ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, June 10, 2009

Οι τρέντι ευρωεκλογές

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Είχα μια δεκαετία να προσέλθω στις κάλπες εν Ελλάδι και παρότι ήμουν προετοιμασμένη για τρελλές αντιπαλότητες, πολιτικολογίες και «δολιοφθορές» εντεύθεν κακείθεν, τελικά οι ευρωεκλογές –τουλάχιστον στη Λευκάδα- εξελίχθηκαν σε απόλυτα πολιτισμένο κλίμα. Στα εκλογικά κέντρα επικράτησε ησυχία, σαφώς εκφράζουσα τη μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι πολίτες προτίμησαν τις δροσερές παραλίες απο τις χλιαρές κάλπες, ήταν πασιφανές.

Μαζί μου ψήφισε για πρώτη φορά ως Ελλην πολίτης και ο Αλεξανδρίνος, ο οποίος ζύγιζε απο καιρό τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας, καταλήγοντας στην απόφαση πως σίγουρα δεν πρόκειται να ρίξει την ψήφο του σε αποδεδειγμένα διαπλεκόμενους και φθαρμένους ηγέτες. Η απολυτότητα της κρίσης του με έπεισε πως η νεολαία τελικά είναι η μόνη μας ελπίδα για ένα γύρισμα σελίδας στο πολιτικό σκηνικό της κουρασμένης διπολικής εξουσίας των τόπων.

Ο Αλέξανδρος κυριολεκτικά έμεινε έκπληκτος απο τον αριθμό των ψηφοδελτίων. 18 χαρτιά με ονόματα υποψηφίων παρέλαβε το άτομο για να ρίξει 1 στην κάλπη και 17 στα σκουπίδια (που δεν είναι κάν της ανακύκλωσης). Το παιδί, που έχει ψηφίσει κιόλας δύο φορές σε εθνικές και επαρχιακές εκλογές του Καναδά, αναρρωτήθηκε γιατί γίνεται τέτοια σπατάλη χαρτιού, όταν θα μπορούσαν τα κόμματα να αναγράφονται ονομαστικά σε ένα ψηφοδέλτιο και να ψηφίζονται με ένα σταυρό στο πλάι.

Κανείς δεν ήταν σε θέση να του δώσει απάντηση για τη διασπάθιση του χρήματος και του χαρτιού κι έτσι η κουβέντα δεν προχώρησε περαιτέρω.
Για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν θα μιλήσω. Οι κάθε λογής πολιτικάντηδες και δημοσιογράφοι κάνουν εικασίες, συγκρίσεις, σενάρια και προβλέψεις. Ενα είναι σίγουρο: πως αυτές οι εκλογές ανέδειξαν νικητή το Γιώργο Καρατζαφέρη με το ΛΑΟΣ των ασαφών θέσεων και ασαφέστερων κινήτρων. Ποιός να το περιμένει πως η αντιδραστική , ρατιστική άποψη για την πολιτική θα αποθεωνόταν και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκθέτοντας κανονικά τους Ελληνες ψηφοφόρους και την ελληνική πολιτική σκηνή;
Απο την άλλη, η κατάκτηση έστω και μιάς έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο απο τους Οικολόγους κάπως σώζει το πρόσωπό μας στο ευρωπαϊκό μωσαϊκό, όπου η περιβαλλοντική μέριμνα κερδίζει διαρκώς έδαφος σε επίπεδο πολιτικής και κομμάτων.

Ξεφεύγοντας απο τα ελληνικά δεδομένα, όπου οι ευρωεκλογές εξελίχθηκαν σε ράπισμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σπουδαίο να σταθούμε στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων, όπως καταγράφονται μετα τις ευρωοεκλογές του 2009 στην Ευρωπη.
«Η Κεντροδεξιά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας λίγο πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων και των εδρών. Ενώ κυβερνά στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, σχέδιο πέρα από κάποια προστατευτικά μέτρα εθνικής κλίμακας δεν διαθέτει. Αλλά η ανασφάλεια φάνηκε να σπρώχνει μεγάλο αριθμό πολιτών σε συντηρητικές επιλογές, καθώς μάλιστα τα κόμματα που συναπαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είχαν ενδώσει στις νεοφιλελεύθερες σειρήνες για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, σωτήριου σήμερα.

