

Απόσπασμα από την ομιλία μου στην εκδήλωση, η οποία αποτελεί και τον πρόλογο του βιβλίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΛΛΑΔΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΩΓΗ παραθέτω εδώ:

Ένας περιηγητικός λόγος περί την Βαλαωρίτεια Γραμματεία!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Συγγραφέως-Δημοσιογράφου  

‘Ενα βιβλίο βουτηγμένο στις διαστάσεις της ποίησης του επικού μας ποιητού Αριστοτέλη Βαλαωρίτη με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του έγραψε ο Θοδωρής Γεωργάκης, ο πολυσχιδής άνθρωπος των Γραμμάτων που έσκυψε πάνω από το “Φωτεινό” μεταλλάσσοντάς τον σε ένα συμβολικό θεατρικό έργο.

 Με πληθωρικό λόγο ανάγλυφα ο Θοδωρής Γεωργάκης θα μας περιηγήσει στη ζωή, την πολιτική καριέρα και το ποιητικό απόσταγμα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Όπως γράφει ο Γεωργάκης αγαλιάζοντας όλο το φάσμα της δημιουργίας του:

Ο Θοδωρής Γεωργάκης καταγράφει τη ζωή του ποιητή, ανατρέχει στις ρίζες του που ανάγονται στο χωριό Βαλαώρα της Ευρυτανίας, εντοπίζει την πηγαία γενναιότητα των προγόνων του αρματολών, σκάβει στα τρίσβαθα της καταγωγής του για να έρθει στο επαγωγικό συμπέρασμα πως ο Βαλαωρίτης δεν ήταν απλά ο Τυρταίος της Επανάστασης του 21 ή ο παθιασμένος κήρυκας της Ένωσης της Επτανήσου αλλά ένας λογοτέχνης που πήρε την ποίηση από τα σαλόνια των κοσμικών και την έφερε στο λαό χρησιμοποιώντας τη δημοτική γλώσσα και διατρανώνοντας τα μεγάλα ιδανικά της φυλής που έζησε κάτω από τον τουρκικό ζυγό επί 400 ολάκερα χρόνια.

Ο Θοδωρής Γεωργάκης μελετώντας τις παρυφές του έργου του εντοπίζει στην ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη τους δύο άξονες της σταθερής και επαναλαμβανόμενης διακήρυξής του, την Εθνική ολοκλήρωση (δηλαδή την προσάρτηση των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας) και την αδιάκοπη πάλη του προς τον ξενισμό. Αν ο Βαλαωρίτης έγραφε σήμερα την ποίησή του θα ήταν πιό επίκαιρος από ποτέ, καθώς ο ξενισμός υπό άλλες μορφές τείνει να κατασπαράξει το αξιακό σύστημα της ελληνικότητας αυτής της χώρας.

Ο συγγραφέας της πολυδιάστατης μελέτης ενσκύπτει στο υπαρξιακό γίγνεσθαι του Βαλαωρίτη, τονίζοντας πως: «πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η διαχρονικότητα του Ελληνικού γένους – έθνους και η απαξία του προς κάθε μορφή ξενοκρατίας στον τόπο! Έτσι περνά στους <<πολεμιστάδες του νου και του χεριού

 Στη συνέχεια ο μελετητής Θοδωρής Γεωργάκης προσπαθεί να εντάξει σε λογοτεχνικό είδος την ποίηση του Βαλαωρίτη αλλά παραδέχεται πως τελικά ο ποιητής του ιαμβικού κυρίως δεκαπεντασύλλαβου αρύεται της Επτανησιακής σχολής με ρανίσματα από την κρητική σχολή και τα ακριτικά τραγούδια για να παντρέψει τελικά την αστραποβόλα δημιουργία του με την Αθηναϊκή Λογοτεχνική σχολή.

Η δημοτική γλώσσα ως όπλο εναργές της ποίησης του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη αναλύεται σε μεγάλη έκταση από τον Θοδωρή Γεωργάκη.

