ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, February 3, 2014

Σάμ Τσέκουας, Ο Νιγηριανός που πουλούσε κλεψίτυπα βιβλίων


Τελευταία, κυκλοφορεί ένα βίντεο με παρουσίαση του Σάμ Τσέκουας,ενός Νιγηριανού βιβλιοπώλη, που κάποτε είχε βιβλιοπωλείο στην Αστόρια. Ο τύπος αυτός πουλούσε κλεψίτυπα του βιβλίου μου «Η Μοναξιά Ενός Ασυμβίβαστου» το 2001 και μάλιστα κατασχέθηκαν 100 και περισσότερα κλεψίτυπα του βιβλίου μου. Το βιβλίο αφορά στη βιογραφία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος και είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εξάντας» .

Το θέμα πήγε στην ανακριτική αρχή του κάουντυ αλλά ο Σεβασμιώτατος κ. Σπυρίδων αποφάσισε πως λόγω της ιερατικής του ιδιότητας δεν ήθελε να ασκήσουμε δίωξη στον Σάμ Τσέκουας κι έτσι σταμάτησε η όλη ιστορία.

Ταυτόχρονα, ο Σαμ Τσέκουας χρωστάει ποσόν χρημάτων σε μεγάλους εκδότες της Αθηνας, οι οποίοι τον έχουν στη μάυρη λίστα.

Η ανάδειξη του Τσέκουας σε Φιλέλληνα είναι παρωδία του Φιλελληνισμού.





IN.gr - 2 Απριλίου 2001


Ο Εξάντας καταγγέλλει :


Παράνομα στα βιβλιοπωλεία
η βιογραφία του τέως Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Την παράνομη εκτύπωση και κυκλοφορία του βιογραφικού βιβλίου του τέως Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος «Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου», που υπογράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη και το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2000, καταγγέλλει ο εκδοτικός οίκος Εξάντας.

Οπως προκύπτει από καταγγελίες αγοραστών, τα χιλιάδες κλεψίτυπα που έχουν πωληθεί σε διάφορα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών διακινούνται κυρίως από το βιβλιοπώλη και εκδότη Σαμ Τσέκουας, ο οποίος διατηρεί βιβλιοπωλείο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Την παράνομη δράση του Τσέκουας κατήγγειλε τόσο στον Εξάντα όσο και σε εισαγγελέα της Νέας Υόρκης το ζεύγος Στεφανία και Χάρης Νικολάου, που πριν από λίγες ημέρες αγόρασαν 100 αντίτυπα του βιβλίου «Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου». Οι αναφορές στον Εξάντα, όμως, δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Η εκδότρια Μάγδα Κοτζιά προέβη σε επίσημη καταγγελία προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών, τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Το κείμενο της καταγγελίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο Εξάντας καταγγέλλει τη μεγάλη απάτη, την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας του που προστατεύεται από διεθνείς νόμους, αλλά προς το παρόν επιφυλάσσεται να λάβει οποιαδήποτε νομικά μέτρα, διότι δεν επιθυμεί να θιγεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το κύρος του τέως Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος, αφού πρόκειται περί της επίσημης βιογραφίας του.

«Ο Εξάντας καταγγέλλει τον Σαμ Τσέκουας, ο οποίος μαζικά πωλεί και μεταπωλεί κλεψίτυπα του βιβλίου 'Η μοναξιά ενός Ασυμβίβαστου', διότι αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική λογοτεχνία, αφού έχει μείνει σχεδόν ο αποκλειστικός διανομέας και προωθητής των ελληνικών βιβλίων στην Αμερική, ενώ ετοιμάζει και έκθεση βιβλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών
».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε επίσης τους Ελληνες εκδότες να στηλιτεύσουν την πράξη του Σαμ Τσέκουας με δημόσιες ανακοινώσεις στον Τύπο της Ελλάδας και της Αμερικής, και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση των κλεψίτυπων του βιβλίου μας στην Αμερική».

