ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, June 23, 2009

Λυτρωτική συγκίνηση στο φεστιβάλ της Emotion Pictures

Ενας αέρας αισιοδοξίας και προσωπικής λύτρωσης απλώθηκε χθές βράδυ Δευτέρα 22 Ιουνίου, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκλονιστική τελετή λήξης του «3ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και Αναπηρίας» της Emotion Pictures υπο τη διεύθυνση της σκηνοθέτιδας Μαίρης Παπαλιού και την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Στην οθόνη παίχτηκαν σκηνές απο τα διάφορα ντοκυμαντέρ του τριημέρου, όπου η έβδομη τέχνη κατέγραψε την προσπάθεια των ατόμων με αναπηρία να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους δίνοντας τη μάχη με τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις.

Στην παρουσίαση της βραδυάς ήταν ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που με άνεση και ζεστασιά έδωσε το στίγμα της κάθε στιγμής, του κάθε προσώπου, του κάθε έργου.

Η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη απο το Μόντρεαλ του Καναδά έφερε μαζί της στην οθόνη τους μαθητές του ελληνόφωνου σχολείου «Δημοσθένης» του Μόντρεαλ,(κάμερα-σκηνοθεσία Γιάννης Κόκκωνας), που είπαν πως η διαφορετικότητα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο δημιουργικότητας σε όλους τους τομείς της τέχνης και της ύπαρξης. Διάβασε το υπέροχο μήνυμα του εκδότη Nicholas Callaway, ο οποίος χορηγεί ένα σχολείο τυφλών στο Θιβέτ.

Ακολούθησε ένα τρυφερό ντοκυμαντέρ με την εξαιρετική ποιήτρια Κική Δημουλά να συνομιλεί σε ειδικό σχολείο με παιδιά, τα οποία είναι εν δυνάμει ποιητές. Οι λέξεις της ποίησής της έπεφταν σα σταγόνες δροσιάς στη φορτισμένη απο τη συγκίνηση ατμόσφαιρα.

Υστερα ήρθαν οι φωτογραφίες απο τους Παραολυμπιακούς του 2004, όπου καταγράφτηκε το σφρίγος και η αποφαστικότητα των αναπήρων αθλητών της Ελλάδας, που τίποτε δε φάνηκε να σταματάει την άσκησή τους στη θέληση και στις νίκες.

Η κορυφαία στιγμή της νύχτας, που έφερνε μυρωδιές απο τα γιασεμιά κάποιων κήπων στην καρδιά της άναρχης πολιτείας, ήρθε όταν στο πιάνο κάθησε η μικρή τυφλή Κορεάτισσα Yoo Ye Eun, που αν και έξι μόλις ετών έπαιξε με τα τρυφερά παιδικά χεράκια της απο Μότσαρτ μέχρι Μάνο Χατζηδάκι καθηλώνοντας το ακροατήριο με το απόλυτο ταλέντο της. Κι ύστερα σα φλογίτσα τυλιγμένη στο κόκκινο μεταξωτό φουστάνι της υποκλίθηκε με χάρη εκβιάζοντας ποταμούς δακρύων απο όλους τους παρισταμένους.

Ο επίσης τυφλός πρωταγωνιστής ενός βραβευθεντος ντοκυμαντέρ γαλλόφωνος μικρός Νικολά έκλεψε την παράσταση με την άνεσή του στο μικρόφωνα, ευχαριστώντας τη σκηνοθέτιδα της ταινίας του καθώς και την Αθήνα που τον έφερε στο φεστιβάλ.