Σε επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται διεξοδικά στην βραχύβια πολιτική καριέρα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά των Ένωση, στην επιστροφή του στην δική του ποίηση και στην απέχθειά του απέναντι στον λογιοτατισμό. Εμμένει στον δεσποτικό χαρακτήρα της επικής του ποίησης, στην περιγραφή των τόπων και των προσώπων, στην αφήγηση της ιστορίας μέσα από μια καθημερινή γλώσσα που ήταν κτήμα του λαού  προς τον οποίο και απευθυνόταν.

Μελετώντας βαθειά τους αντιρρησίες της ποίησης του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο Θοδωρής Γεωργάκης ρίχνει φώς σε όλους τους επικριτές του, αφιερώνοντας κεφάλαια στον Αποστολάκη, το Βλαχογιάννη, ενώ παρουσιάζει την αναδιαμόρφωση της λογοτεχνικής στάσης απέναντι στον επικό ποιητή μέσα από μια πεφωτισμένη γενιά λογοτεχνών τον Γ. Βαφόπουλο, τον Λίνο Πολίτη , τον Κ. Θ. Δημαρά εμπλουτίζοντάς τις με την αποσπασματική κριτική του Κωστή Παλαμά για τα έργα του ποιητού.

Θα πρέπει να πω ότι από τα πιό ενδιαφέροντα κεφάλαια αυτού του βιβλίου που όσες φορές το διαβάζει κανείς τόσες καινούριες ιδέες, κρίσεις και συμπεράσματα αποκομίζει, είναι το τετράγωνο των ποιητών : Ρήγας Φεραίος ο σαλπιστής και η επιρροή του στους Επτανήσιους Ποιητές : Διονύσιο Σολωμό, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και Ανδρέα Κάλβο. Εδώ σημειώνεται το διαφορετικό ερέθισμα που δέχθηκε ο κάθε ποιητής από τον Ρήγα Φεραίο αλλά που όμως τελικά διαμόρφωσε μια ενιαία ταυτότητα της νέας ποιητικής εποχής που από τοπική γίνεται πλέον εθνική. Σημαντικό το κεφάλαιο αυτό καθώς ο μελετητής παραθέτει τις ιδιαιτερότητες του κάθε ποιητού αλλά και την κοινή συνισταμένη που είναι μία, η υπεράπιση της εθνικής ταυτότητας και η αναγωγή της πατρίδας ως υπέρτατου αγαθού του λαού και της άρχουσας τάξης.

Οφείλω να ομολογήσω πως η αναφορά του Θοδωρή Γεωργάκη στον «Φωτεινό» που αποτελεί το υπέρτατο -αν και ημιτελές ποίημα- του Βαλαωρίτη είναι αναλυτική, εμπεριστατωμένη, αναδεικνύοντας τη στροφή του ποιητού προς το λαό μέσα από μια φυσικότητα που διαπνέει τη γραφή του, στολίζοντάς την με τις διαχρονικές αναζητήσεις του ατόμου το οποίο είναι ο απλός χωρικός και τελικά ο κήρυκας της ελευθερίας και της αποτίναξης κάθε μορφής ξενοκρατίας.

Ο Θοδωρής Γεωργάκης πολύ σοφά επιλέγει να κορυφώσει το έργο του με τον πνευματικό διάλογο των δύο μεγίστων Λευκαδίων ποιητών: του Βαλαωρίτη και του Σικελιανού.

Σκύβοντας με βαθύ σεβασμό στην διαφορετική στυλιστική προέλευση της ποιητικής δημιουργίας των δύο γιγάντων του ελληνικού πνεύματος, ο Θοδωρής Γεωργάκης θα αναλύσει την αφετηρία της κοινής συνισταμένης των δύο μεγάλων Λευκαδίων ποιητών που δεν είναι άλλη από την ωδή στην ελευθερία. Ο καθένας, βαδίζοντας τη δική του ατραπό εμπνεόμενος όμως από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του αλλά με επίκεντρο πάντα την φύση και τα χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας, θα την ανάγει ως κύριο συστατικό της έμπνευσής του. Γι αυτό τα πνεύματά τους συναντώνται στην «Ωδή στο Βαλαωρίτη», ένα ποίημα όπου ο διονυσιακός Σικελιανός εξυμνεί τον πρόδρομο της πληθωρικής ποιητικότητας με ένα τρόπο που δεν αφήνει στους επικριτές του Βαλαωρίτη κανένα περιθώριο για άλλες επιθέσεις.

