ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, June 2, 2007

Περί Ανέμων και Αλλων Δεινών

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Αφορμή για το κομμάτι που ακολουθεί μου έδωσε η ανάρτηση ενός πόστ στο ιστολόγιο ενός Λευκάδιου φίλου που σχολιάζει κάθε επικαιρότητα (προπάντων αθλητική!). Γράφει λοιπόν ο εν λόγω άνθρωπος για το θέμα των ανεμογεννητριών, που ενδέχεται να εγκατασταθούν κάπου σε ορεινό σημείο της Νότιας Λευκάδας: «Οι ανεμογεννήτριες έρχονται και στη Λευκάδα, πάνω απ’την διεθνούς φήμης παραλία Πόρτο Κατσίκι!!! Ερχονται με άγριες διαθέσεις και άγριες μίζες!!! Σε μια περιοχή που δεν είναι και Μύκονος απο αέρα, θέλουν να βάλουν 70 ανεμογεννήτριες ύψους 40-70 μ. με μόνο σκοπό την τεράστια ευρωπαική επιδότηση!!!!Μην αφήσουμε να καταστραφεί η χώρα μας και ο τουρισμός των νησιών μας μόνο για πλουτίσουν κάποιοι!!!! Ας αντισταθούμε για να έχουμε το μόνο δωρεαν αγαθό που έχουμε σε αυτή τη χώρα: την ομορφιά της».

Επειδή το ζήτημα έχει ανάψει φωτιές τόσο στο δικό μας νησί, όσο και σε άλλες ανεμογόνες περιοχές της χώρας, θα ήθελα να τοποθετηθω με επιχειρήματα, μιά και η υπόθεση των αιολικών πάρκων έχει αποτελέσει φτηνό δημαγωγικό υλικό των επιτηδείων, που αρέσκονται σε πολιτικές κορώνες για να κολακεύσουν τις μάζες!
Είναι αντιαισθητικό το θέαμα των μοντέρνων ανεμογεννητριών, υποστηρίζουν οι πολέμιοι. Ωστόσο, χώρες υψηλής αισθητικής όπως η Δανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς (αυτές γνωρίζω) έχουν εντάξει στα υπέροχα παρθένα τοπία τους τα αιολικά πάρκα χωρίς ενδοιασμούς. Μάλιστα, οι νέες ανεμογεννήτριες είναι πραγματικά δείγματα αφαιρετικής γλυπτικής, που όχι μόνο δεν προσβάλλουν την ομορφιά ενός τοπίου αλλά την εντάσσουν αρμονικά στον 21ο αιώνα.
Την ίδια στιγμή η ενέργεια του θεού Αιόλου μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρες περιοχές χωρίς ρυπαρογόνα αποτελέσματα, αποτελώντας μιά απο αγνότερες εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το πέρασμα απο τους πέτρινους ανεμόμυλους των προηγούμενεων αιώνων στις ανεμογεννήτριες του 21ου αιώνα άργησε απελπιστικά να γίνει, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το περιβάλλον απο τις συμβατές και ρυπαρογόνες μορφές ενέργειας του 20 ου αιώνα.
Πιστεύω ότι η επένδυση στη Νότια Λευκάδα δεν θα ωφελήσει μόνο την εταιρεία κατασκευής του αιολικού πάρκου , αλλά ολόκληρο το Δήμο Απολλωνείων. Θα συνεισφέρει μάλιστα στην οικολογική ισορροπία της περιοχής, που δεν θα αναγκαστεί να υποστεί ακόμη μια επίθεση καρκινογόνου λιγνίτη. Ταυτόχρονα το νησί θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα οικολογικά περιοδικά του κόσμου, που προωθούν ένα πιό πολιτικοποιημένο τουρισμό σε σχέση με τα φαινόμενα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Βλέπω ότι η συναισθηματική μας έπαρση οδηγεί σε λάθος δρόμο, σε ένα πισωγύρισμα με τη δικαιολογία πως οι ανεμογεννήτριες θα χαλάσουν την ομορφιά της μικρής πατρίδας. Γνωρίζοντας πολυγεωγραφικά την υπόθεση μέσα απο την προσωπική εμπειρία των ταξιδιών, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να θιγεί η αισθητική του τόπου μας απο τις εκπληκτικές μοντέρνες ανεμογεννήτριες που κοσμούν τη φύση του υπόλοιπου πολιτισμένου κόσμου. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει τις προδιαγραφές για αναμάθμιση των τόπων και όχι για υποβάθμισή τους!
Η αισθητική μας έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται ακάθεκτες επιθέσεις απο την άναρχη ανοικοδόμηση του νησιού και των πάλαι ποτέ όμορφων παραλιών, στην οποία δε μπαίνει το παραμικρό φρένο απο τις δημοτικές και πολιτειακές αρχές. Τίποτε δε φαίνεται να σταματάει την οικοδομική κατάχρηση , ούτε νόμοι ούτε προφήτες.
Κανείς όμως δεν μιλάει γι αυτά, αφού ορίζονται απο προσωπικά συμφέροντα και όχι απο το κοινό καλό του τόπου! Πόσο άδικη και κοντόφθαλμη πολιτική!