Κλεψίτυπα του βιβλίου του Σπυρίδωνα κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο εκδοτικός οίκος "Εξάντας"καταγγέλλει τον διανομέα του στην Αμερική για διακίνηση των "κλεψίτυπων"
Απορρίπτει τις κατηγορίες ο Σαμ Ο' Τσέκουας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τους προμηθευτές του

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη (εφημερίδα Πρωινή)

 Σοβαρή καταγγελία σε βάρος του βιβλιοπώλη κι εκδότη, Σαμ Ο' Τσέκουας, για για παράνομη εκτύπωση και κυκλοφορία του επίσημου βιογραφικού βιβλίου του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος «Η μοναξιά ενός Ασυμβίβαστου» της δημοσιογράφου Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη, έκανε προ δεκαημέρου ο ελλαδικός εκδοτικός οίκος «Εξάντας».

Η καταγγελία  - που πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ, σε ανταπόκριση της ιδίας της συγγραφέα του βιβλίου και ανταποκρίτριας του πρακτορείου στον Καναδά -  παραθέτει ως μοναδικό στοιχείο την καταγγελία του ζεύγους Στεφανίας και Χάρη Νικολάου, που αγόρασαν 100 αντίτυπα του βιβλίου από τον κ. Ο' Τσέκουας. Κι όταν άνοιξαν τα πακέτα, «βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη πραγματικότητα των κλεψίτυπων, γεγονός που -σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση- κατήγγειλαν στον εκδοτικό οίκο 'Εξάντας' αλλά και στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης».

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «ο 'Εξάντας' καταγγέλλει τη μεγάλη απάτη, την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας του που προστατεύεται από διεθνείς νόμους, αλλά προς το παρόν επιφυλάσσεται να λάβει οποιαδήποτε νομικά μέτρα, διότι δεν επιθυμεί να θιγεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το κύρος του τέως αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος, αφού πρόκειται περί της επίσημης βιογραφίας του».

Η «Π» μόλις υπέπεσε στην αντίληψή μας η καταγγελία, ζήτησε επανειλημμένα και από τον «Εξάντα» και τη συγγραφέα που επικοινώνησε μαζί μας, περισσότερα στοιχεία. Μεταξύ άλλων, να μας φέρουν σε επαφή με το ζεύγος Νικολάου και να μας ενημερώσουν για την καταγγελία στην εισαγγελία. Ο εκδοτικός οίκος αρνήθηκε, επικαλούμενος το γεγονός ότι του θέματος έχει επιληφθεί η Εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η κ. Νικολάου ήταν πρώην υπάλληλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που απολύθηκε ένα χρόνο μετά την παραίτηση του κ. Σπυρίδωνα.

Ταυτόχρονα, καθώς η ανακοίνωση μιλούσε για «χιλιάδες κλεψίτυπα που έχουν πωληθεί σε διάφορα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών και τα οποία διακινούνται κυρίως από τον βιβλιοπώλη και εκδότη Σάμ Τσέκουας», θέσαμε υπόψη τις καταγγελίες και στον καταγγελλόμενο.

Ο κ. Ο' Τσέκουας αρχικά δήλωσε ότι δεν θυμόταν για το ζεύγος Νικολάου και ότι δεν είχε δώσει πουθενά 100 βιβλία. Την επομένη επιβεβαίωσε ότι όντως πούλησε παρόμοια ποσότητα βιβλίων σε κάποιο ζευγάρι. Επίσης δήλωσε ότι πέραν των 300 αντιτύπων που αγόρασε από τον «Εξάντα» είχε προμηθευτεί μόλις 150 επιπλέον βιβλία, από χονδρέμπορο βιβλίων της Αθήνας. Καθώς γεννούσε η σύζυγός του, η επαφή μας διακόπηκε για ολίγες ημέρες.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, εντοπίσαμε δύο από τα βιβλία που καταγγέλλονται ως κλεψίτυπα. Το πρώτο προερχόταν από την παρτίδα των 100 βιβλίων του ζεύγους Νικολάου και το δεύτερο από πακέτο δέκα βιβλίων που αγοράστηκαν από άλλο ιδιώτη. Η διαφορά ήταν εμφανής από τα βιβλία που πουλούσε ο «Εξάντας», ιδίως στο εξώφυλλα και στις φωτογραφίες.