Σημειωτέον, ότι ο Θοδωρής Γεωργάκης καταγράφει όλες τις σημαντικές προσπάθειες του Σικελιανού να αποκαταστήσει τον επικό ποιητή Βαλαωρίτη στην ελληνική γραμματεία, καθώς ο τελευταίος σφυροκοπήθηκε πολύ έντονα από τους λόγιους του Μεσοπολέμου.

Αποκορύφωμα αυτής της αναστύλωσης της ποιητικής αξίας του Βαλαωρίτειου έργου από τον σύγχρονο και λατρεμένο των λογοτεχνικών κύκλων Άγγελο Σικελιανό, αποτελεί η σύνδεση του Κωστή Παλαμά με τον Βαλαωρίτη, η επίσκεψή του στη Λευκάδα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, η περιοδεία του στη Μαδουρή αλλά και η στάση του στον τάφο του ποιητή. Ο «Ύμνος προς τον Βαλαωρίτη» γραμμένος από τον Παλαμά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, αποτελεί ένα πάντρεμα της ποιητικής τεχνοτροπίας του Βαλαωρίτη με εκείνη του Σικελιανού. Επιλέγω αυτό το απόσπασμα:

Ο Θοδωρής Γεωργάκης παραδίδει στην Ελληνική λογοτεχνική σκηνή ένα έργο το οποίο αποτελεί μνημειώδες έπος της σύγχρονης Ελληνικής Γραμματείας, καθώς παραθέτει όλα τα στοιχεία της ποιητικής ελεγείας του εθνικού ποιητού της Λευκάδας με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του!

 

 

 






















 

 

Tuesday, August 27, 2024

Χάρης Δούκας: Θα είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός;

 


Χάρης Δούκας: Θα είναι ο  αυριανός Πρωθυπουργός;

 

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Θετικές εντυπώσεις προκάλεσε την περασμένη Κυριακή η παρουσία στη Λευκάδα του δημάρχου Αθηνάιων Χάρη Δούκα , ο οποίος ήρθε για να προωθήσει την ατζέντα του για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνουν ανοιχτές  για το κοινό στις 6 Οκτωβρίου.

 Ο σημερινός δήμαρχος Αθηνάιων που έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως ο πολιτικός που κατατρόπωσε τον Κώστα Μπακογιάννη, δελφίνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει κερδίσει τη συμπάθεια αλλά και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έχει καταγραφεί στον ελληνικό λαό  ως ο ΝΙΚΗΤΗΣ του νεποτισμού και με αυτό το πλεονέκτημα οδεύει προς τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

 Παρότι κατηγορείται από τους οπαδούς του Νίκου Ανδρουλάκη ότι φέρθηκε με αχαριστία σε αυτόν που τον όρισε ως υποψήφιο δήμαρχο κερδίζοντας τον εκλογικό αγώνα, οι οπαδοί του Χάρη Δούκα αντιπαραθέτουν;

 

1.   Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το ποσοστό του ενώ κατέρρεε ο Μητσοτάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές

2.   Τώρα υπάρχει momentum να συσπειρωθεί η κεντροαριστερά και όχι αύριο

3.   Δεν μπορεί να αφεθεί να φθαρεί στο Δήμο των μικρών καθημερινών προβλημάτων γι αυτό ζήτησε άμεσες εσωκομματικές εκλογές

4.   Κέρδισε στο ΣτΕ το θέμα της απαγόρευσης ψηλών κτηρίων που κρύβουν την Ακρόπολη κατεβάζοντας το Cocomat και απειλωντας τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες των Αθηνών

5.   Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά μεγάλων στόχων!

 

Λεπτός, μικροκαμωμένος και άμεσος, με ήπιο επικοινωνιακό στύλ γοήτευσε με την γρήγορη εξοικείωσή του , τον ευθύβολο λόγο του και την καταγγελία εναντίον του συστημικού Μητσοτακικού κατεστημένου.