Η σοσιαλδημοκρατία, αντίθετα, υπέστη απώλειες - σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μόλις που πλησιάζει το ένα τέταρτο ψήφων και εδρών (εφ΄ όσον συνυπολογίσουμε τους μη ενταγμένους τυπικά Ιταλούς Δημοκράτες). Εισπράττοντας φθορά για την κυβερνητική της πρακτική, όπου δεν διαχωρίζεται από τις ευθύνες για τις πολιτικές που έφεραν την οικονομική κρίση, χωρίς νέα στρατηγική πρόταση για την Ευρώπη και με έντονες εσωτερικές διαφορές, περισσότερους δεν έπεισε.»
(Τα Νέα , Ελίζα Παπαδάκη)

Πάντως, ο Γιώργος Καρατζαφέρης κράτησε τον τόνο της ευρωπαϊκής τάσης- τρέντ, όπως θα έγραφαν οι Ελληνες συνάδελφοι.

13 comments:

La Gigi said...

και η κυβέρνηση προσπαθώντας να γίνει τρέντυ ξεκινάει επιχείρηση εξαφάνισης των λαθρομεταναστών από το κέντρο και ποινικοποίησης της κουκούλας... ακριβώς στα χνάρια του Καρατζαφέρη!
Έπαθε σοκ ο Άλεξ ε? Που να δει και τα χειρότερα!!
φιλια πολλά και πολύ τρέντυ ;)

Justine's Blog said...

Λοιπόν, Μελισσάκι παρα τη δημοκρατικότητα και την ανεκτικότητά μου, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι τραγική. Απαράδεκτη. Δεν υπάρχει τέτοιο φρικτό γκέτο σε καμιά πολιτεία του δυτικού κόσμου.
Δυστυχώς για τους ανθρώπους, το κέντρο πρέπει να καθαρίσει. Και βέβαια η πολιτεία πρέπει να επεξαργασθεί σχέδιο μετεγκατάστασης των ατάκτων.
Πάντως, η Ομόνοια και τα πέιρξ είναι κανονική ζούγκλα. Το δε Πανεπιστήμιο έχει γίνει οίκος άναρχου εμπορίου.
Ας μπεί ένα φρένο, σε λίγο η Αθήνα θα γίνει μόνο Βαβέλ.
Φιλάκια. Πώς πάει η στράτα-στρατούλα;

paramythou said...

Η Αθήνα Ιουστινάκι μου έχει ακόμα χειρότερη εικόνα απο αυτήν που βλέπει το μάτι του επισκέπτη της. Δεν μου αρέσει που το λέω, γιατί πάντοτε πρέσβευα το αντίθετο, αλλά οι αθηναίοι είναι και ρατσιστές και βρώμικοι, και ανάλγητοι σε θέματα περιβάλλοντος και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία. Ορθές οι απορίες του Αλεξανδρίνου σου....
και τα κορίτσια μου έχουν παρόμοιες απορίες κάθε που βρισκόμαστε κέντρο μαζί. Βλέπεις μένουμε 40 χιλιόμετρα παραέξω, και οι καθημερινότητά τους είναι διαφορετική.
Πού είσαι πολυταξιδεμένη μου; Θα έρθεις για μπανάκι στα μέρη μας; ή έφυγες ήδη για άλλες ηπείρους;
φιλιά καλοκαιρινά και παραμυθένια

La Gigi said...

Δεν διαφωνώ στο ότι το κέντρο πρέπει να καθαρίσει, αλλά το σχέδιο ποιο είναι?? Λες να το σκεφτεί ο τρέντυ Πάκης όβερ δε γουίκεντ? ή θα τους πετάξουν κάπου που απλά δεν θα φαίνονται τόσο πολύ? Λυπάμαι αλλά η κατάσταση των κυβερνώντων είναι απαράδεκτη.
Αύριο βγαίνει ο γύψος και σίγουρα θα είμαι καλύτερα :)

La Gigi said...