Παραθέτω σημεία απο ένα επιστημονικό κείμενο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την τεκμηρίωση των γραφομένων μου:


Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων :
"Μύθος και πραγματικότητα"

Ε. Μπινόπουλος, Π. Χαβιαρόπουλος
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)


Αλλά ας δούμε πρώτα που ακριβώς οφείλεται η ραγδαία αυτή ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκπομπές των λεγομένων «αερίων του θερμοκηπίου» που συνοδεύουν αναπόφευκτα την παραγωγή ενέργειας από συμβατικά καύσιμα. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα της αιολικής είναι η μοναδική –μη πυρηνική- μεσοπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών.

Ποία είναι όμως τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας ;
· Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν.
· Η Αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
· Προστατεύει τη Γη καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
· Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους , μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
· Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.
· Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

Εντάξει, η αιολική ενέργεια έχει πολλά θετικά στοιχεία. Μήπως, όμως οι αρνητικές της επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι χειρότερες ακόμη και από αυτές των συμβατικών (πυρηνικών, λιγνιτικών) σταθμών παραγωγής όπως ισχυρίζονται κάποιοι; Ας επιχειρήσουμε παρακάτω μια ορθολογική –τεχνική- προσέγγιση του ερωτήματος.


Α. Προκαλούν προβλήματα θορύβου οι ανεμογεννήτριες ;

Πρόκειται για το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά συγχρόνως και το ευκολότερο να ελεγχθεί και να προληφθεί. Στις ανεμογεννήτριες ο εκπεμπόμενος θόρυβος μπορεί να υπαχθεί σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευση του: δηλαδή μηχανικός και αεροδυναμικός.
· Ο πρώτος προέρχεται από τα περιστρεφόμενα μηχανικά τμήματα (κιβώτιο ταχυτήτων, ηλεκτρογεννήτρια, έδρανα κλπ.)
· Ο δεύτερος προέρχεται από την περιστροφή των πτερυγίων.

Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μηχανές πολύ ήσυχες συγκριτικά με την ισχύ τους και με συνεχείς βελτιώσεις από τους κατασκευαστές γίνονται όλο και πιο αθόρυβες. Η αντιμετώπιση του θορύβου γίνεται είτε στην πηγή είτε στη διαδρομή του. Οι μηχανικοί θόρυβοι έχουν ελαχιστοποιηθεί με εξαρχής σχεδίαση (γρανάζια πλάγιας οδόντωσης), ή με εσωτερική ηχομονωτική επένδυση στο κέλυφος της κατασκευής. Επίσης ο μηχανικός θόρυβος αντιμετωπίζεται στη διαδρομή του με ηχομονωτικά πετάσματα και αντικραδασμικά πέλματα στήριξης. Αντίστοιχα ο αεροδυναμικός θόρυβος αντιμετωπίζεται με προσεκτική σχεδίαση των πτερυγίων από τους κατασκευαστές, που δίνουν άμεση προτεραιότητα στην ελάττωση του .

Το επίπεδο του αντιληπτού θορύβου από μία ανεμογεννήτρια σύγχρονων προδιαγραφών σε απόσταση 200 μέτρων, είναι μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί στο επίπεδο θορύβου περιβάλλοντος μιας μικρής επαρχιακής πόλης και βεβαίως δεν αποτελεί πηγή ενόχλησης. Με δεδομένη δε τη νομοθετημένη απαίτηση να εγκαθίστανται οι ανεμογεννήτριες σε ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων από τους οικισμούς, το επίπεδο είναι ακόμη χαμηλότερο και αντιστοιχεί πλέον σε αυτό ενός ήσυχου καθιστικού δωματίου. Επιπλέον, στις ταχύτητες ανέμου που λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες ο φυσικός θόρυβος (θόρυβος ανέμου σε δένδρα και θάμνους) υπερκαλύπτει οποιονδήποτε θόρυβο που προέρχεται από τις ίδιες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τη θέση των «οικοπέδων» που συνήθως εγκαθίστανται τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα για να έχουν καλύτερη απόδοση, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα αιολικά πάρκα δεν προκαλούν:
· αύξηση της υπάρχουσας στάθμης θορύβου εκτός των ορίων τους και ακόμη περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές
· έκθεση ανθρώπων σε υψηλή στάθμη θορύβου.
Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος, για να πεισθεί κανείς για το ζήτημα του θορύβου είναι μια επίσκεψη σε ένα αιολικό πάρκο μια μέρα που οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε κανονική λειτουργία.