Τα επτά βραβεία του φεστιβάλ, (όσα και οι λόφοι της Αθήνας!) παραδόθηκαν στους σκηνοθέτες των ταινιών απο τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, τη γενική Γραμματέα Τύπου και ΜΜΕ Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμωνά, το μεγάλο Ελληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο, την πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Unesco Καίτη Τζιτζικώστα, τον πρόεδρο του ΕΚΚΕ Γιώργο Παπαλιό, τη διευθύντρια του φεστιβάλ Emotion Pictures Μαίρη Παπαλιού και άλλους εκπροσώπους πρεσβειών και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Αυτή η βραδυά έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Αιγαίο», του Αντώνη Ρέλλα, που κατέγραψε την τολμηρή απόφαση πέντε Ελλήνων αναπήρων αθλητών να δρασκελίσουν το Αιγαίο, κολυμπώντας απο το Σούνιο μέχρι τη Μήλο. Η ανάσα μας κόπηκε απο την περιπέτεια, το θάρρος, τη δύναμη όπως τα συνέλαβε ο φακός του σκηνοθέτη!

Τα βραβεία

1. Α' βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους (άνω των 30'): ΣώμαΠολέμου/ Body of War
2. Α' βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους (κάτω των 30'): Χτυπημένοςαπό νάρκη/ Something like my eyes (Mine)
3. Β' Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους (άνω των 30'): Γράμμα στονΛου/ Letter to Lou
4. Β' Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους (κάτω των 30'): Ο μικρόςμου αδερφός από το φεγγάρι/ Mon petit frere de la lune
5. Βραβείο πρωτοτυπίας και ευρηματικής σκηνοθεσίας: Τυφλοί έρωτες/ BlindLoves
6. Α' Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: Αντουάν/ Antoine
7. Β' Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: εξ ημισείας στις ταινίες : α) Βαδίζονταςπάνω στις γραμμές/ Walking on Lines β) Στην όχθη/ Strand.

Ι.Φ



Η σκηνοθέτις και διευθύντρια του φεστιβάλ Emotion Pictures ήταν η καρδιά της βραδυάς, που μας χάρισε την ευγεργετική λύτρωση της νίκης
Η 6χρονη Κορεάτισσα Γιού Γιέ Εούν, εκ γενετής τυφλή στο πιάνο με τα μαγικά της δάχτυλα μετέφερε την αισιοδοξία του μουσικού ταλέντου της στα αυτιά μας.

Η μαμά, ο επίσημος συνοδός Αλέξανδρος Αργύρης και ο συνάδελφος δημοσιογράφος και ποιητής Νώε Παρλαβάντζας, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη για την κατάκτηση της ευζωϊας
Είχα την τιμή να φέρω μαζί μου τα λόγια των παιδιών του ελληνόφωνου σχολείου Δημοσθένης του Λαβάλ μαζί με εκείνα του μεγάλου εκδότη Nicholas Callaway. Πραγματική ευτυχία!

Σκηνές απο μια ταινία της βραδυάς

Η μικρή Κορεάτισσα εισπράττει τα χειροκροτήματα και την αγαλλίαση των ακροατών

Κρατώντας στα χέρια της τα λουλούδια, λάφυρα του ταλέντου και της αφοσίωσής της στη μουσική χωρίς σύνορα

Μαζί της τραγούδησαν και τα παιδιά του Ελληνο-Βρεταννικού Σχολείου "Αγία Αικατερίνη" το κομμάτι"Imagine' του αιώνιου John Lennon

Κι ένα δώρο απο την ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρα και το συνθέτη Παπαδημητρίου στη μικρή πιανίστρια, που μας έκανε να κλάψουμε απο χαρά

Στο πόντιουμ ο σκηνοθέτης Θεοδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για την εμπειρία αυτού του μοναδικού φεστιβάλ της ανθρώπινης υπέρβασης

Ο Παραολυμπινίκης Σάκης Κωστάρας παραδίδει ένα απο τα βραβεία

Ο Αντουάν με την έντονη προσωπικότητά του εντυπωσίασε τους πάντες όταν βγήκε στο βήμα να μιλήσει για την εμπειρία του να φτιάξει το σαουντρακ μιας ταινίας, η οποία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Emotion Pictures

Σα δροσερές σταγόνες έπεφταν οι λέξεις της εκπληκτικής ποιήτριας Κικής Δημουλά ακινητοποιώντας την ατμόσφαιρα
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποσχέθηκε να στηρίξει το μοναδικό στα ελληνικά χρονικά φεστιβάλ νοκυμαντέρ και αναπηρίας