 Λαύρος εναντίον των καρτέλ στην ενέργεια, στο τραπεζικό σύστημα, στις οικοδομικές εταιρείες, στις εταιρείες κατασκευής δημόσιων έργων ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εντυπωσίασε το πλήθος των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώθηκε στο IONIAN STAR με τον καταγγελτικό λόγο του.

 Ο Χάρης Δούκας έθιξε την εποχή Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει μοιράσει τα ευρωπαϊκά δισεκατομμύρια της αποκατάστασης σε τέσσερις εταιρείες . Κατηγόρησε ευθαρσώς τον πρωθυπουργό για μοίρασμα της τράπουλας στο καρτέλ , για την καταστροφή της μεσαίας τάξης και για το μοίρασμα ψίχουλων στους πολίτες της φτώχειας.

 Έκρινε με αυστηρότητα την ανεκτική στάση της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Δημόσιας Υγείας καθώς και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας παιδείας.

 Έρριξε ευθείες βολές στο σημερινό ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη για έλλειψη τομέα Αυτοδιοίκησης καθώς και τομέα Εξωτερικών υποθέσεων στο κόμμα, υπαινισσόμενος πολλά.

 Έθιξε το γεγονός της εσωστρέφειας του σημερινού ΠΑΣΟΚ που δεν μπόρεσε στις Ευρωεκλογές να κερδίσει ψηφοφόρους την ώρα που καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει υποστεί κραδασμούς τεράστιας αμφισβήτησης η Νέα Δημοκρατία.

 Νέος, δυναμικός, με χάρισμα λόγου και προσωπικότητα ο Χάρης Δούκας υποσχέθηκε να επαναφέρει τη χώρα σε μέρες ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, με επίκεντρο τις παροχές στο μέσο πολίτη και τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

 Το παλιό ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί, κυρίαρχος του παιχνιδιού ήταν ο πρώην δήμαρχος Κώστας Αραβανής, ο Γιαννης Ροντογιαννης και η ομάδα του με τον Γιώργο Ράπτη στην σέντρα, ενώ παρόντες ήταν ο πρώην δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός, ο πρώην δήμαρχος Πάνος Σκληρός, o Νίκος Πεντεσπίτης και άλλοι πολλοί της παλιάς και νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ. Είδα και ορισμένους σκληροπυρηνικούς από την εποχή των μακαριστών βουλευτών Γιώργου Κτενά και Βαγγέλη Βλασσόπουλου.

 Απόντες ήταν κυρίως οι οπαδοί του Πάνου Γερουλάνου και ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Μαργέλης, που υποστηρίζουν σθεναρά άλλους υποψήφιους.

 Γενικά, η παρουσία του Χάρη Δούκα συσπείρωσε στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ στη Λευκάδα. Σημειωτέον ότι συνοδευόταν από την έμπειρη κοινοβουλευτική πολιτικό  Τόνια Αντωνίου, παλιά μου γνώριμη από την επίσκεψή της στο Μοντρεάλ λόγω της συμμετοχής της στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού.

 Λόγος σαφής, συγκροτημένος με σύγχρονες εκφράσεις!

 












Friday, August 23, 2024

Η ευφορία των 40 χρόνων στην γραφή του Ηλία Γεωργάκη!

 


Η ευφορία των 40 χρόνων στην γραφή του Ηλία Γεωργάκη

 

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Κυριακή στις 11 Αυγούστου το βράδυ στο Κηποθέατρο γιορτάσαμε τα 40 χρόνια δημοσιογραφικής και λογοτεχνικής παρουσίας του φίλου και συνοδοιπόρου Ηλία Γεωργάκη επ´ ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου με τίτλο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ( εκδόσεις Καμπύλη).

 Με μουσικές από τη Λευκαδίτικη Παρέα και το νέο μουσικό σχήμα ΠΟΝΤΕΣ της Σούλας Γεωργάκη η καρδιά αγαλλίασε ακούγοντας μελοποιημένα  τα ποιήματα του τρυφερού ποιητή Ηλία Γεωργάκη.

