ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, September 10, 2013

Σίφνος, Οικοδέσποινα της Γεύσης στις Κυκλάδες

Η Σίφνος ανέδειξε τις γεύσεις των Κυκλάδων

της ανταποκρίτριάς μας Ι. Φραγκούλη


Αρατό από την Κύθνο, σκοτύρι με σάλτσα σύκου από την Ίο, κοπανιστή από τη Μύκονο, κόκκορας γεμιστός από τη Σίκινο, λαδένια από την Κίμωλο, αμυγδαλωτά από τη Σύρο και τη Σίφνο ήταν κάποιες από τις δεκάδες λιχουδιές που παρέλασαν στο 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστριμαργίας, το οποίο φιλοξενήθηκε από τις 5- 7 Σεπτεμβρίου στον Αρτεμώνα της Σίφνου με τη συμμετοχή 20 κυκλαδίτικων νησιών.

Το φεστιβάλ «Η Σίφνος στρώνει τραπέζι», το οποίο διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου με τη συμμετοχή του δήμου Σίφνου και της περιφέρειας του Αιγαίου στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σεφ Νίκου Τσελεμεντέ, που κατάγεται από τα Εξάμπελα Σίφνου, ήταν ένας ύμνος στο ταλέντο και τα προϊόντα των νησιών των Κυκλάδων.

Τα περίπτερα των νησιών με τις τοπικές σπεσιαλιτέ, βασισμένες στα κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα, προσέφεραν μεζέδες και τουριστικό υλικό για τους επισκέπτες. Επιδείξεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής εναλλάσσονταν κατά το τριήμερο του φεστιβάλ προς τέρψη και γνώση των συνδαιτυμόνων της μεγάλης κυκλαδίτικης γιορτής.Τα βράδια κατέληγαν στη μεγάλη πλατεία του Αρτεμώνα, όπου οι Σιφναίοι με τους καλεσμένους και τους επισκέπτες του φεστιβάλ, συμμετείχαν σε ένα μουσικό πανηγύρι με τοπικούς χορού και τραγούδια από τα νησιά των Κυκλάδων.

 Η αναπαράσταση του σιφναίικου γάμου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ξεκινώντας από το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, "στεφάνωσε" τις γιορταστικές εκδηλώσεις της κυκλαδίτικης γευσιλαγνείας.

«Οι σύλλογοι στο φεστιβάλ, πέρα από τα παραδοσιακά φαγητά, φέρνουν μαζί τους τον αέρα της πρωτογενούς παραγωγής των κυκλαδίτικων νησιών, που είναι η νέα τάση της ελληνικής οικονομίας. Το φεστιβάλ αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, προς τα οποία στρέφονται όλο και περισσότερο οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα της κρίσης» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μαρία Ναδάλη. «Το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Κουζίνας γίνεται προς τιμήν του Νίκου Τσελεμεντέ, που κατάγεται από τη Σίφνο και είναι ένα είδωλο στην ελληνική κουζίνα, καθώς έφερε ανατρεπτικές αλλαγές στην ελληνική γαστρονομία με την πείρα και την ιστορία του στη γαλλική σχολή μαγειρικής», επισήμανε.

Ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τη μαζική συμμετοχή των κυκλαδίτικων νησιών στο 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Κουζίνας που ξεκίνησε το 2006 με την παρουσία, τότε, μόνο πέντε νησιών. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την επικοινωνία και τη δικτύωση ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ κάθε χρόνο προσκαλούμε νησιά εκτός Κυκλάδων για να ενισχύσουμε τη διάδραση των τοπικών πολιτισμών αναδεικνύοντας την τοπική κουζίνα και τα ντόπια προϊόντα τους».

Φέτος τιμώμενο νησί ήταν η Σκιάθος που έφερε μαζί της το καρυδάτο των γιαγιάδων και τη μελόπιτα του γάμου μαζί με τον αέρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.«Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια πανευρωπαϊκή χροιά στο φεστιβάλ μας, προσκαλώντας στο μέλλον ευρωπαϊκές χώρες να παρουσιάσουν τις κουζίνες τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος.

Η Σίφνος έστρωσε το 7ο τραπέζι προς τιμήν του Νίκου Τσελεμεντέ αναδεικνύοντας το μαγειρικό ταλέντο των κυκλαδίτικων νησιών με τη θερμή ανταπόκριση των δεκάδων επισκεπτών.

Ι. Φραγκούλη
 Το Μυκονιάτικο περίπτερο με τις στολές και τις λιχουδιές
 Στης Απολλωνίας τα δρομάκια
 Ιδιωτική εκκλησιά

 Στο Ηγουμενείο της Μονής ο Σαβασμιώτατος Σύρου και Κυκλάδων Δωρόθεος με τον δήμαρχο Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούλη
 Ο Αρτεμώνας με τα αρχοντικά του
 Σίφνος, η λατρεμένη κόρη του Αιγαίου

 Απο το παράθυρό μου έβλεπα ένα και δύο και τρία λευκά σπίτια
 Λάτρεψα εκκλησιές
 Τοπικά προίόντα
 Πλατύς Γιαλός
 Ο παραδοσιακός Σιφναϊικος φούρνος
 Στουρτεμώνα τσ στενά
 Στην αγκαλιά της θάλασσας στο Βαθύ
 Αρχοντικά με ακροκέραμα
 Θάλασσα διάφανη

 Εικονοστάσι
 Η τέχνη της κεραμικής στο μεγαλείο της
 Στις Καμάρες η παραλία είναι όμορφη
 Το Σιφναίικο αρχοντικό έχει ξύλινα έπιπλα κι εργόχειρα και καλούδια

 Το σήμαντρό της δεν χτυπά, δεν έχει ψάλτη ούτε παπά!
Από ψηλά ο Πλατύς Γιαλός με γοήτευσε

2 comments:

Νίκος Διακογιάννης said...

Αυτές ήταν ομορφιές. Χαίρομαι που πέρασες τόσο όμορφ.

Justine's Blog said...

Ναι ήταν υπέροχα, αλλά την αγριάδα της Νισύρου, την άκατέργαστη ομορφιά, τη μυρωδιά της λάβας, πουθενά δεν θα την απαντήσεις. Σε φιλώ