Β. Δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών οι ανεμογεννήτριες ;

Η ανησυχία αυτή συνήθως αναφέρεται αφενός σε προβλήματα που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες λόγω της θέσης τους σε σχέση με ήδη υπάρχοντες σταθμούς τηλεόρασης ή ραδιόφωνου και αφετέρου σε πιθανές ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από τις ίδιες.

Είναι γεγονός ότι , η διάδοση των εκπομπών στις συχνότητες της τηλεόρασης ή και του ραδιοφώνου (κυρίως στις συχνότητες εκπομπών FM) επηρεάζεται από εμπόδια που παρεμβάλλονται μεταξύ πομπού και δέκτη. Το κυριότερο πρόβλημα από τις ανεμογεννήτριες προέρχεται από τα κινούμενα πτερύγια που μπορούν να προκαλέσουν αυξομείωση σήματος λόγω αντανακλάσεων. Αυτό ήταν πολύ εντονότερο στην πρώτη γενιά ανεμογεννητριών που έφερε μεταλλικά πτερύγια. Τα πτερύγια των συγχρόνων ανεμογεννητριών κατασκευάζονται αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν ελάχιστη επίπτωση στη μετάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει την προώθηση αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου μόνον εφόσον τηρούνται κάποιες ελάχιστες αποστάσεις από τηλεπικοινωνιακούς ή ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα παρεμβολών μπορούν να προληφθούν με σωστό σχεδιασμό και χωροθέτηση ή να διορθωθούν με μικρό σχετικά κόστος από τον κατασκευαστή του πάρκου με μια σειρά απλών τεχνικών μέτρων, όπως π.χ. η εγκατάσταση επιπλέον αναμεταδοτών. Σε σχέση με την συμβατότητα και τις παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες, αξίζει να αναφέρουμε, ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πύργοι των ανεμογεννητριών όχι μόνον δεν δημιουργούν εμπόδια, αλλά χρησιμοποιούνται ήδη για την εγκατάσταση κεραιών προς διευκόλυνση υπηρεσιών επικοινωνιών, όπως η κινητή τηλεφωνία!

Όσον αφορά τις εκπεμπόμενες ακτινοβολίες, όπως φαίνεται και από την περιγραφή των τμημάτων της ανεμογεννήτριας, τα μόνα υποσυστήματα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι «εκπέμπουν» ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου, είναι η ηλεκτρογεννήτρια και ο μετασχηματιστής μέσης τάσης. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της ηλεκτρογεννήτριας είναι εξαιρετικά ασθενές και περιορίζεται σε μια πολύ μικρή απόσταση γύρω από το κέλυφος της που είναι τοποθετημένο τουλάχιστον 40-50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Για το λόγο αυτό δεν υφίσταται πραγματικό θέμα έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ούτε καν στη βάση της ανεμογεννήτριας. Ο μετασχηματιστής, πάλι, περιβάλλεται πάντα από περίφραξη ασφαλείας ή είναι κλεισμένος σε μεταλλικό υπόστεγο. Η περίφραξη είναι τοποθετημένη σε τέτοια απόσταση που το επίπεδο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι αμελητέο. Μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε με βεβαιότητα, ότι αυτά που ακούγονται για εκπομπή ραδιενέργειας η ακτινοβολιών άλλου τύπου από τις ανεμογεννήτριες δεν ευσταθούν.

Γ. Δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου οι ανεμογεννήτριες;

Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα.
Η οπτική όχληση είναι κάτι υποκειμενικό και δύσκολα μπορούν να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες. Από έρευνες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει ότι κάποιος που είναι ευνοïκά διατεθειμένος απέναντι στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, αποδέχεται τις ανεμογεννήτριες και οπτικά πολύ πιο εύκολα από κάποιον που είναι αρνητικός εξαρχής. Από τις ίδιες μελέτες, προκύπτει ότι τα αιολικά πάρκα είναι πιο αποδεκτά από αισθητικής άποψης σε ανθρώπους που είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη που προέρχονται από την χρήση τους. Αν κάνουμε μια απλή σύγκριση μεταξύ ενός θερμικού σταθμού παραγωγής (π.χ. λιγνιτικού), και ενός αιολικού πάρκου είναι φανερό ότι η οπτική όχληση που προκύπτει από το πρώτο είναι εμφανώς και αντικειμενικά πολύ μεγαλύτερη. Δεδομένου βεβαίως ότι οι ανεμογεννήτριες είναι κατ' ανάγκη ορατές από απόσταση, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου εγκατάστασης και να γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στο τοπίο.

