ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, April 8, 2014

Εκλογές Κεμπέκ: Η κάθοδος της Πολίν Μαρουά και η συντριβή του αυτονομιστικού κινήματος!


 Η Maryse Lafontaine και η Ελεν Φωτόπουλος προσέφεραν την εθελοντική τους εργασία στην περιοχή του Ουτρεμόντ.
 Η Ελληνική ομάδα δούλεψε γιά την εκλογή της υπέροχης Helene David, στην γαλλόφωνη αστική συνοικία του Μοντρεάλ. Από αριστερα: Μαρία Αργυροπούλου, Τζουστινάκι, Γιούλα Κισκίρας, Ελέν Νταβίντ (βουλευτής) και Λίτσα Πελώνη.
 Στο υπόγειο της Παναγίας των Πάγων (Notre Dame Des Neiges) γιορτάσαμε την καθολική νίκη εναντίον της απόσχισης του Κεμπέκ. Ελεν, Τζουστινάκι και Γιούλα. Στο βάθος μια κυρία με καταγωγή από τη Σεεφαρδική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που μεγάλωσε στη Νότια Αμερική αλλά μιλάει τέλεια Ελληνικ'α

 Η ρωσική ομάδα, Γιούρι και Ελεν
 Εκεί γνωρίσαμε την αίστευτη κα Ρολάντ Νάκος, που μας εξέπληξε με τη διαύγεια και τις γνώσεις της περί μπρίτζ
 Με τη Ντολόρες, διευθύντρια του γραφείου της βουλευτού Νταβίντ, μας ενώνουν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις
 Η Ρολάντ ήταν το κερασάκι στην τούρτα
 Το βασικό τρίο των προεκλογικών αγώνων

 Ο αγαπημένος ήρθε να εισπράξει τη νίκη
 Η μελαχρινή Μαρία και η ξανθιά Γιούλα
Με τον Γιούρι και την Ελεν

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Η πρωθυπουργός της επαρχίας και αρχηγός του Παρτί Κεμπεκουά,Πολίν Μαρουά, είχε ετοιμάσει τη συνταγή για πρόωρες εκλογές με πιθανότητα να κερδίσει τον αγώνα βγάζοντας πλειοψηφική κυβέρνηση.  Ετσι προκήρυξε τις εκλογές για τις 7 Απριλίου, ελπίζοντας στο σενάριο της εξουσίας.

Ενα νομοσχέδιο, το Charter of Quebec values  που είχε στόχο την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων των υπαλλήλων στις δημόσιες θέσεις, παρότι είχε ενσπείρει τρομερές συζητήσεις και αντίλογο, ενθάρρυνε τους Γαλλοκαναδούς στην ιστορική τους πορεία προς εκκοσμίκευση. Ηδη η αποκαθολικοποίηση που επιταχύνεται χρόνο με το χρόνο στην καρδιά της Κεμπεκιώτικης κοινωνίας θα ενισχυόταν από το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που πριμοδότησε με ελπίδες την ηγέτιδα του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ για καθολική νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Ωστόσο, η Πολίν Μαρουά σε μιά προσπάθειά της να χαϊδέψει τους σκληροπυρηνικούς του Παρτί Κεμπεκουά, που προσβλέπουν στην ανεξαρτησία του Κεμπέκ, άρχισε από την πρώτη μέρα της προεκλογικής εκσταρτείας της να μιλάει για το ρεφερέντουμ.

Οχι μόνο ξεκίνησε  να συζητάει το ρεφερέντουμ σα να είχε κερδίσει τις επαρχιακές εκλογές, αλλά με την αλαζονεία της προσδοκίας για κυβέρνηση πλειοψηφίας προχώρησε στις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας, δηλώνοντας πως το ανεξάρτητο Κεμπέκ θα κρατούσε το καναδικό δολάριο και θα είχε θέση στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, ως μιά χώρα σε μια πολιτική και οικονομική ένωση τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Πολίν Μαρουά έχασε τον προσανατολισμό της προεκλογικής εκστρατείας που, αντί να είναι ένας προγραμματισμός για το μέλλον της οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής, κατέληξε σε ένα παραλήρημα γιά την ανεξαρτησία του Κεμπέκ.