 Στο πάνελ ο φίλος και αδελφός του Ηλία, δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος, η φιλόλογος εκ Πατρών κα Περδικάρη, η υπογράφουσα και η Τιτίνα Ροντογιάννη. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ωραία και με σεμνότητα η ηθοποιός Ελένη Φίλιππα.

 Ήταν μια βραδυά γεμάτη συγκίνηση και φώς!

 Προλόγισαν ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας ενώ παρόντες ήταν όλοι σχεδόν οι πρώην δήμαρχοι και δύο μεγάλα ονόματα της Ελληνικής δημοσιογραφίας: ο Σπύρος Κτενάς ,διευθυντής της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ο Αντώνης Αλαφογιώργος, σύμβουλος της ΕΡΤ,

 Φίλοι μπρανέλοι αλλά καί από την Εγκλουβή ο στοχαστικός ποιητής Μίμης Κούρτης έδωσαν το παρόν!

 Συγχαρητήρια αγαπημένε μας! Και σε άλλες δημιουργίες με υγεία κι ευλογία!

 

Ο πρόλογός μου εκείνη τη γλυκειά και εύφορη βραδιά!

Ποιός νάναι άραγε αυτός που διαλάλησε επί χρόνια τις ομορφιές της Λευκάδας του μέσα από τόσες οργανωμένες εκδρομές δημοσιογράφων, μέσα από τα γραπτά του, μέσα από τις φίλίες του με πολιτικούς και δημοσιογράφους που εξανάγκαζε κυριολεκτικά να επισκεφθούν το νησί για να τους δείξει με τα μάτια του τη μοναδικότητά του! Ποιός νάναι αυτός ο νεανικός διθυραμβικός ντελάλης της Λευκάδας;

 

Σαράντα χρόνια στον αγώνα της δημοσιογραφίας μακριά από τον τόπο όπου γεννήθηκε , μεγάλωσε και ζυμώθηκε στις μουσικές, στις καντάδες και στην μυρωδιά της θάλασσας βίωσε ο δημοσιογράφος και ποητής Ηλίας Γεωργάκης.

Ο Ηλίας Γεωργάκης, λοιπόν, επιστρέφει διά παντός στον τόπο του δίνοντας και τον ανάλογο τίτλο στη συλλογή με τα ποιήματα και τα αφηγήματα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καμπύλη. Το έργο του θα παρουσιασθεί στις 11 Αυγούστου στο Κηποθέατρο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ στις 9 μ.μ. με μια πλειάδα εκλεκτών ομιλητών και με μουσικές καντάδες αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Μέσα στο βιβλίο του ξεδιπλώνονται τα πιό σημαντικά ποιήματά του, αυτά που κατέγραψαν τις ιδιαίτερες στιγμές του, τα αισθήματά του, τις εμπειρίες, τις χαρές και τα τραύματα. Η Επιστροφή ρίχνει φώς σε όσα τον έπλασαν να γίνει αυτός που είναι σήμερα, χαρίζοντάς του το εξωγενές ερέθισμα ως απαρχή δημιουργίας και ανάτασης.

Ο Ηλίας Γεωργάκης μέσα από τα ποιήματα κυρίως αποκαλύπτει το παρελθόν του, τη γειτονιά του, την προσωπική ιστορία του, τα αισθήματά του για τους φίλους του, τη στάση του απέναντι στα μεγάλα της ζωλης ερωτήματα. Και βεβαίως σημείο αναφοράς και επίκεντρου του λογοτεχνικού του κόσμου ήταν, είναι και παραμένει ο γενέθλιος τόπος, η Λευκάδα του.

Το βιβλίο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ με εξώφυλλο ένα ζωγραφικό πίνακα της Τιτίνας Ροντογιάννη, κάπως μελαγχολικό, κάπως ρομαντικό, κάπως βρεγμένο από την αιώνια νοσταλγία του θαλάσσιου δρόμου, είναι αφιερωμένο στους στυλοβάτες της ζωής του, τη γυναίκα του τη Σοφία, την λατρευτή του κόρη Μυρτώ και τον κατασταλαγμένο γιό του Πάνο. Διότι ο Ηλίας Γεωργάκης, ο πιό εξειδικευμένος συντάκτης του εργατικού δικαίου, ο ποιητής, ο αφηγητής,  εν τέλει προσδιορίζεται από την οικογένειά του, αυτή που τον γένννησε και αυτήν που εκείνος γέννησε.