Η Μαίρη Παπαλιού, ευαίσθητη σκηνοθέτης, οργανωτική διευθύντρια, μας έκαμε κοινωνούς της μεγάλης αλήθειας, πως η διαφορετικότητα μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την ανάδειξη στην τέχνη και τη ζωή την ίδια
Ο πρόεδρος του ΕΚΚΕ Γιώργος Παπαλιός αναγγελλει την προβολή της ταινίας Αιγαίον που αναφέρεται στην υπεράνρθωπη προσπάθεια πέντε ανάπηρων αθλητών της πατρίδας μας.

Τρείς αγαπημένοι μου φίλοι ήρθαν να με τιμήσουν με την παρουσία τους: Οι δημοσιογράφοι Ειρήνη Νικολοπούλου, Νώε Παρλαβάντζας και Παντελής Ξανθίδης
Ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας κατέγραψε την πορεία πελάγους των Παραολυμπιακών κολυμβητών μας , που διέσχισαν το Αιγαίο , απο Σούνιο μέχρι Μήλο!
Η συνάδελφος και αγαπημένη φίλη Σόνια Ζαχαράτου έσμιξε με τον Αλεξανδρίνο σε στιγμές χαρούμενες, λυτρωτικές επειδή η ζωή κυλάει με χέρια ή χωρίς αυτά, με μάτια ή χωρίς αυτά, με πόδια ή χωρίς αυτά , όταν η θέληση χαλιβδώνει το χαρακτήρα.

ΥΓ. Ηθελα να ευχαριστήσω απο καρδιάς τους φίλους που ήρθαν να με τιμήσουν με την παρουσία της, την Αγγελική Σπηλιά, την Αλέκα Λεκατσά, τον ξάδερφο Κώστα Κατηφόρη, τον ξάδερφό μου Νιόνιο Κακαβούλη, την Ειρήνη Νικολοπούλου,τη Σόνια Ζαχαράτου, το Νώε Παρλαβάντζα, τον Παντελή Ξανθίδη, την Αννα Βαλαβανίδου και άλλους που μπορεί να ξέχασα να αναφέρω.
Χίλια γλυκα ευχαριστώ και στα παιδιά του σχολείου Δημοσθένης, στη δασκάλα τους Ευαγγελία Τσαλκίδου , στο συνάδελφο Γιάννη Κόκκωνα και στον υπέροχο Nicholas Callaway.
Κι ακόμη περισσότερα στη Μαίρη Παπαλιού, που μας προσκάλεσε όλους σ΄αυτή τη λυτρωτική βραδυά

20 comments:

Τασολάμπρου Χρυσούλα said...

Μπορεί να μη σχολιάζω συνήθως, αλλά ανελειπώς διαβάζω το blog σας και σας απονέμω βραβείο.
Περάστε παρακαλώ από το blog να πο παραλάβετε.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη συμπατριώτισσα Χρύσα,
Στις φλέβες μας κυλάει το αίμα της δύσης γι αυτί αισθανόμαστε αυτή την οικειότητα.
Χαιρομαι για την περηφάνεια σου να διαδηλώνεις την καταγωγή σου απο το Αγρίνιο, τόπο σχολικών εκδρομών, αγαπημένων αναμνήσεων τόπο.
Ευχαριστώ για το βραβείο σας. Σεμνύομαι!

La Gigi said...

εξαιρετική η προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ. έχω ακούσει από φίλο μου σκηνοθέτη ότι και οι ταινίες που παρουσιάζονται είναι πάρα πολύ καλές.
το αίθριο του μουσείου Μπενάκη το λατρεύω!!!
και τέλος... εσύ που σκίζεις, που συμμετέχεις στις πιο και πιοοοοο εκδηλώσεις και βγάζεις άσσους από το μανίκι σου. σε φιλώ και σε θαυμάζω πολύ :)
άσε που έχεις και πολύ κουλ συνοδό!