επίσης να σου πω ότι από το 2003 μέχρι το 2007 που την έκανα για εδώ, δούλευα Πειραιώς και Γερανίου 30 στο κεντρο του γκετο. Το γκετο έγινε χειροτερο από ποτε το καλοκαιρι του 2004 και θυμηθηκαν ξαφνικά οτι εκει υπαρχει προβλημα αφου εχουν περασει 5 χρονια!! Εχω ακουσει και το απιθανο οτι το προβλημα το δημιουργει ο ΟΚΑΝΑ. ΕΛΕΟΣ δεν μπορω την υποκρισια και την ηλιθιοτητα.
φιλια φιλια πολλα

Justine's Blog said...

Μαιρούλα αγαπημένη και αποκεντρωμένη μας,
Είμαι εδώ στην καρδιά της πόλης, στο σπίτι της Αθήνας. Μήπως να βρεθούμε λοιπόν τα κορίτσια για μια πριβέ κουβέντα;
Λέω τώρα!
Το Σάββατο το απόγευμα μοιάζει προς το παρόν ελεύθερο, μήπως να κάνεις ανάστροφη μετακίνηση προς το κέντρο για να μη φάμε τη μαζικότητα της εξόδου του Σαββατοκύριακου;
Λέω πάλι!

Justine's Blog said...

Δε νοείται ευρωπαϊκή χώρα τον21ο αιώνα χωρίς καμία πολιτική για τους μετανάστες. Είμαστε υπανάπτυκτοι σε όλους τους τομείς και προπάντων σ΄αυτόν το κ΄ρισιμο, ο οποίος αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του πληθυσμού χωρίς προγραμματισμό με απερίγραπτες συνέπειες. Η πολιτική για τους μετανάστες δεν είναι ρατσισμός, είναι κοινωνική πρόνοια.
Ελπίζω να μην τους σκουπίσουν απο το κέντρο της Αθήνας και να τους σπρώξουν λίγο παραπέρα στα αζήτητα.
Ακόμη και το παζάρι τους μπορεί να στεγαστεί σε μια υπάιθρια αγορά δομημένη και στοιχημένη, όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμου.
Φιλάκια καυτά απο την πόλη μας.

δεσποιναριον said...

Bonjour Canadienne. Σε κλιμα αρνητικο μετα τις τελευταιες εκλογες η κυβερνηση και στην προσπαθεια της να μειωσει το χασμα της διαφορας γρηγορα ..κερδιζοντας μερικες εντυπωσεις, φοβαμαι οτι θα προβει σε σπασμωδικες κινησεις και θα την πληρωσει παλι ο κοσμακης συμπεριλαμβανομενων αυτων που αποκαλεις ατακτους. Και πολυ φοβαμαι επισης οτι εφοσον δεν εχει υπαρξει καποια σχετικη μεριμνα απο την εποχη γεννεσης του φαινομενου, τωρα δεν ειναι ευκολο να δημιουργηθει και να λειτουργησει και συντομα οπως θα ηθελαν.
Παντως εμεις ωραια τα λεμε εκ του ασφαλους, αποκεντρωμενοι, ξενητεμενοι, περαστικοι και φιλοσοφουντες. Αλλα για ανεκτικοτητα θα επρεπε να ρωτησουμε καποιους αλλους. Οσο για τα τρεντς δεν ειναι μιμιτισμος, οι καμπυλες διαμορφωνονται απο αντιδρασεις σε κοινωνικοοικονομικα μετρα. Βαβελ χαρα μου ειναι ηδη η Αθηνα αλλα οχι μονο στο κεντρο, χτες ακουσα το εξης χαριτωμενο απο εγκριτο δημοσιογραφο.. "μα δεν ειναι ανφεαρ;"
Τωρα για τα χαρτακια, αφου επιμενουν στα χαρτακια, με ολα μαζι σε ενα η καταμετρηση θα ηταν κολαση, αλλα ενα μηχανηματακι που θα μετραγε ηλεκτρονικα ψηφους και θα απεφευγε τελειως την καταχρηση φυσικων πορων θα ηταν ιδεωδες. Εδω καθε πικραμενος εχει τζη πι ες, και τρια κινητα. Μερικες χιλιαδες μηχανακια τι ψυχη εχουν.
Προσωπικα δε μου περασε ποτε απο το μυαλο να θεωρησω τον Καρατζαφερη νικητη. Η ισως να μην ηθελα να περασει απο το μυαλο μου.
Ω ρεβουαρ σερι.