Δ. Έχουν επίδραση οι ανεμογεννήτριες στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα αιολικά πάρκα επιβαρύνουν τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Δεδομένου ότι περίπου το 99% της γης που φιλοξενεί ένα αιολικό πάρκο είναι διαθέσιμο για άλλες χρήσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι οι αγροτικές δραστηριότητες μπορούν να συνεχίζονται και μετά την εγκατάσταση του. Οι συνήθεις θέσεις αιολικών πάρκων είναι σε ορεινές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση ακριβώς λόγω των υψηλών ταχυτήτων του ανέμου που ευνοούν την εγκατάσταση του. Σε αυτές τις περιοχές, η χρήση γης είναι κυρίως για βοσκή αιγοπροβάτων οι οποία μπορεί να συνεχισθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Χαρακτηριστικά, σε μερικά αιολικά πάρκα έχει παρατηρηθεί ότι οι ανεμογεννήτριες γίνονται πόλος έλξης αιγοπροβάτων που επωφελούνται από τη δροσιά της σκιάς που προσφέρουν οι πύργοι τους !

Ε. Έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών οι ανεμογεννήτριες ;

Τα πουλιά καθώς πετούν μερικές φορές συγκρούονται με κτίρια και άλλες σταθερές κατασκευές. Οι ανεμογεννήτριες όμως δεν προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα όπως έχει φανεί από μελέτες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Αγγλία. Συγκεκριμένα, υπολογίσθηκε ότι στον συνολικό αριθμό πουλιών που σκοτώνονται ετησίως, μόνον 20 θάνατοι οφείλονται σε ανεμογεννήτριες (για εγκατεστημένη ισχύ 1000MW), ενώ αντίστοιχα 1.500 θάνατοι οφείλονται στους κυνηγούς και 2.000 σε πρόσκρουση με οχήματα και τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (καθότι είναι σχεδόν «αόρατες» για τα πουλιά). Ασφαλώς βέβαια, το θέμα της προστασίας του πληθυσμού των πουλιών σε ευαίσθητες οικολογικά και προστατευόμενες περιοχές πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη φάση σχεδιασμού και χωροθέτησης του αιολικού πάρκου.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες, αφενός είναι άμεσα «ορατές» και αφετέρου είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν με σωστή αντιμετώπιση και προσχεδιασμό. Αντίθετα, οι επιπτώσεις της θερμικής ή πυρηνικής παραγωγής ενέργειας αργούν να φανούν, είναι μακροπρόθεσμες και όση προσπάθεια και κόστος να δαπανηθούν είναι αδύνατον να ελαχιστοποιηθούν. Εν τέλει θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι εφόσον πρέπει να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, είναι σίγουρα προτιμότερο να την παράγουμε με τρόπο που να έχει την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον. Από τεχνολογική και οικονομική πλευρά, η πιο ώριμη μορφή ανανεώσιμης και «καθαρής» ενέργειας είναι σήμερα η αιολική. Αυτή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών προσφέροντας συγχρόνως ποικίλα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.


Πηγές στοιχείων :
1. Greenpeace
2. EWEA
3. CRES

19 comments:

Ελπίδα said...

Ιουστίνη μου, είχα δει στην Ολανδία τέτοιους ανεμόμυλους και μου είχαν κάνει εντύπωση. Δεν ήταν τόσο ενοχλητικοί στο μάτι, αλλά ούτε και ιδιαίτερα όμορφοι.
Σ' ευχαριστώ που με ενημέρωσες περισσότερο. Δεν μου είναι εύκολο όμως να πω αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Εκεί στα πουλιά ζορίστηκα λίγο.
Φαντάστηκα την σκηνή να σκοτώνονται ενώ πετούν ελεύθερα και ξένοιστα. Το είδα σαν αόρατο εμπόδιο στον ουρανό...
Έτυχε αυτές τις μέρες να είμαι τόσο κοντά τους...
Απ' την άλλη έχει και τα καλά του.
Αλήθεια δεν ξέρω!
Φιλιά πολλά!
Καλό σου βράδυ!

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Κατερίνα, Μέσα στο κέντρο του Τορόντο υπάρχει ανεμογγενήτρια και είναι πολύ αρμονική με τοπίο της παραλίμνιας περιοχής της καναδικής μεγαλούπολης. Οσον αφορά στα πουλιά, ελάχιστα πέφτουν θύματα των ανεμογεννητριών, πολύ περισσότερα σκοτώνονται στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων.
Πιστεύω ότι η αιολική ενέργεια είναι πολύ σημαντική εναλλακτική μορφή ενέργειας και δεν θα πρέπει οι δημαγωγικές κραυγές να πισωγυρίζουν την οικολογική πρόοδο στην πατρίδα μας. Αυτά τα επιχειρήματα περί αισθητικής προσβολής ακούγονται αστεία, όταν οι παραλίες των νησιών έχουν καταλυσθεί με τερατώδη παράνομα κτίσματα φέροντα αντιαισθητικές πινακίδες. Μια πραγματικότητα για την οποία δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ!

Ελπίδα said...

Ιουστίνη μου, πάντα το καινούργιο φέρνει αντιδράσεις. Θα τους δεχτούν όταν πειστούν για τα θετικά τους.Χρόνο θέλει.
Εγώ για άλλο λόγο όμως επανήλθα.
Ήρθα για να σε συγχαρώ για την συνέντευξή σου στο ΄Εθνος!
Και εις ανώτερα κορίτσι μου, γιατί το αξίζεις!
Φιλιά πολλά!

sage2007 said...

dear Justine,
It was great to see you today. Thank you for introducing me to blogging! I fear it wil be my new addiction, but my thoughts will be set free!