Σα να μην έφτανε η παραφιλολογία του ρεφερέντουμ, η Πολίν Μαρουά έβγαλε και τον τελευταίο άσσο της στις αρχές Μαρτίου: Ο κραταιός επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης του Κεμπέκ Πιέρ Πελαντό προσχώρησε ως υποψήφιος στις δυνάμεις του Παρτί Κεμπεκουά, δηλώνοντας πως το Κεμπέκ είναι έτοιμο να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του και πως θα ήθελε τα παιδιά του να ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο Κεμπέκ.

Η Πολίν Μαρουά έφερε στο πολιτικό παιχνίδι τον Πιέρ Πελαντό ελπίζοντας πως έτσι θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό κόσμο γιά το παιχνίδι της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ.

Αυτό βεβαίως αποδείχθηκε μοιραίο λάθος για την πρωθυπουργό του Κεμπέκ και γιά το κόμμα της. Καθώς το Παρτί Κεμπεκουά είναι ένα κόμμα σοσιαλιστικό, η είσοδος του Πελαντό στις τάξεις του, φόβισε πολλούς ψηφοφόρους που δεν είδαν με καλό μάτι την ένταξη ενός μεγαλοεπιχειρηματία στο λαϊκό κόμμα τους, που υποτίθεται υπόσχεται κοινωνικό παρεμβατισμό υπέρ των αδυνάτων.

Ο ίδιος ο Πιέρ Πελαντό είχε ήδη προβλήματα με κάποια συνδικάτα και το προφίλ του δεν ήταν δημοφιλές στον λαϊκό κόσμο του Κεμπέκ. Η καχυποψία στο πρόσωπο του Πελαντό κορυφώθηκε ενώ παράλληλα τροφοδότησε τη διαπίστωση πως  η Πολίν Μαρουά προέρχεται από τον υψηλό κύκλο της πλουτοκρατίας του Κεμπέκ.

Η άρνηση της Πολίν Μαρουά να εμφανίσει τα αναλυτικά στοιχεία της προσωπικής της περιουσίας παραπέμποντας στην φορολογική της δήλωση ενώπιον του υπεύθυνου του ηθικού κώδικα της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ , πυροδότησε ακόμη περισσότερο την καχυποψία των Κεμπεκιωτών εναντίον της πρωθυπουργού.

Η Πολίν Μαρουά, έχασε όχι μόνο τις εκλογές της επαρχίας αλλά και την ίδια της την έδρα. Παγιδευμένη από την επιλογή της να παίξει απροκάλυπτα το χαρτί της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ σε μια συγκυρία, πρόβαλε επίσης κατά λάθος το προφίλ της ισχυρής προσωπικής οικονομικής της δύναμης και του πλουτοκρατικού κύκλου που τη στηρίζει.

Πάντως, ο νέος πρωθυπουργός του Κεμπέκ, ο νευροχειρουργός Φιλίπ Κουγιάρ. θα πρέπει να δουλέψει σκληρά γιά το Κεμπέκ. Η γαλλοφωνη επαρχία έχει χαμηλή οικονομική ανάπτυξη σε  σχέση με τον υπόλοιπο Καναδά, η ανεργία έχει φτάσει στο 7,8% και το τεράστιο χρέος της διογκώνεται διαρκώς.

Η επαρχιακή κυβέρνηση του Κεμπέκ κατά το έτος 2012-2013 είχε  χρέος $ 175.5 δισεκατομμυρίων , τουτέστιν 49%  του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το χρέος της επαρχίας έφτανε στα 37.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 1990-91. Η κατακόρυφη άυξηση του χρέους δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες, ο δημόσιος τομέας είναι τεράστιος και οι περικοπές θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Το Κεμπέκ κινδυνεύει να ζήσει το πρόσφατο σενάριο της Ελληνικής τραγωδίας.

4 comments:

Αστοριανή said...

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Αγαπημένοι μας!
Να είστε ευτυχισμένοι και με Υγεία.

Φιλιά ηλιόλουστα, επιτέλους!
Υιώτα-Δημήτρης
Νέα Υόρκη

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆

Justine's Blog said...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα αγαπημένοι μας Γιώτα και Δημήτρη. Σας ευχόμαστε οι μέρες να λαμπρυνθούν από το φώς της άνοιξης και της αγάπης!

Justine's Blog said...

Σκρουτζάκο μου δεν μας ξεχνάς εσύ ποτέ. Καλή Ανάσταση καλέ μου!