Αστοριανή said...

...όλα τα λαμπρά "Ευγε" σου αξίζουν,πανάξια Φίλη!
Μαζ'ι με τ' άλλα, χάρηκα και τον ...συνοδό σου,
και
τον Παντελή Χανθίδη (γεια σου κι από τον Δημήτρη)
και
καταχάρηκα
για τον Νώε, που μάχεται τις μεγάλες αντιξοότητες...
Χαιρετισμούς πολλούς, σε όλους
Υιώτα
Αστοριαν'η,
Νές Υόρκη.

Μηθυμναίος said...

Εμένα πως μου ξέφυγε τούτο; Απορώ...
Αξιόλογη και συγκινητική εκδήλωση απ' ό,τι διάβασα.
Χάρηκα αφάνταστα για το Νώε και λυπάμαι που δεν το ήξερα να ήμουν κι εγώ μαζί σας.
Και πάλι μου ξέφυγε ο Αλέξανδρος...

Μπράβο σου Ιουστίνη που δεν αφήνεις να χαθεί το στίγμα σου πουθενά.

Αύριο σαλπάρω για τη Μήθυμνα κι ελπίζω σύντομα να έχω σύνδεση για να μη χαθούμε, έστω κι από εδώ.

Φιλάκια και καλή συνέχεια!

Justine's Blog said...

Μελισσάκι μου μελωμένο,
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι, οι ταινίες που προβάλλονται σ΄αυτό το φεστιβάλ είναι οι πιο εξιόλογες που έχουν γυριστεί πάνω σε θέματα αναπηρίας. Συνήθως είναι αληθινές ιστορίες κι αυτό κάνει το φεστιβάλ μια έστία ανάδειξης της ανθρώπινης δύναμης πέρα απο τη συνθήκη.
Οσο για το συνοδό, θα σου τον δανείσω όταν με το καλό έρθεις στη Μοντρεάλη, ναι;

Justine's Blog said...

Αστοριανή αγαπημένη,
Μακάρι να ήσουν εκεί ν΄ακούσεις με τ αυτιά σου την ποίηση της Κικής Δημουλά να συνεπαίρνει. Μακάρι να ήσουν εκεί να ακούσεις τη Γιού να συγκλονίζει.

Πόσο μας λείπουν οι ξεχωριστοί Ελληνες σαν τη Μάιρη Παπαλιού εκεί στην ξένη!

Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Στρατο,
Δεν το ανέφερα γιατί πίστεψα πως είχες ήδη σαλπάρει για τη Μήθυμνά σου. Να πάρεις μαζί σου τις ευχές μου για ένα όμορφο καλοκαίρι γεμάο θάλασσα, καλή παρέα και ανάταση.
Φιλιά στην Αλεξάνδρα μας

δεσποιναριον said...

Α δεν μπορω θα φαω τα λυσσακα μου! Κοιτα πως σε κοιταει ο Μαρκουλακης, κοιτα δηλαδη!! Φαινεται να ειναι μια ωραιοτατη εκδηλωση που δεν την ειχα υπ'οψι μου. Ωραιοτατη Καναδεζα σου βγαζω το καπελο μου.

Justine's Blog said...

Δεσποινάκι αγαπημένο,
Ο άνδρας είναι εκπληκτικός, ταλαντούχος με τα πόδια και τα μυαλά στη γή κι όχι στον αέρα!
Πολύ χάρηκα την παρουσίασή του χωρίς ένα σαρδάμ, με άνεση και φυσικότητα.
Ενα γνήσιο ταλέντο της ελληνικής υποκριτικής σκηνής . (Δεν υποκρινόταν όταν με κοίταζε με λάγνο βλέμμα, το εννούσε!)

Phivos Nicolaides said...

Να πω μπράβο είναι λίγο... Συγχαρητήρια Ιουστίνη και πάντα πιο ψηλά!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου Φοίβο,
Πολύ σ΄ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία. Φαντάζομαι πως θα βράζετε τώρα στην Κύπρο με τις αυξημένες θερμοκρασίες.
Χαιρετίσματα στην Αφροδίτη

La Gigi said...