Justine's Blog said...

Dear sage,
I am proud of you. You learn so fast about technology! I wish you a fruitful and joyful life in the bloggosphere. You deserve it!
Best wishes

Justine's Blog said...

Κυκλαμινάκι,
Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση σχετικά με την δημοσίευση της συνέντευξής μου στο Εθνος. Δυστυχώς, οι εφημερίδες δεν έρχονται εδώ κι έτσι αν δεν καταχωρηθεί στο διαδίκτυο, δεν θα μπορέσω να τη δώ. Αλλά μου αρκεί που τη διαβάσατε εσείς οι μακρινοί μου φίλοι.
Με αγάπη

Ra Ma said...

Δεν θα ξεχάσω πριν 7 χρόνια στην Εύβοια την εικόνα εγκατάλειψης των ανεμογεννητριών στην κορυφή ενός βουνού. Γίγαντες, με σπασμένα φτερά σε ένα γαλάζιο ουρανό. Δεν θέλω να ξανα-αντικρύσω παρόμοιο θέαμα! Από τότε προβληματίστηκα με το θέμα αυτό καθώς και με τα συμφέροντα που υπάρχουν.
Δύο πράγματα ήθελα να επισημάνω:

1. Κοινοτική οδηγία με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια υλοποίησης, επιβάλλει την αύξηση του ποσοστού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 20% μέχρι το 2010. Αυτό ευνοεί τις μεγάλες και πολυεθνικές εταιρίες(έχουν τεχνογνωσία, κεφάλια), για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Είναι κανένας που δεν θέλει να φάει από τις επιδοτήσεις? Ο μόνος στόχος αυτών είναι να κάνουν την πώληση. Θα ενδιαφερθούν για τις οικολογικές, τις πολιτιστικές, τις τουριστικές επιπτώσεις ή την αισθητική ρύπανση. ΟΧΙ. Αύξηση στα κέρδη τριμήνου θέλουν.

2. Διαβάζω ότι μια ανεμογεννήτρια των 3 MW, έχει τρία πτερύγια διαμέτρου 90 μ., φθάνει σε ύψος τα 150 μ. περίπου και ζυγίζει 380 τόνους χωρίς τα θεμέλια της όπου απαιτείται εκσκαφή μεγάλης τρύπας που απαιτεί περίπου 475 κυβ. μέτρα οπλισμένο μπετόν βάρους 1200 τόνων και πλάτωμα περίπου 700 τ.μ. Θα χρειασθεί να κατασκευασθούν δρόμοι πρόσβασης για βαρέα οχήματα, θα κατασκευασθεί υποσταθμός συλλογής της παραγόμενης ενέργειας και για τη μεταφορά της χιλιόμετρα καλωδίων σε στύλους ή χαρακώματα. Επίσης σε ένα αιολικό πάρκο, οι ανεμογεννήτριες, πρέπει να τοποθετούνται μεταξύ τους σε αποστάσεις κατά μέσο όρο 5-6 φορές τη διάμετρο των πτερυγίων τους (δηλαδή ανά 500 μέτρα). Για παράδειγμα, 100 ανεμογεννήτριες τοποθετημένες σε ευθεία γραμμή, θα χρειασθούν συνολικά 50 χιλιόμετρα! Η διάρκεια ζωής της είναι περίπου 20 χρόνια. (Τι γίνεται μετά ? Σκουπίδια στο βουνό?). Η οπτική ενόχληση είναι δεδομένη.

Δεν μπορώ επίσης να αγνοήσω τον θόρυβο τον οποίον οι πλησίον κάτοικοι τον περιγράφουν σαν το θόρυβο ενός ατελείωτου τραίνου ή ότι στη Μ. Βρετανία και Γερμανία, παρά τη χρήση της αιολικής ενέργειας οι δείκτες μόλυνσης παραμένουν στα ίδια επίπεδα! Τέλος πέρα από την μείωση έως και 30% της τουριστικής κίνησης την πρώτη δεκαετία λειτουργίας σε ορισμένες περιοχές διαβάζω ότι η Υπηρεσία Προστασίας της Υπαίθρου της Αγγλίας, σε αναφορά της προς την κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα αιολικά πάρκα είναι μια μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και προτείνεται να δημιουργούνται σε ήδη υποβαθμισμένες περιοχές!

Μπορεί όλα αυτά να είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού. (Δεν μπορείς να βάλεις ανεμογεννήτριες-φράχτη σε έναν βιότοπο, είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα πουλιά θα σκοτωθούν).