Τα πρώτα ποιήματα της συλλογής  με ομοιοκαταληξία και ρυθμό είναι εκείνα που έχουν γίνει τραγούδια και καντάδες και εστιάζουν στα υπέροχα στοιχεία που αποτελούν εντέλει τη Λευκάδα Μάγισσα, αυτήν που τον έχει σαγηνεύσει διά παντός  και που εκείνος το διαλαλεί στα πέρατα της γής λόγω και έργω.

Ο μονόλογος του Μονόξυλου, η Νοσταλγία, τα Θαλασσόκρινα, η Φανερωμένη, είναι μερικά από τα ποιήματα που αποτελούν την ιστορική καταγωγή από τον ψαρά πατέρα του και την σχέση του με το δυτικό μώλο, μια σχέση που θα τον οδηγήσει στη φυγή αλλά και την αιώνια ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Συγκλονιστική είναι η ωδή προς το νονό του Ηλία Λογοθέτη, τον μεγάλο ηθοποιό και Μπρανέλο Ηλία Λογοθέτη, ο οποίος μας εγκατέλειψε τον περασμένο χειμώνα για μια ουράνια ζωή πέρα από τις συμβατικότητες.

Υπέροχα ποιήματα που αναδεικνύουν τον ερωτισμό του Ηλία Γεωργάκη είναι σκορπισμένα σε όλη τη συλλογή, καθώς εκείνος τα πάντα τα θωρεί μέσα από το σύννεφο του έρωτα: έρωτας για το καλό φαγητό, έρωτας για την ομορφιά της Λευκάδας, έρωτας για την γοητεία του γυναικείου φύλου που το αναδεικνύει ρομαντικά μέσα από τις λέξεις του, λέξεις που πέφτουν σαν κοσμήματα σε αλαβάστρινους λαιμούς.

Κι ύστερα ποιήματα αγαπητικά για τις φίλες του (μιά απ΄αυτές είμαι κι εγώ η υπογράφουσα) που έχει τον τίτλό Ιουστίνη-Ντεσεβώ κι έχει μελοποιηθεί και τραγουδιστεί από την υπέροχη φωνή της Πάττυς Καλού.

Και ποιήματα για ιστορικά πρόσωπα και τύπους της Λευκάδας που άλλοι θα τους αγνοούσαν , όμως  ο Ηλίας κεντράρει και ποντάρει στην ιδιαιτερότητά τους, αναδεικνύοντάς τους ως ήρωες και αντιήρωες.

Τα ποιήματα και τα αφηγήματα συνοδεύονται σε κάθε σελίδα με έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες καθώς και με ζωγραφικά έργα φίλων και φιλενάδων του . Αναφέρω ορισμένους Λευκαδίτες των οποιων τις φωτογραφίες αναδημοσιεύει όπως του παλαίμαχου δημοσιογράφου Κώστα Βλάχου, της Θεοδώρας Γεωργάκη,του Δημοσθενη Πολυμέρη , του Ξενοφώντα Μικρώνη , του Θανάση Κατωπόδη , του Σωτήρη Θεριανού και άλλων ών ουκ έστιν αριθμός.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτό το βιβλίο του Ηλία Γεωργάκη αγκαλιάζει όλες τις μνήμες του, όλα τα πρόσωπα που αγάπησε, αναδεύει τις εικόνες με ένα μαγικό τρόπο και τελικά περιλαμβάνει όλους τους φίλους που γνώρισε και αγάπησε μέσα στα χρόνια. Πρόκειται για μια Επιστροφή στη γενέθλια γή αλλά και μια συμπερίληψη των εμπειριών και των προσώπων που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του και τελικά τον καθόρισαν.

Για μένα η ανάγνωση αυτού του πολυεπίπεδου βιβλίου ήταν μια περιήγηση στην Λευκαδολατρεία του Ηλία Γεωργάκη αλλά και στη γενναιόδωρη φύση της ύπαρξής του.

Καλοτάξιδο αγαπημένε μας!