ποια Μοντρεάλη παιδί μου?? έκανα χειρουργείο ντε νουβό χθες, άσε να γίνω καλά και βλέπουμε

Justine's Blog said...

Χειρουργείο; Τί μου λές; Με ξαφνιάζεις μικρή μου. Θα συνεννοηθούμε με τηλέφωνο.
Φιλιά

Penelope said...

Iουστινάκη με την πιο ωραία γάργαρη φωνή που έχω ακούσει σε τηλέφωνο. Καταπληκτική εκδήλωση λέμε...συγχαρητήρια και φιλιά πολλ;α
υγ καλά με έχουν φάει τα ιντερνετ καφε τα οποία και αυτά δεν λειτουργούν λόγω διακοπής ρεύματος

Φωτεινή S said...

Ioυστίνη μου,
εσύ γυρνάς ανά την Ελλάδα μας αλλά εγώ έχω ένα βραβείο για σένα. Αν θέλεις έλα να το παραλάβεις. Καληνύχτα

Κώστας Καρακάσης said...

Τι κρίμα που η "γεροντική" μου μόνωση με έχει απομακρύνει από τέτοια γεγονότα... Ντρέπομαι που χάνω τέτοιες σπουδαίες εκδηλώσεις και σας συγχαίρω που αν μη τι άλλο μας ενημερώνετε έστω και....αργά. ΠΟΥ ήταν οι ενημερώσεις των καναλιών μας, ΠΟΥ ήταν τα δελτία ειδήσεων των πανάκριβων δημοσιογράφων μας....;
Η ΣΙΩΠΗ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ....
Εύγε σας και αντί για βραβείο σας καλώ στο Ναύπλιο να σας κάνω το τραπέζι...Πρακτικά και απλά πράγματα....

Justine's Blog said...

Ντία μου,
Ελπίζω να μη φύγεις απο τις 29. Να ειδωθούμε έστω και για λιγο στο κέντρο. Σου εύχομαι Καλή Επιτυχία στο Καφέ των Λουλουδιών στα Εξάρχεια της πρωτοπορίας.
Ευχαριστω και για τα της φωνής. Με συγκινεί η γενναιοδωρία σου.
Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Φωτεινούλι,
Σε ευχαριστώ που μου χαρίζεις το βραβείο, είναι πολύ ευγενικό. Θα το παραλάβω με την ώρα μου για αν το αξιποιήσω καταλλήλως. Πήρα βραβείο και απο την κοντοπατριώτισσα τη Χρύσα.
Είσατε δυό γλύκες! Οταν θα κάνω βόλτα στη μπλογκογειτονιά θα σου τα πώ με καφέ στο σπίτι του Ρεθύμνου.
Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Κύριε Καρακάση, με την πραγματική αρχοντιά ενός galand.
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, σας ευχαριστώ για τα ωραία σας λόγια.
Δυστυχώς, η δημοσιογραφία έλκεται απο ειδήσεις με "αίμα και σπέρμα" και όχι απο ειδήσεις πολιτισμού και ανθρωπιάς.
Είμαι περήφανη που συμμετείχα με τα πενιχρά μου μέσα σ΄αυτή την εκδήλωση, που μπορώ απο το μετερίζι της ξενητειάς μου να προσφέρω κάτι στο γίγνεσθαι της πατρίδας.
Τα συγχαρητήρια ανήκουν εξ ολοκλήρου στη δυναμική σκηνοθέτιδα Μαίρη Παπαλιού, που έχει την τόλμη να κάνει κοινωνική παρέμβαση στον καμβά του πολιτισμού μας.
Γεύμα στο ανεπανάληπτο, αγαπημένο Νάυπλιο; Δελεαστική η πρόταση, θα την επεξεργαστώ....
Σας ασπάζομαι εκεί στη νεανική μοναξιά της δημιουργικότητας!
Ιουστίνη