Και βέβαια είμαι υπέρ της χρήσης τέτοιων πηγών ενέργειας.
Είμαστε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους. Η αξιολόγηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα έπρεπε να μας είχε απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια, έτσι ώστε σήμερα να είμαστε μια χώρα πρότυπου και παραδείγματος. Θα έπρεπε ήδη να είχαμε ετοιμάσει ένα χάρτη που ανάλογα με τις μορφολογικές συνθήκες , το φυσικό κάλλος, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα κλπ, να μας προτείνει λύσεις για την αξιοποίηση όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Αιολική, Ηλιακή, Βιοενέργεια, Γεωθερμία), κάθε περιοχής.

Δεν γνωρίζω την περιοχή που πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση, είναι προφανές ότι χρειάζεται μελέτη και προσοχή ώστε να μην επηρεάσει το οικοσύστημα, τον τουρισμό, τον πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Φαντάσου Ιουστίνη μου, την κατασκευή που ανέφερα παραπάνω όταν μάλιστα θα πρέπει να κοπούν δέντρα. Είναι δυνατόν να μην επηρεαστεί η ομορφιά του τόπου? Εκτός και αν γίνει σε μια έρημη περιοχή, στη θάλασσα ή σε βραχονησίδες.

Προσωπικά δεν θα επέλεγα να πάω διακοπές σε ένα μέρος που από το παράθυρό μου θα απολάμβανα το φεγγάρι να ανατέλλει στην κορυφή του βουνού πίσω από κάποιον έλικα, καβάλα σε ένα στύλο, σαν έναν άλλο Ε.Τ. καβάλα στο ποδήλατό του και θα με νανούριζε ο ψίθυρος του ανέμου, όχι αυτός που παράγεται από τα δέντρα του βουνού άλλα από τα φτερά των ανεμογεννητριών του βουνού. Η προίκα της χώρα μας είναι η φυσική ομορφιά, το φώς και η θάλασσα.

Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα αποφεύγουμε τις μελέτες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις όταν υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα είναι κατά παραγγελία. Τα περισσότερα γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους. Εύχομαι στο τέλος να γίνει το καλύτερο πάντρεμα τεχνολογίας και φυσικού κάλλους για την περιοχή σας.

(Επίσης με ενοχλούν τα σκουπίδια και η ρύπανση στη πόλη, η άσχημη οδική συμπεριφορά, οι διαφημιστικές πινακίδες, οι κλειστές παραλίες γεμάτες ομπρέλες και παράνομα κτίσματα, η καταπάτηση και η μείωση του πράσινου, η διαφθορά ...ο κατάλογος είναι μεγάλος…).

Με αγάπη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Υπήρξε και δημοσίευμα για εσάς στο χθεσινό "ΕΨΙΛΟΝ" της Ελευθεροτυπίας.Επίσης πριν μέρες είχε δημοσιευτεί η συνέντευξη που δώσατε στον Αγγελιοφόρο, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Θύμιε,
Δεκτές και προς εξέταση οι ενστάσεις σου. Βέβαια, εδώ στο downtown του Τορόντο υπάρχει ανεμογεννήτρια και δεν ενοχλεί ούτε αισθητικά ούτε ακουστικά.
Επίσης, έχω περιηγηθεί διάφορα αιολικά πάρκα στον Καναδά και είναι εξαιρετικά συντηρημένα χωρίς προβλήματα.
Σίγουρα το μέλλον ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να διαχειριστούμε τις επενδύσεις της Ευρώπης με σύνεση , συνέπεια και ευθύνη απέναντι στην ομορφιά του τόπου και την οικολογική ισορροπία του.
Σε ευχαριστώ που με επσικέπτεσαι και καταθέτεις τις τεκμηριωμένες απόψεις σου.

Αγαπητέ Ioannixen,
Σας ευχαριστώ για το Εψιλον και τον Αγγελιοφόρο. Είναι χαρά μου να μαθαίνω ότι οι συνάδελφοι στην Ελλάδα με τιμούν με τα γραφόμενά τους. Τη συνένετυξη στον Αγγελιοφόρο την είδα γιατί η εξαιρετική συνάδελφος Χρύσα Νάνου είχε την καλοσύνη να μου τη στείλει. Επίσης η αγαπημένη Ελένη Γκίκα μου έστειλε τη συνέντευξη στο Εθνος περι μπλόγκινγκ. Θα την ανεβάσω σύντομα για να μοιραστούμε διαδικτυακώς τη νέα εμπειρία μου.

Anonymous said...