Την ίδια στιγμή, από επικοινωνία μας με διάφορα καταστήματα που διακινούν το βιβλίο και ιδιώτες που το αγόρασαν και το προμηθεύονται από τον κ. Τσέκουας- βρήκαμε ότι παρέλαβαν περισσότερα από 550 βιβλία συνολικά.
Θέτοντάς υπ' όψη του κ. Ο' Τσέκουας τις καταγγελίες μας, λάβαμε ως εξήγηση ότι κι ο ίδιος είδε κάποιο αντίτυπο το οποίο δεν του φάνηκε αυθεντικό. Ωστόσο, δεν είχε να παραθέσει κάποια μέτρα που έλαβε ως αποκλειστικός διανομέας του εκδοτικού οίκου για προστασία των συμφερόντων του «Εξάντα» αλλά και του ιδίου.

Στο αίτημά μας να κατονομάσει τον άλλο προμηθευτή του πλην του «Εξάντα» είπε πως καθώς μετά το Πάσχα θα μεταβεί στην Ελλάδα, επιθυμεί ο ίδιος να τον δει για να διερευνήσει την καταγγελία.

Στην επισήμανση της μιάς από τις αρκετές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε στην προσπάθειά του να απαντήσει σε ερωτήματά μας, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη ένας έμπορος από τον οποίο αγοράζει βιβλία στην Αθήνα (κάτι που μας απέκρυψε αρχικά) κι ότι μέχρι να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, δεν θα κάνει καμία ανακοίνωση. Πάντως αποποιήθηκε οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη χαρακτηρίζοντας «φανταστικούς» τους αριθμούς για τις πωλήσεις του βιβλίου και λέγοντας ότι κάποιοι οργανώνουν «σκευωρία» σε βάρος του. Είπε πάντως πως έστειλε επιστολή και προς τον «Εξάντα» και προς την συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη. Και παρόλο που μας είπε ότι θα μας στείλει τις επιστολές, τελικά δεν το έπραξε.

Καταγγελία σε βάρος του φιλέλληνα νιγηριανού εκδότη -και ιδιοκτήτη του μοναδικού ελληνικού βιβλιοπωλείου- έκανε κι άλλη ομογενής από το Μίσιγκαν, που του απέστειλε ποσό 3.000 δολαρίων, εκ των οποίων τα χίλια θα διατίθεντο για αγορά βιβλίων που θα αποστέλλονταν δωρεάν σε αποδέκτες και τα υπόλοιπα για την έκδοση βιβλίου που θα προωθούσε τα ελληνικά γράμματα.
Ο κ. Ο' Τσέκουας -που εξαργύρωσε μόνο την επιταγή των χιλίων δολαρίων- έστειλε στην ομογενή αποδείξεις για τα βιβλία, πριν ωστόσο να τα αποστείλει στους αποδέκτες τους. Οι αποδείξεις έδειχναν ότι τα βιβλία πληρώθηκαν, όχι από την ομογενή, αλλά από τους αποδέκτες. Ο κ. Τσέκουας μας εξήγησε ότι θα έστελνε τα δέματα μόλις προμηθευόταν άλλα βιβλία, γιατί τα αποθέματά του τελείωσαν. Κι ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πρόβλημα με την ομογενή θα της επιτρέψει τα χρήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του "Εξάντας", προτρέπονται όλοι όσοι κατέχουν "κλεψίτυπα βιβλία" να τα επιστρέψουν στο βιβλιοπωλείο, ζητώντας επιστροφή των χρημάτων το 

2 comments:

Μηθυμναίος said...

Κι εγώ ο αφελής έκανα και ανάρτηση στους "Μακρινούς Αντίλαλους" για τον Σαμ. Που να το ήξερα. Μετά από λίγες μέρες έμαθα λεπτομέρειες για τον εν λόγω κύριο.
Πάντως εδώ έγινε μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ αλλά και από αυτά της Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όλο και κάτι μαθαίνουμε, Ιουστίνη.
Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Justine's Blog said...

Κάτι τέτοιοι απατεώνες ξέρουν να βρίσκουν αθώους δημοσιογράφους και να αυτοαναγορευόνταθ σε ήρωες. Αλλά scripta manent!