Justine's Blog said...

Μπέλ καπιταλίστ (κάτοικο πρωτεύουσας),
Προσωπικά επειδή έρχομαι πολλέ φορές το χρόνο στην Αθήνα και τη ζώ σε όλες τις εποχές και διαστάσεις της, οφείλω να έχω λόγο για τα τεκταινόμενα.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν σχεδιάσει πολιτική υποδοχής μεταναστών και πληρώνουν οι πολίτες την προχειρότητα της έλλειψης πολιτικής.
Παρότι, δεν δέχομαι τον ιδεολογικό και φυλετικό ρατσισμό, ωστόσο πρέπει να παρατηρήσω πως είναι ανεπίτρεπτη η δημιουργία γκέτο στην καρδιά της Αθήνας. Η μάλλον η απο χρόνια ύπαρξη και εξάπλωσή του.
Πάντως, ο Καρατζαφέρης -δυστυχώς- ήταν νικήτής και οι Οικολόγοί επίσης. Η ΝΔ μεγάλη ηττημένη και το ΠΑΣΟΚ μετράει κάποιους πόντους.
Οσο για τα μηχανάκια καταμέτρησης, θα γινότανε η κλοπή του αιώνος. Εδω οι αμερικ(λ)άνοι κι έκλεψαν τις εκλογές επι καουμπόϊ(τυ τε σουβιέν;)
Α! παπα! τα διαβολομηχανήματα είναι ανεξέλεγκτα.
Σερί πρέπει να συνεχίσω τη σερί μου στις διορθώσεις.
Α μπιεντό, λοιπόν!

Μηθυμναίος said...

Η τετριμμένη πλέον απάντηση: Το μήνυμα ελήφθη δεν αρκεί.
Όταν οι πολίτες δηλώνουν ότι κανένα κόμμα δεν τους εκφράζει κι απέχουν στο να ψηφίσουν πάει να πει πως τα κόμματα θα πρέπει να επανεφεύρουν τον εαυτό τους.

Εύλογη η απορία του Αλέξανδρού σου!

Όσο για τα αυτόματα μηχανάκια καταμέτρησης ψήφων, έχεις δίκιο, τα έχω ζήσει εκεί που ήμουν...
Διαβολεμένα, πράγματι...

Justine's Blog said...

Καλά Στρατούλη μου,
Είναι φανερό πως οι πολίτες σ΄αυτές τις εκλογές πήγαν παραλία για να το παίξουν λουόμενοι!
Οσο για τα διαβολομηχανήματα, ε ας μην ξανάρθουν οι εποχές που ψηφίζουν και τα δέντρα!
Η Ελλάς ανήκει στους Ελληνας!

Αστοριανή said...

Εδώ (!!!) κι εγώ, γλυκιά "Θεσσαλονικιά...μπουμπουλίνα μου"!
Αν δεν ήσουν εκεί, θα μας κατάπιναν τα...ξωτικά!

να είσαι πάντα καλά.
Την επομένη, ο Δημήτρης λέει, θα πρέπει να κρατήσουμε καλάθι να συλλέγουμε ...αποκεφαλισμένες φάτσες!!!
Κατά τ' άλλα, ακόμη δεν ξύπνησα.
Φιλάκια πολλά,
Υιώτα,
Αστοριανή

Justine's Blog said...

Γιώτα μου αγαπημένη,
Καλώς φτάσατε στον τόπο σας να ξεκουραστείτε απο την περατζάδα. Η Αθήνα του καύσωνα είναι κουραστική και δύσκολη.
Πολύ χάρηκα που ήρθατε στη Θεσσαλονίκη και δώσατε το παρόν, αν και η ΕΕΛΣΠΗ αποδεικνύεται μια μεγάλη απογοήτευση.
Εδώ σήμερα φυσσάει και είναι πιο καλά.
Φιλιά σας
Ιουστίνη