νομίζω πως με βάση το χάλι στο οποίο ΕΜΕΙΣ έχουμε φτάσει τον πλανήτη μας είναι τουλάχιστον υποκριτικό να φωνάζουμε για αισθητική οταν δεν διαθέτουμε τη στοιχειώδη λογική να τον προστετέψουμε στα βασικά....και ειδικότερα θα έλεγα οτι η αισθητική του περιβάλλοντος στο Πόρτο Κατσίκι περισσότερο κινδυνεύει από τις απαραδεκτες καντίνες που ξεφυτρώνουν εκεί και πολύ λιγότερο από τις ανεμογεννήτριες....
........
δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο σας,αλλά το "Πετάει το σύννεφο πετάει" ήταν ένας τίτλος που με έβαλε καποια στιγμή σε σκέψη να τον αγοράσω :)

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Cook The Book,
Σαςκαλωσορίζω στο μπλόγκ μου. Τυατόχρονα περιηγήθηκα το δικό σας και εντυπωσιάσθηκα με τις απίστευτες συνταγές σας.
Οσον αφορά στο Πόρτο Κατσίκι, οι καντίνες (που είναι και κινητές) είναι η λιγότερη ασχήμια. Πού να δείτε τα χτίσματα εκει γύρω και στο Κάθισμα. Θα φρίξετε πραγματικά. Γι αυτό γράφω ότι πρέπει να αντισταθούμε στην αλόγιστη καταστροφή της ομορφιάς και της ενέργειας με εναλλακτικές προτάσεις.

betty said...

Αγαπητή Ιουστίνη, οπωσδήποτε είμαι υπέρ της χρήσης αιολικής ενέργειας. Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι χρειάζονται πράγματι 70 ανεμογεννήτριες; Απ'ό,τι έχω διαβάσει συνήθως οι προτάσεις των τοπικών αρχών πολλές φορές είναι παράλογες. Έχω στο νου μου την περίπτωση της Σίφνου όπου μιλάνε για πάρκο δεκάδων γεννητριών, τη στιγμή που 2 ανεμογεννήτριες υπέρκαλύπτουν το νησί σε περίοδο αιχμής. Τι δηλαδή, για να μη χαλάσει η βιτρίνα της Μυκόνου ή της Πάρου, θα φορτωθεί το έργο το ασήμαντο (δίχως πλούσιους και διάσημους δημότες)νησί;

Justine's Blog said...

Αγαπητή Μπέτυ των μαγειρεμάτων,
Οντως, πρέπει να γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη πριν απο την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ιδιαίτερα στα νησιά μας με τη σπάνια φυσική ομορφιά. Το Αιγάιο των ανέμων και των βράχων προσφέρεται περισσότερο απο το Ιόνιο, γιατί δεν χρειάζεται να κοπούν δέντρα προκειμένου να μπούν οι ανεμογεννήτριες.
Πάντως, αν βοηθάει αυτό, θα ήθελα να σας πώ ότι πέρισι στο μεγάλο μπλάκ άουτ της Κεφαλονιάς, το μεγαλύτερο κομάτι του νησιού ηλεκτροδοτήθηκε τις κρίσιμες μέρες απο το αιολικό πάρκο.

Maria Iribarne said...

Εμένα μου αρέσουν αισθητικά οι ανεμογεννήτριες και μιλάω για τις παλιές, αυτές που είναι εγκατεστημένες στην Εύβοια, δεν ξέρω αν έχει βελτιωθεί το σχέδιό τους (σαν Ίκαροι μου φάνηκαν, για να πω την αλήθεια). Πριν δυο χρόνια πέρασα και ήταν μια χαρά, μόνο μία νομίζω ήταν κατεστραμμένη. Τώρα βέβαια αν στη Λευκάδα χρειάζονται 70 ή 50 ή 10 δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να έχω άποψη, είθισται η μίζα και η αρπαχτή στην Ελλάδα, οπότε όποιος είναι καχύποπτος -χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι έχει δίκιο-δεν είναι και τρελός. Τώρα για τα λοιπά, κοπή δέντρων κ.α., νομίζω ότι τις βάζουν σε μέρη όπου φυσάει δυνατός άνεμος, συνέπεια του οποίου είναι η περιοχή να είναι ξηρή και βραχώδης.

Justine's Blog said...

Μαρία,Αγαπημένο θύμα της Τέχνης,
Πολύ ωραία και σωστά τοποθετημένα τα σχόλιά σας. Κι εγώ βρίσκω τις ανεμογεννήτριες εκπληκτικής ομορφιάς, το ΄κατέθεσα άλλωστε στο αρχικό μου πόστ. Είναι έργα μοντέρνας γλυπτικής, εξάλλου τα αιολικά πάρκα εδώ είναι πολλά και δένουν αρμονικά με το τοπίο.
Υπάρχει γενικά μια μιζέρια, ένα παράπονο, μια δυσπιστία στην Ελλάδα για κάθε καινούρια εκδοχή των πραγμάτων. Μην ξεχνάτε ότι εμπλέκεται και ο συνδικαλισμός της ΔΕΗ, που πρωτοστατεί εναντίον των ανενεώσιμων πηγών ενέργειας με κάθε τρόπο. Πιστεύω πάντως, ότι στην δυτική ορεινή Λευκάδα με ένα καλό σχεδιασμό, θα μπορέσει να γίνει ένα καταπληκτικό αιολικό πάρκο, που όχι μόνο δεν θα απαοθαρρύνει τον τουρισμό αλλά θα ενθαρρύνει τον οικολογικό νεότερο τουρισμό της Ευρώπης.

Anonymous said...

Αγαπητή Ιουστίνη ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια...θα έλεγα οτι είμαι καλή στα βασικά της κουζίνας,αλλά όπως και να'χει.... μου φορέσατε ένα χαμόγελο...ως τ'αυτιά με το ωραίο σας σχόλιο,να'στε πάντα καλά :)

GeoKon said...

Ναμαι και γώ, η αφορμή του άρθρου όπως λέει η αγαπητή Ιουστίνη.Απάντησα στο blog μου, μην τα ξαναγράφω και κουράζω και εδώ. Ναστε όλοι καλά.

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Αρη Δαβαράκη,
Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε στην αντικρινή πολυκατοικία, που επιτέλους με είδατε και σείς. Ημουν ευτυχής με το παιχνίδι της κλειδαρότρυπας, αλλά καλύτερα να τα λέμε κατα πρόσωπον.
Με το επίθετο φανατικός, δεν εννούσα το στείρο και επιθετικό φανατικό θρησκευτισμό. Εννοούσα αυτό που λέμε στα αγγλικά committed.Αυτό μού αρέσει πολύ σε σάς, γιατί εγώ ως παιδί ιερέως μεγάλωσα με μια απόλυτη φυσικότητα στο περιβάλλον του Χριστιανικού πολιτισμού (ό πατέρας μου δεν με φόρτωσε ποτέ με ηθικολογίες και ενοχικές καταστάσεις όπως ο Προτεσταντισμός κάνει!)
Πάντως, μου αρέσετε γιατί γράφετε αμοντάριστα όσα εκπηγάζουν απο το νού και την καρδιά σας. Σίγουρα κοινός παραονομαστής μας είναι η συναλλαγή με την καταραμένη απώλεια των αγαπημένων προσώπων (έχασα την αδελφή μου ετών 42 πριν απο τρία χρόνια). Σίγουρα κοινό αστέρι μας ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Να συνεχίσετε να γράφετε ό,τι σας κάνει κέφι, και ποιήματα και στίχους και ημερολόγια γιατί η μελάνη τρέχει σαν γάργαρο νερό στις φλέβες σας.
Νάστε πάντοτε καλά.Κι όταν με το καλό έρθω στην Αθήνα αυτό το Σεπτέμβριο θα σας καλέσω για δείπνο εκεί στη γειτονιά των Θεών.
Καλή σας μέρα , όμορφη, αγγελικά λουσμένη.

Starobserver said...

Πολλά ακούγονται καθημερινά για τις ανεμογεννήτριες αλλά αυτό που δεν ακούγεται είναι η αλήθεια. Απολύτως εξαρτώμενες από τις μετεωρολογικές συνθήκες ουσιαστικά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην εξοικονόμιση ενέργειας. Καθώς μάλιστα προσθέτουν ισχύ στο υπάρχον δίκτυο και δεν αντικαθιστούν την ήδη εγκατεστημένη πιθανότατα θα χρειαστούν και άλλες συμβατικές μονάδες για να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα αστάθειας. Τώρα το ότι κάποιοι βρίσκουν όμορφα τα κλωνοποιημένα εκτρώματα σε βουνοκοφρές και τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος μπορεί να είναι δικαίωμά τους. H κακογουστιά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Το να την επιβάλλουν όμως σε μια ολόκληρη χώρα μαζί με ανοησίες του στυλ πως οι ανεμογεννήτριες θα σώσουν την ανθρωπότητα δεν είναι δικαίωμά τους!
Όταν πάω βόλτα στο βουνό θέλω να νοιώθω πως είμαι στη φύση και όχι σε εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Όσο για την ανεμογεννήτρια στο κέντρο του Τορόντο που ταιριάζει με το αστικό περιβάλλον... Μπορεί και να ταιριάζει σαν βιομηχανική κατασκευή. Κάντε τες 1000 που χρειάζονται για να αντικαταστήσουν θεωρητικά την παραγωγή ενός μέσου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου να δούμε που θα ταιριάζουν. Λέω θεωρητικά γιατί στην πράξη όσες και να τοποθετήσει κανείς σε μέρα με άπνοια η απόδωση θα είναι μηδέν. Λυπάμαι δεν θα πάρω! Θα πρέπει να αγωνιστούμε να ξηλωθούν και όσες ήδη υβρίζουν την ελληνική φύση με τις εκτρωματικές τους φιγούρες! Ας αφήσουμε το φεγγάρι να ανατέλλει από κορυφογραμμές και όχι πίσω από άχρηστους ανεμιστήρες των επιδοτήσεων για τους μεγαλοκαρχαρίες.

ΥΓ εκτός από ΕΡΤ με ρώτησε η ΔΕΗ αν θέλω να πληρώνω τέλος για τις άχρηστες "ΑΠΕ" που θα έπρεπε να ονομάζονται ΕΠΕ... τους ταιριάζει καλύτερα...